#11
 241     Trøndelag     0
Du får se når du åpner sekkene. Hvis du ser mye vedstøv, så ville jeg ikke brukt de, eller siktet ut støvet. Det går lett hull på sekkene når de lempes inn og ut av bilen. Små hull som en ikke ser er nok til at fuktigheten kommer inn.

Du fikk sikkert ikke med bruksanvisning, men det anbefales å la ovnen gå helt tom innimellom, slik at det støvet som naturlig er i sekkene ikke får lagre seg opp i bunnen. Det er en slags skrue i bunnen som mater fram pelletsen, og blir det bare finkornet rusk nederst, går den tett og alt stopper.

Forbruket avhenger av om folk er hjemme hele dagen, hvor godt isolert huset er, hvor stort areal som varmes opp. Vi slår på ovnen noen timer om morgenen, og så er den avslått når vi er på jobb. Hvis den står på 24 timer i døgnet, hadde vi doblet forbruket. Jeg har den på om natten når det er veldig kaldt, men senker termostaten til 18. Vi bruker strøm til oppvarming også, vi har pelletsovnen mest for komforten.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 358     Rælingen     0
Takk for gode tips.

Huset er godt isolert, bygd i 2001 med 25cm isolasjon. Er på 120kvm p-rom. Burde kunne holde forbruket nede på samme nivå som deg ang antall sekker. Vi er familie på 5 som er på jobb/skole på dagen, trenger ikke stå på full guffe da, justerer ned på dagtid og natt, og opp om ettermiddagen når alle er hjemme.
   #13
 195     oslo     0
Brukte pellets før, da pelletsprisen lå på ca. nkr 1,85 pr kg i småsekk på felleskjøpet. Nå som prisene har passert nkr 3, bruker jeg heller varmepumpa. Når det gjelder støy, så får en nå ovner uten vifte som er støyfri.  Leste også nettopp om en type som virker uten strøm, men kan da ikke finne denne igjen. Noen som vet?
  (trådstarter)
   #14
 358     Rælingen     0
Pris på pellets er vel ikke der den burde være, og er vel trolig årsaken til at pellets ikke har blitt noen suksess i Norge kontra f.eks Sverige. Men prisene er ikke så veldig mye lavere i Sverige faktisk. Men nå har de veldig høye strømpriser sammenlignet med oss (jeg vet, har hytte der) så for dem er det nok en besparing å fyre med pellets eller varmerpumpe. du finner ikke mange der som varmer opp et helt hus kun ved hjelp av el eller ved, de fleste har en eller annen løsning i tillegg.

Pellets som ikke går på strøm? Okei, hvordan fungerer den da opp mot programmering av temp,nattsenking osv? Batteri?

Men er flere som har byttet ut pelletsovn med vedovn, se på finn, selges noen der. Kan jo lure på hvorfor relativt gode og nye ovner selges.
   #15
 263     0
støy kan være et problem - kommer an på plassering, hull på poser, en del støv, er andre minus. Pluss er blandt annet 7-9kw tillgjengelig programmert til å starte fx kl.0520 om morningen - så er det varmt kort tid etterpå.. Hvilke andre varmekilder kan gjøre dette....`?
  (trådstarter)
   #16
 358     Rælingen     0
Joda, forsåvidt enig med deg der. Man bør kanskje ikke se seg blindt på selve prisen pr kw heller, men heller tenke slik at flere alternative kilder gir mindre kroner i lomma til Hafslund & Co.

Ovnen står nå der i huset, og jeg gir den en sjanse før jeg tar en evaluering. Blir å kjøre denne sammen med et vannårent system koblet til en ventilasjonsvarmepumpe.

  (trådstarter)
   #18
 358     Rælingen     0
Av de jeg har sjekket ligger prisen en del over det 1,7 kg pr kilo. Prisen på byggmax indikerer en kilopris på ca 2,7.
   #19
 5,608     0
Pris ligger i dag på Eur 130 pr. tonn (ca. 1000 kr. ex. mva) ut fra fabrikk, så å få noko til under kr 2000 pr. tonn levert i bulk heime inkl. mva trur eg ikkje er mulig.
Her i Bergen ligger det på vel kr. 3000/tonn i storsekk levert FK Laksevåg, da er iallefall varmeprisen over 60 øre/kWh.
   #20
 217     Asker     0
Jeg jobber i pelletsbransjen, dvs. med eget firma som er produsent av matesystem og siloer.
Privat har jeg sentralfyr, Biomatic+ fra Ariterm og denne installerte jeg i 2001.
Anlegget er automatisk med 14 kbm silo for bulkfylling, noe som tar alt av varmebehov og tappevannsbehov året rundt minus 4-6 uker i juli/august.
Med pellets er jeg uavhengig av nettleiemonopol og ustabile strømpriser.

Prisen på pellets ferdig levert til mitt hus lå på 33 øre per kWh i 2001. Prisen har stabilt gått opp til 43 øre per kWh ved siste leveranse i høst.

Fukt i pellets:
Min erfaring er at pellets fint kan oppbevares under tak minst ett års tid. Hvis pellets lagres i kjellerrom eller utendør siloer som er lite ventilert, vil temperatursvingninger sommerstid dag/natt påvirke pelletskvalitetet og den tar til seg litt fuktighet. Egenskapene til pelletsen kan endre seg og dette kan gi problemer med innmating. Jeg har ikke erfaring med oppbevaring av pellets i småsekk.
Kommer det større mengder fuktighet i pellets må man ikke bruke denne.

I høst leverte vi en silo til kunde med pelletskamin. Kunden har vannkappe på denne og bruker pellets til å varme huset i nye radiatorer+noe gulvvarme og pelletskaminen produserer tappevann. Han henter pellets i bøtte fra siloen som står inntil husveggen. På denne måten får han rimelig pellets og bestiller dette 1 gang per år. Sommerstid har han solfangere i bruk.
Boligen til kunden er en enebolig som krever en del energi. Har man en liten bolig er det kanskje unødvendig med pelletssilo.





Signatur