6,940    5    0  

Høiax varmepumpe

 2     Lillehammer     0
Hei!

Vi skal begynne med vårt hus prosjekt på Lillehammer nå i neste uke.

Vi har bestilt komplett vannbåren varme i hele huset, termostatstyrt i alle rom.
Totalt ca 190m2.

Jeg begynte å lese på dette forumet etter at jeg hadde bestilt varmeanlegget og ser at det er mange forskjellige meninger om energi behov, størrelse på pumpe, borrehull osv..

Det jeg lurer på er om det er noen som har erfaringer, eller som har god greie på vår type vannbåren varme anlegg.

Typen er utetemperaturkompensert varmepumpe Høiax VPM 6Kw med 200liter akkumulator tank og DMK 400 dobbeltmantlet bereder.

Effektbehovet de har regnet ut er 45kW m2

Brønndybden er 144meter. (Det er rett på fjell der huset skal stå)

Vi har fortsatt mulighet til å justere på varmepumpetype og borredybde, så jeg spør dere her på forumet om jeg har kjøpt katta i sekken, eller om dette gjør "susen"?

Prisen på ferdig installert og igangkjørt anlegg er 240 000,- inkl. mva.

Er dette en grei pris?

Vi er takknemmelige for alle svar og tips!

   #1
 77     Vestfold     0
Kan hverfall si at jeg også har en VPM (10Kw) med 300l akk for varme og 200l akk for forvaming av vv (fulgte med huset), meget fornøyd så langt. Logger systemet så kan se meget detaljert hva VP gjør.

At dere har fjell i dagen er bra, men det hjelper ikke om grunnvannet står langt ned.. få med at dere skal ha x antall aktive meter brønn (dvs det telles bare den delen med vann)

Ellers er det generelt bedre med dypere brønn.
Har dere dere underlagsdata brukt for beregningen av 6Kw modellen?

Selv har vi ingen termostater i distribusjonen, kun uteføleren som styrer og det fungerer fint det. (men heltre vegger er termisk tunge å påvirke kan vel være noe der) Dere kan jo vurdere å droppe noen kurser fra styringen, man kan jo lett henge på styring etterpå, fordeleren er vel den samme uansett... helst skal systemet jobbe uten termostater (når termostatene stenger får VP mindre vann å jobbe med som medfører uheldige arbeidsbetingelser) med akkumuatortank bør det likevel ikke ha så mye å si. Akkumulatoren gjør at dere kan vurdere en størrelse større VP,  om brønnen uansett dekker 95% av husets behov trenger dere ikke bore mer (eller bare litt) selv om pumpen blir mange % større. Blir huset super isolert og 6Kw allerede er stort bortfaller vel dette.

Vp og brønn for seg kommer seg vel normalt på rundt 120K +/-. Ingen egen erfaring med  hva resten bør koste så håper noe annen vil si noe der. Artigste hobby prosjektet jeg har hatt på lenge å sette sammen rørsystemet selv Smile.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     Lillehammer     0
Ved første runde med tilbud ifra rørleggeren beregnet de at de med en 5Kw vp.
Vi dimensjonerte opp vp og gikk for en 6Kw pumpe istedet.
Dette for å slippe å bruke så mye tilskuddsenergi for å klare å holde temperatur
i huset på de kaldeste dagene.

Vi skal også ha en peisovn (kun for kos egentlig) som kan hjelpe på litt hvis det blir skikkelig kaldt.

Det jeg var mest skeptisk til var typen varmepumpe, for jeg ser at det er veldig mange som har denne therm... diplomat typen. Hva er forskjellen på disse pumpene?

Legger ved beregningen jeg fikk av rørleggeren. Ser denne OK ut?

   #3
 77     Vestfold     0
Høiax er produsert av Nibe, alt inni er er høyvolum produsert i Sverige, bare utsiden er litt kosmetisk endret.
VPM har betjeningspanel som en 1130/1230, da har du en styring som kan kontrollere 2 uavhengige soner (høy og lav temp med uavhengig styring på hver) + den har støtte for svømmebasseng. (er jo lov å håpe Smile , kona gjør det ... :))
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=10.0  har mange og flinke Nibe brukere så der kan du finne svar på det aller meste du måtte ha av spørsmål.
Tror kvaliteten er minst like god som på de andre store merkene som selges.

Dobbelt sjekk at huset kommer til å trenge ~9,45kW ved -25C (altså de 45W/m2).
Høyeste framledningstemperatur kan rørlegger påvirke ved installasjonen, men ikke isolasjonen i huset som er det som bestemmer effekten.
Jeg liker at det er med akkumulator tank, det gjør at dere godt kan dimensjonere VP til 100% effekt. 60% effekt er/var vanlig før å dimensjonere med jeg ser ingen god grunn til å gå under 100% (har selv aldri mer en 10-12 starter i døgnet uansett årstid med 300l akk tank så argumentet med tidlig død på grunn av mange starter har jeg vondt for å kjøpe)

En annen sak er at med 10kW klarer VP å varme nesten alt varmt vann du forbruker (den klarer ikke dette ved styrttapping men vanlig dusj går fint) måler utgående fra 200L forvarming og den ligger rundt 45C nå (ved slutten av en 20min dusj) med en 10kW (som gir ca 8.5kW under slike betingelser). Jeg har en VV i serie etter også men mesteparten av effekten den trekker er tap til omgivelsene rundt tanken og ikke oppvarming av utgående VV.  En 6kW bør ha tid og magasinert effekt (dobbelt mantlet 400l passer vel bra til den beskrivelsen) siden den ikke kommer til å klare å direkte varme vannet til noe særlig mer en 30C, resten må den ta fra lagret varme i 400l tanken.

 
Signatur
   #4
 1,185     0


(selv aldri mer en 10-12 starter i døgnet uansett årstid med 300l akk tank så argumentet med tidlig død på grunn av mange starter har jeg vondt for å kjøpe)


Jeg har også vondt for å kjøpe dette argumentet, fordi jeg driver med kompressorer for trykkluft, og der har vi maskiner som starter 10-12 ganger i timen uten problemer. Maskinene går mange timer før det i det hele tatt er nødvendig å skifte ut elektriske komponenter. Har skiftet et par kontaktorer og 2 motorvernbrytere på 3 år...
   #5
 5,608     0
Levetid på kompressor er nok delvis avhengiga av antall starter ja, men med ein start i timen i 20 år er dette 170 000 starter, men sannsynligheit for feil vil eg tru aukar med antall starter iom. at leverandørane av kompressorar oppgir levetid også iht. startar (Hitatci oppgir 500 000).

Ein del leverandørar installerar mjukstartarar for å redusera belasting både på vp. så heilt bekymringsfri er nok ikkje ein slik bråstart.

Så for min del vil eg legga inn akkumulator tank hvis/når eg installerer v/v vp.

Men også COP synker med antall startar. Mykje ekstra energi gå med til å starta pumpa, og stabilisera systemet tar gjerne nokre minutt, og før dette får ein ikkje varme ut av systemet slik eg har forstått.

Nokon kjører jo også trinnlaus turtallsstyring (inverter/frekvensomformer)  på v/v vp., dette hevar COP ein del hevdar dei, ikkje berre for pumpa, men også kollektor får betre driftsbetingelser.
20% besparelse på straum hevdar desse leverandørane (eksempel: Combi Queen http://www.ulbjergsmedie.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=12

Så det er ikkje berre levetid som spelar inn for å redusera start/stopp.