TSt
   #11
 13,730     0
230V er jo det mest vanlige i Norge og helt uvanlig i utlandet så ofte kan det være samme modell koblet om på inntaket.  En del lar det seg gjøre men kabler må være tilpasset høyere strøm for samme effekt.  

Jeg har bare L/L varmepumper så tør ikke si noe men differansen på temp tyder på at det tas ut veldig lite varme synes jeg.  Har det alltid vært så lav temp inn på pumpen ?  Synes temp fra brønn er veldig lav så tidlig på vinteren.  

   #12
 24,032     Akershus     0
Hvis en har for liten sløyfe enten i jordsmonn eller i borrehull så er det fare for å lage permafrost.

Da tror jeg du skal ha et særlig stort energiuttak kombinert med lite bevegelse i grunnvannet.

En interessant artikkel: https://xn--vrmepumpen-q5a.se/no/bergvarme-funktion/
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 92     Lillehammer     0
230V er jo det mest vanlige i Norge og helt uvanlig i utlandet så ofte kan det være samme modell koblet om på inntaket. En del lar det seg gjøre men kabler må være tilpasset høyere strøm for samme effekt.

Jeg har bare L/L varmepumper så tør ikke si noe men differansen på temp tyder på at det tas ut veldig lite varme synes jeg. Har det alltid vært så lav temp inn på pumpen ? Synes temp fra brønn er veldig lav så tidlig på vinteren.

Kan ikke huske at det har vært særlig høyere temp inn til pumpen, men temp ut har brukt å være lavere, rundt -5 -6 grader på kaldeste vinteren. Koblet om på inntaket? omkobling mellom trekant og y? Tok ikke av lokket på tilkoblingen, kanskje jeg finner en manual for kompressoren.
  (trådstarter)
   #14
 92     Lillehammer     0
Hvis en har for liten sløyfe enten i jordsmonn eller i borrehull så er det fare for å lage permafrost.

Da tror jeg du skal ha et særlig stort energiuttak kombinert med lite bevegelse i grunnvannet.

En interessant artikkel: https://xn--vrmepumpen-q5a.se/no/bergvarme-funktion/

Ja, dette var interessant. Spesielt at en kan påvirke temperaturen ned i hullet i lang tid. Andre her har jo også sagt dette, men jeg tenkte meg at dette ville bli utlignet på ganske kort tid. Temperaturdifferansen burde kanskje være omtrent den samme, selv om temperaturen synker i hullet? Som sagt, temperaturen har vært lavere før.

Fant en tråd fra tidligere i år der samme type pumpe hadde gått tett i flexi-slangene til varmeveksleren på varm side. Burde nok sjekke dette, siden jeg også har hatt magnetitt i mitt anlegg.

Jeg varmer opp et svømmebasseng på sommeren. Spesielt tidlig i sesongen går mye av energien fra pumpa til dette. Bassenget har vært i drift i 10 år. Men som sagt, jeg kan tenke meg å sjekke sirkulasjonspumpene.
  (trådstarter)
   #15
 92     Lillehammer     0
Har du noen idé om hvor mange kwt pumpen leverer i løpet av et år?

Nei, er ikke sikker. Bruker ca 35000kWt i året, men har ikke egen effektmåler for varmepumpa. I 2020 gikk pumpa knappe 5000 timer, og av dette var ca 370 timer tilskudd. For det meste 12kW tilskudd. Bruker nå bare 6kW tilskudd, og har senket temperaturen noe i huset, og en del mere i rom som brukes lite. Til nå i år har jeg brukt over 500 timer tilskudd, men en blanding av 6 og 12kW.
TSt
   #16
 13,730     0
Hvor mye av varmen går til bassenget ? Klarer du å holde dette utenfor. Det er et vanvittig strømforbruk uten dette.

En V/V varmepumpe må da klare COP på minst 3. I så fall har TS et varmeforbruk på 105000kWt i året. Hvis du kan trekke fra forbruket i sommer månedene hvor du har basseng i drift. Er redd at varmepumpen tilnærmet står og at alt mye er el ettervarme.
  (trådstarter)
   #17
 92     Lillehammer     0
Hvor mye av varmen går til bassenget ?  Klarer du å holde dette utenfor.  Det er et vanvittig strømforbruk uten dette.

En V/V varmepumpe må da klare COP på minst 3.  I så fall har TS et varmeforbruk på 105000kWt i året.  Hvis du kan trekke fra forbruket i sommer månedene hvor du har basseng i drift.  Er redd at varmepumpen tilnærmet står og at alt mye er el ettervarme.

Det går ikke så veldig mye til bassenget, har pleksiglasstak som tar vare på mye av varmen, og når sola står på blir det veldig varmt under taket. Tilskuddet er ikke på om sommeren heller, tilførselen til varmeveksleren er nedskrudd. Så jeg er enig, tror ikke pumpa fungerer noe særlig som varmepumpe. Temperaturen på røret ut  fra kompressoren virker normal synes jeg. Om det ikke sirkulerer i kuldekretsen, vil pumpa fortsatt levere varme (i tillegg til til tilskudd..)? Såvidt jeg kan se er det ingen alarmer for sirkulasjonspumpene. Jeg kan sjekke om det står spenning på pumpene, mulig jeg også kan måle om det går strøm gjennom pumpemotoren, men jeg har ingen flowmåler. Om det var sommer, og jeg ikke trengte varmen var det en annen sak..

HSt
   #18
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Men hvor bruker TS da alle disse kWh ?

Han må jo ha nær norgesrekord i energiforbruk

Var det slik også når pumpa var ny ?
  (trådstarter)
   #19
 92     Lillehammer     0
Mener bestemt at pumpa klarte seg mye bedre de første årene. Det var også ofte kaldere. Men vi varmer opp større del av huset nå, så ikke så lett å si. Tenker at jeg kan koble fra strømmen til sirkulasjonspumpa til kuldebærer-kretsen, og se om det blir noen forskjell. Dette kan vel neppe skade varmepumpa?
   #20
 115     0
Belegg i varmevekslerene, dårlig sirkulasjon på varm side, lite gass er noen mulige årsaker til lav effekt. Slitt kompressor er selvsagt også en mulighet.