5,164    16    0  

Etterisolert hus fra 1954: Hvilken oppvarmingskilde skal man velge?

 42     0

Jeg skal gjøre noe med oppvarmingen i huset vårt. 1. og 2. etg. totalt på ca. 90m2.
Kjelleren har jeg ikke tenkt å fyre på.

Så da lurer jeg: Vil det være mest lønnsomt for meg med "intelligente" panelovner, eller er det andre lure løsninger? Huset er fra 1954 og er etterisolert.

   #2
 90     0
Vi har akkurat montert luft til luft varmepumpe, og det funker som søren! Pass bare på hvor du monterer den, motoren lager litt svak støy som kan være litt irriterende rett utenfor soveromsvinduet  Grin
  (trådstarter)
   #3
 42     0
Varmepumpe er greit, men jeg tenker litt på kost/nytteverdi over f.eks. 15 år. Vil investeringskostnaden ved en VP svare seg?
   #4
 21,481     Enebolig     0
Ja, normalt iløpet av 3-4 år vil jeg tro. Hvis du skal ha lav investeringskostnad og lønnsomt på "kort tid" er luft/luft varmepumpe det rette valget.
   #6
 21,481     Enebolig     0
De tar feil. Så enkelt. Hvis de sier at smart styring av panelovner lønner seg fremfor varmepumpe. Riktignok har gode termostater og lav investeringskostnad sin fordel for dem som ikke har 20 000 i lomma der og da, men sett over tid er det tap kontra varmepumpe.

En varmepumpe (av velkjent produsent vel og merke) kan gi deg feks 4-5000 watt varme ut. Det tilsvarer 4-5 store panelovner. Og varmepumpen bruker kanskje bare 1000 watt for å gi deg tilsvarende 4-5000 watt i varme. Dette blir det penger av.

Men så er det normalt å ha kun en innedel, ikke fordelt slik som med panelovner. Derfor sier til og med de som holder varmepumpekurs at man må kombinere varmepumpe med andre oppvarmingskilder.

Jeg er på sett og vis i samme situasjon som deg. Gammelt hus som jeg etterisolerer. Jeg skal montere min pumpe i stua. Jeg vil likevel ha en ovn på kjøkkenet og soverommet. Men jeg kommer til å få det godt og varmt når jeg kommer hjem (i forhold til 14-15 grader nå) og panelovnene vil ikke slå seg på ofte fordi temperaturen allerde er høy. Husk at varmepumpene også har styring sånn at de reduserer strømforbruket når innstilt temperatur er oppnådd.
  (trådstarter)
   #7
 42     0
Så det du sier, er at selv med den investeringskostnaden det innebærer og med servicekostander, så vil det lønne seg med luft/luft varmepumpe uansett, i totalregnskapet?

   #10
 126     0
Synes også at du skal vurdere luft - luft.
En relativt åpen planløsning er en fordel for full unyttelse.