2,631    7    0  

Beste energiøkonomiske løsning

 39     Sunnmøre     0
Hei, mitt første innlegg her. Setter pris på tilbakemeldinger.

Jeg holder på å prosjektere et nytt hus. Grunnforutsetninger er;
- Nordvestlandet, kyst. høy middeltemp, sjelden minusgrader. Vind
- Stor grunnflate, 1,5 etasje UTEN kjeller.
- Eier en del skog.
- Halve familien er elektrikere.

Planlagte elementer
- Ekstra isolering og vindtetting, sannsynlig etter nye krav til u-verdier
- Balansert ventilasjon med varmegjennvinning.
- Billig lagt varmekabler i oppholdsrom, bad og gang (1.etasje + kun bad 2.etasje, resten er sov/loftstue med peis).
- Rentbrennende vedovn i stue og loftstue. Gratis ved.
- Luft/luft varmepumpe.

Gevinster; billig(est), fremtidsrettet, effektivt og fleksibelt.

Ser at det er veldig mye snakk om vannbåren varme, men jeg kan ikke se at dette på langt nær er energiøkonomisk for de fleste og hvertfall ikke for meg. Dessuten er jeg veldig skeptisk til vann flytende rundt overalt i huset mitt...  ;D


   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Kan jeg få låne litt av den familien din (har stort behov for en trikker her..)  ;D
Her på vestlandet er ikke tykkelsen på isolasjon det mest kritiske. Det som gjelder er å få huset vindtett. Dobbelsjekk at de som bygger huset ditt faktisk kan dette med isolering og tetting. Det er frustrerende mange tømrere som ikke vil eller kan gjøre dette skikkelig.

Ta en ekstra runde på dette med fuktsikring. Se ut vinduet idag, det bøtter ned ikke sant? Sånn ryktes det at det kommer til å bli mye av i fremtiden, spesielt her på vestlandet. Fukt og råte kan veldig fort bli noe med de største utfordringene husbyggere / eiere vil få i fremtiden, kanskje like greit å ta litt høyde for det alt i dag :-)

Siden det er snakk om vestlandet og man skal holde seg til realistiske budsjetter, synes jeg ditt valg høres fornuftig ut. Ordinære varmekabler de få stedene det trengs (yttergang, bad, vaskerom, etc), få deg et stillegående og bra ventilasjonsanlegg med høy gjenvinning, samt en L/L-VP, om det er slik at huset har såpass åpen planløsning at du får denne plassert så den klarer å spre energien ut i "alle" rom.
Har sett flere vellykkede eksempler på det du skisserer her.
Signatur
   #2
 22,342     Akershus     0
Hva er din hovedoppvarmings kilde? Gulvvarme, varmepumpe eller vedfyring?

Bruker du gulvvarmen blir varmepumpen mer eller mindre overflødig.
Hvis gulvvarmen er hoved oppvarming hadde jeg gått for vannbåren. Hvorfor er du så skeptiskt til vannbåren? Prisen er ikke så høy heller hvis du gjør det selv.
  (trådstarter)
   #3
 39     Sunnmøre     0
Gulvvarme i bad/gang/vaskerom hovedsaklig. litt usikker på stue/kjøkken arealer. Sannsynligvis vil varmepumpen dekke behovet her, siden også oppvarmingbehovet er mye mindre i lavenergihus som er planen?

Vedfyring er hovedsaklig tenkt som supplement, spesielt i høst/vinterhalvåret. litt usikker her, men føler ikke jeg kan la fordelen med gratis ved stå ubrukt.

Grunnen til at jeg velger el.kabler er 3 ting.
1.gratis el.arbeid/innkjøpspris på el.meteriell.
2.begrenset behov for gulvvarme med lavenergihus.
3.pris/driftkostnad. ser ikke vannbåren som et energiøkonomisk alternativ, tror mer og mer dette er en trend/hype. Som noen tidligere nevnte, i Sverige, som har hatt dette litt lengre, har man funnet ut at det ikke er særlig økonomi i dette.
   #4
 280     0

Grunnen til at jeg velger el.kabler er 3 ting.
1.gratis el.arbeid/innkjøpspris på el.meteriell.
2.begrenset behov for gulvvarme med lavenergihus.
3.pris/driftkostnad. ser ikke vannbåren som et energiøkonomisk alternativ, tror mer og mer dette er en trend/hype. Som noen tidligere nevnte, i Sverige, som har hatt dette litt lengre, har man funnet ut at det ikke er særlig økonomi i dette.


Er veldig enig med deg her. Hadde jeg bygd i dag ville jeg heller brukt pengene til å isolere huset vannvittig bra. Det er mye smartere siden isolasjon holder i alle år og ikke gir deg problemer slik varmepumper etc. gjør.
Vær også obs. på at i et lavenergi/passivhus er det svært lite du vil merke til gulvarmen, med mindre det er skikkelig kaldt ute, og da er jo mye av vitsen borte.
   #5
 997     0
Helt enig med deg ang ditt valg av oppvarming(lervik).  Smile Varmepumpen varmer opp huset og gulvarmen er bare for å få litt varme i gulvet hvor der er fliser eller lign. Billig, lettvindt og ingen fare for vannlekasje. Isoler så mye som mulig. Det lille som varmekablene trekker, vil du aldri tjene inn. Selv enova anbefaler ikke vannbårenvarme i sine utregninger pga kostnader.

Isolerer du normalt (etter normen), så trenger du ca 75kW /m2 i året og på et rom på 10m2 som er et typisk bad eller gang så har du da ett årsforbruk på 750kW/t Totalt på hele rommet. Dette tilsier en kostnad i året på 750kW/t*0,60,-= 450,-....Hvis dette er et bad, så er det varmekablene som står for det meste av oppvarmingen, men hvis dette rommet er det samme stedet som varmepumpen er, så vil varmekablene bare stå for en liten del av oppvarmingen.
Signatur
   #6
 22,342     Akershus     0
Hvis du skal ha gulvvarme i bare tre små gulv er valget helt klart kabel. Det vil vel koste deg 1500-2000 pr gulv med termostat. Hvis du skal ha gulvvarme i en hel etasje kan alternativet være interessant hvis du har støpte gulv og gjør jobben selv (og får innkjøpspris/billige rør+deler).

Hvis du skal varme opp store rom med gulvvarme og varmepumpe vil gulvvarmen ta så stor del av oppvarmingen så det spørs om det er noen vits med varmepumpen. (er selvfølgelig avhengig av instillingen av termoststater) Bruk da heller varmepumpe og isoler gulvet ekstra godt.



   #7
 6     0
Lervik:

Vi har nesten samme forutsetninger som deg, og har gjort akkurat det du skisserer.
Bor vel litt kaldere (Sogn), på vindfull tomt. Flyttet inn i oktober 07 og er strålende fornøyd. Vi har lavenergi, varmekabler på 2 bad, vaskerommet og gangen (innkjøpspris og gratis montering). Ellers luft-luftvarmepumpe(også innkjøpspris og gratis montering). Eier skogen selv så vi har en vedovn, men den blir bare brukt til kos. Har helt jevn temp døgnet rundt.
Akkurat nå er jeg glad vi ikke lånte masse penger for å få vannbåret varme. Det er sannelig ikke stort vi merker varmekablene, men ser jo at de kobler inn så de trekker nok noe strøm. MEN jeg tviler sterkt på om det noen gang hadde lønnet meg vannbåret for oss, da skal strømmen bli usannsynlig dyr...
Det er et fornuftig valg du gjør der, selv om vannbåretfrelste kommer til å si noe annet..
Ring Enova, det gjorde jeg, de anbefalte vårt prosjekt.