#11
 87     Bærum     0
Det er en 12 KW inverterpumpe jeg ser for meg. Behovet er nok ikke 12 KW, men for inverterpumper til 230 volt tre fase er det ikke så mye å velge blant. Uten inverter ville nok 8 KW eller 10 KW vært passende.

For de anleggene som er installert og er i drift ligger det altså mellom 20 og 25 meter borehull pr kw effekt på varmepumpen.

Jeg er i omtrent samme situasjon som deg og er på utkikk etter en 12kW inverter bergvarmepumpe med 230v. Har du funnet andre enn Ecoforest og Nibe som skal komme i mai?

De jeg har snakket med prosjekterer med 20m/kW, så tror du skal treffe bra. Jeg planlegger å bore 240m.


KE
   #12
 3,667     Hordaland     0
Du vil nok ikke finne noe fasit her uansett, det nærmeste du kan finne er naboer (sjekk Granada databasen), der står formålet med brønnen og dybden men ikke hvor effektiv den er, da må du ringe eieren. Jeg planlegger Nibe 3-12kw pumpe for 230v, får se om prisen er god når den kommer. Jeg tror behovet mitt ligger rundt 8kw normalt men det blir ren tipping siden jeg har endel luftlekkasjer frem til alle rom er pusser opp og får dermed ikke målt reellt behov. Får jeg overskudd vil det isåfall gå til oppvarming av andre ting enn boligen.
T1
  (trådstarter)
   #13
 686     0
Noe fasit finnes nok ikke nei, men det er veldig fint å få andres erfaringer og synspunkter. På meg virker det som bransjen for bergvarmepumper ikke er helt moden enda, og det er litt for mye synsing og tommelfingerregler ute å går.

Pris er selvfølgelig også en faktor for de fleste kunder, så et kort borehull gir jo en lav inngangspris, men samtidig kan det bli en dårlig løsning på lang sikt. På den andre siden ønsker man ikke å bore unødvendig langt heller.

Et enkelt ressonement på behovet er som følger:
Årsforbruk på ca 40.000 kwt. Av dette går det med ca 5.000 kwt i sommersesongen, resten er til fyring høst, vinter og vår. La oss anta at fyringssesongen er 180 dager (fra begynnelsen av oktober til ut mars). Da går det med 40.000 – 5.000 = 35.000 kwt på 180 dager, noe som gir ca 194 kwt pr dag. Dividerer vi det ut på 24 timer i døgnet får vi ca 8,1 kw kontinuerlig.

Så selv om merkeeffekten på inverterpumpen er på 12 KW, vil nok vårt behov være nærmere 8 KW i snitt.

En VP på 8 kw ville derfor mest trolig dekke behovet, og skulle vi hatt en VP som ikke var inveterstyrt ville nok 8 KW vært det riktige valget.

Basert på andres erfaringer og disse enkle regnestykkene er jeg ganske komfortabel med et borehull på 240 meter til en inverterstyrt vp med merkeeffekt 3-12 KW.

Jeg får høre med borefirma til uken om de er villige til å forsøke å bore 240 meter.
   #14
 24,032     Akershus     0
Har du snakket med borefirma angående boredybde?
Husker borefirma jeg hadde ikke ville bore lenger enn 200m på ett hull. Husker ikke nøyaktig hvorfor nå. Kan tenke høyt mine synsinger:
1: større krav til borekrone og utstyr forøvrig for å klare så store dyp ?
2:tyngre for varmepumpen å pumpe med så stor løftehøyde?
3: muligens større risiko for utglidning/kollaps av borehullet?

Godt mulig "mitt borefirma" bare ikke hadde utstyr for mer, jeg bare synser litt nå Smile


Gjetting fra min side:

1) Boringen er rent mekanisk fra boreriggen på overflaten: dypere hull, mer masse i boret, kraftigere kompressor.
2) det er ingen "løftehøyde", inn og ut er i balanse. Dog, lengre rør gir mer strømningsmotstand. Turborør gir muligens noe mer strømningsmotstand?
3) Tenkbart, gitt at en underveis passerer dårlige områder, så vil dette øke med dybden.
Signatur
pag
   #15
 22     0
Har investert i nibe 10kw pumpe og endte opp med 237m aktiv brønn. Ringte opp suport til nibe for og forsikre meg om at pumpen klarte å dra med seg kjølemediet før jeg bordet så dypt.  Men 240 er å dra strikken litt langt.
KE
   #16
 3,667     Hordaland     0
Sirkulasjonspumpen har en begrensning, men siden pumpen du vurderer ikke er lansert er det vanskelig å si noe om begrensningen. Kanskje du skulle sett på 16kw pumpen og sett hva maks dybde er der. Har lest om at man må bytte sirkulasjonspumpe om man har lengre sløyfe enn anbefalt.
Eneste informasjonen jeg finner om 3-12kw er denne tyske pdfen.
T1
  (trådstarter)
   #17
 686     0
Godt poeng å sjekke dokumentasjonen for de to eksisterende modellene fra Nibe, dvs 1,5 til 6 KW og 4 til 16 KW.

På side 14 i installatørhåndboken står det at «Maks lengde pr slynge for kollektoren ikke bør overstige 400 meter .
Videre så står det «Hvis det skulle være behov for flere kollektorer, skal disse parallellkobles med mulighet for justering av volumstrømme på respektive slynge . Slik jeg forstår dette gjelder det begge modeller. Modellen med 3 til 12 KW plasserer seg pent i mellom, så ville jo være litt pussig om den skulle ha en helt annen maks lengde.

Med en maks lengde på 400 meter, skulle det bli maks 200 meter borehull. Da blir det ikke uten videre aktuelt å ha så mye mer enn 200 meter dybde på ett enkelt borehull. Bør nok få sjekket dette ut med leverandøren før det bores i vei ja.

KE
   #18
 3,667     Hordaland     0
Istedet for å borre med 15 meters mellomrom kan du be de borre i forskjellig vinkel.
Hadde jeg visst at pumpen ikke kunne leveres før i April hadde jeg antagelig ventet med å borre, men jeg er på en annen side glad jeg satte i gang, alt som er gjort er bra, det ble endel pigging og gjenstår fortsatt litt pigging for å få rørene frem til brønnhode, men nå er det nesten bare kosejobb igjen, men først må snøen dra til fjells.
   #19
 3,573     buskerud     0
Holdt på å borre et 180 m hull i 2014.. Bare for å dele kostandene litt.. Burde egentlig bare gjort det jeg og.. I etterpåklokskapens altid klare lys

Så likegreit KE , bare greit å få starta Smile
   #20
 166     Røros     0
Hei
Angående brønndybde

Jeg har en NIBE 1245-10kw Denne har også en maks anbefalt lengde på KB kretsen på 400m (tror det sitter en Grundfos Magna 25-100 på kuldebærerkretsen)
Jeg borret et hull på 270m (260m aktivt). som gir total lengde på KB-kretsen på ca (270+20)x2=580m
Altså 180m over det anbefalte.
Jeg tenkte jeg kunne bytte KB pumpen til noe litt større om det ble et problem.

Har justert KB-pumpen til å gå 100%, og opplever å en delta på ca 4,5 grader ved drift. Dette er litt mer en anbefalt, og viser at KB-Pumpen er litt for liten. Derimot opplever jeg at systemet totalt sett fungerer meget godt, og tror ikke jeg vil være tjent med å investere i større KB-pumpe. (Har kjørt anlegget i 3 år nå)

Varmer opp 360m2 i en meget kald del av landet (Røros)
Bruker totalt ca 13000 kwt (oppvarming - varmvenn og forbruks-strøm) Familie på 2 voksne og 3 mindre barn)

Konklusjon: Jeg ville ikke være så redd for å gå over produsentens anbefalinger på brønndybde. Derimot slet jeg også med å finne en leverandør som ville borre så dypt, men gikk veldig bra or dem som sa ja.