Blir litt myie frem og tilbake her og så mange forskjellige tråder at en fort mister tellingen.
Men jada det fleste som skriver her foruten rødkleiv gjør mye arbeid selv, og importerer selv. Dette blir villedende for ola norman i henhold til priser. Det vi ser i hverdagen med kunder er at det motar tilbud fra rørleggere etc på veldig høye kostnader. Noen kunder er lurere en andre og sjekker opp med 4-5 og for presset prisen ned noen hakk. Det andre gjør ikke dette. Men fortsatt blir det høye kostnader. Og så blir det beskrevet så mange løsninger og muligeter på vbv, og ingen ser ut som er enige i hva som er best. Når dere tilogmed reklamerer for at dobbelt mantled bereder er bra da synes jeg dette blir litt useriøst og en ser hvor stor tru enkelte har på dette feltet. Jeg har snakket med personer som trur bare det å velge vbv gir en besparelse på energiutgiftene.
Det jeg ønsker å få frem her er at det ikke alltid er like rosenrødt med et slikt system. Det er ikke alltid lønnsomt. Gjør du alt selv og importerer så kan dere sikkert overbevise meg på at dette kan være lønnsomt. Men det jeg registrerer er ivertfall ent ting som andersødegaard poengterte veldig fint. Til større hus du har til mer lønnsomt blir det, til mindre isolasjon det er til mer lønnsomt er det.
Da kommer mitt spørsmål. Enebolig på 120kvm. Helt nytt. Hva er beste løsning i forhold til økonomi.
Vbv. I betong eller i sponplater med alu?
1. Vbv med dobbelt mantled bereder 2. Vbv med kompaktagregat 3. Vbv med luft/vann 4. Vbv med energibrønn 5. Varmefolie med styresystem. 6. Et system jeg ikke har hørt om.
I de best isolerte husene er det slik at energi til oppvarming begynner å bli ganske begrenset. Potensialet for å spare kroner er da likemye på varmtvann. Det gjør at 5) blir mer og mer uinteressant etterhvert som husene blir bedre isolert. 4) Energibrønn vil nok alltid være kostbart. Hva som er mest lønnsomt av de andre kan nok variere avhengig av boligtype og ikke minst klima.
Prøver jeg å sammenfatte litt av det som har kommet frem i de forskjellige trådene, og hovedinntrykket er at skal man bygge med vannbåren varme etter "gjør det selv prinsippet", så må man være "litt over gjennomsnittet" interessert i å fordype seg, missforstå meg rett, jeg er ekstremt imponert over den ekspertise som fremkommer, men sammenlignet med varmefolie som man legger "nesten faglært", etter en rask info, så blir vannbåren for komplisert for de fleste..
Det er vel også derfor de fleste ender opp med en kostnad på kr 350", og ikke kr 150" som jeg har funnet ut er en gjennomsnittlig "gjør det selv pris", basert på en TEK10 bolig på 180m2, med trådløs styring.
Når jeg da sammenligner dette med kostnadene for samme bolig med folie, som vi selger for komplett kr 295,- pr m2, og da er alle dupeditter man trenger medregnet, så blir det kr 53".. legger man da til trådløs styring for 7 soner, med Micromatic Gateway for kr 17", så ender man på totalt kr 70", som er ca 50% av hva et vannbårent "gjør det selv" koster...
Problemet er at jeg også trenger hjelp av Jan Tore Sanner for å legalisere at Ola kan legge folie selv :D
Signatur
Skrev i 10 år om led belysning og gulvvarme for elby, skriver fra 01.01.2020 kun som privatperson .
Hehe. Elby, dette er vel en sammenfatning av dine egne synspunkter. Ikke av det som har kommet frem i tråden.
Du hopper elegant bukk over et par sentrale ting vedr spørsmålet (VBV, er det verdt investeringen): - Investeringen for VBV er vesentlig lavere i nye boliger, enn den har vært historisk - VBV er en forutsetning for å nyttiggjøre seg fornybare energikilder og redusere energibruk. Disse to punktene er svaret på om VBV er verdt investeringen. Du må investere for å oppnå en gevinst.
I tillegg: Kun elektrisitet til oppvarming er på vei ut. For næringsbygg er det i praksis ute av bildet allerede, for boliger vil det bli mindre og mindre aktuelt.
Elby, jeg tror du ville legge vannbåren varme etter en liten ettermiddag med å studere montasjeveiledningen. Du virker jo å være i kategorien godt oppegående husbygger ;D. Presse rørene ned i sporplater med varmefordelingsplater er ikke veldig vanskelig.
(Danske grossister får gjøre jobben for de norske hvis de norske ikke kan eller vil).
Hus entreprenører må da trolig flytte denne entreprisen fra rørlegger til en annen arbeidskategori hvis de ikke klarer å gjøre jobben uten 100k i fortjeneste. På vann og avløp så ser vi dette allerede ved at graveentreprenører tar VA sertifikat og legger vann og kloakk inn til hus.
... graveentreprenører tar VA sertifikat og legger vann og kloakk inn til hus.
Det festlige er jo at man med ADK kan hampe og skru på hovedledninger og bygge et helt vannverk, men når et lite pex rør skal dyttes inn i en Q&E kobling innendørs, så må man ringe rørleggeren !
Det festlige er jo at man med ADK kan hampe og skru på hovedledninger og bygge et helt vannverk, men når et lite pex rør skal dyttes inn i en Q&E kobling innendørs, så må man ringe rørleggeren !
Nei, heldigvis er dette feil. Rørlegger og forsikringsbransjen vil at det skal tokes slik men veiledning til Tek10 viser at innefor samme branscelle er det ikke krav til autorisert installatør. (Jeg har linket til fylkesmann vurdering rundt dette tidligere). Alt går under definisjonen små arbeider eller hva de kalte det og det er unntatt.
Unntaket vil i utgangspunktet gjelde totalrehabilitering, utvidelse og nybygging av våtrom, f. eks. å ta i bruk et annet rom til bad. Dette kan utføres både i egen bolig eller fritidsbolig og i andre bygg (f. eks. næringsbygg), så lenge arbeidet gjøres innenfor en branncelle eller bruksenhet.
... man trenger altså ikke være rørlegger så lenge det er innenfor samme branncelle, og man trenger garantert ikke våtromssertifikat eller å være godkjent våtromsbedrift for å jobbe på et våtrom, og så lenge det ikke er bærende konstruksjon så trenger man heller ikke være tømrer osv.
Er det da slik at hvem som helst kan drive med totalrehabilitering av bad, og gjøre hele jobben, sett bort i fra elektriske installasjoner som krever installatør ?
Hehe. Elby, dette er vel en sammenfatning av dine egne synspunkter. Ikke av det som har kommet frem i tråden. I tillegg: Kun elektrisitet til oppvarming er på vei ut. For næringsbygg er det i praksis ute av bildet allerede, for boliger vil det bli mindre og mindre aktuelt.
Synes konklusjonene til Elby er jo typisk for Ola Dunk når det kommer til "nye ting." Synd å se skepsisen som uttrykkes til alt som er nytt og ukjent...
Vi holder på å sette opp et hus på ca 260 m2 på 2 etasjer med full kjeller i trøndelag. Jeg synes det er veldig vanskelig å bestemme seg om man skal gå for vbv eller el kabler i første etasje. Etter å ha lest endel i byggebolig om valg av energikilde så får jeg inntrykk at det er vannbåren varme som teller, mens el kabler/varmefolie tilhører fortiden.
Nå har det seg slik at tilbudene vi har fått for vannbåren varme er på mellom 300-350K. Tilbud av varmekabler blir på ca 120K (med nattsenking).
Hvordan kan det noensinne lønne seg å velge vannbåren varme når det er snakk om en differanse på ca 200K? Selv med tanke på at strømprisene kan gå opp?
Jeg synes også det er et paradoks at jo bedre isolert husene er jo mer bruker man på oppvarming.
For de fleste av oss er det månedslønnen vi lever av. Det er bedre å ha varme i gulvene om vinteren når du virkelig trenger det, uten å måtte betale så mye mer strøm, en å skru ned varmen på kablene dine og ha kalde gulv fordi det er dyrt å bruke varmekabler når det virkelig trengs.
Så de 200.000 du bruker ekstra den gangen du bygger er glemt om 1 år og du koser deg med fin varme i hele huset. Det er bedre enn å ha glemt ut at du sparte 200.000 for ett år siden på å heller ha varmekabler, mens du fryser på beina å får dobbelt så dyre strømregninger. (Sjangsen er stor for at de 200.000 ryker uansett på noe annet. Jeg har akkurat bygget selv så jeg vet hva jeg snakker om.) På nybygg eller totalrenovering er det alltid valg en må ta, men vær så snill å ikke velg bort oppvarming som er mer framtidsrettet og har uante muligheter for energikilde. Det er greit å kunne varme huset når strømmen er borte en stund også
Skal du ha noe som er lønnsomt så er det vel ingen vits å snakke om hverken vannbåren eller elektriske kabler, da må du kjøpe enn billig ved ovn og hugge gratis ved. Det er lønnsomt
Har lest litt om divers varmekjelder/distribusjonsdystem dei siste dagane, utan å verta spesielt klok.
Har ein del ting eg lurer på. Dersom spørsmåla ikkje passar inn i denne tråden, link gjerne til ein tråd eg kan lese meir om tinga.
1 er det lov å leggja røyr til vbv sjølv, så lenge røyrleggjar koplar alt saman? 2 kva bør røyra leggjast i? Xps? Spon? Støyp? Kor mykje vil det byggja opp golvet? 3 brukar ein ein form avansert varmtvatnsberedar for å varma vatnet? Pris på slikt? 4 denne (3) kan varmast opp med kolbe (rein el), l/v pumpe, v/v pumpe, solvsrme og noko "alt i ett" sysem? 5 kvifor er l/v pumper så dyre? Har dei verkeleg så kort levetid? 6 styres vbv system på same måte som kablar/folie feks med termostat i kvart rom? 7 kan feks vedovn med vannkappe lett integrerast i eit sånt system? Må vel ha ein sånn stor akkumulatortank i tillegg då?
I de best isolerte husene er det slik at energi til oppvarming begynner å bli ganske begrenset. Potensialet for å spare kroner er da likemye på varmtvann. Det gjør at 5) blir mer og mer uinteressant etterhvert som husene blir bedre isolert.
4) Energibrønn vil nok alltid være kostbart. Hva som er mest lønnsomt av de andre kan nok variere avhengig av boligtype og ikke minst klima.
trådene, og hovedinntrykket er at skal man bygge med vannbåren varme
etter "gjør det selv prinsippet", så må man være "litt over gjennomsnittet"
interessert i å fordype seg, missforstå meg rett, jeg er ekstremt imponert
over den ekspertise som fremkommer, men sammenlignet med varmefolie
som man legger "nesten faglært", etter en rask info, så blir vannbåren for
komplisert for de fleste..
Det er vel også derfor de fleste ender opp med en kostnad på kr 350", og
ikke kr 150" som jeg har funnet ut er en gjennomsnittlig "gjør det selv pris",
basert på en TEK10 bolig på 180m2, med trådløs styring.
Når jeg da sammenligner dette med kostnadene for samme bolig med folie,
som vi selger for komplett kr 295,- pr m2, og da er alle dupeditter man
trenger medregnet, så blir det kr 53".. legger man da til trådløs styring for
7 soner, med Micromatic Gateway for kr 17", så ender man på totalt kr 70",
som er ca 50% av hva et vannbårent "gjør det selv" koster...
Problemet er at jeg også trenger hjelp av Jan Tore Sanner for å legalisere
at Ola kan legge folie selv :D
Du hopper elegant bukk over et par sentrale ting vedr spørsmålet (VBV, er det verdt investeringen):
- Investeringen for VBV er vesentlig lavere i nye boliger, enn den har vært historisk
- VBV er en forutsetning for å nyttiggjøre seg fornybare energikilder og redusere energibruk.
Disse to punktene er svaret på om VBV er verdt investeringen. Du må investere for å oppnå en gevinst.
I tillegg: Kun elektrisitet til oppvarming er på vei ut. For næringsbygg er det i praksis ute av bildet allerede, for boliger vil det bli mindre og mindre aktuelt.
(Danske grossister får gjøre jobben for de norske hvis de norske ikke kan eller vil).
Hus entreprenører må da trolig flytte denne entreprisen fra rørlegger til en annen arbeidskategori hvis de ikke klarer å gjøre jobben uten 100k i fortjeneste. På vann og avløp så ser vi dette allerede ved at graveentreprenører tar VA sertifikat og legger vann og kloakk inn til hus.
Det festlige er jo at man med ADK kan hampe og skru på hovedledninger og bygge et helt vannverk, men når et lite pex rør skal dyttes inn i en Q&E kobling innendørs, så må man ringe rørleggeren !
Nei, heldigvis er dette feil. Rørlegger og forsikringsbransjen vil at det skal tokes slik men veiledning til Tek10 viser at innefor samme branscelle er det ikke krav til autorisert installatør. (Jeg har linket til fylkesmann vurdering rundt dette tidligere). Alt går under definisjonen små arbeider eller hva de kalte det og det er unntatt.
Edit: Beskrevet f.eks. i dette innlegget :
http://www.byggebolig.no/lanseringer-og-pressemeldinger/forsikringsselskapet-if-pa-byggebolig-no/msg589833/#msg589833
Interessant, var ikke klar over dette. Nå gjør jeg normalt alt selv uansett og bryr meg lite om hva loven sier, men har jeg forstått dette riktig ...
... man trenger altså ikke være rørlegger så lenge det er innenfor samme branncelle, og man trenger garantert ikke våtromssertifikat eller å være godkjent våtromsbedrift for å jobbe på et våtrom, og så lenge det ikke er bærende konstruksjon så trenger man heller ikke være tømrer osv.
Er det da slik at hvem som helst kan drive med totalrehabilitering av bad, og gjøre hele jobben, sett bort i fra elektriske installasjoner som krever installatør ?
Synes konklusjonene til Elby er jo typisk for Ola Dunk når det kommer til "nye ting." Synd å se skepsisen som uttrykkes til alt som er nytt og ukjent...
En liten artikkel på TU.no som understøtter Rødkleiv:
http://www.tu.no/kraft/2014/10/15/rapport-alle-nybygg-bor-bygges-100-prosent-energifleksible
For de fleste av oss er det månedslønnen vi lever av. Det er bedre å ha varme i gulvene om vinteren når du virkelig trenger det, uten å måtte betale så mye mer strøm, en å skru ned varmen på kablene dine og ha kalde gulv fordi det er dyrt å bruke varmekabler når det virkelig trengs.
Så de 200.000 du bruker ekstra den gangen du bygger er glemt om 1 år og du koser deg med fin varme i hele huset. Det er bedre enn å ha glemt ut at du sparte 200.000 for ett år siden på å heller ha varmekabler, mens du fryser på beina å får dobbelt så dyre strømregninger. (Sjangsen er stor for at de 200.000 ryker uansett på noe annet. Jeg har akkurat bygget selv så jeg vet hva jeg snakker om.)
På nybygg eller totalrenovering er det alltid valg en må ta, men vær så snill å ikke velg bort oppvarming som er mer framtidsrettet og har uante muligheter for energikilde.
Det er greit å kunne varme huset når strømmen er borte en stund også
Skal du ha noe som er lønnsomt så er det vel ingen vits å snakke om hverken vannbåren eller elektriske kabler, da må du kjøpe enn billig ved ovn og hugge gratis ved. Det er lønnsomt
Har ein del ting eg lurer på. Dersom spørsmåla ikkje passar inn i denne tråden, link gjerne til ein tråd eg kan lese meir om tinga.
1 er det lov å leggja røyr til vbv sjølv, så lenge røyrleggjar koplar alt saman?
2 kva bør røyra leggjast i? Xps? Spon? Støyp? Kor mykje vil det byggja opp golvet?
3 brukar ein ein form avansert varmtvatnsberedar for å varma vatnet? Pris på slikt?
4 denne (3) kan varmast opp med kolbe (rein el), l/v pumpe, v/v pumpe, solvsrme og noko "alt i ett" sysem?
5 kvifor er l/v pumper så dyre? Har dei verkeleg så kort levetid?
6 styres vbv system på same måte som kablar/folie feks med termostat i kvart rom?
7 kan feks vedovn med vannkappe lett integrerast i eit sånt system? Må vel ha ein sånn stor akkumulatortank i tillegg då?