1,480
39
1
Magasinering av varme fra vp ved høy produksjonen av strøm fra sol
407
0
Jeg har planer om solcelleanlegg, og ønsker å benytte meg av mesteparten av energien selv. I tillegg ønsker jeg mulighet for å magasinere endel på tider avdøgnet med lav strømpris. (bruker tibber)
Overskudd på solcelleanlegg er stort sett på i den varme årstiden, så varme til varmtvann og muligens et lite basseng på sikt er det mest aktuelle.
Lurer litt på en løsning med pool 40 utstyret til min nibe pumpe, og da varme opp feks en IBC på 1000L når det er overskudd av strøm eller billig strøm.
I IBC kan jeg da ha et par spiraler for forvarming av vv etc.
Noen her som her gjort noe lignende eller har tanker rundt prosjektet?
Overskudd på solcelleanlegg er stort sett på i den varme årstiden, så varme til varmtvann og muligens et lite basseng på sikt er det mest aktuelle.
Lurer litt på en løsning med pool 40 utstyret til min nibe pumpe, og da varme opp feks en IBC på 1000L når det er overskudd av strøm eller billig strøm.
I IBC kan jeg da ha et par spiraler for forvarming av vv etc.
Noen her som her gjort noe lignende eller har tanker rundt prosjektet?
Det må styres på en smart måte, hvis du skal akkumulere over instilt temperatur i varmesystemet.
Sett at styringen fungerer kan vp akkumulere opp til f,eks 50C?
Etter at vp har gjort jobben, stopper den.
Ønsker du å øke temperaturen ytterligere i akkumulatortanken, kan det gjøres med el.kolbe i bunn av tanken. Opp til 85-90C?
Alt dette betinger en god styring.
Du kan ikke ha Sirkulasjon mellom vp og akk tank når vp står (HT-Alarm).
Du må da ha shunt til f,eks gulvvarme.
Blandeventil til vv spiral.
Du har allerede en varmepumpe som sparer deg for 2/3 av kostnadene med å varme varmtvann.
Kansje du kan vurdere en akkumulatortank til på boligvarmen, med spiral for forvarming av tappevann. Da vil du kunne forvarme med en bedre cop samt at mengden varmtvann øker. Ulempen er at du stjeler varme fra boligen når pumpen jobber med varmtvann.
Basseng er jo ett sted man kan tillate variasjon i temperatur så der burde man kunne dumpe energien når prisen er lav.
For oss med romtermostater har det lite forseg å maganisere varme etter strømpris, da må det iallefall gjøres med termostatene (nattsenke ved høy pris for eksempel), selv vil jeg ha jevn temperatur og tenker ikke så hardt over det når jeg vet at kostnadene med oppvarming er redusert med over 75%
En annen måte å spare på er å la forbrukt dusjvann varmeveksle med vanninntaket, da kan du gjenvinne varmen som skylles ned i avløpet. Det er neppe ett regnestykke som slår positivt ut når du allerede sparer på oppvarmingen.
[left]...[/left]
Antall grader er avstanden mellom temperaturen du kan varme vannet opp til, og temperaturen det kjøles ned til ved bruk. Skal du ha 30°C vann til golvvarme, og du har en 1000 l tank som tåler å varmes til 50°C, kan den teoretisk lagre 20 kWt. Lar du istedet kuldekretsen på VPen din tappe vannet ned til frysepunktet, kan tanken teoretisk lagre 50 kWt.
Det er ikke overvettes mye, spesielt ikke hvis du tenker ut fra ideen om varierende strømpriser over døgnet: Går kWt-prisen ned med 2 øre nattestid, er det besparelsen som skal finanisere investeringen - 1 kr pr døgn. En investering på 3650 kr nedbetales på ti år dersom hver eneste natt har har en slik prisreduksjon, pluss at du faktisk får brukt de 50 kWt kapasitet på fornuftig vis (det gjelder neppe i sommerhalvåret). Antagelig er også investeringen din det tidobbelte. Å kjøpe billig strøm for å lagre energien som varme er svært dårlig butikk.
En 1000 l tank er grei for å spare dagens solvarme til kveldens dusj, men ikke for å spare juli-varme til høstkulda kommer i september. Termiske solfangerer selges gjerne med en en stor dagtank, gjerne opp mot 1000 l, som solvarmes på dagtid, gjerne opp til 85-90°C, med en lang gjennomstrømmings-spiral for varmtvann, evt. også golvvarme. Har det vært lite sol de siste dagene, kan det hende du må redusere innblandingen av kaldtvann i dusjen, eller hjelpe på med el-kassetten, men spesielt vakumrør-solfanger kan fange energi langt utover høsten, og tidlig på våren, og på solfylte vinterdager (hvis du sørger for å holde snøen borte fra dem). Du får flere ganger så mye energi for samme areal termiske solfangere som du får med solcelle-paneler.
Ang. isolasjon av tanken: Husk at energitapet er direkte proporsjonalt med forskjellen i temperatur mellom tank og omgivelser. Står tanken din i et rom på 20°C, og du varmer den til 80°C (hvis tanken tåler det!) har du dobbelt så stort varmetap som om den bare varmes til 50°C. Sagt på en annen måte: Det krever dobbelt så god isolasjon. Bruker du en (stor!) tank som en alternativ kald side for VPen din, så tank-temperaturen pendler mellom 0 og 30°C har du nesten ikke varmetap. (Merk: VPer liker ikke "kald" side som holder over 30°C!)
Ikke glem at "varmetap" ikke behøver å være absolutt. Har du tanken i, eller i tilknytning til, rom som en vesentlig del av året har nytte av litt oppvarming, er varmetap som ender opp der å regne som nyttevarme.
Regneeksempel: Du vil ha en stor tank til sesong-lagring, der VPen din kan hente varme, og setter av en kjellerbod på 12,5 kvm til et 2 m dypt basseng, 25 kbm vann. Boden har vegg mot trimrommet i kjelleren, vegg mot kjellerstue, vegg mot vaskerommet, tak mot oppholdsrom - tap til disse rommene er "nyttige". Reelle tap er golv mot grunnen og en 4 m lang yttervegg, 2,5 m høy, isolert etter TEK10-standard. TEK10 krever U<0,1 i golv, U<0,18 i vegger. Tapet beregnes som areal × U-verdi × temperatur-forskjell.
Holder tanken din 30°C, og grunnen utenfor er på 5°C (sen høst), da taper du 12,5 × 0,1 × 25 = 31,25 watt gjenom golvet, 10 × 0,18 × 25 = 45 watt gjennom ytterveggen.
Sent på vinteren har telen gått ned i grunnen (ikke spesielt vanlig på 2,5 meters dyp, men la oss anta det), så snitt-temperaturen på yttervegg og golv er 0°C. Kuldekretsen til VPen har kjølt ned tanken til 10°C. Da er varmetapet gjennom golv 12,5 × 0,1 × 10 = 12,5 watt og gjennom vegg 10 × 0,18 × 10 = 18 watt. Det sier seg selv at isolasjon ut over TEK10-krav for å redusere varmetapet ytterligere er langt fra kost-effektivt. (Det er fristende å si at selv TEK10-kravene har gått litt for langt som minstekrav betraktet.)
På høsten har du "nyttig" varmetap fra tanken til andre kjeller-rom; hvor mye avhenger av isolasjonen i veggene. Senere på vinteren kan det faktisk bli andre veien, at tilliggende kjellerrom taper varme til tanken, og du ønsker derfor å isolere disse (indre) veggene noe.
Du kan selvsagt beregne varmetapet fra mindre tanker også, bare du måler opp overflatene og kjenner U-verdien for isolasjonen. Eksempelet med 25 kbm tank er gjort for å illustrere hva som kreves om du vil ha noe som begynner å nærme seg sesonglagring av varmeenergi. Får solfangerne varmen opp til 50 grader i løpet av sommeren, holder tanken 1250 kWt ned til frysepunktet. (Utover høsten varmes VBV-kretsene direkte i tanken, fra 50 til 30 grader; først når temperaturen blir utilstrekkelig for golvvarme da lar du VPen få slippe til for å hente sin energi derfra.)
Meningen er daglagring til feks en isolert ibc på 1000 liter til forvarming av vv og basseng.
En ibc er gratis og noen spiraler lager jeg selv, så her er nok budsjettet på under 10k inkl pool 40 tilbehøret til vp som jeg uansett skal ha.
Styring er ikke noen sak å få til. Smarthus, inverteren, tibber ordner det.
Strømprisen varierte i går ca 13øre og det varierer mye mer på vinteren.
Forventer ikke at det skal bli et stort overskuddsprosjekt, men mest for gøy å klare seg med minst mulig kjøpt energi.
Huset jeg bor i brukte mellom 40-60000kwt (varierte litt) før vi tok over. Nå bruker vi 12-13000kwt og med solcelleanlegg burde vi ligge rundt 6-7000kwt
Det er ikke alt som lønner seg like mye, men dette er hobby
[left]...[/left]
Ja det er en funksjon jeg ikke har brukt enda. Regner med at det blir litt klabb med GM. En heving av temp var også en brukbar ide. Var derfor jeg spurte om det var flere med samme tanker. Tiden vil vise hva jeg gjør. Venter på pris på solcelleanlegg nå så får jeg se hvor mye og om det blir.
Jeg tror ordet nattsenking har gått i hode på folk, i gamledager var dette måten å spare penger på. Jeg mener derimot at vi må snakke om dagsenking av innetemperatur. På vinteren kan det gjerne være -10 grader på natten og solskinn inn vinduet på dagen. Da er det bedre å øke temperaturen når man lekker mest ut til naturen og så kan man ta det mer med ro på dagen når det er varmere ute. Jeg så i vinter at ventilene mine lukket helt selv med noen få plussgrader ute, nettopp fordi solstrålene varmet opp stuen, litt morro når man ser at varmepumpen drar på med 5-6kw om natten for å holde samme temperaturen.
[left]...[/left]
Ca 5kw
Jeg skal spise hatten min om du kommer ned mot 6-7000kw/h pr/år
Du har en Nibe varmepumpe som produserer 4kw og forbruker ca 1kw.
du kan ikke under noen omstendigheter regne det mot en reduksjon på 6000kw/h
6000/4=1500 + 1000 husholds forbruk = 2500kw/h i besparelse, da er jeg svært optimistisk på dine veien.