(trådstarter)
   #11
 10,486     Akershus     0


50 kvm garasje med 10 cm tykt gulv blir 50 m3 betong.

Noengang spilt Indiana Jones and the Fate of Atlantis? Hørt om Platons "tenfold numbering error"?  ;D

http://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Jones_and_the_Fate_of_Atlantis

edit: men resten av regnestykket (5000 liter / 750 liter) ser ut som det stemmer likevel.  ;)


Ikke spilt det, nei. Jeg mente selvsagt 5 m3 / 5000 liter. Uansett så ble gulvvarme helt meningsløst for min bruk, så jeg droppet det.
Signatur

   #12
 304     Akershus     0
Hei Frode,

Hvordan fikk du stengt bypass på buildahouse shunten helt? Selv helt innskrudd så slipper den forbi
  (trådstarter)
   #13
 10,486     Akershus     0
Hvis du ser på bilde nummer 2 i svar 4, så står det en unbraco-nøkkel rett inn. Det er kanskje den samme som du har skrudd på? Jeg har ikke gjort noe annet enn å skru helt igjen der. Det sitter en fjærbelastet ventil der, så hvis ikke den hackes på noe vis, så vil det vel alltids være mulighet for at det slipper noe gjennom, men jeg tror det skal mye til.

Med den mekaniske shunten måtte den ventilen tunes riktig. Mekanisk shunt er enten åpnet eller lukket, mens motorshunten jeg bruker nå aldri vil være lukket.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 10,486     Akershus     0
Planleggingen tusler fremover, og jeg skulle gjerne hatt litt tilbakemeldinger. Nå skal jeg til å bestille diverse kraner, overganger, koblinger og diverse til tanken.

Det er pr. nå 3 ting som skal kobles til tanken:
1. Vedovn
2. Varmeanlegg
3. Varmeveksler til varmt tappevann.

Det er ingen spiraler i tanken, men desto flere stusser.

1. Vedovn: Denne skal i lade (retur fra ovn) høyt oppe, men jeg er usikker på om den må HELT øverst i tanken, eller om det går greit nesten helt på topp. Tur til vedovnen går fra midten et sted, inntil en viss temperatur oppnås. Da skal den etter hvert blande inn fra bunnen også, og denne må lengst mulig ned, for å få varmet så stor del av tanken som mulig. Grunnen til 3 koblinger, er å unngå kaldtvann inn i vedovnen. Jeg skal ikke ha shunt, men turtallstyring av ladepumpa. Vedovnen er oppgitt med 7kw til vann, så hvis jeg regner riktig, er det 21 liter / min ved delta T = 5C.

2. Varmeanlegg: Dette vil i utgangspunktet trenge turtemp 30-35C, og retur 25-30C. 1. pri skal være å hente fra midten for ikke å ta av den høyeste temperaturen høyt oppe. Hvis ikke temperaturen er høy nok i midten, skal den hente helt eller delvis fra høyt oppe/toppen. Jeg har foreløpig denne tegnet inn høyt, men ikke helt på topp. Retur herfra vil altså være 25-30C. Det er lunka, ikke helt kaldt. Jeg skulle derfor gjerne hatt denne tilbake noe høyere, men for ikke å ha den helt i bunn, ser jeg for meg å ta den ut nest nederst, muligens sammen med temperaturprobe. Det kan bli for lite flow med 3/4" stuss og temp.probe, så den må kanskje også inn på nederste stuss? Flow i varmeanlegget tror jeg vil være lavere enn vedovnen.

3. Varmeveksler til tappevann. Denne skal i utgangspunktet hente fra midten hvis det er varmt nok, men kan også hente fra toppen når ikke midten leverer varme nok. Denne ser jeg for meg å ha helt øverst, for å kunne utnytte aller siste rest av varme i tanken. Returtemp fra denne vet jeg ikke, men antar den vil være ganske kald. Retur er tegnet inn helt i bunnen.

Noen som har tanker (haha) om konfigurasjonen?


Signatur
   #16
 678     Bergen     0
Noe erfaringer/tanker:
Jeg har dalatanken med tre spiraler, el-kolbe i tanken, en liten l/v vp som stort dekker varmebehov ned til omtrent +4 grader samt Kratki Maja ovn på kjøkkenet. Da jeg bor i Bergen er dette veldig ofte der utetemperaturen svinger og jeg ønsker ikke at anlegget skal være "overnervøst" og at el-kolben skal slå seg inn hele tiden.
XHCC og fireveis shunt.
Da jeg ikke har sol bruker jeg "solspiralen" til forvarming av kaldtvann til dusj.
De to andre til varmtvann som er ettervarmet av en liten bereder på 5l, 3 kw.

Huset er ikke så tett og varmeanlegget (distribusjon) er ikke ferdig utbygd ennå.

Nå har jeg uttak til gulv på midten og øverst på siden. Vedovnen leverer rett under el-kolbe og henter vann ut som du har beskrevet. VP jobber mot nedre del av tank.

Lufting av tank i senter på toppen.

Efaringer/planlagte endringer:
---------------------------------------
6 KW kolbe blir stort. Dersom den går mye av tiden føler jeg at jeg har liten kontroll på strømforbruket.
Varmetapet fra tanken (hvor stussene er delvis isolert men ikke så bra som jeg håper å få dem) oppfatter jeg som stort (gir grei lunk i fyrrommet).

Jeg planlegger å endre oppsettet mitt slikt at tanken i størst mulig grad er forbeholdt rimelig varme og at når jeg fyrer opp i ovnen skal varmen fort nå ut i gulvet.

-Sette en T-kobling i senter topp av tanken. Lufting rett opp og uttak til gulv sideveis.
Dette skal sikre at all varmen i tanken er tilgjengelig både for gulv og vv. Kanskje flytte retur fra ovn til øverste stuss på fremsiden av tank.

-Sette varmekolbe på gulvvarmelinjen som går fra toppen av tanken. Denne skal være 3 kw og styres slik at den står på i et fast tidsintervall når den aktiveres fra kjøkken. (Med mulighet for å overstyres til mer kontinuerlig drift fra teknisk rom).

-Øke kapasiteten på ettervarming av varmtvann.

Det jeg ønsker å oppnå er:
Vp skal jobbe med så kaldt vann som mulig og magasinere opp når den har ledig kapasitet.

Senke temperaturen i tanken for å redusere varmetap.

At temperaturen i huset faller noe når vp ikke dekker behovet slik at huset "forteller oss" at det er på tide å fyre i ovnen og rask respons når det fyres opp.

Mulighet for ren elektrisk tilskuddsvarme uten at denne skal varme 250 Liter vann i tanken for at den skal kunne varme gulvene.

Jeg planlegger å sette shunt og styring på tur til ovn for å ha så høy tilførsels temp som mulig for å få renest mulig forbrenning.

Videre har jeg hørt at man ikke skal sette ovnsretur på tur til gulv da det blir for stort tempsprang for reguleringer til å holde følge når ovns sirkulasjonspumpen slår seg av og på.



Signatur
  (trådstarter)
   #17
 10,486     Akershus     0
Takk for erfaringer.
Med XHCC skal du ha mulighet til å styre pumpa til vedovnen for fast temperatur. Den vil da turtallsregulere pumpa for å oppnå fast temperatur ut fra ovnen. Jeg er blitt anbefalt rundt 90.
Lar du XHCC styre el.kolben også? Hva med å ha et lite kontrollpanel et sted, som viser temperaturer forskjellige steder i tanken, samt om el.kolben er aktiv eller ikke?

Hva tror du om måten jeg ser for meg å koble de forskjellige tingene hos meg? Jeg kommer nok til å flytte nedre temperaturlomme helt i bunnen. Jeg tror det blir for trangt med temperaturlomme og flow til husvarmen i en 3/4", mens det bør fungere greit å ha den helt nederst i 1 1/4" sammen med retur fra varmeveksler og tur til ovn.
Signatur

   #18
 678     Bergen     0
Min erfaring er at hastighetsregulering av pumpen ga litt lav forbrenningstemperatur. Dette kan ha sammenheng med at tanken min gjerne er litt kald. Jeg satte så inn en justerbar blandeventil for å heve tur temp til ovnen. Det tror jeg hjalp.

Nå har jeg laget en dobbel bunn i ovnen slik at mer av friskluften kommer opp fremme ved glasset samt at jeg har satt noen rør i bakkant av denne platen som fører luft fra dobbelbunnen og ca 10 cm opp i bålet. Jeg har og satt inn en kunstig himling i brennkammeret under varmeveksler rørene for å holde mer varme i brennkammeret samt lede luften bakover i ovnen før den går oppforbi slik at mest mulig frisk luft blandes inn i røykgassen mens den er varm.

Jeg vil være forsiktig med å si noe om hvor bra dette virker og eventuellt hvor nødvendig det er. Jeg tror at veden min kanskje ikke er av beste kvalitet men det er nå den jeg har og jeg ønsker å optimalisere systemet slik at jeg får best mulig resultat på tross av at det ofte er korte fyringsintervaller.

Jeg er ikke ferdigtenkt på hvordan jeg skal styre vannet i ovnen men nå tenker jeg at jeg kanskje går for en shuntregulert tilførselstemp som styrer etter sensor i ovn for 92 grader samt hastighets regulering for pumpen på 95 grader eller deromkring og at pumpen starter sirkulasjon ved f.eks 80 grader og går på laveste fart i intervallet 80 til 95. To reguleringer på en innput er vel litt risiko og samtidig er det endel forsinkelse fra reguleringen til det faktisk vises på ovnsføler. Dette har jeg som sagt ikke prøvd ut i praksis ennå.

Jeg har bare brukt termostat i kolben som styring uavhengig av XHCC. Planen fremover er å ha manuell styring av el-kolbevarme som ikke står i tanken og at dette styres fra kjøkken. slik at den står på en time når jeg trykker inn knappen. Dette for å få litt føling med hvor mye den går samt litt motivasjon for å fyre i ovnen. Vurdere også om den skal slås på med en termostat med ukesprogram når turtemp< ønsket temp eller noe slikt.

Generellt tror jeg at løsningene mine er mer komplisert enn hva som kan forsvares økonomisk men det er gøy å gruble..
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 10,486     Akershus     0
Min erfaring er at hastighetsregulering av pumpen ga litt lav forbrenningstemperatur. Dette kan ha sammenheng med at tanken min gjerne er litt kald. Jeg satte så inn en justerbar blandeventil for å heve tur temp til ovnen. Det tror jeg hjalp.

Altså at det ble for kaldt vann inn i ovnen, og at hastigheten ikke kunne reguleres lavt nok? Bettumen går og maser om noe motorshunt sammen med ladekretsen til vedovnen, men da må jeg også bytte ut XHCC jeg har, og det håper jeg er litt unødvendig. På tegningen har jeg tegnet inn 2x "tur vedovn", som i sin tur (haha) skal innom en termostat stilt til 60C. Dvs. at den henter returvann til vedovnen midt i tanken inntil det kommer ut 60C der, og først deretter blir det blandet inn fra bunn.
... endret vedovn.

Jeg har ikke samme ovnen som deg, jeg har en Zuzia Eco Aqua 10 kw. Den har også "dobbel bunn", der det er laget plass til tilførsel av primærluft gjennom askeskuffen. Under der går det en kanal for sekundærluften, som jeg lurer på å bore noen hull i, og koble eksternluft inn der også. Bør være ganske enkelt, men jeg vet ikke om det har noe for seg. Dette er kun for å hindre at mye luft trekkes gjennom rommet peisen står i.
Jeg er ikke ferdigtenkt på hvordan jeg skal styre vannet i ovnen men nå tenker jeg at jeg kanskje går for en shuntregulert tilførselstemp som styrer etter sensor i ovn for 92 grader samt hastighets regulering for pumpen på 95 grader eller deromkring og at pumpen starter sirkulasjon ved f.eks 80 grader og går på laveste fart i intervallet 80 til 95. To reguleringer på en innput er vel litt risiko og samtidig er det endel forsinkelse fra reguleringen til det faktisk vises på ovnsføler. Dette har jeg som sagt ikke prøvd ut i praksis ennå.

Kom gjerne med tilbakemelding når du har testet. Jeg funderer litt på om det kanskje kan gjøres noe tilsvarende med den termostaten jeg har liggende, så den inntil 60C henter direkte fra retur fra ovnen, i stedet for midt i tanken. Når retur går over 60C, vil den blande inn fra bunn av tanken. Jeg fikk litt å tenke på nå Smile
Generellt tror jeg at løsningene mine er mer komplisert enn hva som kan forsvares økonomisk men det er gøy å gruble..


Høres kjent ut.
Signatur
HSt
   #20
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg vil tro at en vil slite med å holde midttemperaturen i tanken på 60C (må fyre ofte nok/mye nok) og dermed vil du slite med å kjøre uten en shunt eller temp regulering av vannet til vedovnen. Ellers er 90C svært nær kokepunkt er det normalt å bruke dette annet enn når tanken når topp?