4,744    22    8  

Varmtvann fra bergvarme?

 13     0
Vi bygger hus, og legger vannbåren varme i gulvet, med bergvarme som varmekilde.

Entreprenøren har lagt opp til tradisjonell elektrisk varmtvannstank, men jeg forstår at det er også mulig å benytte bergvarmen til å varme varmtvannet.

Hva er eventuelt nytten/gevinsten ved å benytte bergvarmen til å varme varmtvann?

Vi har ikke tenkt mye på denne delen av prosjektet, og kan for lite om det tekniske til å se om det er noen fordeler eller ulemper, ved den ene eller andre installasjonen.

Såvidt jeg forstår så er tradisjonell elektrisk varmtvannstank det billigste, og det er muligens derfor entreprenøren har valgt dette? Men dersom det har noen åpenbare fordeler så bør vi kanskje ta den kostnaden?

   #1
 24,032     Akershus     0
Fordelen er at du bruker varmepumpa til å varme vannet.

Enkelte pumper har vvb innebygget eller på annen måte prioriterer og topper vannproduksjon, andre forvarmer vann inn på vanlig vvb.

Av ditt totale energibehov går grovt regnet 60% til oppvarming og 30% til varmtvann. Du bør undersøke mulighetene for å bruke vp også til vann, tillegskosten er trolig liten når det øvrige er på plass.
Signatur
   #2
 785     Vestfold     0
Hva er eventuelt nytten/gevinsten ved å benytte bergvarmen til å varme varmtvann?

Såvidt jeg forstår så er tradisjonell elektrisk varmtvannstank det billigste, og det er muligens derfor entreprenøren har valgt dette? Men dersom det har noen åpenbare fordeler så bør vi kanskje ta den kostnaden?


Ivesteringskostnad blir nok lavere med tradisjonell el. vvb og en enklere berg VP uten tappevansproduksjon, men regnestykket med besparing og nedbetalingstid blir mye dårligere.
Du må ha noe større og mer sofistikert VP og lengre borrehull for å også inkludere oppvarming av vv.
Jeg tror det er så godt som ingen som i dag ivesterer i berg VP (vann-vann) eller luft-vann VP uten å inkludere oppvarming av VV. Kort sagt uten å gå i masse tekniske detaljer om kompressorslitasje etc.:
Fordel med VP oppvarming av VV; bedre økonomi/besparelse.
Ulempe med VP oppvarming av VV; kaldt vann i dusjen når VP går ned for telling så du bør sørge for at VV tank i/tilknyttet VP har tilstrekkelig stor el.kolbe som varmer vann selv om VP kompressor slutter å virke.
   #3
 919     Norge     0
Har bergvarme nibe f1245 8 kW som har vv bereder innebygd i pumpen. Du sparer mye på det og det virker tullete å ha vv bereder på El når du skal ha bergvarme.

Det som er nevnt over ang feil på kompressor så har vel alle også el oppvarming. Vi har 6 kW. Element i vp.
  (trådstarter)
   #4
 13     0
Takker for svar. Høres ut som dette er noe jeg bør få endret på asap.

Vil jeg med varmtvann fra varmepumpe ha bedre eller dårligere kapasitet på varmtvann? Altså mengde tilgjengelig. Ser at den pumpen ollebolle nevner har 180liters tank. Entreprenøren har satt meg opp med en 300liters elektrisk tank.
   #5
 24,032     Akershus     0
Vi har 100l og har aldri gått tom. (Men kjelen har 20kW element!)

200l er vel ganske vanlig familiestørrelse. Nå er det kombinasjonen av størrelse, antall ten-åringer og fyringseffekt inn på vvb som betyr noe. Vil tro at 200 l er ok om en er en smule edruelig med tiden en dusjer. Dersom en setter en gjennomstrømningsvannvarmer etter vp med 25 kW, vil en spare penger på vanlig vannvarming (vp) samtidig som en kan dusje et fotballag (varmer) ved besøk av slike, men om noen år kommer "effektpolitiet" og gir deg litt "fotballstraff". Tar mindre plass enn en 300l forådsbereder.

På hytta har vi 120l på 4 skientusiaster, men begrenset med vann, ikke noe problem for oss.
Signatur
   #6
 919     Norge     0
Vi var i helga 12 personer som bodde i huset pga konfirmasjon. Alle skulle dusje søndag morgen.
På fredag gikk jeg inn i innstillingene og endret vv fra "vanlig" til "luksus" noe som medfører noe bruk av el kolben for å øke temperaturen i tanken. Valgte også at varmepumpen prioriterer varmtvann (slik at oppvarming av boligen kom i andre rekke.) Var litt spent selv da dette var første gang vi var så mange på en gang.. Vi gikk ikke tom for varmtvann.. Smile Det ble heller ikke kaldt i gulvene eller i huset Smile

Det er tross alt 8 Kw varmepumpe Vanlig vv bereder har 2 kw varmeelement så det er en del kraftigere oppvarming. Selv uten kompressoren er elementet 6 kw så det klarer til en viss grad å varme vannet etter hvert som du bruker det.
   #7
 24,032     Akershus     1
Da har du 14 kW tilgjengelig. En ikke uvanlig middels gjennomstrømningsvvb er på 18 kW. Det er da regnet kontinuerlig. I ditt tilfelle blir det også noe opphold mellom dusjene.
En ser at en litt "liten" vvb i varmepumpe trolig holder lenger enn en standard 300l/2kW vvb.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 13     0
Takker og bukker for svar. Da er det bare å gå i diskusjon med entreprenøren hva herligheten skal koste...
   #9
 919     Norge     1
Min nibe f1245 kostet 74.500 kun varmepumpen i fjor høst. De ville først ha betydelig mer, men jeg sjekket opp og de handlet gjennom grossist. Det leddet var ikke nødvendig da importør av nibe også selger direkte til rørleggere. Hvert ledd skal ha avanse Smile " min rørlegger" la på 15 % på prisen fra importør.
   #10
 7     1
Etter forslag fra rørlegger har jeg en standard 200ltr vvbereder koblet i serie med 180ltr vvtank innebygd i varmepumpe. Har da 380ltr varmtvann til rådighet. Vannet som går ut av tank i varmepumpe og inn på varmtvannstank holder ca 55 grader og den trenger kun å varme opp de siste 15-20 gradene. "Ulempen" er at vannet ut i kranene er veldig varmt siden blandeventil på 200ltr vvbereder må være lukket.