#31
 181     Akershus     0
Elektriske varmekabler ender på skraphaugen, sammen med 60w glødepærer.

Best å hamstre før kravene til fornybar energi setter en stopper for hele greia!

   #32
 5,608     0

Dere som er så giret på varmekabler i nye hus, hvordan løser dere TEK10 krav om ikke direktevirkende el-oppvarming ?

Med årlig forbruk under 15 000 kWh er det ikkje krav om det:

Kravet til energiforsyning etter annet og tredje ledd gjelder ikke dersom det dokumenteres at naturforhold gjør det praktisk umulig å tilfredsstille kravet. For boligbygning gjelder kravet til energiforsyning heller ikke dersom netto varmebehov beregnes til mindre enn 15 000 kWh/år eller kravet fører til merkostnader over boligbygningens livsløp.

http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/14/7/
   #33
 247     0
Hadde vannbåren varme i mitt hus som gikk på strøm. Gikk fra 17.000 kWh i året på et eldre hus, til 29.000 kWh på det nye. Strømkostnadene gikk i taket og dette var i et hus bygget etter nyeste normer med friskluftsanlegg.
Vannbårent anlegg på støm er dyrt og når man har villavent friskluftanlegg som durer og går, som i tilegg skal skiftes filter 2 ganger i året øker kosnadene ganske bra.
Villavent er noe dr... ikke kjøp det, svært dårlig erfaring med det, det var ikke bare jeg som var svært misfornøyd med det.
   #34
 24,032     Akershus     0
Varme er varme uansett om det er vbv eller ikke. Skulle vært artig å visst hvorfor oppvarmingen økte med 30 %. Mer utlufting?
Signatur
   #35
 2,018     Strømmen     0

Varme er varme uansett om det er vbv eller ikke.

Det er vel det som er sannheten, men hva er det nøytrale rådet for trådstarter,
som skal bygge ny bolig... og vil holde kostnadene nede...
Vannbåren eller folie sammen med luft/luft varmepumpe og vedovn/peis...
Investering og driftkostnader..
Kan noen med hånden på hjerte si at vannbåren er rimeligst...
Signatur
   #36
 24,032     Akershus     0
Muligens luft/vann med viftekonvektor? Da får du med vann til tennåringsdusjen uten at investeringen øker vesentlig. ;D
Signatur
   #37
 65     0
Hei,

jeg har lagt VBV med luft vann og endte opp på ca. 140 000. 300 kvm hus inkl. garasje (med vbv), hele 1. etg. og bad i 2. etg med VBV, 9 kw panasonic, var med rørlegger for å legge rør, kjøpte rør og styringssystem fra Arne Bergli, dobbelmantlet bereder, ferdig montert anlegg av rørlegger.

Erfaringer etter 2 ukers bruk:
- angrer felt på dobbeltmantlet bereder. Pga. varmeledning fra høytemperert (ca. 60 grader) forbruksvann i topp til lavtemp ( ca. 30 grader). Hadde valgt 2 tanker; en akk.tank med spiral for forvarming av forbruksvannet før det gikk inn på en alminnelig varmtvannsbereder. MEN fikk et godt tilbud fra rørlegger og godtok det. Dermed den løsningen.
- nydelig komfort og faktisk fin temp på badegulv (selv med tregulv på badet).
- rørleggeren monterte utedel rett på betongfundament ca. 4 cm fra fundament til VP, uten stativ -> elendig. De store mengdene med kondens vil garantert bygge seg opp til is og ødelegge VP. Har snakket med dem om saken og der skal jeg ikke gi meg.
- installèr styring i alle rom som har VBV. Et vennepar av meg gjorde ikke det og tenkte de kunne styre manuelt på fordelerstokken. De angrer veldig.

KjellG, økningen fra 17 000 kwh til 29 000 kwh er over 70%.

Hilsen siving på nattskift på havet Smile
Signatur

   #38
 428     Dal     0


Varme er varme uansett om det er vbv eller ikke.

Det er vel det som er sannheten, men hva er det nøytrale rådet for trådstarter,
som skal bygge ny bolig... og vil holde kostnadene nede...
Vannbåren eller folie sammen med luft/luft varmepumpe og vedovn/peis...
Investering og driftkostnader..
Kan noen med hånden på hjerte si at vannbåren er rimeligst...


Nå er vifteovn på veggen noe dritt spør du meg.. Ville aldri hatt en sån greie som står å blåser varmen rundt, hvis jeg kunne fått det i gulvet...

Men nå skal det sies at hvis ikke TS er spessielt interesert i dette her, så ville jeg nok anbefalt han folie..  Mye mindre som kan gå i stykker, og har man en elektrikker kompiss som kan veilede og hjelpe til litt, og i tilleg kjenner noen hos grosisten (Heidi) som du sikkert gjør Jan.. så blir det veldig billig med folie Laughing Dessuten, slutter ett gulv å virke, er det stor sansynlighet for at resten fortsetter å virke... Jeg kjenner mange personer jeg aldri ville ha anbefalt VBV til, siden det er greit at eier har en hvis forståelse for anlegget...
  (trådstarter)
   #39
 8     0
Takk for gode svar, det er ikke lett å bestemme seg, men vi heller mot å velge å ha varmekabler/folie istedet for vbv.

Peisinnsats skal vi ha uansett med tanke på valg av gulvvarme, men går vi for kabler så kommer vi også til å gå for en luft til luft varmepumpe. Luft til luft varmepumpe har også en fordel på sommeren da den kan brukes til avkjøling.

Flere av dere som sier at vbv kan gjøres billigere med en egeninnsats. Det vil jeg tro, men det å begynne å bestille rør, legge de selv, finne ut hvordan dette henger sammen er noe jeg ikke har tid til. Huset blir bygd 16 mil unna der vi bor nå så det begrenser også muligheten for å gjøre noe selv endel. Har nok med å finne ut hva man skal bestemme seg for fliser, kjøkken, belysning, maling, puter(!!) og diverse andre store og små ting.. Hverdagen er travel nok med to unger, kone og jobb (i den rekkefølgen).

Jeg får bare håpe at strømprisen ikke går i taket årene som kommer.


   #40
 650     Trondheim     0
Hei



Jeg får bare håpe at strømprisen ikke går i taket årene som kommer.



hehe...personlig tro jeg du kan føle deg trygg på at ikke det skjer.

Det pøses på med energi på det internasjonale markedet. Når det bygges ut så mye solceller, fjernvarme, osv er jeg temmelig sikker på at det blir billig strøm langt under snittpris på 1kr/kwh i Norge i overskuelig fremtid. Alle slik energi må konverteres til strøm så det kan ikke brukes i store deler av industri og transport.

Anta at man bruker ca 200K på å få seg VBV i et nytt hus som har et varmebehov på 15.000kWh per år. Da kan du istedet kjøpe 10 varmeover til 1000kr/stk og fyre med de i ca 20år dersom strømprisen er 1kr/kWh. Personlig er jeg overbevist om at du må betale mye mindre enn det så i realitetene snakker man kanskje om 30 år eller mer selv om du også må bytte en ovn i ny og ned (fratrukket inflasjon).

Når jeg ser at folk bruker 300K for å VBV i sitt nye TEK10 hus så håper jeg ikke de tror de skal spare penger for å si det slik Smile man kan låne 300K mindre, spare 9000kr i renter per år og fyre med strøm for de istedet i kanskje 50 år ?

-kristian

edit: selv bruker jeg ca 150K på VBV som også skal varme varmtvann når jeg renoverer 250m2 fra 1972 :-)  hadde jeg kun tenkt lønnsomhet så hadde jeg aldri kjøpt hus i det hele tatt hehe