TSt
   #22
 13,730     0
I http://www.skogoglandskap.no/filearchive/glimt_03_07_fuktighet_energivirke.pdf

finner en siste avsnitt på siste side:
-----------
En undersøkelse fra Finland viser at virkningsgraden
til mindre flisfyringsanlegg (50 kW) er nesten 80 prosent når fuktigheten i brenselet er mellom 25 og 28 prosent.

Er fuktigheten mindre enn 25 prosent eller høyere enn 28 prosent så synker virkningsgraden
på anlegget. Undersøkelsen viser at det er god økonomi i å ha riktig fuktighet.
----------

Dvs at hverken for mye eller for lite er bra. Rivningsvirke som jeg brakte inn i debatten tror jeg de sier har 12% fuktighet. Derfor sparer en "tørking" av bioflis hvis en blander og får en optimal fuktighet.
   #24
 16     Norway     0
Hei tutigard.

Om området på nicke ditt stemmer , er du i nærheten av disse karene , en tur dit kan kanskje hjelpe deg på vei...

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/prosjekt/hovedtema?p_dim2=23161&p_sub_id=23160&p_dimension_id=23159&p_menu_id=23172

Har ikke vært der selv , men bor i nærområdet...

Jeg er i sluttfasen av montering av ett nytt vedfyrt system , alt av tank og rør er koblett opp , kjører med elkolbe for øyeblikket. Gjennstår å få montere rør fra fyr til tank.

Jeg kjøpte og importerte alt fra Sverige selv , og kom meget godt ut på pris.
Tank kjøpt direkte fra Husquarna tank svets , og resten av annlegget fra billigtvvs.se

5000 liter tank fra Husquarna tank og vedfyr / pellets brenner fra Effecta , det er en 60 kw med lamdba styring , med 180 liter brennkammer.

Ble annbefalt fra mange "kloke" hoder att 3000 liter skulle holde lenge, men siden jeg ikke er utdannet fyrbøter , og velger å sitte oppe på min stue , istede for nede i fyr rommet , ble det en 5000 liter , målet var en 6300 liter , men for å lever dette måtte de bygge i høyden , diameteren på 5000l var den største de hadde. Da ble det ett kompromiss , siden jeg ikke hadde tilstrekkelig med takhøyde ( må tenke på isolasjon også)

Men ser att du skal ha fyr rom i eget hus , har du muligens rom for en litt høyere tank 2.4m++ , da vil jeg annbelfale det.

   #25
 1,015     Revetal     0
Jeg kan absolutt ikke nok om hvordan kjemiske reaksjoner med vanndamp gir økt forbrenning, men det stemmer faktisk. Hadde besøk i butikken for endel år siden av en mann som lette etter en ventil som mer presist kunne styre blandingsforholdet med vann inn i bensinmotoren på bilen. Han kjørte med 25% vann og fikk 5% høyere effekt på motoren pga det. Høres helt vilt ut, men jeg så det med mine egne øyne hans hjemmemekked løsning med 1,5 liter colaflaske med vann var koblet til forgasseren på en gammel Ford Fiesta.

Samme gevinst skjer med den fuktigheten det er i flis/ved. Vann er jo tross alt hydrogen og oksygen, begge deler brenner godt hver for seg, så antar bare at det ved høye temperaturer derfor skjer en kjemisk reaksjon som gjør at dette binder seg til andre gasser og dermed gir økt forbrenning. Vil gjerne forstå og vite mer, men det er sikkert en grunn til at det i vedovn bør være maks 20%, mens en fliskjel med mer avansert forbrenning bør ha litt fuktigere.

Til selve spørsmålet TS har som utgangspunkt hadde jeg valgt flis. Han har allerede mye skrapved å fyre opp "gratis", og vedkjeler bør ha langt bedre og mer verdifull ved enn hva vi på gårder gjerne fyrer opp selv. God hardved kan jo heller selges, og vedkjeler er ment for hardved, fliskjeler derimot er konstruert for nettopp å brenne "skrapved".

Stor akkumulator er uansett nærmest alltid en fordel. Da kan fliskjelen dimensjoneres mer etter en gjennomsnittslast over et døgn, fremfor spisslast i kortere perioder, typisk ned til halve effekten som gir vesentlig rimeligere kjel. Han kan også spare kostbar styring og regulering for modulerende drift, effektbehovet tappes ut av bufferen. Selve bufferen gir også en ekstra sikkerhet mot driftsstans, jo større buffer, jo lengre tid tilgjengelig før annen backup må slå inn og kjelen fikses.
Med stor nok buffer kan det enkelt kobles til senere både vedkjel og solfangere om det ønskes flere alternativer. Spesielt sol gir vaktmester- og fyrbøterjobben en lang sommerferie. Det siste har stadig flere etterspurt der det er installert nærvarmeanlegg på flis. Ingen vil ha det ansvaret når det er sommerferie og pent vær.
Signatur
   #26
 10,486     Akershus     0
Vanninnsprøytning på bilmotorer er ganske vanlig, og ikke magisk i det hele tatt. Effekten i bilmotorer er et resultat av trykk, og man utnytter varmen fra forbrenningen til å koke vannet og få litt ekstra power. Samtidig kjøler det ned.

Det er ikke overførbart til vedfyring, der man ønsker varme, ikke trykk.
Signatur