#21
 1,712     Trondheim     0
Det var et regneeksempel. På et hus på 180kvm oppvarmet så er energibehov på 18000kwh ikke SÅÅ voldsomt, iaf ikke hvis man regner in varmvann.....Men klart, med den nya TEK:n så blir det sikkert lavere.
Derved anbefaling å satse på en elkolbe i første omgang for å se hvor mye man faktisk bruker......

MVH
Sakke

   #22
 684     Engavågen -Meløy     0
Tror ikke du leste siste innlegget mitt skikkelig. 11000kwh er totalt forbruk. Hva vi bruker til oppvarming er jeg usikker på.

Vi fyrer IKKE med ved da pipe er defekt. bruker strøm (panelovner, varmekabler)

Vi prøver å holde 23 grader i stue, men panelovner greide ikke holde denne temperatur på de kaldeste dagene og vi måtte bruke gassovn for å få opp varmen om morgenen.

Syns du fortsatt vi har et høyt forbruk?

Kunn en av mine kamerater har lavere forbruk og han er alene i en lavenergileilighet på 70kvm fra 2007.

Ja vi har tenkt på varmen som stiger fra kjellerleilighet til oss, men har valgt å ikke ta hensyn til dette da varmtvannstank var felles for hele huset i den perioden jeg målte 11000kwh.

Når det gjelder tråstarter så mener jeg at hvis man forventer et oppvarmingsbehov på 18000kwh på en ny enebolig så er det alt for dårlig i 2010/11 og man må da heller vurdere å isolere huset bedre for å holde bedre på varmen enn å satse på oppvarmingskilde som første pri.

Er du uenig byggebob?



Signatur
   #23
 5,112     Troms     0
ja, skjønte at 11000 var totalt forbruk. Det er moderat forbruk for 100m2 hvor leieboerne under deg varmer opp mye av huset ditt. Det er da ikke noe å skamme seg over, bare bra for dere det!
dere bruker 110kwh pr m2.

I vår tidligere leilighet brukte vi over 133kwh pr m2 og vi fyrte for naboen over, han brukte 6000 kwh i året.... som han sa, om vinteren så måtte de lufte fordi vi fyrte så hardt...hehe. Jeg foreslo spøkefullt at han betalte halve strømregninga vår, men det ville han ikke gitt  Wink Men de lå da på 80kwh pr m2 og hans boforhold over oss kan vel sammenliknes med dine?

18000 kwh for et hus på 180m2 gir et pr m2 forbruk på 100kwh og det er 10kwh pr m2 mindre enn deg, så hvis du overfører dine tall til et 180m2 hus:

110 kwh pr m2 x 180m2=19800 kwh på et år, forutsatt du da har en kar som varmer opp huset ditt nedenfra...  Wink Et slikt hus bør vel ligge rundt 12-13000 kwh etter dagens std? Kanskje enda mindre, ned mot 60-70 kwh pr m2 er vel bra i så måte.

Du bruker nok ikke mye, men ikke så lite heller mtp de gode forutsetninger du har (leietaker som forvamer huset ditt  Wink )

Signatur
   #24
 684     Engavågen -Meløy     0
Du henger deg skikkelig opp i at leieboer i kjeller forvarmer hele 1.etasje!
Jeg tror det er meget begrenset hvor mye varme vi får fra leiligheten. (vi har faktisk isolasjon i etasjeskille)
Soverom i kjeller er under vår stue. tror ikke vi får mye varme fra det.
Stue og kjøkken er under 2 av soverommene våre og der får vi uønsket varme.
Kalde boder i kjeller er under vår stue og kjøkken og vi får heller ikke mye der.
Garage i kjeller er under vår stue.
Det blir ikke korrekt å regne kw pr. kvm da alle hus har ulikt oppvarmingsbehov.
Hus 1 Totalt 94kvm: 
            Kjøkken/stue 60kvm skal holde 23 grader
            Bad:  8kvm skal holde 24 grader
            gang: 6kvm skal holde 20 grader
            2 soverom tilsammen 20kvm skal holde 15 grader.
Hus 2 Totalt 110kvm:
            Samme som over bare 2 ekstra soverom på 8kvm hver.

I eksemplene over ser du at 2 hus kan ha forskjellige størrelser men ha nesten samme oppvarmingsbehov.
Blir det da riktig å regne som deg byggebob?
Tror ikke du må henge deg så mye opp i kw pr kvm da alle hus er ulik på mange måter.
           


Signatur
   #25
 5,112     Troms     0
Tja, hvordan skal man beregne da, eller sette et måltall på hva et hus forbruker? I energiberegninger så gis jo gjerne tallene i antall kwh pr m2.
er nok et godt mål for hvor godt isolert hus er osv. Varmetap og behov for oppvarming er 2 steder: i tak og fra grunnen.

Tror nok ikke du skal undervurdere å ha en leieboer som fra brunnen av bidrar til oppvarming av huset ditt  :)
Signatur
   #26
 684     Engavågen -Meløy     0
En bedre måte å regne oppvarmingsbehov på vil kansje være å dele inn temperatursoner inn slik:

Sone 1: Rom som man oppholder seg i på dagtid og skal holde 20-25 grader.

Sone 2: Bad: 22-27 grader

Sone 3: Vaskerom, soverom, boder, gang, trapperom. 15-22 grader.

Vet at dette blir for komplisert for myndighetene, men vil jo bli mye mere rett enn å si at "alle" hus trenger f.eks. 100w pr kvm.

Du er faktisk den første som ikke syns vi har et spesielt lavt strømforbruk byggebob;D
Jeg er ihvertfall meget fornøyd med forbruket med disse forutsetningene 1961/panelovner/varmekabler/ikke vedovn.

Fikk montert varmepumpe 14/10 i år og den ligger på ca 330w i gjennomsnitt. i tillegg har jeg en varmekabel på bad som kansje bruker 70w i gjennomsnitt. Det er all oppvarming vi har og det vil si:

330w + 70w = 400w x 24 timer =9600wt /1000 = 9,6 kwt x 365 dager = 3504 kwt.

Det vil si at vi bruker 3504 w til oppvarming i året. regner man dette på 100kvm (for å gjøre det på din måte) så blir oppvarmingsforbruket vårt 35w pr kvm???

Signatur
   #27
 684     Engavågen -Meløy     0
Til tråstarter:

skal du ha en eller 2 etasjer?

Et godt tips er å ha varme rom mot sør, kalde rom mot nord. Stue/kjøkken skal helst ikke ha yttervegg mot nord.

Ha passivhusstandar på vindu i stue/kjøkken og bad da disse er de varmeste rommene.

Vindu og takoverheng må tilpasses for å skjerme mot sommersol og for å slippe inn mest mulig høst/vinter/vår sol.

Vedovn burde plasseres mest mulig midt i huset.

min 30cm isolasjon i vegger og 40 i tak.

Følger du disse rådene vil oppvarmingbehovet være meget lavt og du vil få en utrolig god komfort med vb-varme i gulv samtidig som du slipper å fyre i vedovnen hele tiden.
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 76     Røros     0
Hei!!
Tusen takk for alle gode råd!!Skal i møte med rørleggeren nå snart og diskutere nærmere!:) Skrev budsjett på huset i går og det blir dyrere enn jeg trodde..Så må vel spare det man kan!
   #29
 684     Engavågen -Meløy     0
Når det gjelder å spare på ting ville jeg ha spart på standar slik som kjøkkeninnredning og baderomsinnredning. Hvorfor? Jo fordi dette blir man lei av etter 10-20år og da kan du vurdere høyere standar. Samme med gulv. velg et billig gulv å heller bytt det ut etter 10 år med et bedre.
Velg alt billigst mulig på soverom.

Bruk penger på isolasjon, vindu og vannbåren varme i gulv og du vil aldri angre.

Lykke til med huset ;D
Signatur
   #30
 5,112     Troms     0
Veldig enig med Jim Roger. Spar på alt som er synlig og invester i det som du ikke ser.
Akkurat denne innsparingen sitter som regel alt for langt inne hos veldig mange, og man ender derfor opp med å spare maks på alt som IKKE er synlig og heller legge penger i det som kan "vises frem", dessverre vil jeg si.

Dette vil i praksis si at du kjører absolutt minimum på veggpanel/tapet/gips avhengig av hva som er billigst. Legg laminat eller gulvbelegg i rom, kjøp ikke parkett til flere hundre kroner m2. Ikea kjøkken uten for mange fancy løsninger, kjøp hvitevarer som kan gjenbrukes i et evt bedre kjøkken om 5-10 år.
Lev med at uteområdet består av shingel og ikke en flott mur med masse belegningsstein. Ikke bygg garasje med det første, betal heller den over tid med vanlig lønn.

Vurder gips opp i mot std sponplater og/eller ferdigmalte plater. Gips blir dyrt hvis alt skal settes bort til en maler med alt arbeid (kan bli billigere med smartpanel)

Mitt råd er følgende basert på egen erfaring (subjektiv må vite :-):
1. Vannbåren varmerør i begge etasjer og røropplegg til kjøkken, bad etc. Tenk minst 15 år frem i tid. Legg opp rør til badekar, selv om dere ikke skal ha det pr nå. Strøm til massasjekar, selv om dere ikke ser behovet pr nå.
2. En anerkjent væske/vann varmepumpe levert av rørlegger, kan sikkert gamble på kinavarer, men ikke verdt det. kjør Thermia, IVT, CtC, NIBE eller andre kjente merker, dyrere, ja, men også mer anerkjent og "alle" har deler til de.
3. Krysslekting i vegger hvor dere legger 20cm+5cm isolasjon
4. I tak samme, legg minimum 30cm, helst 35-40cm
5. Vinduer i 2-3 lags energiglass minimum u verdi på 1,1 (Nordan N-Tech eksvis)
6. Isoler ekstra i mot grunnen, minimum 25cm S80 isolasjon
7. Bygg grunnmur (hvis dere har dette) i KUB, Bewi eller tilsvarende produkt. Jeg ville ikke gått for Leca 40 isoblokk, krever mye etterarbeid. leca har vel heller ikke en god nok løsning på kuldebro i hjørner, eller?
8. Elektroinstallasjon MÅ dimensjoneres godt. For et stort hus på 180m2, ville jeg gått for kun 16A-25A sikringer. 10A er bare tull i dag. Med godt dimensjonerte og fremtidige mulige behov vil jeg tippe at en 20-25 kurser kan være tilstrekkelig. Sørg for at skapet er stort nok til å romme min 20 kurser. Ha minst 2 kurser i reserve i tillegg til de 20-25 du allerede har. Rørene som skal være tilgjengelige ut av huset bør ha en dim på 25mm slik at du får trekt ut en 4-leder til eksvis garasjestrøm og hagebelysning. Hvis rørene ut av huset rommer en 4-leder så har du større valgmuligheter om du vil kjøre litt forskjellige alternativer til belysning og strøm ute. Garasjen bør ha 2 kurser, evt en kurs med 16A C-kat sikringer.
Regelen her er enkel: Ta heller 1 punkt og teknisk duppedings for mye, enn en for lite. Når jeg skulle ha strøm til lekehuset til ungene så mangler jeg egentlig en strømkabel, så jeg måtte koble meg til utestikkontakten på huset. teit og tungvint, ville vært bedre med en 4-leder der også.
Gå amok med netverkskontakter og slå de opp i alle rom. Jeg angrer på at jeg ikke installerte overalt doble RJ-45 kontakter. trådløst duger rett og slett ikke til annet enn surfing på internett og knapt det i et nabolag hvor mer og mer blir trådløst.

Tipper et 180m2 hus kjapt kommer opp i 150-200 punkter.  :)

9. Legg penger i trappen om dere har trapp. Her er minimum eik i håndlist og trappetrinn. bedre med en std trapp uten for mange flotte spiler og vanger i eik, kontra en furutrapp med flotte utskjæringer i vanger og spiler.... Ikke spar penger på trappen. Koster den 120 000,- så er det verdt det fremfor ei stygg furutrapp (jepp, den blir stygg etter 1 år, garantert med unger, sko, leker og daglig bruk)

10. Legg penger i baderomsvegger og gulv. å oppgradere dette er dyrere enn å ta soverom, stue osv.

Så når du har valgt alt dette så har du antakelig ikke mange kronene igjen til innredning, men det er helt greit fordi at innredning kan oppgraderes og skiftes. Strøm, rør, varmesystem kan ikke skiftes uten at det koster en formue  :)

Signatur