#11
 1,445     0

Pris?
Totalpris på vannbåren varme ligger vel på ca 200K Hvor mye billigere blir dette?

   #12
 1,421     Bærum     0

Bidda- Ja Kenneth hos Brørby snakket om 300L per min på MAX. Har ikke dette skriftlig enda men skal snakke med han i morgen og få en bedre forklaring og eksakt virkemåte.
Håper andre har hørt om dette og kan komme med innspill?!! :-\

300 liter i minuttet på max? Det er ikke småtterier av vannpumpe du skal ha heller da. En vanlig drikkevannspumpe som leverer 12-20L i minuttet koster fort vekk 10.000,-. En som leverer 300(!) blir vel ikke 20 ganger så dyr, men billig blir den ikke. Og hvor i helsike skal du gjøre av alt vannet etterpå? Du kan jo ikke regne med at kommunen vil ha det i nettet sitt helt uten videre, og ikke kan du kjøre det rett ut i en bekk uten at noen begynner å stille spørsmål. Tilbake i brønnen går vel, men da får du jo problem med temperaturen hvis du ikke har en annen brønn langt unna du kan kjøre det ned i.  :-\

Edit: Hva om brønnen går tørr? Det skal ikke mer til enn at naboen sprenger litt på tomta så risikerer du at vannet er vekk, eller i hvertfall at det blir mindre.
Signatur
   #13
 77     Vestfold     0
Flere motforestillinger kommer desverre...
Prosjektet ditt er helt klart mulig å gjennomføre (vanlig å bruke grunnvann andre steder) så ikke mist motet.


2 ting.
1.
Energi beregningen fra NIBE, den antar jeg er gjort med KB sirk. pumpe i varmepumpen, den du har i brønnen som skal løfte 2000l i timen eller mer fra kanskje 50-60 m, den har en utmatet effekt på kanskje 0.5HK, og en effektivitet rundt 50%... årsvarmefaktoren blir ikke helt det samme når innebygget sirk pumpe på rundt 200W byttes mot en brønnpumpe som bruker 700W.
Greit å tenke på før man handler bare, du kan fortsatt kjøpe mye ekstra strøm til brønnpumpen for det en 219m brønn koster :-) 

2.
Hvis brønnen din er så mye som 120m kan det tenkes at du ikke er så langt fra å komme i mål om du kombinerer brønn og jordvarme.
Det kreves vel 5" for å få ned kollektor enten 2 rør a 40mm eller 4 a 32mm.
Med doble (4x altså) slanger i gamle brønnen kan du hente opp mer effekt per meter og om du i tillegg har plass til å grave ned et par sløyfer på de 40m bort til brønnen er du fort der. 
3 x 40 meter (trenger 6x40m areal) gir 240m jordvarme + 120m i en bra brønn, da kan ikke være langt unna de 219m.  Evt kan du legge en ekstra sløyfe på 2x40m som kan kobles ut om sommeren (så du kan kjøre frikjøling mot brønnen).
Kollektoren koster vel ikke stort mer en det brønnpumpen koster så du øker ikke prisen noe særlig, og litt graving må du jo uansett gjøre bort til brønnen.
Jeg kunne ikke kvittet meg med over 69 tusen liter vann i døgnet. (0,8l i sek) på noen fornuftig måte, særlig ikke midtvinters.

stå på  Smile
Signatur
   #14
 3,704     Ringerike     0
John H kan jo også velge en løsning med 4x kollektor i eksisterende brønn en og et nytt borrehull som dekker resten. Et kort hull på 100-120m bør jo ikke koste mere enn 30'kr.

Har sett på de 2 beregningene og det virker som det er en vesentlig forskjell på de. Har  NIIBE beregnet med for "snille" tall?  Både innetemperatur, dimensjonerende utetemp, kuldebærer temp og årsmiddel ute temp er vesentlig forskjellige. Vet at A-I henter statistiske verdier fra MET, fra aktuelt område, for å brukes i beregningen.  

Kan du få ut en beregning hvor du dikterer Brørby til å bruke A-I sine verdier, for å se hva du kommer ut med?
Signatur
   #15
 1,421     Bærum     0

Gunnen til denne løsningen er litt av økonomisk og litt av VP faktoren man kan hente ut. (VP årsvarmefaktor på 5)

Denne er jeg litt nysgjerrig på. NIBE oppgir COP til 5.0 uten sirkulasjonspumper. Deres oppgitte årsvarmefaktor er 4,2 og jeg lurer da på om dette er med eller uten sirkulasjonspumper. Slik jeg leser tallene i vedlegget virker det som om det er uten, og da blir årsvarmefaktoren en del lavere enn de oppgitte 4,2. I tillegg kommer jeg til 4.12 og ikke 4,2 basert på de samme tallene som de oppgir (45288/10987=4,12).
Signatur
   #16
 123     0

Ai, ai dette var en spennende tråd... :)

Vet nesten ikke hvor jeg skal starte uten å begynne å dosere i effekt og energi etc... Men forsøker å holde det så enkelt som mulig... ;)

Å bruke grunnvann indirekte med veksler er velkjent og kan i noen tilfeller (har levert noen) fungere svært bra, mens i andre tilfeller er det en tragisk historie Shocked (har heldigvis ikke noen slike anlegg!)
NGU har en fin faktaside her.

Problemet er en kombinasjon av temperatur og vannmengde, ca. temperatur på grunnvann finner man her og en kan forvente mellom 5-6 C på Jevnaker. Middeltemperatur på uteluft er ca. 4 C.

Når en da skal ha en varmveksler mellom grunnvann og varmepumpens fordamper så behøver vi noe temperatuovergang i denne varmeveksleren, ca. 0,5 til 1 C. Det betyr at om vinteren vil en fort ligge på grenseområde til å sende ca. 0 til 1 C vann inn på varmveksler. Når en da behøver en pumpe i brønnen på kanskje 1 - 2 kW for å pumpe opp vannet og temperaturen inn på varmepumpe egentlig ikke er bedre enn kollektorslange så lønner ikke dette seg. Det blir for mye temperaturovergang og strømforbruk til pumper. Problemet med kapasitet på vannmengde etc. kommer i tillegg.

Om en har lyst til å utnytte borehullet så kan en heller kombinere dette med en jordkollektor, å grave ned eks. 100-150 meter er ikke så store arbeidet om arealet er tilgjengelig. Her kan en også gjøre div. optimeringsarbeide og heve temperatur inn til varmepumpe i perioder, alt etter lokale forhold. I borehullet setter en ned vanlig kollektor.

Når det gjelder beregningprogrammer så er resultatet mellom disse som oftest svært sprikende, vi benytter to forskjellige og jeg ser at Tommy har valgt å benytte ett program som er brukt i bransjen i over 20 år. Dette er ett program med svært godt statistisk materiale på klima, men vedlagt er en beregning med vårt originale Alpha-InnoTec program. Her har jeg satt opp varmepumpen til kjøring mot gulvvarme.

Min anbefaling, tenk deg godt om, dette er valg som skal tas med langt perspektiv.

Lykke til!

Signatur
  (trådstarter)
   #17
 12     Ringerike     0
Takk for mange gode tilbakemeldinger. ;D

Jeg ser problemet med og kvitte meg med forbruksvannet. Men har mulighet til og lage spredegrøfter som er frost sikkre. Men det er samtidig dårlig utnyttelse av resursene.

Jeg har ikke spurt på pris enda på vannpumpen. :o

Jeg har mulighet til og grave og legge jordkollektor, driver ett småbruk og har nok av jord som jeg kan grave på. Virker som løsningen fra Brørby passer best i områder der det er sand/lett grus med mye tilsig. I Åsbygda er det skjæl/fjell grunn, er usikker på tilsigsmulighetene. Skal høre med bla Rønneberg brønnborring om hvordan dette er i Åsbygda.

Hvilken utregning man velger og bruke/legge til grunn for sitt tilbud er en vanskelig prosess for meg som ikke kan noe om dette. Mulig NIIBE er snille, mulig A I har mere erfaring? ???

Prisen fra Brørby på komplett løsning, men uten vannpumpa er på 125 900,- ink mva
Da er 2 varmekonektorer tatt med. 160l VVB. Ekspansjonstank. Mellomveksler.  ::)




  (trådstarter)
   #20
 12     Ringerike     0
Har ligget litt i dvale. :-[

Har kontaktet Rønneberg brønnborring på Fredag 18.12, han anbefalte meg og ikke gå får løsningen som Brørby har kommet med. :(

Prisen på ei pumpe som kunne yte tilstrekkelig kostet ca 8-10 000,- (ikke avskrekkende). Han mente at det var kapasitet nok i borrehullet, men hvorfor `dra`på seg 2 ekstra enheter som trenger vedlikehold og som må byttes av slitasje om en del år? :-[ (både pumpa og varmeveksleren). Han har jo rett i det.

Han anbefalte meg og borre et nytt hull og knytte disse sammen slik at jeg får tilstrekkelig lengde som energibrønn med kolektor slanger.

Prisen jeg fikk per tlf på et hull på ca 120m var 20 000,-  ;D

Denne prisen opp mot de utgiftene man får på løsningen fra Brørby tror jeg at jeg kommer rimeligre ut med ett nytt borrehull. ;D

Jeg skal nå til Mandag kontakte Brørby for og få et tilbud og utregning på pumpe med energibrønn istede, tilsvarende det A I har kommet med.

Løsningen med forbruksvannet og varmeveksleren  FALLER UT  :-[
Litt beklagelig men man må jo velge det som er mest økonomisk og hensiktsmessig når man skal lage ett anlegg som skal vare i mange år. :P