5,989
6
4
Prosjekt: styringssystem for hytte
2,435
Hordaland
3
Tenkte det var på tide å dele mitt lille hytteprosjekt.
Vi bygget ny familiehytte på Vågslid i fjor, hvor vi overtok nøkkelferdig hytte i slutten av desember 2014. Som e del av kontrakten med utbygger inngikk tekniske anlegg, inkludert elektrisk. Som alle elektrikerfirmaer generelt, skulle firmaet selvsagt ha store summer for alt som er "ekstra". Det var heller ikke rom for å gi prisreduksjon dersom vi valgte å kutte ut deler a standardinnholdet som var avtalt med utbygger. Utgangspunktet for hytten var en ferdigtegnet standardhytte som utbygger har nærmest "masseprodusert". Vi fikk likevel utvide hytten, hvor hytten ble gjort en del kvadratmeter større, mer praktisk rominndeling og ett ekstra bad.
Vi var ganske klar på at vi ønsket et styringssystem for hytten. Elektrikerfirmaet skulle ha rundt kr. 15.000,- for å levere en standard "ring-hytta-varm" løsning. Jeg var ikke helt fornøyd med denne løsningen, hvor vi valgte å stå for dette selv. Jeg vurderte lenge løsninger som Xcomfort, Defa, Devi, Centrol og flere andre ferdige løsninger. De fleste har så store ulemper, at jeg klarte aldri å bestemme meg for ett system.
Xcomfort med Sensio har dårlig GSM støtte, og man er avhengig av fungerende Internett tilkobling. Sikkerheten for SMS varsling ved feil på hytten ble derfor for svak i mine øyner. I tillegg kreves det egne abonnementer for å kunne benytte disse tjenestene. Det ble også en ulempe med at løsningen ble lite praktisk på en hytte hvor man har mange ulike familier som skal benytte hytten. Xcomfort har ikke termostatfunksjoner på veggen, som gamle mor på 80 år kan betjene på egenhånd. Xcomfort ble derfor valgt bort, selv om jeg absolutt kunne tenke meg de store fordelene Xcomfort tilbyr.
Defa har en god løsning for styring av varme, via GSM. Ulempene er igjen at løsningen er lite praktisk på en hytte som skal benyttes av ulike familier. Defa krever også eget abonnement.
Jeg har mye kontakt med CTM Lyng, og er stor fan av Centrol systemet som CTM Lyng produserer. CTM Lyng arbeider med utvikling av et nytt trådløst styringssystem med GSM sender støtte. Dette ble dessverre ikke markedsført før mitt behov dukket opp.
KNX ble vurdert, men valgt bort pga installasjonskostaden ville vært svinhøy i forhold til fortjenesten. Jeg så ikke hensikt i å bruke 30 - 40.000,- på en KNX GSM styring for et par varmekabelkurser.
Det hele endte opp med mer aktiv leting etter større og mer komplekse GSM enheter. Jeg kom til slutt over iSocket Smart Relay, som har 7 digitale utganger, 5 digitale innganger, BUS-tilkobling for opptil 5 temperatur-sensorer, integrert backup-batteri, 12VDC driftsspenning og mulighet for overvåking av 230V strømtilførsel. Enheten var også nokså rimelig i pris.
Jeg dro opp under byggeperioden og la opp rør og bokser til brannalarm, innbruddsalarm, temperaturfølere, datanettverk og en del andre småting. Jeg fikk oppgradert termostatene for varmekablene til Elko Super TR som ble levert av elektrikerfirmaet. Det ble også lagt opp rør med ledninger for styring av termostater, vifter, varmtvannstank, varmekabel på vanninntak, utelys og utendørs stikkontakt.
Alt i alt ble det til slutt mye rør og elektrisk for en liten hytte.
Hytten ble ferdigstilt, og jeg dro opp for å komplettere anlegget med GSM enhet, kontaktorstyringer i sikringsskapet, temperaturfølere, alarmanlegg osv.
Etter mye styr med programmering av GSM enheten ble det til slutt et halvveis fungerende anlegg. iSocket GSM enheten har svært store begrensninger for hva som kan programmeres av meldinger og kommandoer. Det var ikke mulig å sette opp meldingene slik jeg ønsket, hvor det hele ble svært misvisende og forvirrende når SMS meldingene dukket opp på telefonen. Programvaren på PC'en krasjet omtrent hvert 5 minutt, og det var en rekke konfigurasjoner jeg ikke klarte å utføre pga programvaren krasjet hver gang. Temperaturfølerne ville ikke kommunisere riktig når samtlige følere var tilkoblet. Jeg forsøkte også å sette opp temperatur-alarmer med kun et par følere tilkoblet. Jeg forsøkte blant annet å sette opp temperatur-alarm til 0*C for uteføler, slik at det ble sendt melding når temperaturen falt under 0*C. Programvaren har ingen "delay" eller logikk, slik at når temperaturen ligger å vipper mellom 1*C - 0*C så sender GSM senderen melding hver gang temperaturen er nøyaktig 0*C. I løpet av en kveld mottok jeg over 60 meldinger fra GSM senderen. Programvaren var også bygget opp slik at det ikke var mulig å gjøre endringer i konfigurasjonen etter 30 minutter var passert siden kald-oppstart. Etter 30 minutter var passert var man nødt til å koble til med USB kabel, hvor man da må være fysisk tilstede.
Det hele endte opp med at GSM senderen ble for lite praktisk, da det tar meg 4 timer å dra opp til hytten på fjellet hver gang GSM senderen streiker.
Jeg begynte å se meg rundt etter nye løsninger, og kom over en I/O-kontroller fra Denkovi.
I/O-kontrolleren fra Denkovi har 8 digitale innganger, 8 analoge innganger, 12 digitale utganger, 2 analoge utganger, og tilkobling for nettverk (ethernet). Denkovi kontrolleren har ikke GSM støtte.
Jeg valgte så å gå for en løsning med Jablotron GD-04 (David) GSM sender, da jeg har svært gode erfaringer med denne fra før. Jeg har benyttet GD-04 senderen i en rekke industribygg, offentlige bygg og andre bygg i jobbsammenheng, hvor GD-04 er like pålitelig hver gang. Ulempene med GD-04 er at den kun har 2 digitale utganger, og 4 digitale innganger, som gjør at man har begrenset mulighet for overvåking og kontroll via SMS. Til gjengjeld har Denkovi kontrolleren nettverksstøtte, med SNMP støtte, slik at den kan overvåkes og styres via nettside og mobil-apper.
Jeg var på hyttetur nå i uken sammen med en kollega, hvor vi bygget om hele styringssystemet på hytten. Denkovi kontrolleren er montert, GD-04 senderen er montert, og en rekke andre småting er gjort.
Etter en god uke med arbeid ble dette resultatet. Det begynner å bli et avansert teknisk rom, med mye utstyr.
For de som lurer på hva alt er for noe:
Sikringsskapet er bestående av utgående kurser, en del kontaktorstyringer for utelys, varmtvannstank, varmekabel for vanninntak, utendørs stikkontakt, styring av vifter på boder og bad. Bak dekselet er Denkovi I/O-kontrolleren montert. Lengre ned i skapet ved siden av måleren er det montert et Astro-ur for styring av utelys, en liten PLS for programmering av automatikk, en kWh-logger, kontaktor for overvåking av strømtilførsel, trafoer for I/O-kontroller og alarmsentral, og i bunn av skapet er det inntakssikring og overspenningsvern.
Under sikringsskapet er det montert en UPS som gir strøm til I/O-kontroller, PLS, kWh-logger, nettverksswitch, Altibox-fibermodem og øvrig nettverksutstyr som er montert på veggen over sikringsskapet.
Over sikringsskapet er det montert Altibox mediekonverter og Altibox modem/ruter. Det er og montert en liten Sena PS110 serial server som gjør at jeg kan lese av kWh-loggeren eksternt. Videre er det montert en PoE nettverksswitch og en Apple Airport Express trådløs ruter. Foreløpig ser dette litt rotete ut. Tidligere leverte Altibox modem med integrert mediekonverter, mens nå leveres utstyret som to separate enheter. Dette medførte at 4-veis stikken jeg hadde planlagt ble litt for lite, hvor jeg må utvide til 6 uttak. Fiberlinjen ble montert opp denne uken mens vi var på hytten. Planen er å montere opp en langsgående plastkanal for å samle noe av ledningsrotet, og bytte ut eksisterende 4-veis stikk til 6-veis stikk, samt å henge opp en del av trafoene som nå henger i løse luften. Det er dessverre litt langt å kjøre 4 timer hjem for å hente mer utstyr hver gang jeg har glemt noe.
Det røde indikasjonslyset over VVS-skapet indikerer om varmekabelen på vanninntaket er aktivert eller ikke. Planen er at varmekabelen på vanninntaket skal aktiveres automatisk ved temperaturverdier til I/O-kontrolleren. Pr. nå så styres dette manuelt via nettsiden / mobil-appen.
kWh-wattmeter er kommet på plass på veggen, sammen med ny temperaturføler. Temperatufølerne ble bestilt fra Elfa elektronikk og loddet selv. Her ble det tydeligvis et par øl for mye under jobbingen... Jeg har klart å bytte om leder for spenningstilførsel og signalutgang. Resultatet ble at samtlige følere viste temperatur på rundt 60 - 70*C. Jeg demonterte en føler for å se om det var noe galt. Jeg oppdaget da at temperaturføleren var glohett når jeg kom i nærheten av føleren. Etter å ha sjekket opp databladet på nytt oppdaget jeg koblingsfeilen. Alle følerne ser ut til å ha fått en knekk, da de ikke viser riktige temperaturer etter å ha blitt koblet riktig. Heldigvis koster følerne bare 20,- kr stk, så jeg får bestille 6 nye og lodde disse på nytt neste gang jeg drar opp. Det positive er at I/O-kontrolleren ser ut til å kommunisere riktig med alle følerne.
I/O-kontrollerne er ferdig programmer og er tilgjengelig på nett, uansett hvor jeg er i verden.
Dette er standard oppsettet til nettsiden som viser status fra I/O-kontrolleren. Nettsiden kan endres med HTML kommandoer, og bygges opp slik man ønsker. Planen min er å lage en spesialtilpasset nettside for hytten, slik at det hele blir mer praktisk presentert. Her er også planen å legge inn avlesning fra kWh-loggeren, som leses av via serial serveren jeg har montert. Alle data logges og lagres, og kan presenteres via grafer. kWh-loggeren har også utetemperaturføler, slik at kWh-data kan presenteres med sammenligning mot utetemperatur.
Alle innganger og utganger fra I/O-kontrolleren overvåkes og styres via mobil-app. Appen er litt mer oversiktlig og brukervennlig enn nettsiden. Appen kan også spesialtilpasses til en viss grad. Jeg ser det er en del app-utviklere som lager apper til denne kontrolleren.
GSM senderen er operativ og fungerer utmerket. GD-04 kan programmeres til å sende og motta meldinger akkurat slik man ønsker, eneste umiddelbare begrensing er at man ikke kan benytte norske tegn som æ, ø og å.
Jeg har konfigurert dette slik:
Når jeg sender melding om HYTTE ON så aktiveres automatikken i PLS'en. Utelys blir da aktivert, hvor utelys slås av og på etter behov, styrt av astro-uret. Stikkontakter utendørs blir aktivert, varmtvannstank blir slått på, og varmekabler i samtlige rom blir aktivert. Innbruddsalarm blir også automatisk deaktivert. Hensikten med HYTTE ON funksjonen er at dette er såpass enkelt at alle i familien kan benytte dette fra egen mobiltelefon. Jeg er heller ikke bekymret for at dette kan bli misbrukt til å slå av alarmen for å begå innbrudd. GSM senderen har et M2M abonnement med 12-sifret sambandsnummer, hvor man må ha kjennskap til både sambandsnummer og SMS kommandoen for å kunne slå av alarmen, og ikke minst ha kjennskap til hvilken hytte dette gjelder.
HYTTE OFF gjør det hele stikk motsatt, all varme senkes til innstilte verdier for frostsikring, og alarmen aktiveres automatisk.
Utgang nr 2 på GSM sender har jeg benyttet for å kunne slå av og på alarmen, uten å slå av og på varme. Vi har hatt en del tilfeller hvor entreprenører har utført arbeid for oss på hytten, uten at vi er tilstede. Det er da veldig praktisk å kunne slå av og på alarm eksternt.
GSM senderen har også en del innganger som er tatt i bruk. GSM senderen sender melding dersom det oppstå strømbrudd. UPS vil da holde liv i I/O-kontroller, fiberlinje og nettverket på hytten i ca 1. time. Alarmsentral og GSM sender holder ut i ca 36 timer på eget backup-batteri. GSM sender vil også sende melding når strømtilførselen er gjenopprettet.
GSM sender vil også sende melding ved utløst innbruddsalarm og utløst brannalarm, samt når alarmene blir tilbakestilt. Den siste inngangen blir benyttet for å gi statusmelding om alarmen er faktisk aktivert eller deaktivert hvor dette hentes direkte fra alarmsentralens statusutgang. Dersom alarmen blir aktivert eller deaktivert fra kodepanelet på hytten, så vil GSM sender gi beskjed om dette, samt når automatikken aktiverer og deaktiverer alarmen.
Det ligger mye automatikk og programmering bak dette, hvor hensikten er at hytten skal være svært brukervennlig for alle som benytter den. Alt man må huske på et HYTTE ON og HYTTE OFF.
Jeg har ikke mulighet for å styre temperaturinnstillingene eksternt med dette oppsettet. Jeg har valgt å montere temperatursensorer for I/O-kontrolleren i alle soner hvor det er varmekabler, slik at jeg i teorien kunne ha benyttet I/O-kontrolleren til å styre varmekablene. Dette ville gitt muligheten til at jeg kan styre temperaturinnstillingene eksternt. I stedet har jeg valgt å benytte alle funksjonene som finnes i Elko Super TR termostatene.
Hver termostat er stilt inn med en komforttemperatur for hvert rom. Displayene er konfigurert slik at bakgrunnslyset er aktivert når termostaten er i komfort-modus, altså når det er folk på hytten. Termostatene aktiveres til komfort-modus når man sender melding med HYTTE ON. Temperaturinnstillingene kan da enkelt justeres i hvert rom, for den som er på hytten. Termostatene er videre innstilt med en nattsenkingstemperatur med automatisk ukeoppsett, slik at temperaturen senkes på nattestid. Displayene er konfigurert slik at bakgrunnsbelysningen dimmes ned til laveste nivå når termostaten går i nattmodus. Til slutt er termostatene programmert med en frostsikringstemperatur for hvert rom. Denne varierer fra 6 - 8*C for de ulike rommene. Hytten blir nok mest brukt på vinterstid, hvor vi ikke ønsker at hytten skal være bunnfrossen når vi ikke er tilstede. Når GSM sender er i HYTTE OFF-modus så vil alle termostater bli aktivert til frostsikrings-modus. Når frostsikringsmodus er aktivert er alle display konfigurert til å slås av.
Via I/O-kontrolleren kan man følge med på aktuelle temperatur-verdier for alle rom, via nettsiden eller mobil-appen. For meg holder dette i massevis, og med tanke på at I/O-kontrolleren koster kun kr. 1.500,- så vil jeg si meg godt fornøyd med løsningen som er valgt. Det gjenstå nå kun å få montert nye følere, slik at temperatur-verdiene kan leses av i mobil-appen.
Det er litt smålig irriterende at det ikke finnes noen gode og enkle systemer for styring av hytter og fritidsboliger.
Vi bygget ny familiehytte på Vågslid i fjor, hvor vi overtok nøkkelferdig hytte i slutten av desember 2014. Som e del av kontrakten med utbygger inngikk tekniske anlegg, inkludert elektrisk. Som alle elektrikerfirmaer generelt, skulle firmaet selvsagt ha store summer for alt som er "ekstra". Det var heller ikke rom for å gi prisreduksjon dersom vi valgte å kutte ut deler a standardinnholdet som var avtalt med utbygger. Utgangspunktet for hytten var en ferdigtegnet standardhytte som utbygger har nærmest "masseprodusert". Vi fikk likevel utvide hytten, hvor hytten ble gjort en del kvadratmeter større, mer praktisk rominndeling og ett ekstra bad.
Vi var ganske klar på at vi ønsket et styringssystem for hytten. Elektrikerfirmaet skulle ha rundt kr. 15.000,- for å levere en standard "ring-hytta-varm" løsning. Jeg var ikke helt fornøyd med denne løsningen, hvor vi valgte å stå for dette selv. Jeg vurderte lenge løsninger som Xcomfort, Defa, Devi, Centrol og flere andre ferdige løsninger. De fleste har så store ulemper, at jeg klarte aldri å bestemme meg for ett system.
Xcomfort med Sensio har dårlig GSM støtte, og man er avhengig av fungerende Internett tilkobling. Sikkerheten for SMS varsling ved feil på hytten ble derfor for svak i mine øyner. I tillegg kreves det egne abonnementer for å kunne benytte disse tjenestene. Det ble også en ulempe med at løsningen ble lite praktisk på en hytte hvor man har mange ulike familier som skal benytte hytten. Xcomfort har ikke termostatfunksjoner på veggen, som gamle mor på 80 år kan betjene på egenhånd. Xcomfort ble derfor valgt bort, selv om jeg absolutt kunne tenke meg de store fordelene Xcomfort tilbyr.
Defa har en god løsning for styring av varme, via GSM. Ulempene er igjen at løsningen er lite praktisk på en hytte som skal benyttes av ulike familier. Defa krever også eget abonnement.
Jeg har mye kontakt med CTM Lyng, og er stor fan av Centrol systemet som CTM Lyng produserer. CTM Lyng arbeider med utvikling av et nytt trådløst styringssystem med GSM sender støtte. Dette ble dessverre ikke markedsført før mitt behov dukket opp.
KNX ble vurdert, men valgt bort pga installasjonskostaden ville vært svinhøy i forhold til fortjenesten. Jeg så ikke hensikt i å bruke 30 - 40.000,- på en KNX GSM styring for et par varmekabelkurser.
Det hele endte opp med mer aktiv leting etter større og mer komplekse GSM enheter. Jeg kom til slutt over iSocket Smart Relay, som har 7 digitale utganger, 5 digitale innganger, BUS-tilkobling for opptil 5 temperatur-sensorer, integrert backup-batteri, 12VDC driftsspenning og mulighet for overvåking av 230V strømtilførsel. Enheten var også nokså rimelig i pris.
Jeg dro opp under byggeperioden og la opp rør og bokser til brannalarm, innbruddsalarm, temperaturfølere, datanettverk og en del andre småting. Jeg fikk oppgradert termostatene for varmekablene til Elko Super TR som ble levert av elektrikerfirmaet. Det ble også lagt opp rør med ledninger for styring av termostater, vifter, varmtvannstank, varmekabel på vanninntak, utelys og utendørs stikkontakt.
Alt i alt ble det til slutt mye rør og elektrisk for en liten hytte.
Hytten ble ferdigstilt, og jeg dro opp for å komplettere anlegget med GSM enhet, kontaktorstyringer i sikringsskapet, temperaturfølere, alarmanlegg osv.
Etter mye styr med programmering av GSM enheten ble det til slutt et halvveis fungerende anlegg. iSocket GSM enheten har svært store begrensninger for hva som kan programmeres av meldinger og kommandoer. Det var ikke mulig å sette opp meldingene slik jeg ønsket, hvor det hele ble svært misvisende og forvirrende når SMS meldingene dukket opp på telefonen. Programvaren på PC'en krasjet omtrent hvert 5 minutt, og det var en rekke konfigurasjoner jeg ikke klarte å utføre pga programvaren krasjet hver gang. Temperaturfølerne ville ikke kommunisere riktig når samtlige følere var tilkoblet. Jeg forsøkte også å sette opp temperatur-alarmer med kun et par følere tilkoblet. Jeg forsøkte blant annet å sette opp temperatur-alarm til 0*C for uteføler, slik at det ble sendt melding når temperaturen falt under 0*C. Programvaren har ingen "delay" eller logikk, slik at når temperaturen ligger å vipper mellom 1*C - 0*C så sender GSM senderen melding hver gang temperaturen er nøyaktig 0*C. I løpet av en kveld mottok jeg over 60 meldinger fra GSM senderen. Programvaren var også bygget opp slik at det ikke var mulig å gjøre endringer i konfigurasjonen etter 30 minutter var passert siden kald-oppstart. Etter 30 minutter var passert var man nødt til å koble til med USB kabel, hvor man da må være fysisk tilstede.
Det hele endte opp med at GSM senderen ble for lite praktisk, da det tar meg 4 timer å dra opp til hytten på fjellet hver gang GSM senderen streiker.
Jeg begynte å se meg rundt etter nye løsninger, og kom over en I/O-kontroller fra Denkovi.
I/O-kontrolleren fra Denkovi har 8 digitale innganger, 8 analoge innganger, 12 digitale utganger, 2 analoge utganger, og tilkobling for nettverk (ethernet). Denkovi kontrolleren har ikke GSM støtte.
Jeg valgte så å gå for en løsning med Jablotron GD-04 (David) GSM sender, da jeg har svært gode erfaringer med denne fra før. Jeg har benyttet GD-04 senderen i en rekke industribygg, offentlige bygg og andre bygg i jobbsammenheng, hvor GD-04 er like pålitelig hver gang. Ulempene med GD-04 er at den kun har 2 digitale utganger, og 4 digitale innganger, som gjør at man har begrenset mulighet for overvåking og kontroll via SMS. Til gjengjeld har Denkovi kontrolleren nettverksstøtte, med SNMP støtte, slik at den kan overvåkes og styres via nettside og mobil-apper.
Jeg var på hyttetur nå i uken sammen med en kollega, hvor vi bygget om hele styringssystemet på hytten. Denkovi kontrolleren er montert, GD-04 senderen er montert, og en rekke andre småting er gjort.
Etter en god uke med arbeid ble dette resultatet. Det begynner å bli et avansert teknisk rom, med mye utstyr.
For de som lurer på hva alt er for noe:
Sikringsskapet er bestående av utgående kurser, en del kontaktorstyringer for utelys, varmtvannstank, varmekabel for vanninntak, utendørs stikkontakt, styring av vifter på boder og bad. Bak dekselet er Denkovi I/O-kontrolleren montert. Lengre ned i skapet ved siden av måleren er det montert et Astro-ur for styring av utelys, en liten PLS for programmering av automatikk, en kWh-logger, kontaktor for overvåking av strømtilførsel, trafoer for I/O-kontroller og alarmsentral, og i bunn av skapet er det inntakssikring og overspenningsvern.
Under sikringsskapet er det montert en UPS som gir strøm til I/O-kontroller, PLS, kWh-logger, nettverksswitch, Altibox-fibermodem og øvrig nettverksutstyr som er montert på veggen over sikringsskapet.
Over sikringsskapet er det montert Altibox mediekonverter og Altibox modem/ruter. Det er og montert en liten Sena PS110 serial server som gjør at jeg kan lese av kWh-loggeren eksternt. Videre er det montert en PoE nettverksswitch og en Apple Airport Express trådløs ruter. Foreløpig ser dette litt rotete ut. Tidligere leverte Altibox modem med integrert mediekonverter, mens nå leveres utstyret som to separate enheter. Dette medførte at 4-veis stikken jeg hadde planlagt ble litt for lite, hvor jeg må utvide til 6 uttak. Fiberlinjen ble montert opp denne uken mens vi var på hytten. Planen er å montere opp en langsgående plastkanal for å samle noe av ledningsrotet, og bytte ut eksisterende 4-veis stikk til 6-veis stikk, samt å henge opp en del av trafoene som nå henger i løse luften. Det er dessverre litt langt å kjøre 4 timer hjem for å hente mer utstyr hver gang jeg har glemt noe.
Det røde indikasjonslyset over VVS-skapet indikerer om varmekabelen på vanninntaket er aktivert eller ikke. Planen er at varmekabelen på vanninntaket skal aktiveres automatisk ved temperaturverdier til I/O-kontrolleren. Pr. nå så styres dette manuelt via nettsiden / mobil-appen.
kWh-wattmeter er kommet på plass på veggen, sammen med ny temperaturføler. Temperatufølerne ble bestilt fra Elfa elektronikk og loddet selv. Her ble det tydeligvis et par øl for mye under jobbingen... Jeg har klart å bytte om leder for spenningstilførsel og signalutgang. Resultatet ble at samtlige følere viste temperatur på rundt 60 - 70*C. Jeg demonterte en føler for å se om det var noe galt. Jeg oppdaget da at temperaturføleren var glohett når jeg kom i nærheten av føleren. Etter å ha sjekket opp databladet på nytt oppdaget jeg koblingsfeilen. Alle følerne ser ut til å ha fått en knekk, da de ikke viser riktige temperaturer etter å ha blitt koblet riktig. Heldigvis koster følerne bare 20,- kr stk, så jeg får bestille 6 nye og lodde disse på nytt neste gang jeg drar opp. Det positive er at I/O-kontrolleren ser ut til å kommunisere riktig med alle følerne.
I/O-kontrollerne er ferdig programmer og er tilgjengelig på nett, uansett hvor jeg er i verden.
Dette er standard oppsettet til nettsiden som viser status fra I/O-kontrolleren. Nettsiden kan endres med HTML kommandoer, og bygges opp slik man ønsker. Planen min er å lage en spesialtilpasset nettside for hytten, slik at det hele blir mer praktisk presentert. Her er også planen å legge inn avlesning fra kWh-loggeren, som leses av via serial serveren jeg har montert. Alle data logges og lagres, og kan presenteres via grafer. kWh-loggeren har også utetemperaturføler, slik at kWh-data kan presenteres med sammenligning mot utetemperatur.
Alle innganger og utganger fra I/O-kontrolleren overvåkes og styres via mobil-app. Appen er litt mer oversiktlig og brukervennlig enn nettsiden. Appen kan også spesialtilpasses til en viss grad. Jeg ser det er en del app-utviklere som lager apper til denne kontrolleren.
GSM senderen er operativ og fungerer utmerket. GD-04 kan programmeres til å sende og motta meldinger akkurat slik man ønsker, eneste umiddelbare begrensing er at man ikke kan benytte norske tegn som æ, ø og å.
Jeg har konfigurert dette slik:
Når jeg sender melding om HYTTE ON så aktiveres automatikken i PLS'en. Utelys blir da aktivert, hvor utelys slås av og på etter behov, styrt av astro-uret. Stikkontakter utendørs blir aktivert, varmtvannstank blir slått på, og varmekabler i samtlige rom blir aktivert. Innbruddsalarm blir også automatisk deaktivert. Hensikten med HYTTE ON funksjonen er at dette er såpass enkelt at alle i familien kan benytte dette fra egen mobiltelefon. Jeg er heller ikke bekymret for at dette kan bli misbrukt til å slå av alarmen for å begå innbrudd. GSM senderen har et M2M abonnement med 12-sifret sambandsnummer, hvor man må ha kjennskap til både sambandsnummer og SMS kommandoen for å kunne slå av alarmen, og ikke minst ha kjennskap til hvilken hytte dette gjelder.
HYTTE OFF gjør det hele stikk motsatt, all varme senkes til innstilte verdier for frostsikring, og alarmen aktiveres automatisk.
Utgang nr 2 på GSM sender har jeg benyttet for å kunne slå av og på alarmen, uten å slå av og på varme. Vi har hatt en del tilfeller hvor entreprenører har utført arbeid for oss på hytten, uten at vi er tilstede. Det er da veldig praktisk å kunne slå av og på alarm eksternt.
GSM senderen har også en del innganger som er tatt i bruk. GSM senderen sender melding dersom det oppstå strømbrudd. UPS vil da holde liv i I/O-kontroller, fiberlinje og nettverket på hytten i ca 1. time. Alarmsentral og GSM sender holder ut i ca 36 timer på eget backup-batteri. GSM sender vil også sende melding når strømtilførselen er gjenopprettet.
GSM sender vil også sende melding ved utløst innbruddsalarm og utløst brannalarm, samt når alarmene blir tilbakestilt. Den siste inngangen blir benyttet for å gi statusmelding om alarmen er faktisk aktivert eller deaktivert hvor dette hentes direkte fra alarmsentralens statusutgang. Dersom alarmen blir aktivert eller deaktivert fra kodepanelet på hytten, så vil GSM sender gi beskjed om dette, samt når automatikken aktiverer og deaktiverer alarmen.
Det ligger mye automatikk og programmering bak dette, hvor hensikten er at hytten skal være svært brukervennlig for alle som benytter den. Alt man må huske på et HYTTE ON og HYTTE OFF.
Jeg har ikke mulighet for å styre temperaturinnstillingene eksternt med dette oppsettet. Jeg har valgt å montere temperatursensorer for I/O-kontrolleren i alle soner hvor det er varmekabler, slik at jeg i teorien kunne ha benyttet I/O-kontrolleren til å styre varmekablene. Dette ville gitt muligheten til at jeg kan styre temperaturinnstillingene eksternt. I stedet har jeg valgt å benytte alle funksjonene som finnes i Elko Super TR termostatene.
Hver termostat er stilt inn med en komforttemperatur for hvert rom. Displayene er konfigurert slik at bakgrunnslyset er aktivert når termostaten er i komfort-modus, altså når det er folk på hytten. Termostatene aktiveres til komfort-modus når man sender melding med HYTTE ON. Temperaturinnstillingene kan da enkelt justeres i hvert rom, for den som er på hytten. Termostatene er videre innstilt med en nattsenkingstemperatur med automatisk ukeoppsett, slik at temperaturen senkes på nattestid. Displayene er konfigurert slik at bakgrunnsbelysningen dimmes ned til laveste nivå når termostaten går i nattmodus. Til slutt er termostatene programmert med en frostsikringstemperatur for hvert rom. Denne varierer fra 6 - 8*C for de ulike rommene. Hytten blir nok mest brukt på vinterstid, hvor vi ikke ønsker at hytten skal være bunnfrossen når vi ikke er tilstede. Når GSM sender er i HYTTE OFF-modus så vil alle termostater bli aktivert til frostsikrings-modus. Når frostsikringsmodus er aktivert er alle display konfigurert til å slås av.
Via I/O-kontrolleren kan man følge med på aktuelle temperatur-verdier for alle rom, via nettsiden eller mobil-appen. For meg holder dette i massevis, og med tanke på at I/O-kontrolleren koster kun kr. 1.500,- så vil jeg si meg godt fornøyd med løsningen som er valgt. Det gjenstå nå kun å få montert nye følere, slik at temperatur-verdiene kan leses av i mobil-appen.
Det er litt smålig irriterende at det ikke finnes noen gode og enkle systemer for styring av hytter og fritidsboliger.
Signatur
Denkovi I/O-kontroller, kjøpt på eBay for ca. kr. 1.500,-
http://www.ebay.com/itm/Web-controlled-I-O-ADC-12-relay-output-board-IP-MAC-PING-JAVA-LABVIEW-/181686268778?var=&hash=item2a4d58736a
Eaton / Moeller EASY 512-AC-RC programmertbart relé var noe jeg hadde liggende, kostner normalt kr. 3.500,- om jeg skulle kjøpt den gjennom jobb.
Et søk på eBay så får man kjøpt disse brukt for rundt kr. 1.000,-
Jablotron GD-04 GSM sender ble kjøpt brukt på eBay for kr. 1.000,-. Skulle jeg kjøpt denne gjennom jobb ville den kostet rundt kr. 3.500,-.
Cisco Linksys SRW208-P ble kjøpt brukt på finn.no for kr. 500,-.
Apple Airport Express trådløs ruter ble kjøpt brukt på finn.no for kr. 800,-.
Kontaktorer i sikringsskap er noe jeg har hatt liggende, kjøpte vel gjerne et par stk. Prisen på disse ligger på rundt kr. 350,- pr stk for Schneider iCT kontaktorer.
Trafoer er kjøpt hos Elfa Elektronikk, rundt kr. 300,- pr stk.
MGE UPS ble kjøpt brukt på finn.no for kr. 1.500,-. UPS'en fremstår som ny, med I/O-kort installert, 1000VA, og nye batterier. Det dukker opp noen gullfunn rundt om i blant.
Satel CA-5 alarmsentral ble kjøpt gjennom forhandleravtale hos NOBY. Husker ikke hva totalprisen for alarmsentral med sirener, branndetektorer, PIR-detektorer, magnetkontakter m.m. kom på. Branndetektorne er de dyreste enhetene i alarmanlegget, hvor de kostet rundt kr. 1.200,- pr stk (6 detektorer er montert).
CTM Lyng Wattmeter med loggenhet ble kjøpt gjennom forhandleravtale med CTM Lyng. Mener denne kostet rundt kr. 3.500,-.
Sena PS110 serial server ble kjøpt brukt på finn.no for kr. 500,-. Bare tilfeldigheter gjør at serial serveren ble levert brukt med 9-pin D-sub til RJ11 konsoll kabel. Et raskt søk på eBay så ser jeg at bruktprisen på denne serial serveren ligger på rundt kr. 1.000,-.
Ellers er det medgått litt småknask rundt om.
Elko Super TR termostatene ble levert av elektrikerfirmaet som bygget hytten. Prisen på Elko Super TR koster rundt kr. 1.600,- pr stk.
Ser bruksområdet til styringen din er akkurat i min gate, siden vi også skal ha varmefolie, frostsikring av rør, varmvann ++.
Men frykter for at din løsning blir for komplisert for meg, hadde egentlig sett meg ut Xcomfort pga brukervennligheten....så tror nok jeg blir å gå for det enda:)
Imponerende ambisjonsnivå for ei hytte!
For en amatør ville det kanskje vært enklere og billigere å bruke et mer byggekloss-aktig og kanskje trådløst system som for eksempel Nexa/Telldus, men jeg ser jo at den avanserte løsningen din gir mer funksjonalitet og bedre pålitelighet.
Mye god inspirasjon å finne her!