253    7    0  

Delta T brine

 167     0
Hva er anbefalt delta T for brinekretsen?

Hos meg ligger brine inn på 6,5 grader og brine ut på omtrent 5,5. Pumpa er inverter og går normalt på lavt turtall. Er dette OK, eller bør jeg eksperimentere med lavere flow på brinekretsen - noe jeg ser for meg bør øke delta T?

   #1
 407     0
Virker unødvendig lavt. Tror den ligger på 3gr hos meg ned nibe og vet at flere andre merker ligger i samme området.
Er jo en avveining på effekt brukt på sirk pumpe og hvor mye bedret cop det blir av lav delta.
Hva slags vp har du?
  (trådstarter)
   #2
 167     0
Jeg har en Daikin Evolution (samme som Altherma GS)

Fiklet litt i innstillingene, og man gis ikke uten videre tilgang til å styre pumpen direkte.

VP sirkulerer mot en 125 liters akumulator, og jeg har egen sirkpumpe mot shunt.

Jeg ser at den lave sirkulasjonen i VP kommer av at den sto innstilt med delta T på 5 grader på varmesiden som den styrer pumpen automatisk ut i fra. Det er nok fornuftig om det sirkuleres direkte mot varmekrets. Jeg stilte delta T ned til 2 grader og VP satte da opp farten på varmekretsen som resulterte i høyere delta T på brinekretsen.

Får la det gå slik litt og sjekke igjen.

Jeg begynner å angre litt på at jeg koblet opp denne akumulatoren (tidligere dobbeltmantlet bereder). Den stjeler ca. 3 grader på turtemperaturen og er styringsmessig like mye til bry som til hjelp. Får håpe at jeg i det minste får noe lengre driftstid (færre start/stopp) på sommertid når varmebehovet er mindre enn laveste turtall på kompressoren. I sommer lå jeg i snitt på 1 stopp per time når pumpen var i drift som jeg har forstått er rimelig OK. På høst/vinter går den kontinuerlig på lavt turtall.
   #3
 407     0
Jeg har også akkumulator (200l) og vurdere å fjerne den. 200 liter inneholder veldig lite energi.
KE
   #4
 3,667     Hordaland     0
Hva med å bypasse tanken på vinterhalvåret?
Tanken har bare en funksjon der pumpen leverer mer effekt enn man trenger.
  (trådstarter)
   #5
 167     0
Det er ikke så enkelt å bare bypasse akumulatoren deler av tiden. Når den er innkoblet trengs to sirkpumper. Uten akumulatoren kan jeg ikke ha to sirkpumper.
I tillegg krever det en modifikasjon for å fjerne akumulatoren, og det er trangt rundt tanken.

Jeg tror nok jeg lar det gå slik i overskuelig fremtid. Får heller eksperimentere litt med forskjellige delta T på varmekretsen mellom VP og tank og se hva som gir lavest tap av turtemperatur.
Dersom det skulle bli noen problemer med enten akumulator eller gammel sirkpumpe får jeg heller ta modifikasjonen da.
   #6
 407     0
For min del så tror jeg ikke tanken bidrar særlig til redusert antall stopp. 200L utgjør ikke mye ekstra mot energien i gulvet til 2 store bad og vaskerom som står med åpene sløyfer hele året. Da kan jeg kutte en sirk pumpe og frigjøre plass.
For nibe sin del så regulerer den bedre uten takk og bt25 sensor også... 
En kamerat koblet akkurat opp en 1255 6lw uten tank og den fungerer veldig bra. Både rørlegger og nibe(abk) ville gjerne selge tank...
KE
   #7
 3,667     Hordaland     0
Jeg mener det er lettere å regulerer med ventilene når man har kontroll på sirkulsjonspumpen og ventilene ikke påvirker hverandre. Samtidig sikrer man flow gjennom varmepumpen uavhengig hvordan ventilene regulerer.
Jeg ser poenget med mye nedstøpte sløyfer, særlig npr de står helt åpen. Men om disse gulvene ikke avgir varme vil varmepumpen regulerer ned flow. Er flow på nibe under 5 vil den registerer det som 0, dette henger sammen men nibes valg av flowsensor. Dette fører igjen til at pumpen beregner feil effekt og cop for de som regner på det blir feil.
Jeg leker også med tanken om å hente ut energi fra gulv når rommet er blitt for varmt, for eksempel å la sløyfene stå åpen når pumpen er stoppet og bt25 er blitt lavere enn sløyfetemperatur. Det siste får jeg ikke prøvd før jeg utvider med sløyfe i underettasjen.
Frem til nå har jeg hatt lite nedstøpte rør og opplever å hente ut mer energi til gulvene enn om sirkulasjonen hadde stoppet. Så får vi se om jeg mener det samme når jeg får flere nedstøpte rør.