#31
 1,420     Oslo     1
Blip forteller mye og har flotte bilder! Jeg savner dog info om hvor mye energi han klarer å hente ut fra grunnen. Luft-til-luft-varmepumper er behørlig drøftet på BB og mye er også skrevet her om såkalte energibrønner. Men jeg føler at tilbyderne av brønner sier en del ting som er feil. Jeg føler videre at det må være store begrensninger for hva man hente ut av energi fra et begrenset grunnvannvolum (i borehullet) på 120 meters dybde. Borring av brønnen må jo også være sjansepreget, siden ingen kjenner til hvordan grunnvannet beveger seg der nede i sprekkene i fjellgrunnen.
Her på gården var det borrehull inntil kommunen ødela grunnvannet, da de sprengte/bygget oppe i åsen ovenfor i 2012. Borreprosjektet her ble gjennomført på midten av 70-tallet og kostet omtrent det samme som en treroms leilighet på Tåsen kostet den gangen. Borrehullet gav toppkvalitetsvann til hovedhuset og vannet var alltid kaldt hele året. Her var det altså ikke mye varmeenergi å hente.
Egentlig burde jeg vel ha startet en ny tråd rundt mitt spørsmålstegn ved økonomien rundt energibrønner ...
Signatur

   #32
 653     0
Økonomien i vv mot lv varmepumpe kan man alltid diskutere, men effektiviteten er det ingen tvil om. Selv om vannet er "kaldt" er det betydelig varmere enn lufta om vinteren når energibehovet er størst. Enerigitettheten i vann er betydelig høyere enn i luft, noe som gjør at kompressor kan jobbe med lavere temperaturløft fra kald til varm side.

Økonomisk tenker jeg at brønnen er en engangsinvestering. Dessuten er det dette med kromlistene på bilen... (noen pynter bilen, mens andre pynter teknisk rom)

Edit: Holdt på å glemme frikjøling!
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #33
 3,667     Hordaland     0
Er det mulig å legge dette borreslammet ut på en strand, den aktuelle stranden har kun småsteiner i dag og det er endel strøm like ved.
KE
  (trådstarter)
   #34
 3,667     Hordaland     0
Brønnborer ønsker at jeg skaffer/lager en tegning som viser snittet av terrenget her, samt inntegnet en tunnell som ligger under her, dette for å beregne i hvilke retning man skal borre. Er det noen som vet hvordan jeg kan få dette til, enten ved å tegne selv eller få noen til å tegne. Jeg har både tomteoppmålinger og koordinater på tunnellen.
KE
  (trådstarter)
   #35
 3,667     Hordaland     0
Kan en brønn bli for dyp? Forsøker å bestemme meg for dypde og får varierende tall fra de få leverandørerene som kalkulerer. Har ikke bestemt meg for varmepumpe enda men ønsker å få borret før vinteren kommer. Ser på en 3-12kw inverterpumpe foreløpig.
   #36
 5,568     0
Er det ikke merkelig at kunden må kartlegge grunnforholdene? Jeg ville tenkt at det var utførende selskaps ansvar/en del av jobben.
KE
  (trådstarter)
   #37
 3,667     Hordaland     0
Ja du kan så si. Jeg har fått alle mulige svar. Brønnborrere som sier at varmepumpeleveradør beregner det og varmepumpeleverandør som sier at brønnborrer beregner.
Som med mye annet blir man så usikker at man vil hente inn informasjon flere steder og håpe at man får flere like svar...
Noen sier at tommelfingerregel er kw x 20m. Noen sier at inverter trenger mer. Andre sier 150m er nok.

   #38
 5,568     0
Hvilket ansvar er det du overtar dersom det er du som leverer skisse over undergrunnen, inkludert tunnel osv. Hva hvis skissen er feil, og dere borer gjennom tunnelen. Hvem har ansvaret?
   #39
 919     Norge     0
Firma som boret her, sa de regnet 40w pr meter som tommelfingerregel.

Jeg har 8 kw pumpe så da ble det 200m brønn. Effektiv brønn er noe kortere, ca 185m men de sa det her på kysten var det erfaringsmessig mer effekt enn på høyfjellet der de ofte kun får 30 watt per meter.
Ville tatt litt i når brønndybde skal bestemmes.
KE
  (trådstarter)
   #40
 3,667     Hordaland     0
Vegvesenet har vert på befaring her også så vi finner nok ut av akkurat det med borreretning.
Det jeg forsøker nå er å beregne hvor langt vi må borre.

200m på 8kw høres veldig mye ut, hvordan ser man i ettertid at brønnen leverer det som er ønsket? Er det temperaturforskjellen på tur og retur man ser på?