7,930
10
1
Lydbøyler i taket : Hvordan løse overgangen mot lettvegger?
918
0
Eg skal snart gipse taket i kjelleren, men kom til å tenke på ein ting. Planen var å plate heile taket i ett, og fuge dette. Så dele inn rommene, og til slutt legge siste laget med gips. Men korleis fester eg lettveggene? Øydlegger eg ikkje bøylefunksjonen visst eg skrur veggen fast i taket?
Med andre ord så vil jo bøylene over veggen absorbere vibrasjonene med mindre jeg forstår helt feil. Jeg har derfor stor tro på at lettvegger som støtter opp taket littegrann vil bare forbedre lydisolasjonen. Dersom det ikke er tilfellet så ser jeg gjerne at noen forklarer hvorfor, for da vil jeg endre hvordan jeg skal gjøre ting i kjelleren også.
-Morgan-
Poenget er at vibrasjoner forplanter seg minst mulig, å feste veggen stivt i taket vil ikke hjelpe mot dette, det vil bare føre til at veggen også stråler ut lyden, ikek bare taket. Så noen fordel kan jeg ikke tenke meg det er (men kanskje en neglisjerbar ulempe)
AtW
Nøyaktige kapp er sikkert supert, men lydbøyler i spenn overfører lyd bedre enn lydbøyler som er "naturlig slappe". Selv om de i utgangspunktet uansett er steinharde
Vanskelig å motsi en rakettforsker, men jeg prøver meg likevel siden jeg foreløpig ikke har sett uttalelsen min motsagt med dokumenterte påstander :-p
Atw: Tror ikke det stemmer faktisk. Jeg tror jeg skjønner hva du mener, men "stråler ut lyden" håper jeg er en trykkleif. Varme kan stråles, lyd er trykkbølger. For å illustrere; du får svært lite lyd ut av en høyttaler dersom du har en med flat membran (det finnes slike, har sett dem) som ikke beveger seg inn og ut men fra side til side. Den vil da flytte null luft. For å skape lyd så må man sette luften i svingninger. En vegg som blir forsøkt satt i svingninger i vertikalretningen vil ikke gi fra seg energien den mottar til siden men nedover, og vil videreføre kraften til det som er under, i alle fall i en veldig stor grad. Er det et tykt betonggulv så er det svært lite som vil skje tror jeg.
Rakettforskeren: Ja, det har du rett i. Det må være kappet riktig. Uansett så vil ikke taket over veggen bli satt i særlig med svingninger siden gulvet under da også må settes i samme svingningene, men står det i spenn vil det ut til sidene for veggen være bøyler i spenn også, go de vil kunne overføres mer bevegelsesenergi til taket enn ønskelig.
Det at de bøylene er steinharde er relativt. De er ganske stive ja, men tatt i betraktning vekten som skal henge i dem så er de ganske myke til jobben. De er vel normalt laget for å holde 10-20 kg per bøyle. Forsøk å henge opp en slik bøyle med 15kg i, sett den i svingninger i vertikalretningen med å slå på bunnen av vekta, og se hvor lett den beveger seg. Den beveger seg naturligvis ikke langt, men så håper jeg ikke at den skal trenge å absorbere bevegelse på veldig mange millimetre heller. Da bør man kanskje dimensjonere opp bjelkene som holder gulvet over heller.
En liten digresjon på rakettforskning. Ett av mine beste språk-minner er en gang jeg sa "det er jo ikke akkurat rakettvitenskap" for å gjøre et poeng av at en sak var ganske enkel, hvorpå min kollega rettet på meg og sa "vel... jo.". Brukte bare det uttrykket en gang i den jobben.
-Morgan-
Når en vegg blir satt i svingninger på den måten, så er jeg ganske sikker på at den også vil svinge "ut og inn" og eksitere lyd. Når det e rsagt, så er det jo kun fra en rekke med palter veggen overtar energi, så det har antakelig ikke så mye å si i praksis.
AtW
Helt enig i tankegangen din om understøttelse, men både du og jeg kan vel enes om at bøyelen vil ha et slags "nullpunkt" ved en stabil lav last. Et vanlig tak mao. Og lydoverføringen vil være minst ved dette nullpunktet.
Om du spiller gitar kan du spille en åpen E på en kassegitar og prøve å trykke haka mot kassa med varierende trykk. Desto hardere du presser haka mot kassa desto mer vibrasjoner vil overføres til hodet... En vannvitti heavy sammenligning, men jeg tror det er grunnlag for å ta den..