58,809    210    9  

Vannbåren varme - er det verdt investeringen

 8     0
Hei

Vi holder på å sette opp et hus på ca 260 m2 på 2 etasjer med full kjeller i trøndelag.
Jeg synes det er veldig vanskelig å bestemme seg om man skal gå for vbv eller el kabler i første etasje.
Etter å ha lest endel i byggebolig om valg av energikilde så får jeg inntrykk at det er vannbåren varme som teller, mens el kabler/varmefolie tilhører fortiden.

Nå har det seg slik at tilbudene vi har fått for vannbåren varme er på mellom 300-350K. Tilbud av varmekabler blir på ca 120K (med nattsenking).

Hvordan kan det noensinne lønne seg å velge vannbåren varme når det er snakk om en differanse på ca 200K? Selv med tanke på at strømprisene kan gå opp?

Jeg synes også det er et paradoks at jo bedre isolert husene er jo mer bruker man på oppvarming.

   #1
 919     Norge     0
Du har nok fått pris på vannbåren varme med varmepumpe. Om du velger vannbåren varme med el oppvarming blir nok ikke differansen så stor men da sparer du heller ingenting.

Fordelen da er at du kan kjøpe varmepumpe senere eller solfanger eller annen type oppvarming. Med varmekabler er det ikke mulig å veksle senere
   #2
 705     Vestlandet     0
For veldig mange her inne er det absolutt verdt det siden de legger rørene selv, og dermed blir det ikke så dyrt. Et annet viktig argument er komforten med VBV. Jeg er selv usikker. Fristes mot å velge det, men også usikker om det faktisk vil lønne seg uten egeninnsats.
Hva inkluderer prisen din? Energibrønn? V-L-vp?
   #3
 919     Norge     0
Jeg har kjøpt fra buildahouse.dk selv og legger i desse dager alt selv. Det kom på 65.000 kr for ca 160m2. Da kommer varmepumpen i tillegg. Det blir noen kr for tilkobling også til rørlegger
   #4
 352     0
Vi bygger passivhus og for meg har jeg hele tiden tenkt å legge vannbåren varme. Men etter å ha innsett realiteten med at oppvarmingsbehovet er på knappe 4000kwh i året på en 200m2 BRA bolig har jeg utelukket det. El folie legger jeg overalt jeg ønsker gulvvarme, til og med oppå betonggulv. Dette for å ha kjapp regulering og mulighet for natt/dagsenking. Luft til luft varmepumpe supplerer med energigjerrig varme og vi har ett lite solfangeranlegg til å hjelpe med vannoppvarming i tillegg til gråvannsgjenvinner på dusjvannet. Vi kommer til å dokumentere energiforbruket fra innflytting på nyåret i forbindelse med husbanken prosjekt. Lykke til med livets valg;)
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 8     0

For veldig mange her inne er det absolutt verdt det siden de legger rørene selv, og dermed blir det ikke så dyrt. Et annet viktig argument er komforten med VBV. Jeg er selv usikker. Fristes mot å velge det, men også usikker om det faktisk vil lønne seg uten egeninnsats.
Hva inkluderer prisen din? Energibrønn? V-L-vp?


Tilbudet inkluderer luft til vann varmepumpe inkl oppvarming av tappevann. For min del så er jeg svært lite handy, legge rørene selv er noe jeg ikke tørr å gjøre. Husbyggeren sa også at man bør være litt forsiktig med å velge forskjellige rørleggere også med tanke på garantien i tilfellet man er usikker på hvem som har skylden.

Kun legging av rør kommer på ca 80K, noe som jeg synes er en høy pris. Tror vi velger å gå for elkabler/folie, men er redd for at vi kan komme til å angre oss siden vi låser oss fast til kun å bruke el til oppvarming. Med vbv så kan man bruke forskjellige energikilder som solfangere, varmepumpe, vindkraft (lite utbredt), jord/berg varme etc.

Vi kommer til å ha ein peisinnsats, her har man muligheten til å innstallere en vannkappe. Velger man varmekabler så blir det litt meningsløst å bruke en vannkappe kun til oppvarming av tappevann, men det er annen ting vi vurderer.

Ikke lett det her, for mange valg som må gjøres på kort tid.

   #6
 919     Norge     0
Dersom rør koster 80000 så el kolben til ca 20000 så har du vannbåren oppvarming til 100000. Varmekabler skriver du koster 120000. Hvorfor vil du da betale mer for en oppvarming som er mindre fleksibel?

Editor: noe skurrer i regnestykket for l/v vp koster ikke 200000
  (trådstarter)
   #7
 8     0
Det er legging av rør uten styringsenheter så jeg antar at prisen blir endel høyere enn 80K.
Men du har et poeng og det er noe vi kommer til å vurdere.
Fordelen med varmekabler er vel at det blir raskere varmt og man kan skru det på etter behov. Med vannbåren varme så tar det vel litt tid før at det blir varmt slik at man ender opp med å enten ha det på eller av.

Varmepumpen koster nok ikke 200K nei, men vi har fått et grovt estimat fra rørleggeren der det er forespeilet en kostnad på ca 300-350K..

   #8
 3,573     buskerud     0
Ja, det blir bare dyrere og dyrere.  Sitti å venta på at modellene skal bli bedre og billigere, mned et skjer ikke.... De blir bedre, men dyrere, monteringa dyrere...og mindre å spare.

De fleste jeg kjenner med nye hus har somregel betalt ca 250-300k for vbv i 300-350m2 med bergvarme og borrehull..
Så l/v burde ikke koste så mye, men husker jeg så tilbudene, l/v av de dyrere merkene lå faktisk bare 20-30k under bergvarme løsningene, så det ble jo noen lette valg..

Tar du dobbeltmantlet bereder framfor kolbe, dog de koster gjerne  en del mere, pga mere montering og shunt. Så kan du hive alt fra jula pumpe til15k til de dyrere opp mot 100k..

Det dyreste jeg har fått l/ v pluss montering er ca 115000,- inkl. Elektrikker og rørlegger,
Det er miba og ctc ligger omkring 90k, pluss montering. 

   #9
 919     Norge     0
Eg legger selv rør i ca 170m2. Alt annet dvs Nibe 1245 varmepumpe og borehull ordner rørlegger og igangsetting. Kommer totalt på ca 230000. Har lagt på 20 så regner 250.000.

Kabler koster vel ca 150.000 estimat fra elektriker til 170m2 på 10 soner.
   #10
 352     0
Når det snakkes om vbv eller el kabler/folie snakkes det aldri om fremtidige vedlikeholdskostnader. Kan noen som har dette redegjøre litt for det også? Hvor ofte bør/må man ha service 2/3/5 år? Og eventuell pris på dette? Hvor lang levetid har aktuatorer motorer osv. Luft-vann varmepumpe.
Jobber selv som elektriker i bedrift som sysselsetter både rørleggere og elektrikere. Og vår elektroavdeling foretrekker selvsagt el kabler/folie.
Varmekabler har vel oppmot 25 års garanti og dermed nærmere 50 års levetid, og termostat bør vel ha minst 15-25 års forventet levetid.
luft-vann varmepumpa skal du vel være heldig om varer lenger en 15-20 år?
Regner med vbv ekspertene setter ut piggene nå. 
Skrev denne i en annen tråd men var egentlig her den var tenkt pga TS emne:)
Hilsen elektriker:)
Signatur