298    6    0  

Mur, drenering og tilbakefyll av masse

 64     Langs en fjord     0
Hei!

Jeg skal i gang med å mure en L-formet utevegg, og har i den forbindelsen noen konkrete spørsmål jeg håper noen kan gi meg litt innspill på.

Vennligst se bildet under. Huset står på en skråtomt som er sprengt ut og nivålert. Skråningen ned er fra venstre mot høyre. Det er i dag en bod under verandaen, og er markert gult på tegningen. Der den røde streken går, har tidligere eier satt opp en trevegg og fylt igjen bak med veldig grove steiner. Disse veggene er helt råtne og jeg har nå revet de. Planen min er å mure opp veggene igjen med Leca, og fylle igjen med drenerende masse. Jeg har dessverre lite erfaring med dette fra før av og har noen spørsmål. (Jeg kommer til å rive verandaen over, så jeg kommer til bak veggen ovenfra).

Mur, drenering og tilbakefyll av masse - Bod.jpg - ilocinho

Min plan er å bygge opp igjen veggen med Leca, få på grunnmurs-/knotteplast, legge drensrør og fylle igjen med pukk/grus.

Konkret lurer jeg på følgende:

1. Jeg tenker å bruke Leca basicblokk med armering i annenhvert lag. Hvilken tykkelse bør jeg gå for, og vil en Leca vegg tåle dette? I og med at det er utsprengt stein, ser jeg for meg at det er mindre marktrykk enn en utgravd tomt. 

2. Markert er blå er området jeg kommer til å fylle igjen med drenerende masse. Hvor smal kan denne stripen være? Jeg ønsker jo helst så stor bod som mulig.

3. Er det nødvendig med knotteplast? Bør jeg også vurdere å isolere veggen? Her skal hovedsaklig hageredskaper stå, blant annet gressklipper, diverse tools og plantejord/gjødsel.

4. Hvilke(n) pukk-/grus/singel-størrelse bør jeg bruke til tilbakefyllingen? Kan nevne at jeg også skal i gang med å bygge markterrasse(r), samt ha hagesingel et lite område. Det hadde vært veldig praktisk om jeg bare kunne bestille et stort lass av samme størrelse til alle formål framfor flere forskjellige lass med forskjellige størrelser.

5. Vennligst se dagens steinmasse som ligger igjen etter at jeg har revet veggen. Tenker å få en graver til å grave og kjøre bort dette. Hva bør jeg forvente av pris på dette arbeidet?

Mur, drenering og tilbakefyll av masse - IMG_8629.JPG - ilocinho

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger.

iLocinho
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 64     Langs en fjord     0
Ingen som vil synse noe om dette?
Signatur
TSt
   #2
 13,730     0
Disse massene tror jeg ikke reduserer trykket heller motsatt. Det som er dumt med løsningen er at begge ender av den L formede muren er løse. Da får i virkeligheten bare murene støtte i hjørnet. Vangen ut fra huset burde vært en del av kjellermuren. Den vangen som går parallelt med veggen kan du lage en liten vange mot huset under bakken og feste terassebjelken oppå. Da hjelper du den litt.  Løs leca er jo noe av det beste en kan fylle med hvis en skal redusere trykket ellers er det vanlig med singel.

Du må selvfølgelig ha grunnmursplast på baksiden, jeg ville hatt isolasjon også  for å være sikker, innenfor plasten.

Blokkene må våre godkjent som kjeller mur. De nye blokkene er noe sterkere enn de gamle rent firkantede så det er lov med en smalere enn før men siden vangene har dårlig støtte så gjør det ikke noe om de er bredere en min. Men en kunne også avslutte L med konstruksjonsblokk, der støper en ut vertikalt med armering.

Stable mur med betongstein er jo også et alternativ her. Dette er kanskje tryggere løsning. 

Skal egentlig være unødvendig å rive terassen over. Trenger den midlertidig støtte legger en midlertidig bjelke som holdes oppe av dekkestøtter. 
  (trådstarter)
   #3
 64     Langs en fjord     0
Takker for svar!

Helt enig at det ikke er helt ideelt med en frittstående L-formet mur, men nå er dessverre situasjonen slik den er. Forrige eier hadde satt opp en trevegg (i spinkle dimensjoner), og denne fungerte faktisk ok inntil treverket råtnet. Derfor jeg tenker at en Leca-vegg burde holde Angel

Godt tips med løs leca. Har også lest at det ofte er et godt alternativ om man ønsker å lette på jordtrykket. Takk for at du minnet meg på det.

Angående riving av terassen, så er det faktisk urelatert Smile . Den skal jeg rive uansett, og bygge opp på nytt. Tenker å rive først, da kommer jeg fint til boden under før jeg bygger ting opp igjen.
Signatur
TSt
   #4
 13,730     0
OK. Bare hvis terassen var veldig fin så var det litt kjedelig hvis en kunne bevart den. Men ville tenkt på å bruke stablestein. Jeg har tilbakefylt med 32m3 løs leca iso 10-20 levert med pumpebil, all massen på samme bil. Alt på plass på under 1.5 t. Men har også hentet i tilhengerlass men forøyde karmer og fiberduk over.

Ser noe driver og kjører frem og tilbake med maskin og dumper en liten skuffe i timevis. De burde ha tenkt på noe annet.
  (trådstarter)
   #5
 64     Langs en fjord     0
Godt tips med pumpebil. Er det noe man ikke har som 3-barnsfar, så er det tid. Skal absolutt vurdere dette.

Ang. stablestein, tenker du på sånne store som må løftes på plass maskinelt? Eller kan noe mini støttemur med jordarmeringsnett også fungere? Vil helst finne noe som mine kontormuskler kan takle, samt at det skal bli så billig som mulig. Dette er bare til en redskapsbod, så jeg bryr meg ikke så mye om utseendet her.
Signatur
TSt
   #6
 13,730     0
Du kan velge type som går ann å løfte manuelt så det går bra. Har du type det trengs jordarmeringsnett bør vel fyllmassen bak være tyngre.