#71
 1     Oslo     0
Dine penger opererer med mange priskategorier på ved, med og uten rentbrennende ovn.

På pellets er det bare kjøp av enkeltsekker til 60kr stk. ikke bulk, ikke paller, ikke storsekk. Altså mangelfullt. Dessuten blir det overhodet ikke omtalt at konvertering fra olje til pellets er både billigst og best i mange tilfeller da pellets klarer samme høye temperatur som olje. Oljetanken kan brukes som pelletbinge, og da er det ikke mye forandring i hverdagen for de huseiere som konverterer fra olje til pellets. Eneste forskjell er å skuffe ut aske av fyret ett par ganger i løpet av vinteren.

Hva går ofte galt når man konverterer fra olje til varmepumper?
Mange piper tåler ikke å plutselig bli stående ubrukt dersom de har vært i bruk i årtier. Da vil fukt trekke inn i teglpipen og forårsake frostspreng. Pipene kan også fungere som en kald ryggrad i huset og manglende strøvarme til krypkjeller kan få fukt og sopp til å bre seg. Med kulderas fra pipa og dårlig fremledningstemperatur fra varmepumpen, vil varmekomforten bli dårlig og ektrainvesteringer i større radiatorer bli nødvendig. Dessuten blir det dyrt å fyre massivt med elkolben når det er mer enn 10 minus. Pellets gir mer enn nok effekt til å varme ett gammelt hus, også når det blir skikkelig kaldt. Her svikter alt som er av luft/luft luft/vann. Leverandsørene opererer med at de har en COP verdi på så og så mye helt ned i 15 minus, men hva hjelper det når effekten synker med utetemperaturen. f.eks 2000Watt blir stusselig i 15 minus.

   #72
 217     Asker     0
Kenneth Oslo,
Fint at du også får frem at prisen på pellets er ulik i forhold til hvilken type leveranse det gjelder. Det er fullt mulig for de som har pelletskamin å bygge en pelletstank i en utebod og få levert pellets i bulk, da kommer prisen ned.

Jeg er den som satt i gang prosjektet med "pellets i oljetanken" i 2003. Gikk bort fra dette konseptet, også pga at Enova stoppet all støtte til teknologiutvikling. Jeg produserer og leverer i dag matesystem og siloløsinger på eksport og noe i Norge.

En vesentlig fordel med pellets er som du sier, at fremledningstemperatur kan være høy. Høy temperatur på radiatorer gir bedre komfort da man får strålevarme, og den er gratis. Man senker altså pumpehastigheten så mye man kan og skrur opp temperaturen, da får man et anlegg som tilsvarer det som er i selvsirkulasjonssystemer i gamle dager. Man må gjøre omvendt med varmepumpe, sette opp sirkulasjonsmengde for å kompensere for lav temperatur på radiatorer, og det hører man godt i huset.

Jeg inrømmer gjerne at jeg er veldig pro pellets her på forumet men føler at dette er en riktig motvekt til alle anbefalinger om varmepumper.
Signatur
   #73
 6     Akershus     0

Jeg mener det grenser til idioti når enova gir tilskudd til pelletsovner og varmepumper, men ikke til vedovner, som er det mest energiøkonomiske og miljøvennlige tiltaket vi har..


Jeg bor i et hus fra 1947 med et påbygg fra 1976. I påbygget er det 10 cm isolasjon, i den gamle delen er det nada - zip - nothing - nichts, verken i vegger eller tak.

Ringte enova og spurte om støtte til etterisolering. De sa "glem det". Men støtte til pelletsovn og jordvarmepumpe kunne jeg få i bøtter og spann. Fyring for kråka heter det på nynorsk. Moralen blir at du kan sløse så mye du vil med energi, bare den er miljøvennlig!!
  (trådstarter)
   #74
 358     Rælingen     0
Får vel ikke akkurat i bøtter og spann med støtte, men ser poenget ditt. Merkelig praksis egentlig siden enova har reklamer både her og der som viser til at etterisloering og bytte til nye vinduer er det smarteste du kan gjøre (og det dyreste også)

Tom
   #75
 1,545     Sørlandet     0
Pellets er et godt alternativ til oljekjel. Ingen tvil om det. Problemet er at enhver produsent av pellets er interessert i å tjene mest mulig, så hvis strømprisen fyker i været, vil pelletsprisen følge hakk i hel, men hele veien uansett ligge et godt stykke under strømprisen. Praksis har vist at så stemmer. Ikke noe galt i det. Slik er det bare.

Hvor lagrer man 3 tonn pellets tørt og greit tilgjengelig? Noen velger sikkert bort pellets av den grunn. Andre vil ikke eller kan ikke bruke tid på å hente pellets i bulk med henger leid på nærmeste bensinstasjon. Bryderifaktoren bør være lav og innsparingen høy når man velger oppvarmingsalternativ. Dessverre blir det da gjerne dyrt. Jeg valgte varmepumpe vann-vann som erstatning for oljefyren og har ikke angret.

Pellets ser ikke ut til å få særlig stor utbredelse.  Årsaken er sikkert veldig sammensatt.  Å kalle treg pelletsvekst for fiasko er uansett for drøyt. For noen er pellets et godt alternativ - som en relativt rimelig og rask erstatning for oljebrenneren. Spørsmålet man må stille seg er: Trenger man vann med 70 graders framledningsteperatur eller trenger man f.eks bare inntil 50 grader?
Signatur
   #76
 217     Asker     0
Svar til Tom:
Lagring av 3-5 tonn pellets kan være i fyrrom, rom inntil fyrrom eller utenfor huset. Det kreves et areal på ca. 3kvm for å lagre denne mengde. Se gjerne matene.com for løsninger.
Ser man 10 år tilbake har ikke prisen på pellets fulgt strømprisen, men vært stabil. Jeg kjøpte bulkpellets i år 2000 til 32 øre/kWh, og kjøpte i høst til 43 øre/kWh. Prisøkningen er i tråd med normal prisstigning.
Hvis en norsk produsent av pellets øker prisen, er det mange utenlandske produsenter som står klare til å levere til det norske markedet da pellets er en global handelsvare i dag. Kan nevne at verdens nest største pelletsfabrikk ligger i Norge men eksporterer hele produksjonen til kontinentet (bl. a. DK/Avedøre) for å erstatte kullfraftproduksjon med pelletskraft.
IGJEN, pellet i bulk skal nødvendigvis IKKE hentes med privatbilhenger, den kommer med dyreforbiler og blåses inn i silo. Man fyller 1-2 ganger per år slik som man gjør med oljefyring, og man trenger ikke bry seg om det er olje eller pellets. Det er over hundretusen pelletskunder i Sverige i dag og mange får pellets levert i bulk.
Ditt spørsmål om fremledningstemperatur:
Ja, som oftest trengs bare 50 grader og ved denne temperatur har varmepumpen en COP som ikke forsvarer investeringen i forhold til fyring med pellets. De som har oljefyren intakt i dag kan jo prøve å heve temperaturen til 60-65 grader på en kald dag og samtidig redusere sirkulasjonsmengde hvis de har en "knapp" på pumpen. Da vil man oppleve en usedvanlig høy varmekomfort i hele huset, som å ha peis i alle rom, og det samtidig som energiforbruket faktisk reduseres, dette pga strålevarmen.

Varmepumpe passer bra til svømmebasseng og godt isolerte boliger der man har vannbåren gulvvarme. Har man energikrevende bolig med radiatorer og sentralfyring er pellets eller vedfyring i sentralfyr to av de aller beste alternativene, evt sammen med solvarme. Har man oljefyr (egentlig varmtvannskjele), er det enkelt og rimelig og konvertere til pellets.
Signatur
   #77
 1,519     Oslo     0
Hva ligger det på sånn ca i pris for å bytte ut en oljefyrkjel med en pelletsovn m/ matesystem?

   #78
 217     Asker     0
Det koster 45-55 tusen ferdig driftssatt.
Dette er for ny pelletsbrenner montert i eksisterende oljekjel og matesystem med silo (fylles hver 3.-7. dag).
Den høyeste prisen avspeiler automatisk rens av brenner og Lamda styring av forbrenningsprosess. Brenneren kan flyttes over på ny kjel den dagen man investerer i dette.

Legger man til 3-10 tusen, så har du matesystem som håndterer større bulksilo. Denne kan du få ferdig bygget eller bygge selv. Bygger du den selv, så koster det ca. 10 tusen for materialer og utstyr for innblåsing av pellets.

Bor du i Oslo får du dekket opp mot 50 prosent av ovenstående kostnader i direkte støtte. Pris for pellets levert i bulk er ca. 45 øre/kWh ferdig levert inkl. mva fra Hallingdal trepellets, altså en pris som er omtrentlig som nettleien.
Signatur
   #79
 3,210     Vestlandet     0
45øre/kWh er vel før virkningsgraden til anlegget er regnet inn? Og dermed ikke direkte sammenlignbart med strømprisen.
   #80
 217     Asker     0
Helt riktig Tovas, virkningsgrad er ikke medtatt. Den er 85-90% for et kjelanlegg hvis forbrenning er justert optimalt. Man kan fortsatt sammmenligne det med nettleieprisen. I 2018 kommer automatiske målere av strømforbruket og da vil trolig nettleien bli vesentlig lavere på natten og dyrere om morgenen og ettermiddagen. Vi tar en ny sammenligning i 2018...
Signatur