1,378    24    5  

VBV eller elektrisk gulvvarme i nytt hus 195m2 med vedovn

 143     2
Vi bygger i disse dager nytt hus, og har nå kommet dit at vi bør bestemme oss for gulvvarmeløsning. Det blir parkett i alle tørre rom. Vi beregner gulvarme i hele 1 etg(100 kvm), og kun på bad i 2 etg(15-20kvm tilsammen). Så omtrent 120 kvm totalt. 

Vi ser skikkelig mørkt på å måtte ut med minst 100 000 ekstra for VBV, men vi blir rådet til dette av flere. Argumentene er mye det sammen - "Jeg ville aldri bygd nytt i dag uten", "Det er fleksibelt, tenk om strømmen blir kjempedyr"

Jeg tenker risiko store deler av dagen, og har tenkt at huset vårt er helt nytt med et ganske moderat oppvarmingsbehov. Vi har vedovn og egen skog, vi kan fyre med ved så mye vi vil - helt gratis. Vi legger parkett, og det er faktisk ikke grusomt å gå på parkett uten gulvvarme. Det er bare ikke like komfortabelt. Det vil bli kaldt på føttene om vi skrur av varmekablene på bad og vaskerom. Skulle vi komme dit at vi ser at vi må skru av varmekablene på 20 kvm, når nattsenking også er aktiv, da må strømmen være SYKT dyr. Da ser jeg for meg at omtrent 75% av Norges befolkning lever under fattigdomsgrensen og brenner bildekk på kjøkkenet. Hvis det er situasjonen, er kanskje ikke tøfler på badet det som velter lasset? 

Jeg setter stor pris på at jeg kan koble til en ny og kulere ting til vannrørene i gulvet som reduserer strømregningen min med 15%, men jeg vet ikke om jeg er villig til å legge ut masse ekstra penger for det, når jeg ikke helt ser hvor mye penger jeg kan spare i løpet av en 20 års periode? Etter 20 år er irrelevant. Verden beveger seg alt for fort til at man kan ta høyde for det, og skulle ting fortsette i samme tralten, så har vi god råd om 20 år, og da driter jeg i om jeg bruker 5000 kr mer i året på strøm. 

Ja, jeg har egentlig tenkt å gå for elektrisk varme, men det er fordi jeg har til gode å høre spesielt gode grunner til å velge noe annet. Til nå er det snakk om enorme investeringer for minimale besparelser langt frem i tid. Det må legges til at vi er unge med barn. Det er nå vi trenger god økonomi, ikke om 20 år.

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Så lenge planen er mye vedfyring så er det helt greit, det som er galskap er de som planlegger 20-30k i strømforbruk i et stort hus utrn mulighet til å få bed forbruket. De kan selvfølgelig installere LL varmepumpe og skru ned termostaten
   #2
 3,535     0
Golvvarme i seg selv reduserer energiutgiftene: Med et lunt golv har du samme varmekomfort ved 3-4° lavere lufttemperatur enn om du varmer lufta. Sunnere er det også, med lavere lufttemperatur.

Jeg er også svært glad i vedfyring (strålevarmen, knitringen, lukten...) men vil ha den på toppen, med govvarme som basis.

VBV, i motsenting til elektrisk, har naturligvis den fordel mange hevder: Du kan bytte ut energikilden i framtida. Jeg tror ikke mange benytter seg av den muligheten. "Kjekt å ha", men ikke overdriv betydningen.

Derimot: Elektrisk golvvarme insisterer på å avsette x watt varme pr kvadratmeter, på hver eneste kvadratmeter, samme f! Om det allerede er overopphetet under et tykt golvteppe, eller fordi det står en reol der med tett sokkel og null luftsirkulasjon, så skal det like fordømt avsettes x watt pr kvm! Med VBV vil vannet bare flyte videre uten å bli nedkjølt (dvs. avgi varme). Golvet blir ikke overopphetet, og varmen kommer til de deler av rommet der det faktisk er behov for den. Dette ser jeg som et langt viktigere poeng. (Jeg har fortsatt brunsvidd vinyl pga. overoppheting fra el-golvvarme - det skal fjernes i løpet av sommeren. Parkett er langt mer følsomt for overoppheting enn vinyl!)

Mange (de fleste?) som velger VBV gjør det ifm varmepumpe. Investeringen øker da (betydelig), men driftskostnadene faller (betydelig). Selv i spaltegolv med varemfordelingsplater har VBV større treghet enn elektrisk golvvarme (og særlig om du opererer med en stor akkumulatortank eller VBV i støp). Blir det innført effekttariffer i strømnettet, som vi må påregne, vil VBV være bedre egnet for å dempe effekttopper uten at det går ut over varmekomforten, sammenlignet med elektrisk golvvarme.

Derfor: Ved nybygg eller totalrenovering av golv ser jeg begydelige fordeler ved VBV kontra el-golvvarme.
   #3
 24,032     Akershus     0
Enkelte velger derfor varmekabel T2-Rød. Denne er til en viss grad selvregulerende slik at temperaturen under salongbordteppet ikke blir fullt så høy som med liner varmekabel. Den er dyr.

En fordel med VBV er at en kan gjøre mer selv enn ved el. Det forutsetter selvf at en har anledning og er innstilt på egeninnsats.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 143     0
Har vært dialog med rørlegger og elektriker. Elektriker vil bruke 17W Nexans, uten "selvregulering" for 50 000. Rørlegger kan levere VBV med elkassett for 100 000. Han sier også at jeg kan få enovastøtte på 14 000(10 for VBV, 4 for styring i alle rom). Jeg fikk også mulighet til å være med å legge rør, og sparer omtrent 10-15 000 der.

Jeg tipper i retning VBV nå, rett og slett fordi rørleggeren virket som en veldig grei fyr jeg gjerne vil ha i jobb, og elektrikeren er mer "jeg gjør mitt og sender faktura, vil du ha det?- fyr". Jeg sjekket Enova, og ser at rørleggeren tar feil, det er ikke 10 000 i støtte for VBV dersom det fyres med elkassett, det må kombineres med alternative varmekilder. Jeg nevnte dette også, men har var sikker i sin sak.

Jeg er villig til å betale de 25-30 ekstra for VBV tror jeg. Forøvrig ble salgsargumentet over her med svidd parkett og varmefordeling utslagsgivende. Topp forum dette, det er ganske mye "nøytral" kunnskap. Det er litt slitsomt med halleluja-stemningen i enkelte leire, det er urimelig at en av løsningene er SÅ mye bedre enn den andre, når begge er populære.
   #5
 3,737     Asker     1
Du får ikke støtte fra enova utover de 4k. Det forutsetter varmepumpe eller liknende. Forøvrig er 100k for VBV ferdig installert svinbillig, så det er bare å kjøre på!
Signatur
   #7
 321     Oslo     0
100 000 er svinbillig? En husleverandør jeg snakket med estimerte 20-30 000 å få det støpt ned i 1.etg. (Ca. 100 kvm) på nytt hus. Bad 2.etg var ikke med da.

Plastrørene er vel relativt billig, og det skal jo bare festes til armering/gitter før støp legges på. Skjønner jo at det skal en fordelerstokk etc. + arbeid i tillegg, men det er vel ikke akkurat noe som krever mange ukers jobb?
Signatur

   #8
 1,712     Trondheim     0
Fordelerstokk, bobleavskiller sikulasjonspumpe og slikt koster, egen kurs for varmekolbe(hvis det er med). Og noe arbeid og rørdeler. Styring med romtermostater koster fort en 15-20k for 5-6 kurser. Materialkost her er vel ca 40-50k via rørleggeren, fort i allefall 40h arbeid. 100k høres helt kurant ut.
Mvh
Sakke
   #9
 3,737     Asker     0
Vårt vbv system koster ca 270k. Uten vp. Er vel 17 kurser med styring med panel med mulighet for programering PR rom. Trinnlydsplater 35mm med spor i 150 m2 ca tror jeg alene er nær 80k ferdig lagt. Så vbv til 100k er billig dersom alt leveres. En elkasset er fort 30k bare der. Med 150m2 kan kanskje jula-pumpe vurderes, men er ikke kraftig nok dersom man beveger seg inn i 200 og den skal ta all oppvarming.
Signatur