4,071    6    0  

Kaste ut oljefyr: Hvilken energikilde bør jeg satse på?

 74     Gjøvik     0
Vi skal pusse opp et hus som har oljefyr fra 70-tallet.

Bør jeg rive ovner, rør og fyren, og satse på elektrisitet?

Hva er det mest økonomiske å benytte som varmekilde i dag?

   #1
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Hva er det mest økonomiske å benytte som varmekilde i dag?
Hehe - denne er skummel å svare på. Det er sikkert noen som kommer til å si at du bare skal etterisolere så trenger du ikke varmekilde.  ;D

Sånn bortsett fra det kan du jo koble omtrent hva det skal være til dette:
vedfyring, gassfyring, pelletsbrenner, moderne oljebrenner, solvarme, varmepumpe osv.

Dersom du vurderer varmepumpe gir disse best effekt i forhold til forbruk ved lave temperaturer på vannet ut i anlegget.

Dersom radiatorene dine (regner med du har radiatorerer siden dette er et gammelt anlegg?) er store nok trenger de kanskje ikke allverdens temperatur for å varme huset - vet du omtrent hva du shunter ut fra oljefyren når det er som kaldest?
   #2
 159     Ottestad     0
Hei

For ett år siden var jeg i samme situasjon som deg. Den gamle oljefyren var fra 1970 og sang på siste verset. Den brukte nesten 3,5m3 med olje i året, noe som var mye mer enn tilsvarende hus i nærheten brukte.

En stund vurderte jeg å bytte til ny oljefyr, noe som ville koste ca 50-70 tusen (men dette er vel knappest et alternativ nå som det vurderes forbud).

Jeg vurderte pellets og fikk tilbud på ca 80 tusen for ny kjele og brenner. Desverre var det ikke god plass til å oppbevare pellets i nærheten av brenneren og følte at det ville blitt en del ekstra arbeid :)

Gass er jo et alternativ..

Jeg endte til slutt med å velge en vann/vann varmepumpe fra Thermia og betalte ca 150 tusen for borring, pumpe, tilkoblig, endring i elektrisk anlegg og utbedring på det vannbårne anlegget. Jeg brukte i hovedsak BSU-penger til dette, men besparingen er såpass bra at jeg kunne lånt pengene og betjent dette og enda få litt til overs Smile

Jeg vurderte aldri å bytte til ren elektrisitet.. synes ikke det er veien å gå i disse miljøtider.

Hvis du vurderer luft/vann eller vann/vann varmepumpe kan det være greit å vite litt om radiatoranlegget ditt først. Eksempelvis hvor varmt vann du trenger for å holde ønsket temperatur inne når det er som kaldest ute. En slik varmpeumpe er mest effektiv hvis den kan produsere vann med lav temperatur.

Jeg valgte å bytte en radiator til en større modell i tillegg til å installere en såkalt viftekonvektor (effektiv radiator med vifte) for å sørge for å holde temperaturen lav. Når det er -13 ute så trenger jeg 41 grader ut til radiatorene for å holde ca 21 grader inne.

Du bør forresten undersøke hvordan det står til med det elektriske anlegget ditt. Hvis det er dimensjonert for et hus med oljefyr så kan det hende du må oppgradere litt hvis du går over til elektrisitet / varmepumpe.

Jeg ville vurdert å beholde det vannbårne anlegget, men nå har jo jeg blitt litt over middels interessert i varmepumper og vannbårne anlegg ;D

Edit: Ai, ai.. ble jo rene blåkopien av Arnes innlegg dette  :)
Mvh Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 74     Gjøvik     0
Arne:Shunter vel ut ca 60-65 grader ved full pinne i kaldvær tror jeg.

Ønsker å gå vekk fra system med høy temperatur, og da er det vel ingen hensikt å beholde rør, radiatorer og oljefyren?

Tormod:Driver du et 41 gradera anlegg med en Thermia vagg-vann varmepumpe? Får den ikke særdeles ugunstige driftsforhold da? Trodde den helst ville jobbe mot et lavtemp. anlegg?


   #4
 159     Ottestad     0
Hei igjen

Man kaller vel ofte et anlegg lavtemp hvis man ikke trenger mer enn 55 grader ut på det kaldeste? Jeg mener selv at jeg har et lavtemp radiatoranlegg, men det går selvsagt å få mye lavere temperatur enn det jeg har.  ;)

Radiatorene mine greier å avgi så mye varme ved -13 og kaldere at varmepumpen ikke greier å produsere varmere vann, og dermed må ty til tilskudd hvis det blir kaldere.

Pumpen arbeider ikke på 41 grader hele tiden. Det er jo en av-og-på pumpe (flytende kondensering), og den jobber seg opp fra ca 28 grader mot 40+. Der omkring finner styreenheten ut at det er produsert nok varme og stopper. Hvis det er skikkelig kaldt så vil selvsagt pumpa stå og gå hele tiden.

Men du har rett: Jo lavere temperatur du trenger jo bedre er det.

Du kan beholde eksisterende rør og slikt, men du må i såfall bytte ut eller kompletere med flere radiatorer. De fleste varmepumpene produserer ikke varmere vann enn 55 grader og da vil du ikke få det varmt.. Det hjelper da heller ikke å velge en større modell (flere kW) de har samme makstemp. En viftekonvektor ville fått ned temperaturen din en god del.

Mvh Tormod
Signatur
   #5
 1,214     Norge     0
Har nå surret lenge angående oppgradering av oppvarmingskilde i huset. Har en gammel fyrkjele som bør skiftest grunnet høg 'driftskostnad'! Hva koster annleggene deres? Hvor mye strøm bruker dere på kun varmepumpene? osv..... Kjekt med litt innspel på hvor mykje ein må rekne med å bruke på ein oppgradering! Kan også vere greitt å få pusset opp fyrrommet i samme slengen å sleppe aske og anna svineri som følger den gammle jernklumpen!!
Signatur
   #6
 224     0
hei,

*Det er vel ikke så mye som slår ved fyring når det kommer til pris. Men det er vansklig å kontollere varmen. Det er mye jobb å få ved i hus. Det er veldig kos med peis i stuen.(sikkert flere fordeler og ulemper) Du nevnte ikke om du hadde pipe i huset eller om du er i leilighet/blokk?

*Peletsovn er jo i vinden. Man kan få støtte for å få en instalert etter hva jeg kan huske. Det er lettere og kontrollere varmen i forhold til ved med disse. Men det kommer jo prisen på pelets inn. Har ikke lest eller hørt så mye om dette, kan hende noen andre kan mer. 

*Varme kabler er veldig delig å ha på seliktive rom men ikke så veldig godt å ha det over hele huset. Hvis man skal ha det over hele huset burde man investere i en sentalstyring av disse. For strøm utgiftene kan da strømme på. (over (4)5 varmekabler eller mer så kan styring lønne seg).

* Varmepumpe luft til luft er en god løsning og gir bra effekt i forhold til strømforbruk. Men hvor skal man ha inne delen. Den kan også bråke mer etter vert som den blir eldre.
Har også hørt om varmepumpe brukt opp mot v.v.t og som en løsning men har ikke sett eller hørt så mye om den typen.

* Jordvarme (hehe) vet ikke så mye her, men det er dyrt å instalere. Man får ikke igjen for det før om 30år ca. finnes mye løsninger på net.

* Sentralfyr det er du vel ikke har nå og ikke vil ha. (prisen på olja og vedlikeholds utgifter kommer inn her)