99    9    1  

Søker tips til kledning av rå uisollert kjellervegg

 29     0
Nå er jeg ganske lost. 

Jeg har kontaktet flere leverandører som produserer veggplater til våtrom og veggplater som skal tåler fukt, er fukt bestanding og eller vanntett diffusjonsåpent, men felles svar er at de ikke anbefaler å bruke deres produkt på kjellerveggen min. 

Jeg vet at det finnes mange dyktige folk her inne som kan mye og har mange års erfaring og håper å få noe hjelp.

Nå har jeg en uisolert kjellervegg jeg skal lekter med stålstender for å få veggen rett. Så isolere med 5cm roockwool før jeg må bestemme meg for en veggplate. 

Ytterveggen er av betong og sånn betonghøy som jeg skal slemme for å få den vanntett. Rockwool stålstender isolasjon skal tåle vann og fukt og siden ytterveggen kan være fuktig (spesielt nedre delen, så tenker jeg at veggen være diffusjonsåpent altså uten fuktsperre.

Gulvet blir støpt og med litt xps og fuktsperre under. 

Fukt vil det alltid være i kjelleren så spørsmålet er hva jeg kan bruke som kledning? Evt er det en ide å lage noen lufterom øverst slik at fukten har et sted å «rømme». 

Jeg vil også montere opp ventilvifte med fuktmåler så nivået på fukt ikke blir alt for høyt. Hovedoppvarming vil være varmepumpe. 

Noen tips/ideer på hva jeg bør gjøre eller kan bruke?

   #1
 4,057     Sørlandet     0
Er så mange tråder om dette… leser du noen av de tror jeg også du vil velge en annen løsning.

Kikk litt på de først;)
  (trådstarter)
   #2
 29     0
zippy ikke for å være frekk, men har du ikke noe nyttig å si så kan du droppe å svare.

Mange av problemene som flere tråder har postet her er lik men samtidig ulikt. Noen har isolert utvendig, andre valgte med fuktsperre, men de fleste snakker mest om fremgangsmåten og ikke hvilken kledning de har valgt å bruke.

Så er det noen tråder som snakker om MDF vs Gips kjeller kledning og der er det bare masse uenigheter.

Men det er også i noen tråder der jeg fant ut om Gyproc, Tetti, fuktbestandig MDF osv. men det hjelper jo lite når jeg kontakter leverandøre direkte og de sier at det ikke anbefaler det.

Derfor opprettet jeg denne tråden.

Jeg er interresert i å vite hva folk har brukt og hvordan det har fungert for dem.

   #3
 4,057     Sørlandet     1
Vel syns det var nyttig å tipse deg om å lese noen av de andre trådene. Mye av det du skriver advares det om. Blant annet den berømte luftespalten er noe som byggforsk anbefalte før som de har gått bortifra.

Noe du vil se om du leser de trådene er at uorganisk materiell bør unngås i ditt tilfelle. Løsning med stålstendere er bedre men ikke mer enn at de vil ruste.

Multipor/siporex er av mange vurdert som ett tryggere valg fordi de puster og er diffusjonsåpne og uprganiske så de ikke kan mygle.

Beste er å løse problemene utenifra og isolere og drenere fra utsiden og ha f.eks xps og fiberpuss eller porrdren eller annet samt knotteplast under terreng.

Glava og rockwool har løsninger men dersom du allerede har fukt har du allerede ett problem og personlig ville jeg aldri valgt noen av disse løsningene i en kjeller hvor fukt allerede er til stede.

Dvs ingen veggplater er ett spesielt godt valg. noe leverandører også bekrefter. Kanskje panel da det er veldig åpent (om du ikke maler med tett maling da).

Her inne er kjellere heftig diskutert og gjenstand for mange personlige meninger. Dette er bare min av mange andres i mange tråder.

  (trådstarter)
   #4
 29     0
zippy det du svarer her er akkurat det jeg finner på gjentatte tråder. Altså (uorganisk, puster, isoler utenifra, løs fuktproblemet først osv..) men ingen som sier noe om hva de har brukt.

Jeg tror neppe at alle har gått for multipor/skamowall løsningen. Og jeg tror neppe at alle kjeller her inne har løst fuktproblemet. Smile Han forrige eier lekter ut med trelekter og la inn isolajon med spoonplater (sånn til info)

Problemet er ikke at jeg ikke vil løse fuktproblemet. Men den lar seg ikke løse. Huset er fra 1930 og det sier deg kanskje nok, men for å gi deg litt mer info så er grunnmuren bygd rett på mark uten kappilærbrytene material. Alt suges opp når bakken er vått. Drenering er lagt, det vil hjelpe men ikke nok til at rommet ikke er fuktig.

Det er også en ting som ingen nevner. Og det er hvor mye fukt er det snakk?
Alle etasjer har jo fukt. når det regner er det enda mer fukt i huset. Så hva er nivået på fukt før vi kan si at det er et problem (da mtp. et konstant nivå)?

Jeg ser at kjellern min (vaskerommet) uisolert ligger på 60-75% RF. I det rommet som er lektet ut med 5cm isolasjon var nivået rundt 50-60% RF. Om vinteren mye lavere.

Men så er problemet at dette nivået ikke er den samme som det nivået mellom yttervegg og kledning?

Blir jo aldri klok på dette..
   #5
 4,057     Sørlandet     0
Sannheten er at alle kjellere er forskjellig og at mange bare gir opp når de hører om løsninger med f.eks Multipor. Dette fordi alle helst vil jobbe med treverk og gips… og mange har egentlig bestemt seg for løsning men ønsker at noen går god for det eller i det minste er enig.

I min far sin kjeller fra 1900 malte vi grunnmuren som forøvrig er 130cm tykk av kampestein murte i to lag og fylt med sand og drit i midten. Her er det ingenting isolasjon men pga veggene er så tykke får han problemer om sommeren(!) og ikke vinteren(!). Løsningen er en sorpsjonsavfukter som går hele tiden.

Har kuttet mange dører og vinduer i kjellere til folk og for de fleste går det bra uansett hva de har gjort og for noen få så går det ikke bra i det hele tatt.

Hovedvekten av det jeg har sett av de kjellere med kun isolasjon på innsiden og minst 2/3 av kjelleren under bakkenivp jeg har kuttet i, og da er de noen år og moden for oppussing, er utlektet med luftespalte og trepanel. Og noen har hatt smartpanel(mdf) Mange har vært med svartpapp bak lekter.

Ca 1/3 av disse har jeg kjent vørt litt fuktige bak isolasjonen men ingen av de har vært bløte på veggplatene. Ett par har det luktet vondt i. Alle disse 1/3delene har vært potensielle muggbomber. Har kuttet i ca 20 private kjellere i sørlandsklima.
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Det er det du sier her som jeg frykter mest. Altså usynlig mugg/fukt problemer.

Kjelleren som jeg pusser opp nå så helt fint ut, lukter ingenting og ingen synlig fukt/vann skader. Når vannet siger inn så renner den ut og tørker ut etter noen dager, da kan det merkes litt høy fuktighet, men ellers alt bra.

Det var da jeg rev ut hele greia at jeg så at bak flisveggene var det lekter av tre og dobbelt gipsplater. Nedre delen (som var utsatt for vanninnsig i flere år) var lekterne råtnet og mugg stor trives i gipsplatene (nedre delen cirka opptil 30cm fra gulvet). Under gulvet med laminat var det et lag med spoonplate, lekter og isolasjon før helt nederst et svær ttynnt fuktsperre lag. Her var det mugg i spoonplatene, vann i 80% av all isolasjon.

At rommet virker tørt betyr ikke at det ikke er noe fukt/mugg problemer, noe jeg selv fikk erfart.

Jeg hadde først tenkt å pusse opp veggene uten isolasjon og annet da dette vet jeg ikke vil føre til noe problemer. La et anbud på mittanbud og det viser seg at det kostet 40tusen for kun murpuss (52kvm). PS! La oss ikke starte diskusjonen rundt dette.

Med 40tusen kunne jeg like godt kjøpt inn multipore betong (Ytong, Skamowall etc..) evt. leca fasadeblokk og gjort det selv, men 40 tusen er mye penger det og. spesielt når man skal gjøre mye med kjelleren som total er på cirka 55/60kvm. Så da slo tanken meg å lekter ut veggen og få på noe diffusjonsåpent veggplater, for hvis det lar seg gjøre så sparere jeg en del som jeg kan bruke til andre deler av prosjektet.

   #7
 4,057     Sørlandet     0
Jeg tror ikke det lar seg gjøre dessverre. Håper du får ett mer positivt svar av noen andre.

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
TS vil få problemer hvis han følger sin plan

Jeg vil ikke gjøre noen ting før vegger er tørre dvs starte ute og husk isolasjon

XPS som pusses inne er eneste alternativ til Zippy’s forslag
TSt
   #9
 13,730     0
Når TS beskriver fuktighet eller mere enn dette som tørker opp så må en for all del unngå alt som på noen måte kan få fukt i seg. Med "åpen" isolasjon og plate vil en be om problem. Eneste en kan forsøke er XPS og puss evt Leca fasadeblokk som har isolasjon på en side.