70,913
142
1
Sentralfyr: fra olje til ?
1,076
1484
0
Vi har kjøpt oss hus, med ganske stort fyringsbehov.
Huset har areal ca 270kvm totalt, og ligger i Nittedal, der det ofte blir ganske kaldt.
Huset har et sentralvarmesystem med radiatorer.
dette fyres av en AMA Comfort kjele,fra tidlig 70tall. Det sitter en oljebrenner, som jeg har regnet ut gir anslagsvis 28KW effekt, samt elektrobatterier. Siste årene er kjelen kun brukt på strøm, antagelig pga prisen på olje.
Det er antydet at siste året anlegget var i bruk, ble det fyrt opp ca 3000l olje.
Vi vil heller ta litt investering idag, for å få lavere kostnader framover, og lurer derfor på å skaffe oss litt billigere energikilde enn nødvendigvil olje og strøm.
Sånn vi ser det har vi 3 alternativer
1. Fortsette fyre med strøm
2. Konvertere kjelen til pelletsbrenner
3. Montere ny, vedfyrt kjele, med effekt ca 28KW. Da trenger vi også såvidt jeg kan forstå akkumulator tanker. Den nye kjelen må også ha varmebatterier for elektro.
Alternativ 1 er nok minst aktuelt, da strøm blir dyrt. Og antagelig dyrere og dyrere ettersom årene går.
Alternativ 2 er det mest nærliggende, siden dette gir ganske lav investeringskostnad. Men - pelletsen er ikke gratis ( bare litt billigere enn strøm, og følger strømprisen ganske tett, med en passende rabatt ) og uansett er jo kjelen vår snart 40 år gammel.
Alternativet 3, med å bytte kjelen dukket opp som en ide for bare noen dager siden.
Jeg ser bla a Linqist heating selger VIDARUS fyrkjeler til hyggelige priser, til rundt 16000kr ( ! ) for en 35KW kjel.
I tillegg trenger jeg vel akkumulator tanker, jeg vet ikke hvor store som anbefales. Men de står priset fra 10-25000kr pr stk. Er det noen som kan si noe om hvor store tanker som anbefales til et 28-35KW vedfyrt anlegg ? Er det så at større = bedre for å slippe fyre hele tiden ?
På toppen trenger jeg elektrobatterier, sikkert ny shunt, røykrør osv osv. Dette er vel snakk om ca 10-15000kr eller så.
Men - med tilgang til GRATIS* ved, bør jeg da ha god sjanse til å få en bra lønnsomhet i et sånt prosjekt ? Jeg vet ikke helt hvor mye ved jeg trenger ila. en vinter, men astromengder kan det neppe være snakk om. Kan man fyre med 60cm lengder, går det unna i produksjonen og transporten også. I tillegg ligger det i kortene at jeg ønsker kjøre varmtvann ut til garasjen ( over en varmeveksler, og en egen GLYCOLKRETS ut til garasjen, slik at den kan stenges av uten å fryse. Da kan jeg fyre med god samvittighet der også, når bilhobbyen skal utøves.
Noen med synspunkter på ovenstående ?
http://www.lindquistheating.com/broschyr/prislista.pdf
* -gratis betyr ikke helt gratis, men med foreldre som er skogeiere, kan jeg i praksis hente det jeg gidder av ganske solide dimensjoner. Utlegg begrenser seg normalt til litt motorsagkjeder, olje og bensin til saga, samt litt diesel til traktoren som driver kappesaga. Og jobben da selvsagt, den avskrives dog som " mosjon " og " rekreasjon ".
Håper noen tar seg tid til å lese det lange innegget mitt...
Signatur
Gammel kjel med oljebrenner med mulighet for vedfyring, samt el. Brukte og ca 3000 liter fyringsolje på ett år + el.
Valgene for konvertering, der du har samme kjeletemperatur er ikkje mange.
El.patron,pelletsfyring eller vedkjel.
Var inne på tanken både med pellets fyring og vedkjel men slo dei fra meg etter maaange lange kvelder med hard grubling.
Her på vestlandet var det relativt dyrt(men billigere enn strøm) å kjøpe pellets i store mengder, for å få prisen ned. småsekker på FK blir dyrt. Dessuten mer vedlikehold på kjele og pipe med feiing for å klare å holde kjelen effektiv.
Har og tilgang på gratis ved, var derfor lenge inne på tanken på vedkjel. Fyrrommet ligger lite logisk plassert i huset med tanke på logistikk av ved inn til fyrrommet, det vil tross alt gå med 8-9-10 favner ved i året. Dessuten krever det relativt store akkumulatortanker, minst 3000 liter. Føler vi har liten nok plass slik det er.
Valget falt difor på en luft-vann løsning, dette har fungert alldeles knirkefritt med samme (om ikkje bedre) komfort i huset. samt sparing av masse strøm og tilnærmet null vedlikehold så er jeg ikkje itvil om eg valgde rett...
sjekk tråd om pumpen her!
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=9054.0
helt greitt med vedkjel men vær obs på at du trenger MYE ved!!!
Jeg ser at vi nok trenger endel ved, men samtidig er det mer hensiktsmessig å lage MYE ennn LITT ved.
Sier vi at vi har en gjennomsnittlig brennverdi på 2300kwt pr fastkubikk, trenger jeg anslagsvis 30m3 tørr ved for en sesong ( basert på 75% virkningsgrad, og 25000kw/t varme hentet fra fyranlegget )
Det tilsvarer anslagsvis 2-3 helgers arbeid. Besparelsen blir da ca 25000kr ved snittpris på 1kr pr kwh strøm, eller 38500kr før skatt......
Utsikten
Ellers finns det v/v og l/v som leverer opp til 70 grader fra bla. Alpha innotec. Med tanke på at en bekjent av meg med små 70 talls radiatorer fikk inn en ivt som gir opp til 65 grader her i kuldehølet jeg bor, og det holdt fint. Fikk fra 3000 l olje til ca 7000 kwh i strøm
investeringen på 135k tjent inn rimelig radig.
Flere mente det ikke holdt med 65 grader, men det holdt til 28 minus som det var i vinter
Evnt. Bruk denne vintern på å maks shunte ut 65 grader og se om det holder.
Alternativt bytt ut en eller to radiatorer mot viftekonvrktorer.
Men kobld en billigst vp på og kun fyre med olje de kaldeste dagene kan nok være den rimligste løsningen, men ikke den mest elegante;-)
så sjekke nøye selv, tror det går fint.
ved er noe her, kompis som bruker det, han er så lei av å mate gaffeltruck lass etter lass med ved at han skal ha vp etterhvert
pelletsbrenner er et rimelig alternativ, selv om jeg leser om svensker som er lei det og lurer på vp og... på varmepumpeforum.se. (google link)
Jeg som er entusiast og har tilgang til gratis ved hadde garantert valgt vedkjel hvis jeg var i samem situasjon som deg. Akkumulatortank kan du muligens få gratis ved å benytte en gammel parafintank (du har kanskje det selv). Bruker du en gammel parafintank som akkumulator må du kjøre den trykkløst, men det ordnes fort ved varmevekslere/spiraler som du monterer i tanken.
Men varmepumpe er det minst arbeid med.
Egenproduserte sketsjer på youtube: http://www.youtube.com/user/Powermaniac1520#p/u
Fins det en pelletbrenner som kan tilpasses dette bruket ? For såvidt jeg forstår, er det kun 3KW elkolbe på dette anlegget, kan det i det hele tatt stemme ? Ser for meg en kald vinter...... ::)
Skal ikkje være noke problem å montere pelletsbrenner i den, skal se om jeg finner igjen noen linker fra da jeg sjekket rundt...
var aktiv her inne på forumet tidligere under navnet pelle pellets tror jeg...
http://www.janfire.no/98/pelletsprodukter.aspx
ellers er det mye lesestoff på det svenske varmpumpsforumet