14,099    7    3  

Privat vannkraftverk?

 575     Litt vest,litt nord,og litt vest igjen     0
Ca 10 meter fra huset mitt går det ei passe stor elv. Den kommer fra ett stort vann fra fjellet over huset, så der er jevnt masse vann i elva

Tanken slo meg å kansje bygge meg ett egent kraftverk til å drive det elektriske i huset mitt. Det er ingen andre som har eiendom der elva går, eg eiger heile veien opp. Så da er det vel ingen regler eg må ta hensyn til?

Og noen som veit om plasser hvor eg får kjøpt komplette vannverk kit til privat bruk?

Er ikke nødvendig og drifte heile huset med vannverket. Belysning, tv, kjøleskap, sirkulasjonspumpe til vannvarme i gulv osv (vann varmes med vedovn)
Signatur

   #2
 107     1
Tviler på at det er noe gunstig å begi seg utpå dette.
Gjennomsnittlig behandlingstid er rundt 2 år. Og siden du snakker om til privat bruk vil du sannsynligvis aldri få det godkjent da det ikke har noen samfunnsnyttig funksjon. Bare årlige driftskostnader vil antagelig overstige hva du tjener på dette. Du finner neppe ett kraftverk som produserer 230v direkte, så du må nok inn med generator som produserer høyspent og transformere ned til 230v. Så må du finne ett firma som går med på å stå som ansvarlig. Dette tar de hvertfall 20 000 i året for..
awt
   #3
 308     Karmøy, Rogaland     1
En kollega av meg har kaftverk i "hagen", og det er vel bortimot det smarteste han har gjort. Strøm som blir til overs (og det er faktisk en del) blir solgt til det lokale kraftlaget.

Jeg kjenner dessverre ikke så mye til detaljer på dette prosjektet, men det er absolutt noe du bør gå videre med.
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det sies vel at søknadsbehandling kan ta mye tid. Kan være lurt å prøve å finne noen i ditt område som har gjort tilsvarende.

Synd du ikke har utstyrt dkt850 med en egn elv før du starter, da hadde vel opplegget vært klar allerede  ;D
   #6
 3,412     Akershus     1
Få tak i et konsulentfirma som kan hjelpe deg.  Det er mange fagområder som skal inn: Hydrologi, jus, økonomi, maskin, bygg, elektro, biologi/naturvern og sikkert andre også.  Det er ikke mange timene med assistanse som skal til før en vet om et slikt prosjekt kan ha livets rett, spesielt om du har nok fallhøyde og vannføring til at en utbygging vil lønne seg.  Vannføringen kan man si endel om bare ved å sjekke tilsigsområdet på et kart og kombinere med meteorologiske data for en stasjon i nærheten. 

Mikrokraftverk er i skuddet.  Et kraftverk kan være en ren pengemaskin.  Det finnes små kraftverk som har tuslet og gått i 70 år med ganske lite vedlikehold annet en smøring av roterende deler, rensking av inntaket og maling av bygget. 

Hvis anlegget er godt under 1 megawatt (og det høres det ut som det er, siden du snakker om strøm til en husholdning) kan det være du slipper konsesjonsbehandling.  Det vil forenkle saken. 
Signatur
   #7
 2,302     Trondheim     0

Synd du ikke har utstyrt dkt850 med en egn elv før du starter, da hadde vel opplegget vært klar allerede  ;D

HSt, stygt redd for at du er nær sannheten der ja. For kjenner bedrift på Stjørdal (30 Km fra her jeg bor) som bygger minikraftverk.
Det er peltonturbiner, helt ned på 11 kW. De har holdt på i mange år, men i og med at det er så tregt å få ordnet med rettigheter og en papirmølle dess like (Opphav fra unionsoppløningen, og da med konsesjonsrettigheter etc) så har det liksom ikke tatt helt av.
Men enkle kompakte saker som plasseres i en modul av en kontainer er det, og for den som "gidder" papirmøllen så er det bare løp kjøp etter at papirmøllen har gjort sitt.
Det de bygger er "plug and play".
Lesestoff: http://www.nve.no/Global/Publikasjoner/Publikasjoner%202005/Rapport%202005/Rapport%2015-05%20Lev_utvikl_smaakraft.pdf
http://www.small-hydro.com/Documents/112-1-Vertical-Micro-Pelton-Turbine.aspx
Signatur