2,704    1    0  

Oppvarming av hus

 12     0
Jeg tenker på å gjøre noe med mitt forbruk av elektrisitet som er skyhøyt for tiden. I den forbindelse tenker jeg på å gå over til oppvarming med vann. Da dukker det opp noen spørsmål som jeg ønsker å dele med dere. Håper noen har gode forslag til meg også.

1. Jeg har vanlige radiatorer i huset mitt. Er det mulig å instalere en akkumuleringstank for å få varmt vann til disse radiatorene.
2. Er det mulig å koble sammen flere små akkumulueringstanker. Det er nemlig vanskelig for meg å få inn store tanker i huset mitt.
3. Oppvarmingen til dette vannet i disse tankene tenkte jeg skulle foregå med vedfyring (og en elkasset hvis mulig). Gjennom en ovn med vannmatel i stua. Til vanlig når jeg fyrer i stua blir det veldig varmt på kalde dager. Hvordan vil så dette være når det er sommer og sol ute. Det vil ikke være uholbart å være inne da?
4. Hvis jeg legger deler av huset med vann i gulvet. Er det mulig å kombinere gulvvarme og radiatorere? Trenger ikke disse forskjellig varme på vannet.
5. På sikt hadde jeg tenkt å lage meg et lite fyrhus slik at jeg kan få inn en skikkelig stor akkumuleringstank. For så å pumpe varmen fra dette vannet og inn i huset. Trenger man da en liten akk. tank inne i selve huset? Og vil man fortsatt kunne utnytte varmen fra en ovn i stua??
6. I et slikt fyrhus, vil det være mulig å "selge"varme til naboen fra dette fyringsanlegget?

mvh
Tommy Karlsen

   #1
 171     0
Du setter opp akkumulatortank i punkt 1 Tommy, dette er meget smart. Tenk på denne som fyringsanlegget’s viktigste komponent.

2. Det er fullt mulig å koble sammen flere mindre akkumulatortanker, men den beste løsningen er å kun bruke en.
Når en bruker flere tanker må disse være like store for å få lik ladning.
3. En vedovn med vannmantel vil normalt overføre ca 75 % av energien til vannet og strålevarmen ut i stua blir dermed liten.
Om sommeren tror jeg nok du allikevel vil få en uholdbar situasjon dersom du må fyre i stua for å få varmt tappevann.
Har du vurdert termiske solfangere? Solfangere kombinert med en elkassett kan være en løsning.
4. Gulvvarme kan kombineres med radiatorer, du monterer to separate kretser med hver sin shunt ventil, jeg tror ikke dette vil fordyre anlegget nevneverdig. Det stemmer at disse to systemene kjører på forskjellig temperatur på vannet.
(I dag finnes imidlertid lavtemperaturradiatorer som du også kan bruke.)
5. Du trenger ikke en liten akkutank inne i huset selv om du bygger eget fyrrom. Varmen fra ovnen i stuen kjører du ut til den store akkutanken.
6. Dersom du kjører på flis så tror jeg det er lettere å bli en ”seriøs” varmeleverandør. Disse anleggene er meget driftssikre.
Flere og flere kommuner gjør avtaler med bønder om energileveranser til offentlige bygg og mitt inntrykk er at det er ønskelig for disse selskapene å få solgt ut flis i tillegg til energien. Det er mer gunstig for bøndene å selge flis enn tømmer.

Håper du går videre med dine planer Tommy. Min anbefaling er at du bruker god tid til å sette deg inn i hvilke alternativer som finnes.

Det er ikke mange som ”kan” slike anlegg her i landet, jeg anbefaler at du leser deg opp på temaet på svenske og danske sider.

Når det gjelder akkumuleringsteknikk så er det essensielt at en oppnår god skiktning i tanken(e) , dette for å oppnå best mulig energilagring i vannet.

Ackumulatortank och varmvattenberedare
Skisse: vedkjele tilkoblet 2 stk akkutanker med mulighet for solfangertilkobling
Info om skikting