220
9
1
Hvordan komme i gang med tilbygg når man ikke vet hvor mye som kan bygges?
15
0
Bor i Oslo, og ønsker å bygge tilbygg på baksiden i en skrå tomt. Synes det er vanskelig å finne ut av hvor mye som kan bygges, og om det i det er mulig å få dispansasjon om det skulle gå over grensen. Området har en eldre reguleringsplan som sier 0,15 BYA, mens det fra et håndskrevet notat i byggepapirene er nevnt 0,20 er brukt på grunn av friareal som ligger inntil tomt uten at det ligger ved noen beregninger. Finner ingenting om hvor mye areal som faktisk er utnyttet, og ikke helt fått til å regne ut selv. Det er andre som har fått dispansasjon fra BYA og maks høyde like ved innenfor samme reguleringsplan.
Hvordan går man fram for å finne ut av dette før man kontakter entrepenører for å få priser? Vil gjerne få kontroll på hva som er mulig.
Hvordan går man fram for å finne ut av dette før man kontakter entrepenører for å få priser? Vil gjerne få kontroll på hva som er mulig.
.Thag
Har forsøkt å regne ut BYA, men kom fram til at det muligens gikk over grensen. Men nå vet jeg ikke om jeg har regnet riktig med tanke på skrå tomt, 0,5m regelen for begygd areal, osv. osv. Har lite lyst å kontakte P&B for så å få vite at jeg faktisk må rive noe som allerede står der. Trenger derfor noen som vet hva de driver med som kan hjelpe meg med BYA, og hvordan man går fram om det trengs dispansasjon, og om det er realistisk å kunne få det.
For eksisterende bebyggelse ser det ut som det er lettere å få dispensasjon for tilbygg.
Huset der jeg bor er fra 1980. Flyttet dit for 4år siden. Terrassen, som er bygd ca samtidig med huset, ser ut til å være over 50cm fra bakkenivå, men er skråtomt, så vet ikke om det påvirker det. Det skal også kunne beregnes med ekstra areal pga friområde inntil tomt, men alt blir veldig ca ca. Jeg kan gjette så mye jeg vil, men skulle gjerne kontaktet noen som kunne beregnet det ut riktig, og som også kunne gitt tips og indikasjon på dispansasjon gitt reguleringsplan og presedens med dispansasjon i samme område.
0,15 er veldig lite, og det er nok av friareal her. Som nevt ble det brukt 0,2 i byggesøknad, men det var bare noe jeg så på et håndskrevet notat. Ikke nevt noe om faktisk utnyttelsesgrad i byggesøknaden.
Hva slags firmaer tar på seg oppdrag som dette uten at det koster skjorta?
For gamle reguleringsplaner gjelder det også at man kan ta med halvparten av tilstøtende vei og friarealer med opptil 10m (men ikke offentlige LNF områder som Oslomarka).
Det var også et punkt som indikerte at utnyttelsesgrad kunne være for et område, og ikke bare pr tomt. Dette støttes av bygningspapirene som indikerer det samme. Ser ut til at feltet boligen ligger i er satt til u-grad 0,2 selv om det ligger i reguleringsplan med u-grad 0,15. Dette er noe jeg fant dypt inn i byggepapirer, og står ikke i matrikkelen etter hva jeg kunne se.
Kom også over at areal over 0,5 men under 1,5m fra gjennomsnitsshøyde bare teller 50% for u-grad fra den tiden. Garasjen ligger i bunnen av skrånet tomt, og går kanskje under 50% regelen.
Ser ut som utbygging kanskje er mulig, men føler det her er som å navigere i et minefelt.
Har nå slått opp saker i området, og ser ut som nesten alle boliger er over u-grensen, og ikke bare litt over. Virker som alt er bygd med dispansasjon, og ble nylig gitt enda en. Tror derfor det vil være innfor å bygge de usle 13-14kvm som tenkt tilbygg vil være på, men fremdeles usikkert om jeg kan klare det uten dispansasjon. Må få beregnet nøyaktig utnyttelse først.