#11
 61     Nordland, kyst     0
Vi snakker jo her om bolig, og ikke hytte, så frostsikring ved bortreise er vel ikke av betydning da ?
Litt komplisert hvis en reiser bort om vinteren og hele vannanlegget skulle fryse, dette kan løses ved å ha
en glykolbasert løsning på sirkulasjonen også, men jeg er usikker på hvordan det vil reagere på vannkappe.

I alle fall ville jeg ha basert anlegget på en dobbelmantlet bereder, eksempelkvis oso sin EP2, som har spiral på tappevarmtvann, gjennom yttertanken, før det går inn i tappevannstanken, da får du utnyttet varmen fra vannkappen til det fulle, for vannkappen din fungerer jo som en varmepumpe vann/vann. Deretter vil elkolben i yttertanken vedlikeholde varmen i tanken når du ikke fyrer. I dette tilfellet vil det også være kjekt med nødstrøm, for da har du varme i hele huset selv om du ikke fyrer.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 17     Akershus     0
Borte, hjemme, uavgjort. Har liten betydning. Les tråden i sin helhet. Det er ikke frostsikring av vann i lukket krets det her er snakk om, så svaret ditt ble litt "off topic" Wink Men jeg har fått oppklart det jeg lurte på, i Reodors svar. Takk for tips, forresten.
HSt
   #13
 35,438     Lillestrøm kommune     0
@Jannson: For ordensskyld, ved tilsetting av glykol går effektiviteten på varmeoverføring betydelig ned, det er derfor en anbefaler å benytte en varmeveksler mot en glykolkrets kun for de deler av et anlegg som f.eks. skal varme opp utearealer.
   #14
 5,608     0

Vi snakker jo her om bolig, og ikke hytte, så frostsikring ved bortreise er vel ikke av betydning da ?
Litt komplisert hvis en reiser bort om vinteren og hele vannanlegget skulle fryse, dette kan løses ved å ha
en glykolbasert løsning på sirkulasjonen også, men jeg er usikker på hvordan det vil reagere på vannkappe.

Glykol inne i hus er ei dårlig løysing pga. brannfare.



I alle fall ville jeg ha basert anlegget på en dobbelmantlet bereder, eksempelkvis oso sin EP2, som har spiral på tappevarmtvann, gjennom yttertanken, før det går inn i tappevannstanken, da får du utnyttet varmen fra vannkappen til det fulle, for vannkappen din fungerer jo som en varmepumpe vann/vann.

Varmepumpe? Varmeveksler meiner du?
   #15
 923     0
Går strømmen, skru på vannkrana, eller juster flottøren på dassen for høyt, skal utrolig mye til før rennende vann fryser.
Er du ikke hjemme, så fyrer du ikke.
   #17
 5,608     0
Sorry, tenkte på HX35 (sprit) som er vel det vanligste i dag.
Eg ville no ikkje hatt glykol inne heller eg...

   #18
 24,032     Akershus     0
Her er det vel to problmer:

1) Strømmen går - redde stumpene?
2) Strømmen går -hvordan holde varmen?

Ad 1, straks strømmne går, åpne en kran. Da vil det normalt ta meeeeget lang tid før vannet fryser med mindre det er veldig langt fra frostfri tilførsel. Vannet kan ved behov gjennomspyle vannkappe for å kjøle ovn. Ovnen kan også drepes ved å ha tilgjengelig egnet vandusjanlegg og askeverktøy slik at ting kan  kastes ut.

Ad 2. UPS (bilbatteri) til sirkpumpe. Alternativ ovn, aggregat til sirkpumpe (og lys)...

Hva her om strømmen går når du ikke er hjemme? Vann inn fryser og vann i huset fryser. Det siste er en tanke som bør bekymre flere med "huset fullt av vann".
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 17     Akershus     0
Takker for svar og engasjement, men det er nok uøkonomisk å la krana stå og renne hver gang temperaturen ser ut til å synke under 20 minusgrader, selv om det helt klart er smart om strømmen går vinterstid.

Skulle strømmen gå når man er bortreist, så kan det så absolutt bli et problem midtvinters. Nei, fyrer gjør man jo ikke, med mindre man har pelletsmater, men varmepumpa drifter vel da systemet? Fryser vanntilførselen frem til huset pga strømstans, kan det ta noe tid før det tiner etter at strømmen er igang igjen. Er man hjemme, kan man svitsje isotermrøret fra Drift til Tining, og da tar det en times tid, men er man ikke hjemme, kan det ta et døgn eller så, alt avhengig av utetemperatur. Har varmepumpa en "føler" slik at det ikke skjer overoppheting av tankvann om vanntilførselen er frosset?
   #20
 557     Fetsund     0
Vann som renner fryser ikke med det første, men står vannet stille kan det fryse nesten momentant. Så poenget med å holde det i bevegelse er veldig viktig.

Jeg har litt samme problemet da vi bor i skauen og har huset fullt av rør for vannbåren varme. Skulle strømme gå mens vi er på ferie, er det katastrofe om vannet i disse rørene fryser (særlig de i plata).

Løsningen er å ha en modul i sikringsskapet som varsler ved strømbrudd samt å ha en enkel UPS som gir strøm til sirkulasjonspumpa i noen få timer. Mer får man ikke gjort, uten å være tilstede.