#21
 99     0

Når alle alternativene benytter samme kompressor, har de ganske lik ytelse og belaster borehullet omtrent likt. Man sammenligner epler med bananer hvis man tar tallene oppgitt av en leverandør under en gitt forutsetning og sammenligner de med tall fra en annen leverandør gitt under andre forutsetninger.


Tom: mye bra i ditt førte inlegg men.
1. Etter det jeg vet har ikke CTC og Ekowell samme kompressor, EKOWELL bruker Copeland ZH26K4E-TFR du får sjekke med betegnelsen på din.
EKOWELL produserer varmtvann med samme COP som den produserer gulvarme (med Alu-Pex rør 30-35°) vinter, derfor betydelig høyere COP og da er 4,5 overhode ikke bort i natta.  Andre produsenter med vekselventil må for å produsere varmtvann på 50° kondensere på 60-70° som gir COP 2-2,5  Dette er grunnen til att andre produsenter aldri oppgir COP på varmtvann. I tillegg blir kompressorens levetid vesentlig redusert ved så høye temp./trykk.

2. Når man sammenligner med utenlandske priser må man ta med att Norge er det 5år reklamasjon og ute 1-2år. Produkter som blir solgt til Norge med 5år på stedet service har derfor høyere pris, også pga. høyere norske lønninger +Frakt+Tollbehandling.

3. Ikke sikker men tror AI bruker annen type.

4. EKOWELL er 12kW også mot varmtvann da den produserer dette samtidig som golvarme, og ikke behøver å kondensere så høyt 60-70° som konkurrentene, som du skriver går ytelsen i kW ned ved høyere temp. Når det gjelder borrehullslengde er det husets energibehov som avgjør sammen med COP,  10kW COP 2 =5kW fra borehull og 10kW COP 5= 8kW fra borehull

Skattehensyn 28% vil slå ut i favår av den største investeringen.
EKOWELL har rom tep. regulering som fungerer glimrende innebygget derfor er ikke romtermostat anlegg til 10-20.000 nødvendig og denne summen kan trekkes ut fra prisen.


Signatur

   #22
 741     Det glade Sørland!     0


Dette er grunnen til att andre produsenter aldri oppgir COP på varmtvann.



Andre produsenter oppgir faktisk COP på sine produkter gjennom hele spekteret av temperaturer. Bare gå på hjemmesidene til Nibe, Thermia, CTC, AlphaInnotec osv så finner du effektkurver som viser COP hele veien opp til max avgitt temperatur ved forskjellige KB temperaturer.

Det som forundrer meg og mange andre her på forumet er at Ekowell ikke oppgir sin COP ved oppvarming etter samme norm som den europeiske varmepumpeforeningen er enige i å bruke, men pynter kraftig på sin egen COP ved å bruke høyere KB inn og lavere VB ut temperaturer!!!! Hvorfor kan du ikke legge ut effektkurvene til Ekowell modellene?
Signatur
   #23
 99     0

Andre produsenter oppgir faktisk COP på sine produkter gjennom hele spekteret av temperaturer. Bare gå på hjemmesidene til Nibe, Thermia, CTC, AlphaInnotec osv så finner du effektkurver som viser COP hele veien opp til max avgitt temperatur ved forskjellige KB temperaturer.


mmosberg hakk i plata, dette har du blitt forklart tidigere men velger å legge det døve ørett til.
EN14511 har IKKE med tappevannsoppvarming og da blir det feil, jeg trodde du også ville vite den hele og fulle sannhet.

Gikk inn på sidene til Nibe og AI fant ingen effeltkurver? har du link? Har aldri set noen oppgi COP på mere enn 50° og for å produsere varmt tappevann med 50° må kompåressor kondensere (som gir COP) høyere enn dette.

Legger ved en beregning på års COP på kompressor ved OSLO klima (slik NIBE gjør det)
Kalkyle og sammenligning av bergvarmepumpeinvestering - Copeland TFR 12kW copy.jpg - Enegis
Signatur
   #24
 741     Det glade Sørland!     0
Enegis, jeg kommer til å hakke i plata helt til du oppgir tekniske data på samme bakgrunn som de andre gjør det ;)

Jeg forstår veldig godt at Ekowell gjør både vv og oppvarming samtidig. MEN, når det ikke er noe tappevannsbehov, som for mange representerer ca 90% av varmepumpens driftstid, så er det ganske interessant å vite hva Ekowell yter etter de samme normene som alle andre bruker. Hvorfor oppgir du i det hele tatt COP med KB inn +2C og VB ut +30C? Min varmepumpe vil få en COP på over 5 etter de samme forutsetningene. Jeg har allikevel aldri hverken hørt eller sett at produsent, importør eller leverandører bruke et slikt tall. Jeg sitter beklageligvis med en følelse av at du forsøker å fremstille varmepumpene dine som utrolig gode på bekostning av andre varmepumper og din egen troverdighet. Ingen tvil om at Ekowell har en bra konstruksjon med samtidig produksjon av vv og oppvarming, og mulighet for oppvarmet vann til oppvaskmaskin/vaskemaskin, lavtemp sløyfe til snøsmelting eller garasjeoppvarming og høytemp sløyfe til bad. Når jeg en dag skal bygge igjen skal jeg virkelig vurdere å tilrettelegge for en Ekowell maskin sine muligheter. Om COP er 0,1 eller 0,2 bedre eller dårligere enn andre er i det store bildet ikke avgjørende. Du må allikevel forstå at vi er mange som stusser på at du ikke viser frem effektkurvene til Ekowell. Jeg tror at blandt de av oss her på forumet som er over gjennomsnittlig interessert så taper du på å ikke vise alle kortene :o

Å bruke årscop er i mine øyne svært villedende fordi denne vil variere med hvilken klimasone man befinner seg i, hvor god/dyp brønnen er, hvilken fremledningstemperatur som må brukes ved en bestemt utetemperatur, osv, osv, osv. Det er så mange parametre som vil variere at å bruke dette årscop begrepet blir en umulighet hvis man skal sammenligne produkter. Skal man sammenligne varmepumper må det gjøres med samme bakgrunnsdata, er du ikke enig i det?

Jeg legger ved AI effektkurver her (side 35 i vedlagte PDF) og opplyser videre at ved å laste dokumentasjon fra hjemmesidene så finner man oppgitt effekt fra de andre produsentene, inkl Nibe. AI oppgir COP helt opp til 65C, mens etter hva jeg kunne se så gikk ikke Nibe lenger enn til 50C. Men ALLE oppgir etter EN14511 bortsett fra deg!!!! Er ikke det besynderlig?
Signatur
   #25
 99     0

Skal man sammenligne varmepumper må det gjøres med samme bakgrunnsdata, er du ikke enig i det?

Jeg legger ved AI effektkurver her ved å laste dokumentasjon fra hjemmesidene så finner man oppgitt effekt fra de andre produsentene,


JA skal man sammenligne varmepumper bør det gjøres med samme forutsetning, med andre ord ett hus med en familie over ettt år, da får du årsCOP(årsvarmefaktor). Dette er også anbefalingen fra NOVAP (Norsk Varmepumpeforening) sitat fra Varmepumpeinfo.no:
Tilbudet må vise økonomiske beregninger og energikalkyler: anleggets årsvarmefaktor, forventet energibesparelse [kWh/år] og energidekning [%], årskostnad [kr/år], spesifikk varmepris [kr/kWh] og inntjeningstid [år].
Som du ser står det ingenting om EN14511 men derimot årsvarmefaktor!
Målestandarer er desverre ikke alltid bra se bare på standar for luft-luft varmepumper den er bort i natta tullete.

Da Ekowell produserer varmtvann samtidig og med samme COP som golvvarme blir det FEIL å bruke EN14511 da denne ikke tar med varmtvannsproduksjonen, ser også att du unlater å oppgi EN255 for AI som måler COP ved varmtvannsproduksjon (ser ut fra kurvene att den blir 2-2,5) og så er det el. tilskuddet til VV-tank og ev. legionella.
Når man oppgir årsvarmefaktor er alt med og ingenting skjult, med EKOWELL er det ingen tillegg, med andre ord en komplett løsning.
Etter EN14511 er det kun varmepumpen mot golv/radiatorer, da mangler varmtvann, El.tilsatsvarme eventuelt ekstra sirk.pumper.

Du legger ved kurver Ok, men du sa dei låg på nettet, kan fremdeles ikke finne hvor dei ligger.
EKOWELL kan bli bedre her men til nå har vi konsentrert oss om konstruksjonen og der har vi lykkes, den er nå tilnærmet optimal, og prisene har kommet litt ned.
Har ikke mere tid til dette nå, ser ikke ut til jeg greier å forklare deg dette uansett hvor mye jeg forsøker.
Signatur
   #26
 3,704     Ringerike     0

....ser også att du unlater å oppgi EN255 for AI som måler COP ved varmtvannsproduksjon (ser ut fra kurvene att den blir 2-2,5) og så er det el. tilskuddet til VV-tank og ev. legionella....


Vi har AIT og har ikke tilskuddsvarmebehov heller ikke legionella-funksjon (spiral) . Etter å ha senket varmtvannstemp til 50 grader har ikke varmepumpen varmet mot dette område i tanken på over 5 uker og vi er 3 voksne og 3 barn med 2 i rett dusjealder.
Signatur
Tom
   #27
 1,545     Sørlandet     0

Tom: mye bra i ditt førte inlegg men.
1. Etter det jeg vet har ikke CTC og Ekowell samme kompressor, EKOWELL bruker Copeland ZH26K4E-TFR du får sjekke med betegnelsen på din.

Denne kompressoren er nå i lavende-delen av skalaen for Copeland Scroll hos Emerson. Den er oppgitt til å yte 8,0 kW ved kondenseringstemperatur 50 grader og fordampningstemperatur -7 grader, (som gir brine inn ca 0 grader)
Din Ekowell har altså en 8kW kompressor slik jeg hevdet, men dere hevder på tross av produsentens tall at den er på hele 12 kW. Svindel blir her et nærliggende ord.

Går man et hakk opp på skalaen, får man ZH09KVE som også er en 8kW kompressor men med såkalt Vapor Injection Technology.

Så kommer toppmodellen som har de samme tingene, men som trinnløst kan justeres i ytelse fra 10-100% med såkalt Digital Scroll. En teknologi som har samme effekt som inverterteknologi men som bruker et bypassprinsipp i kompressoren i stedet.



EKOWELL produserer varmtvann med samme COP som den produserer gulvarme (med Alu-Pex rør 30-35°) vinter, derfor betydelig høyere COP og da er 4,5 overhode ikke bort i natta.  Andre produsenter med vekselventil må for å produsere varmtvann på 50° kondensere på 60-70° som gir COP 2-2,5  Dette er grunnen til att andre produsenter aldri oppgir COP på varmtvann. I tillegg blir kompressorens levetid vesentlig redusert ved så høye temp./trykk.

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Riktignok produseres tappevann med samme COP som oppvarmingsvann, men forskjellen er ikke veldig stor. CTC produserer også tappevannet med samme COP som oppvarmingsvannet og har ingen vekselventil men en kamrørsspiral. Ulempen er at tappevannet aldri blir varmere enn vannet i toppen av akktanken. Virkningsgraden er derimot akkurat like god som hos Ecowell. Min seriekoblede varmtvannsbereder brukte 1250 kWh i fjor. Varmepumpen kunne laget dette for 500 kWh. Netto tapte jeg da 750 kWh, men det forsvarer hverken en Thermia G2 eller en Ekowell før etter bortimot 20 år. Jeg investerer av prinsipp kun penger i noe som går i balanse etter maks 10 år. Det finnes alltid risikofaktorer og 10 år er maks for min del. Problemet med Ecoheat er at har man lavtemperatur gulvarmesystem og aldri kommer over 40 grader framledning på det meste, er Ecoheat elendig til å produsere varmtvann. men det varmtvannet som produseres, produseres nå i alle fall med samme COP som resten av vannet.

Thermia G2 bruker samme prinsipp som Ekowell på dette området. De kaller det HGW. Dette er ikke enestående for kun Ekowell. Forskjellen er at til motsetning fra Ekowell, kan Thermia D G2 styre oppvarmingen sømløst med en hetgass vekselventil. Genialt! Thermia bruker også nøyaktig samme kompressor.


2. Når man sammenligner med utenlandske priser må man ta med att Norge er det 5år reklamasjon og ute 1-2år. Produkter som blir solgt til Norge med 5år på stedet service har derfor høyere pris, også pga. høyere norske lønninger +Frakt+Tollbehandling.

Helt enig. Det påpekte jeg også til regnearkforfatteren.


4. EKOWELL er 12kW også mot varmtvann da den produserer dette samtidig som golvarme, og ikke behøver å kondensere så høyt 60-70° som konkurrentene, som du skriver går ytelsen i kW ned ved høyere temp. Når det gjelder borrehullslengde er det husets energibehov som avgjør sammen med COP,  10kW COP 2 =5kW fra borehull og 10kW COP 5= 8kW fra borehull


Ekowell er fortsatt ikke 12 kW, den er på 8 kW i henhold til produsentens tall slik jeg anga lenger oppe. Videre er det ingen som kondenserer 10-20 grader høyere enn det vannet de skal produsere. Min Ecoheat kondenserer på 50,5 når den lager 50 graders vann og da kun de siste par minuttene av syklusen. Hetgass variere med brine inn, men med brine inn på +1 grad, ligger hetgasstemperatur på 93 grader ved 50,5 grader kondenseringstemperatur.



Skattehensyn 28% vil slå ut i favår av den største investeringen.
EKOWELL har rom tep. regulering som fungerer glimrende innebygget derfor er ikke romtermostat anlegg til 10-20.000 nødvendig og denne summen kan trekkes ut fra prisen.

Skattehensyn: Så kjøper jeg en Mercedes i stedet for en Toyota vil skattehensyn i form av rentefradraget slå ut til fordel for Mercedesen? Den logikken skulle jeg gjerne sett. Lånehensyn taler for at man kjøper rimeligere, så slipper man å låne så mye. Lånet skal jo betales tilbake med renter og i kroner og øre blir det mer å betae jo mer man låner - helt uavhengig av rentefradraget.


Romtermostat har samtlige konkurrenter også. Min romtermostat fulgte med, men jeg har ennå ikke tatt den i bruk. På anlegget for øvrig er det ningen termostater. vanligvis tilpasser man slike anlegg ved å strupe litt inn på de kurser som går til rom som blir for varme.


Så alt i alt produserer nok Thermia tappevarmtvannet like bra som Ekowell, da nøyaktig samme prinsipp benyttes. Forskjellen er at bypassventilen ordner opp i situasjoner der man har store forskjeller i hvilken temperatur vannet i radiatorene skal ha kontra hvor mye eller lite tappevarmtvann som benyttes. Da bypasses en større eller mindre andel av hetgassen via tappevarmtvannstanken. Har Ekowell en slik bypass som trår inn ved behov eller varmer den tappevann til de store høyder?
Signatur

   #28
 123     0
Hei,

Kort inn på her:

Sitat: 3: Både Thermia, Ekowell og CTC bruker den samme Copeland Scroll kompressoren. Mest sannsynlig bruker også Alpha Innotec denne kompressoren.

Nei, Copeland kompressorer bruker vi ikke på den diskuterte varmepumpen, vi bruker også Copland men da helst på våre varmepumper fra 40 til 640kW. Ingenting er mer gøy enn å starte varmepumper med egenvekt på 2 tonn... Da skjer det virklig ting!
Signatur
   #29
 741     Det glade Sørland!     0
I min AlphaInnotec WZS 80H står det en Mitsubishi kompressor. Er ikke kjøletekniker og har overhodet ingen forutsetning for å kunne si at den er bra eller dårlig ???

Men litt overrasket ble jeg jo over at det står en "riskoker" i en Tysk maskin.
Signatur