#52
 919     Norge     0

spørsmålet er jo hva du varmer opp vannet med.

Uenig.
Jeg mener det er lite interessant. Jeg velger borehull men tenker det er fleksibilitet som er det viktigste her.
Om noen vil bruke strøm som oppvarming av vannet slik at det blir som el kabler (regnestykket)  så er det ikke låst.slik for alltid. Senere kan en solfanger eller ved eller varmepumpe bli aktuell for de:-)
   #53
 61     0
Komfort så skal det ikke være noe forskjell. Men det kommer jo selvfølgelig på måten du har forlagt kabler og annet på, og på hvordan du har innregulert anlegget osv osv. Men varme er varme, og vbv kontra kabler i gulv så skal det ikke være forskjell. VBV vs panelovner så er VBV mye bedre komfort. Kabler vs panelovner så blir kabler mye bedre komfort. Gulv vs gulv = likt.

Strømprisen trur jeg vi avvikler samtalen om ettersom dette er noe som svinger opp og ned og en vet ikke hva denne havner på om 5-10-100år. Renten kan jo og hoppe opp som på 80-90 tallet til 15-20% Da blir det morro med høye lån.

Det er klart at om 15-20 år så har varmepumpene forandret seg, og det er godt mulig at den har blitt mye bedre. Men varmepumpe er heller ikke noe ny teknologi.

Men vi er jo enige om at et varmepumpe anlegg som koster 100-300tusen ekstra ikke blir lønnsomt.

Investerer du da i et anlegg med dobbeltmantled bereder først, så koster det deg mye ekstra iløpet av det 15 første årene når du tar med renter, driftsutgifter og annet div vedlikehold. Så setter du inn den nye varmepumpe og får rørlegger til å legge om rørene i teknisk rom. Koster mye det og. Kanskje 50-100tusen kr? At du tjener inn denne investeringen før du havner i graven tviler jeg sterkt på. Solfanger anlegg er for spesielt interesserte. Ble beskrevet i en tidligere post at dette fungerte kun på sommeren, og da er det igrunn kun tappevann du får besparelse på, og dette blir ikke mye. Norge er Norge og vinter er vinter.
   #55
 2,018     Strømmen     0

Er det ikke egentlig flere tråder med eksakt samme diskusjon her nå?

Kanskje du skal opprette "Den store VBV tråden, hva lurer du på", på lik linje med
andre nisjetråder for spesielt interesserte, ser at KNX, Loxone og andre har gjort
det, og siden vi har solgt elektromateriell i 5 år på nett, uten å ha fått en
forespørsel om KNX eller Loxone, så sier dette noe om hvor utbredt det er...

Signatur
   #56
 352     0
Synes denne tråden har fått fram de mange positive tingene bak både varmekabler/folier samt vbv. Og da også de negative. Dette tror jeg er til god hjelp for TS og andre som lurer på samme tema.
Tommas har oppsummert disse i siste tråd samt at andre har kommet med sine synspunkter.

Etter å ha lest gjennom hele tråden på nytt er jeg sikker på at jeg har gjort rett valg når vi støpte gulvet i vår bolig for to uker siden. Da la jeg kun varmekabel direkte i betongen på badet og unnlot all form for reserve/fremtidig vbv rør i gulvet.
mange sa jeg burde legge rørene i der minste men da har man liksom tatt 25% av investeringen og man må spørre seg selv om ikke dette enten fører til at man må/bør utnytte disse i fremtiden for å få igjen investeringen.

Det som kommer mest frem er at vbv handler om de som ønsker økt komfort i form av konstant gulvvarme uten nattsenking. Dog med mulighet til å skryte av COP og lavere strømregninger i fremtiden. Samt oppbyggingen til systemet sitt.
Bakdelene med investeringen på 100 000(ved mye egeninnsats og prisjakt) til 300 000 for komplett montert tas også frem. Da posten handler om det er verdt investeringen kommer dette på toppen av lånet og den nette sum av 100-300 i lån koster noen lapper i renter og avdrag. Itillegg kommer eventuelle servicer og defekte deler i fremtiden.

varmekabler/folier er på ingen måte utdødd. Investeringen er mindre da man kun legger i de rom som er nødvendig og ikke fyller samtlige rom da man må utnytte varmepumpen mest mulig ved vbv. Supplert med luft-luft/gass eller peis er dette den løsningen som gir lavest investering i en ny bolig idag. Litt høyere strømutgifter men med lavere investering/renter/avdrag og service/fremtidig vedlikehold er dette den rimeligste totalløsningen.

Som TS starter med å si er det ett paradoks at stadig bedre isolerte boliger blir lagt opp til dyrere og dyrere oppvarmingsløsninger når behovet for varme bare minker.

Kompaktaggregat som rødkleiv nevner er nok mer en fremtidig løsning som kommer i nye boliger. Vi vurderte også disse mindre anleggene men slet med å levere lav nok SFP og høy nok gjenvinning for ett passivhus på 200m2.
De kom akkurat innenfor ved luftmengdene i Tek10.
disse anleggene kommer på 50-80 avhengig av leverandør og erstatter varmtvannsbereder og ventilasjonsanlegg samt har innebygget luft-luft og luft-vann pumpe. Da kommer rørføringer i gulv samt rørleggerutgifter i tillegg.
for vår bolig kunne de større anleggene fra blant annet Stiebel tilfredstilt vårt behov men de koster opp mot 100.

Dermed endte vi opp på luft til luft pumpe istedenfor.

ventilasjonsanlegget ønsket jeg at kunne gi mer luft enn kravet da mange inkludert meg selv mener kravet er ett minstekrav. Vi har valgt større anlegg og rørføringer og får en SFP på ca 0.8 og gjenvinning på 88%.
Ettersom boligen utrustes med CO2/temp/fukt målinger i mange rom i forbindelse med husbanken prosjekt vil disse resultatene gi data som eventuelt forsvarer dette.

hva fremtiden bringer i form av strømpriser og renter kan ingen spå. Dermed blir det ett sjansespill uansett hvilken teknologi man ønsker å gå for.
lykke til TS og andre som vurderer emnet.
Signatur
   #57
 8,022     Bærum     0

Supplert med luft-luft/gass eller peis er dette den løsningen som gir lavest investering i en ny bolig idag.



Folie i kombo med varmefolie er sikkert et veldig bra alternativ, hvis man ser forbruk og investering under ett.

Jeg tror grunnen til at mange likevel dropper dette og går for et rent vannbårent system er alle ulempene luft-luft pumper bringer med seg.

Jeg hadde gladelig betalt MYE for å slippe luft-luft pumpe. Etter å ha brukt dette som oppvarmingskilde i noen år nå er jeg møkkalei. Selv om jeg har en ganske optimal plassering av innedelen (ikke i et oppholdsrom), så er støyen og luftstrømmen sjenerende og irriterende. L/L-pumpene gir best cop når man kjører vifta på maks for å flytte mest mulig luft, og for de fleste l/l-pumper er dette ensbetydende med mye vind og støy. I tillegg slynger den støv ut i rommet, så det blir mye svevestøv og dårlig inneklima.

Dermed sitter man i praksis igjen med alternativene fullvoksne varmekabler over alt, eller gulvvarme via vannrør - i verste fall drevet av ren el som gir samme fyringsutgifter som kablene. Valget burde være ganske enkelt....  Cool

   #58
 2,018     Strømmen     0
Når jeg ser den enorme pågangen vi har på varmefolie i 2014,
sammenlignet med 2013, så er det helt klart at vannbåren er
på vei til å tape terreng, produktspekteret vårt generelt har
hatt en normal vekst, men for folie har vi økt med nesten 50%
For luft/luft varmepumpe, så er de til over kr 20.000 helt klart
mer støysvake enn de til kr 10.000,-, og jeg vet ikke hvordan
jeg skulle holdt ut i sommer uten en reversert varmepumpe..
Signatur
   #59
 352     0
Som elby skriver så har luft-luft pumpa en fordel da den kan brukes som kjøling på varme sommernetter. Dersom man plages med luft og støy går det eventuelt ann å montere kanal innedel. Regner med de er litt dyrere men ikke på langt investeringen i vbv.
vi som installasjonsbedrift ser også at folie begynner å ta opp kampen med vvbv gulvvarme
Signatur
   #60
 181     Akershus     0
Det er helt klart at mange i bransjen henger fast ved gamle løsninger, og at det blir motstand mot ny teknologi og løsninger.

Det er noen facts som ingen bør se bort fra:

1) Det er et entydig samfunnsmessig ønske om å gå vekk fra elektrisk oppvarming av boliger, og i større grad benytte fornybar energi. VBV understøtter dette, mens kabler ikke passer inn i en slik fremtid.

2) Ekstrakostnaden for VBV inklusiv varmepumpe (les: fornybar energi) er bare marginalt høyere enn elektrisk gulvoppvarming; 30-50 000 ekstra i superisolerte hus.

3) Alle uavhengige instanser i Norge som har meninger om dette, anbefaler et forenklet system for VBV i fremtidens hus.

Facts slutt

L/L varmepumpe er sammenlignbart med en 42 tommers plasmaskjerm. Enkelt, billig og egentlig ikke så bra. Men de poppet opp i ett hvert hus utenfor sentrale strøk.

Komfortmessig er det mange som opplever en mer behagelig varme med VBV i gulv, enn med elektrisk.

Elektriske varmekabler er av/på og med en slags termostat.
Selv forenklede anlegg for VBV har 20 parametre som man gå inn å overstyre manuelt. Jeg er så barnslig at jeg synes det er gøy å oppnå maks komfort og minst mulig forbruk av energi.

Sum a summarum er det nok mye synsing på begge sider av bordet her. Forskjellen er at faktaene støtter opp under VBV.