#11
 46     0
Gjenopptar denne tråden. Et år har gått.

Er det noen på forumet som i praksis bruker energibrønnen direkte eller via varmepumpen til snøsmelting eller har det bare blitt med tanken?

KE
   #12
 3,667     Hordaland     0
Jeg er skeptisk til direkte oppvarming, tror væske blir for kald til at det gir noe effekt.
   #13
 1,749     Norge     0
Jeg er skeptisk til direkte oppvarming, tror væske blir for kald til at det gir noe effekt.

Hei.
Har man en 10kw vp og vi siser at den bruker 3kw på kompressoren, henter den ut 7kw fra brønn. Si at jeg ved å ha samme delta T =5 grader og samme flow, vil jeg hente ut 7 kw ved å bruke brine til snøsmelting.
Det eneste du oppnår ved å koble dette via vp/fordeler via varmeveksler er 3 kw strøm. Og da har man tap i virkningsgrad på varmeveksler og veldig kald retur til vp som gjør at vp øker turtemp.
KE
   #14
 3,667     Hordaland     0
Det som gjør meg skeptisk er temperaturen på brine, det hjelper ikke med mye effekt hvis temperaturen er for lav til å smelte snø. Hva er brinetemperaturen din når det er null grader ute?
KE
   #16
 3,667     Hordaland     0
Ok, 7 grader var jo ikke så ille, så spørs det hvilken temperaturen den har på retur fra veibanen da når det ligger snø på bakken.

Nå tar jeg bare tallene ut av løse luften her, har null erfaring!
Men si at man lar varmen stå på 5 timer og sirkulerer brine i oppkjørselen i denne tiden. Om snøen har smeltet på samme tiden aner jeg ikke men det som slår meg er at brinetemperaturen senkes og virkningsgraden på varmepumpen som varmer boligen blir lavere jo lengre oppkjørselen får denne varmen.
Da stjeler jo man effekt/virkningsgrad av boligen uansett vil en ikke det?
Kunne ikke man like godt satt på en varmeveksler på varmebærersiden av varmepumpen og sirkulert glykolen der? Da har man iallefall muligheten til å sette temperaturen på sløyfen selv og kanskje eksprimentere med både temperatur og periode.
Hvis en har en cop på 4 vil man måtte bruke 1kw for å varme opp veibanen med 4kw, det er ikke sikkert det er så ille hvis veibanen reduserer virkningsgraden på varmepumpen når brine sirkulerer i veibanen?

Jeg antar de fleste vil ha manuell kontroll over snøsmeltingen slik at man ikke ligger å lunker en snøfri kald veibane hele året. Jeg ser for meg en knapp på innsiden av døren man trykker på også varmer man innkjørsel i x antall timer.

Får håpe en av dere tester det ut før jeg skal i gang.
   #17
 1,749     Norge     0
De som prosjekterer snøsmelteanlegg bruker 300 w/m2. I mitt tilfelle gir dette ca 20 kw.
Ideen er at snøen isolerer og da vil man kunne lettere få økt effekt.
Hvordan har du tenkt å få 7 kw eller mer ved å koble dette på varme kretsen i huset? Må da ihvertfall stjele all tilgjengelig varme fra huset og en svær sirkulasjonspumpe.
Det er klart at en del av cop blir dårligere. men det kan ikke bli helt gratis heller da:)
Vp klarer utmerket å jobbe mot 0- -5 og da snakker vi teoretisk om 14kw fra brønn.
Har spurt en som prosjekterer svære anlegg om dette vil fungere, og han bekreftet det, men at det selvfølgelig tar lengre tid.

Blir spennende å prøve ja:D

KE
   #18
 3,667     Hordaland     0
Er dette noe du kommer til å prøve til vinteren, misforstå meg rett, jeg er også interresert i løsningen, bare naturlig skeptisk hehe.
Jeg har spekulert litt i å dele sløyfene inn i 3 deler, 2 spor til veibane og en i midten. Da kan jeg velge selv hvor mye jeg vil tine og kanskje ta en om gangen om det skulle vise seg å gå tregt. vi er ikke veldig nedsnødd her på vestlandet så det er ingen grunn til å la det stå på hele vinteren. Til vinteren vil jeg også få svar på hvilken temperatur jeg får på brine så da vet jeg jo litt mer om det og.
Varmepumpen jeg skal ha inn kan produsere 12kw så litt av effekten skulle man kunne levere til oppkjørsel. Jeg bare tenker at det er mer effektift å tine is/snø men litt høyere temperatur. Her på vestlandet er vi mest plaget av is fremfor snø, det er hovedgrunnen til at jeg ønsker dette, temperaturen ute er ikke nødvendigvis minusgrader men i kombinasjon med våt veibane og vind fryser det på. I slike tilfeller, som vi ofte har, tror jeg det blir lite effektivt å varme jorden til noen få plussgrader. Men jeg håper du kan bevise at jeg tenker feil!
TSt
   #19
 13,730     1
Forsøk med snåsmelting på denne måten er nok forbeholdt de med "uendelig" uttak i brønn dvs der en har stor sirkulasjon i grunnen. Har en ikke dette vil en kjøle ned brønnen. Men at det er en god forbedring på heving av temperatur inn på pumpe om sommer for å få mye bedre virkningsgrad på det en trenger av varme da.
WF
   #20
 575     Haugesund     0
Jeg skal teste, håper å få asfaltert før vinteren nå i år slik at vi kan finne ut av dette Smile