Hei igjen, Utsikten. Du skriver konstruktivt og godt. Imponert over dine bilder av bioenergi, skulle gjerne hatt vedkjel i tillegg til pelletskjel selv.
Ja, pellets er en fiasko, da ingen eller i beste fall svært få klarer få lønnsomhet i bruken.
Enig at pellets så langt har vært en fiasko for Norge. For meg og mine kunder har det likevel vært en suksess. Pellets er en suksess i våre naboland og ellers i verden. Pellets er en internasjonal handelsvare. Energien er kompakt og kan lagres. Hvorfor er pellets lønnsomt i Danmark? Jo, nettopp fordi strømprisen er omtrent dobbelt så høy som i Norge.
Du spør hva som inkluderes ved konvertering av en varmesentral fra olje til pellets? Det inkluderes da installasjon og oppstart av denne pelletsbrenneren, se her: http://www.youtube.com/watch?v=V0PSYMtzIkk Det inkluderes for en minisilo på 250 liter med et patentbeskyttet matesystem produsert i mitt firma, www.matene.com. Matesystemet kan med rimelige og enkle grep flyttes over til større silo for bulkfylling dersom man ønsker et mer automatisk anlegg. Når jeg tidligere har anslått 45-50 tusen, så er denne prisen normal i markedet. Prisen på 36 tusen inkl. mva er en kampanjepris som kommer fra nyttår (og nå her på Byggebolig).
Fler aktører jeg snakket med i Norge anbefalte varmt konvertere den gamle fyren min til pelletsbrenner, når jeg snakket med de svenske og tyske leverandørene av selve brenneren, var de 100% glassklare og samstemte, dette kommer ALDRI til å fungere optimalt.
Noen varmesentraler er uegnet å konvertere til pellets. Da er ny kjel en løsning. Det hender også at produsenter helst vil selge inn et komplett og nytt kjelanlegg selv om et brennerskifte kan gjøre nytten. Et par av mine kunder installerte i 2005 og 2008 pelletsbrenner i "oljekjel". De har automatisk mating fra bulksilo som fylles en gang i året. Jeg har tilbudt ny kjel men de ønsker å fortsette med de gamle kjelene fra 1965 og 1974. En annen kunde i 2008 hadde en kjel som jeg sa var uegnet men kan benyttes i nødfall. Jeg foreslo nytt kjelanlegg men han kjøpte kun minisilo og brenner. Året etter kom bestilling på ny kjel og bulksilo. Han forklarte at han var usikker på pellets, derfor ville han ha en enkel konvertering først. Brenner ble flyttet over på ny kjel.
Har man en defekt oljebrenner eller ulovlig oljetank, så kan løsningen være et raskt brennerskifte til pellets i oljefyren. Så kan man bruke tiden på å planlegge for en luft/vann varmepumpe som senere kan samkjøres med pelletsanlegget slik at pellets kjøres ved høy strømpris og mange kuldegrader. Hos kunder som virkelig ønsker å investere i et nytt komplett anlegg, leverer jeg dansk og norsk teknologi. se evt www.scotte.dk. Da får man kjel med motorisert feiing, brenner med automatisk rens, lambdastyring etc. Neste uke installeres 2 slike anlegg på Nordstrand i Oslo. Nylig ble tilsvarende anlegg levert på Lofthus, da med solfangere i tillegg. Prisen er 130-200 tusen for anlegget. Man kan gjøre egeninnsats med silo.
For meg i min kommune, som er nabokommune til Oslo, var svaret NULL kroner i støtte, og NULL kroner i tilskudd.
Ja, dessverre er det slik at du og jeg ikke får noe i støtte for å konvertere en oljekjel til pellets. De som bor i Oslo får dekket opp til 50 prosent av kostnadene (gjelder pellets, ikke varmepumpe). Dette kommer fra et klimafond av opparbeidede midler fra de områder der Hafslund er netteier, bl. annet Asker og Bærum. Jeg har gjennom årene forsøkt å få Enova til å støtte konvertering. Har reist til Trondheim med Norsk bioenergiforening til møte, men de kommer ikke engang til avtalt møte. De svarer heller ikke på mine skriftlige henvendelser. Tror de sliter med byråkrati og uendelig administrasjon av seg selv og eksterne konsulenter som lager utredninger. Og så bruker de med massive pengebeløp for å produsere et tilbud av pellets men glemmer å bygge opp etterspørsel.
jeg ser også at Pelle Pellets mener man klarer få en virkningsgrad på opp mot 90%. Det er da for et nytt, fint anlegg med alt pefekt justert og tilpasset. I samme settingen snakkes det om konvertering av gamle oljefyrte anlegg, klarer de få virkningsgrad opp mot 90% skal jeg spise hatten jeg ikke har...
En oljebrenner kjører normalt minimumseffekt på 24kW for å kjøre stabilt på minste mulig dysestørrelse. Dette gir en røykgasstemperatur på kanskje over 200 grader og derved lav virkningsgrad. En pelletsbrenner kan kjøres på eksempelvis 12kW og røykgasstemperatur kan ligge på 125 grader. Dette kan gi en virkningsgrad på 90 prosent, selv i en eldre varmesentral (oljefyr). Når jeg sjekker her http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/dev/matene.html, så finner jeg at min egen kjel har røykgasstemperatur på 109 grader akkurat nå. Brenneren kjører på 30% ytelse og gir 6,2kW. Den modulerer effekten etter behovet, noe en oljebrenner ikke klarer. Se ellers røykgasstemperaturer i andre pelletskjeler i drift her: http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/.
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Var vel jeg som startet denne tråden for lenge siden. Ser det har blitt diskutert opp og ned her, og sågar vært litt på viddene også. Hvorvidt en gårdbruker må skatte av fordelen ved å bruke egen ved er for meg klinkende likegyldig.
Jeg har nå kjørt pellets siden jeg tok over huset i Januar i år. Den har ikke blitt mye brukt (6-8 sekker i løpet av vinteren) da jeg også har vannbåren varme i huset som står for det meste av oppvarmingen. I tillegg må det vel sies at støyen fra vifta i ovnen er såpass høy at den irriterer mer enn den behager. Dette er også den store svakheten med å ha pelletsovn i stua slik jeg ser det. Skal dog finnes støysvakere modeller enn min. Min ovn er dessuten trolig for stor for mitt hus, det blir alt for varmt så jeg må faktisk slå den av etter en stund. Importøren mente det samme. Men det blir en annen sak.
Prisen på pellets i Norge er litt høyere enn i Sverige har jeg funnet ut, men kanskje ikke så mye som det gies uttrykk for. Men som det nevnes her, prisen på strøm i Sverige/Danmark m.fl er dobbelt av det vi betaler her (jeg vet da jeg har hytte i Sverige), og da sparer man på å fyre med alternativ energi som pellets. Ingen av mine naboer i Sverige fyrer med elektrisitet, alle har en eller annen form for alternativ energi i form av bergvarme, jordvarme, ved eller pellets(da med vannkappe for vannbåren varme). Svenskene investerer gladelig i dette. Selv kunne jeg faktisk kjøpt pellets i Sverige og tatt med sekker hjem når jeg er på hytta. Det hadde blitt billig med tanke på valutakurs og det at dette kan innføres tollfritt.
Men selv om fordelene er flere enn ulempene vurderer jeg likevell å bytte ut ovnen til en vedovn. Det blir å så fall kun pga støy som spesielt kona irriterer seg vettet over, og som gjør at jeg ikke får slått på ovnen så ofte som jeg ønsker, men jeg er selv langt på vei å mene det samme. Hadde ovnen vært tilpasset boligen størrelsesmessig OG støyet betraktelig mindre hadde jeg ikke vært i tvil, da hadde den fått stå i fred. Jeg ser egentlig ikke frem til ved, liker pellets svært godt med tanke på søl, aske, lettere lagring og bæring samt komforten med å ikke fylle på ved hele tiden.
Må innrømmes at jeg jakter på en pelletsovn fra Hwam elements som skal gå uten strøm og som er tilnærmet støyfri. Problemet er at de ikke produseres lengre.
Om pellets er en fiasko? Nja, tror vel egentlig ikke det, prisen på pellets burde ikke være avskrekkende, og prisen på en pelletsovn ligger jo på samme nivå som en vedovn av GOD kvalitet. Så jeg vet da pokker jeg hva som er årsaken. Kanskje flere tenker som meg, at teknologien ikke er helt der den burde vært med tanke på noe så enkelt som støy?
Om pellets er en fiasko? Nja, tror vel egentlig ikke det, prisen på pellets burde ikke være avskrekkende, og prisen på en pelletsovn ligger jo på samme nivå som en vedovn av GOD kvalitet. Så jeg vet da pokker jeg hva som er årsaken. Kanskje flere tenker som meg, at teknologien ikke er helt der den burde vært med tanke på noe så enkelt som støy?
Tror ikke folk flest ved hva en pelletsovn egentlig er. Si "pelletsovn" til en gjennomsnittsperson og du får et stort "HÆ" tilbake. Folk flest har heller ikke eget fyrrom og vannbåren varme der en ovn med vannkappe kan stues bort, så den må som regel plasseres i stua. Da er støy et veldig stort ankepunkt som du selv har opplevd.
Det er med pellets som alt annet "nytt" i Norge. Først må hvertfall halvparten av alle naboer ha valgt det først, prøvd det ut en stund, og latt være å drite seg ut.
Det tok mange år før varmepumper ble noe "alle" bare må ha. Nå selges det flere enn noensinne. Pellets fikk en skjev start, og ble nok markedsført litt for hardt før markedet, med produksjon, distribusjon, kunnskap og service var på plass. Opplever at dette er langt mer stabilt nå, og pellets ville for mange vært et veldig godt alternativ for tilleggsvarme, spesielt alle de som ikke bor "på landet" med enkel og rimelig tilgang på ved, og plass nok til å lagre den.
Kan også bekrefte prisene Pelle Pellets oppgir, det behøver absolutt ikke koste all verden å installere eller bygge om til pellets. Besparelsen er udiskutabel med oljeprisene som er, og hva man velger å gjøre for å gjøre drift, lønnsomhet og fleksibilitet enda bedre utover en enkel pellets-løsning, det får vært enkelt utgangspunkt i ulike boliger og husstander avgjøre.
Pellets kommer sakte og gradvis til å bli mer og mer anerkjent og brukt, akkurat som vedovner med vannkappe og solvarme gjør det. Vedovner med vannkappe tror jeg derimot nokså straks blir den nye "vinneren" siden det er såpass vinn-vinn-vinn for alle nye boliger som også ønsker å se noen flammer i stua i ny og ne.
Men selv om fordelene er flere enn ulempene vurderer jeg likevell å bytte ut ovnen til en vedovn. Det blir å så fall kun pga støy som spesielt kona irriterer seg vettet over, og som gjør at jeg ikke får slått på ovnen så ofte som jeg ønsker, men jeg er selv langt på vei å mene det samme. Hadde ovnen vært tilpasset boligen størrelsesmessig OG støyet betraktelig mindre hadde jeg ikke vært i tvil, da hadde den fått stå i fred.
Støy: Hva er det som støyer? Hvis det er vifta, så er det kasnkje mulig å redusere viftehastigheten? Effekt: Hvordan modulerer ovnen? Er det ikke mulig å skru den på alvere effekt, slik at den mater mindre pellets i timen? Hvis problemet er at ovnens minimumslast er for høg, så bør det være mulig å redusere minstelasten ved å legge inn et ekstra lag med stein slik at brennkammeret blir mindre, skulle jeg tro...
Hvis du uansett vurderer å hive den ut, og har annen oppvarmingskilde, så er jo dette en gylden anledning for å eksperimentere litt.
Og da jeg pent takket nei til fin jobb og tittel ble jeg omtalt som "tosk"....... Prosjektet har ikke vært levedyktig i et minutt, så enkelt kan luftslottet Biowood oppsumeres.
Er vifta som støyer ganske mye på min ovn ja. Har forhørt meg med importøren som sier det ikke er mulig å redusere viftestøyen.
Det bør ikke være noen hekskunst å få regulert ned turtallet på vifta, eller bytta den ut med ei som går saktere og er mer støysvak. Dette vil nok redusere varmeoverføringevnen og dermed gi noe redusert effekt og/eller virkningsgrad på anlegget. Men det er ikke sikkert du merker noe særlig forskjell.
Viftestøy er jo et velkjent problem for alle som har forsøkt å overklokke en underdimensjonert spill-pc. Kanskje du har en tenåringsnevø eller noe slikt som ordner dette på en formiddag?
Jeg har aldri fått med meg hvorfor en skal velge pellets. Sist jeg sjekket opp i det og vurderte det seriøst var under planlegging av huset vårt. Så for 3 år siden forsøkte jeg å sette meg inn i det. Det var endel ting som gjorde at jeg valgte det bort og kun ett argument som talte delvis for.
1. Lite erfaring i markedet med pellets 2. Dårlig tilgjengelighet 3. Plasskrevende 4. Dyrt 5. Støy 6. Likevel avhengig av strøm 7. Jobb med å håndtere pellets 8. Usikkert prisnivå 9. Usikker på økonomi til produsenter 10. Støv og dritt fra pelletsen.
Det som talte for var at fyring kan surre å gå mens vi var på jobb, men det kan jo strøm også......
Du skriver konstruktivt og godt. Imponert over dine bilder av bioenergi, skulle gjerne hatt vedkjel i tillegg til pelletskjel selv.
Enig at pellets så langt har vært en fiasko for Norge. For meg og mine kunder har det likevel vært en suksess.
Pellets er en suksess i våre naboland og ellers i verden. Pellets er en internasjonal handelsvare. Energien er kompakt og kan lagres. Hvorfor er pellets lønnsomt i Danmark? Jo, nettopp fordi strømprisen er omtrent dobbelt så høy som i Norge.
Du spør hva som inkluderes ved konvertering av en varmesentral fra olje til pellets?
Det inkluderes da installasjon og oppstart av denne pelletsbrenneren, se her:
http://www.youtube.com/watch?v=V0PSYMtzIkk
Det inkluderes for en minisilo på 250 liter med et patentbeskyttet matesystem produsert i mitt firma, www.matene.com. Matesystemet kan med rimelige og enkle grep flyttes over til større silo for bulkfylling dersom man ønsker et mer automatisk anlegg.
Når jeg tidligere har anslått 45-50 tusen, så er denne prisen normal i markedet. Prisen på 36 tusen inkl. mva er en kampanjepris som kommer fra nyttår (og nå her på Byggebolig).
Noen varmesentraler er uegnet å konvertere til pellets. Da er ny kjel en løsning.
Det hender også at produsenter helst vil selge inn et komplett og nytt kjelanlegg selv om et brennerskifte kan gjøre nytten. Et par av mine kunder installerte i 2005 og 2008 pelletsbrenner i "oljekjel". De har automatisk mating fra bulksilo som fylles en gang i året. Jeg har tilbudt ny kjel men de ønsker å fortsette med de gamle kjelene fra 1965 og 1974.
En annen kunde i 2008 hadde en kjel som jeg sa var uegnet men kan benyttes i nødfall. Jeg foreslo nytt kjelanlegg men han kjøpte kun minisilo og brenner. Året etter kom bestilling på ny kjel og bulksilo. Han forklarte at han var usikker på pellets, derfor ville han ha en enkel konvertering først. Brenner ble flyttet over på ny kjel.
Har man en defekt oljebrenner eller ulovlig oljetank, så kan løsningen være et raskt brennerskifte til pellets i oljefyren. Så kan man bruke tiden på å planlegge for en luft/vann varmepumpe som senere kan samkjøres med pelletsanlegget slik at pellets kjøres ved høy strømpris og mange kuldegrader.
Hos kunder som virkelig ønsker å investere i et nytt komplett anlegg, leverer jeg dansk og norsk teknologi. se evt www.scotte.dk. Da får man kjel med motorisert feiing, brenner med automatisk rens, lambdastyring etc. Neste uke installeres 2 slike anlegg på Nordstrand i Oslo. Nylig ble tilsvarende anlegg levert på Lofthus, da med solfangere i tillegg. Prisen er 130-200 tusen for anlegget. Man kan gjøre egeninnsats med silo.
Ja, dessverre er det slik at du og jeg ikke får noe i støtte for å konvertere en oljekjel til pellets.
De som bor i Oslo får dekket opp til 50 prosent av kostnadene (gjelder pellets, ikke varmepumpe). Dette kommer fra et klimafond av opparbeidede midler fra de områder der Hafslund er netteier, bl. annet Asker og Bærum.
Jeg har gjennom årene forsøkt å få Enova til å støtte konvertering. Har reist til Trondheim med Norsk bioenergiforening til møte, men de kommer ikke engang til avtalt møte. De svarer heller ikke på mine skriftlige henvendelser. Tror de sliter med byråkrati og uendelig administrasjon av seg selv og eksterne konsulenter som lager utredninger.
Og så bruker de med massive pengebeløp for å produsere et tilbud av pellets men glemmer å bygge opp etterspørsel.
En oljebrenner kjører normalt minimumseffekt på 24kW for å kjøre stabilt på minste mulig dysestørrelse. Dette gir en røykgasstemperatur på kanskje over 200 grader og derved lav virkningsgrad.
En pelletsbrenner kan kjøres på eksempelvis 12kW og røykgasstemperatur kan ligge på 125 grader. Dette kan gi en virkningsgrad på 90 prosent, selv i en eldre varmesentral (oljefyr). Når jeg sjekker her http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/dev/matene.html, så finner jeg at min egen kjel har røykgasstemperatur på 109 grader akkurat nå. Brenneren kjører på 30% ytelse og gir 6,2kW. Den modulerer effekten etter behovet, noe en oljebrenner ikke klarer. Se ellers røykgasstemperaturer i andre pelletskjeler i drift her: http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/.
Jeg har nå kjørt pellets siden jeg tok over huset i Januar i år. Den har ikke blitt mye brukt (6-8 sekker i løpet av vinteren) da jeg også har vannbåren varme i huset som står for det meste av oppvarmingen. I tillegg må det vel sies at støyen fra vifta i ovnen er såpass høy at den irriterer mer enn den behager. Dette er også den store svakheten med å ha pelletsovn i stua slik jeg ser det. Skal dog finnes støysvakere modeller enn min. Min ovn er dessuten trolig for stor for mitt hus, det blir alt for varmt så jeg må faktisk slå den av etter en stund. Importøren mente det samme. Men det blir en annen sak.
Prisen på pellets i Norge er litt høyere enn i Sverige har jeg funnet ut, men kanskje ikke så mye som det gies uttrykk for. Men som det nevnes her, prisen på strøm i Sverige/Danmark m.fl er dobbelt av det vi betaler her (jeg vet da jeg har hytte i Sverige), og da sparer man på å fyre med alternativ energi som pellets. Ingen av mine naboer i Sverige fyrer med elektrisitet, alle har en eller annen form for alternativ energi i form av bergvarme, jordvarme, ved eller pellets(da med vannkappe for vannbåren varme). Svenskene investerer gladelig i dette. Selv kunne jeg faktisk kjøpt pellets i Sverige og tatt med sekker hjem når jeg er på hytta. Det hadde blitt billig med tanke på valutakurs og det at dette kan innføres tollfritt.
Men selv om fordelene er flere enn ulempene vurderer jeg likevell å bytte ut ovnen til en vedovn. Det blir å så fall kun pga støy som spesielt kona irriterer seg vettet over, og som gjør at jeg ikke får slått på ovnen så ofte som jeg ønsker, men jeg er selv langt på vei å mene det samme. Hadde ovnen vært tilpasset boligen størrelsesmessig OG støyet betraktelig mindre hadde jeg ikke vært i tvil, da hadde den fått stå i fred. Jeg ser egentlig ikke frem til ved, liker pellets svært godt med tanke på søl, aske, lettere lagring og bæring samt komforten med å ikke fylle på ved hele tiden.
Må innrømmes at jeg jakter på en pelletsovn fra Hwam elements som skal gå uten strøm og som er tilnærmet støyfri. Problemet er at de ikke produseres lengre.
Om pellets er en fiasko? Nja, tror vel egentlig ikke det, prisen på pellets burde ikke være avskrekkende, og prisen på en pelletsovn ligger jo på samme nivå som en vedovn av GOD kvalitet. Så jeg vet da pokker jeg hva som er årsaken. Kanskje flere tenker som meg, at teknologien ikke er helt der den burde vært med tanke på noe så enkelt som støy?
Tror ikke folk flest ved hva en pelletsovn egentlig er. Si "pelletsovn" til en gjennomsnittsperson og du får et stort "HÆ" tilbake. Folk flest har heller ikke eget fyrrom og vannbåren varme der en ovn med vannkappe kan stues bort, så den må som regel plasseres i stua. Da er støy et veldig stort ankepunkt som du selv har opplevd.
Det tok mange år før varmepumper ble noe "alle" bare må ha. Nå selges det flere enn noensinne. Pellets fikk en skjev start, og ble nok markedsført litt for hardt før markedet, med produksjon, distribusjon, kunnskap og service var på plass. Opplever at dette er langt mer stabilt nå, og pellets ville for mange vært et veldig godt alternativ for tilleggsvarme, spesielt alle de som ikke bor "på landet" med enkel og rimelig tilgang på ved, og plass nok til å lagre den.
Kan også bekrefte prisene Pelle Pellets oppgir, det behøver absolutt ikke koste all verden å installere eller bygge om til pellets. Besparelsen er udiskutabel med oljeprisene som er, og hva man velger å gjøre for å gjøre drift, lønnsomhet og fleksibilitet enda bedre utover en enkel pellets-løsning, det får vært enkelt utgangspunkt i ulike boliger og husstander avgjøre.
Pellets kommer sakte og gradvis til å bli mer og mer anerkjent og brukt, akkurat som vedovner med vannkappe og solvarme gjør det. Vedovner med vannkappe tror jeg derimot nokså straks blir den nye "vinneren" siden det er såpass vinn-vinn-vinn for alle nye boliger som også ønsker å se noen flammer i stua i ny og ne.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Støy: Hva er det som støyer? Hvis det er vifta, så er det kasnkje mulig å redusere viftehastigheten?
Effekt: Hvordan modulerer ovnen? Er det ikke mulig å skru den på alvere effekt, slik at den mater mindre pellets i timen? Hvis problemet er at ovnens minimumslast er for høg, så bør det være mulig å redusere minstelasten ved å legge inn et ekstra lag med stein slik at brennkammeret blir mindre, skulle jeg tro...
Hvis du uansett vurderer å hive den ut, og har annen oppvarmingskilde, så er jo dette en gylden anledning for å eksperimentere litt.
Får se om jeg skal eksperimentere litt.
1. Pris på pellets
2. Tilgjengelighet
3. Fabrikker som går konkurs
4. Høye investeringskostnader og vedlikehold.
Litt enklere med en varmepumpe...
De som ikke tror meg? La oss ta opp denne tråden om ti år.
Og da jeg pent takket nei til fin jobb og tittel ble jeg omtalt som "tosk".......
Prosjektet har ikke vært levedyktig i et minutt, så enkelt kan luftslottet Biowood oppsumeres.
Det bør ikke være noen hekskunst å få regulert ned turtallet på vifta, eller bytta den ut med ei som går saktere og er mer støysvak. Dette vil nok redusere varmeoverføringevnen og dermed gi noe redusert effekt og/eller virkningsgrad på anlegget. Men det er ikke sikkert du merker noe særlig forskjell.
Viftestøy er jo et velkjent problem for alle som har forsøkt å overklokke en underdimensjonert spill-pc. Kanskje du har en tenåringsnevø eller noe slikt som ordner dette på en formiddag?
1. Lite erfaring i markedet med pellets
2. Dårlig tilgjengelighet
3. Plasskrevende
4. Dyrt
5. Støy
6. Likevel avhengig av strøm
7. Jobb med å håndtere pellets
8. Usikkert prisnivå
9. Usikker på økonomi til produsenter
10. Støv og dritt fra pelletsen.
Det som talte for var at fyring kan surre å gå mens vi var på jobb, men det kan jo strøm også......
Det ble et enkelt valg......