KE
  (trådstarter)
   #71
 3,667     Hordaland     0
Godt nyttår.
Installasjonsmanualen jeg har omtaler 3x230V. Såvidt jeg har forstått er hovedforskjellen det kortet 230V kobles til og elkolben. Selve varmepumpen går vel på 1 fase fortsatt. Det er elkolbene som belastes den av fasene som er minst belastet fra før. Dette er oppgaven til spolene. Er det nå slik at vi er enige om at spolene skal stå på inntakskabelen eller er noen fortsatt i tvil?

   #72
 317     0
Godt nyttår ja,

Jaja, da må jeg få elektriker opp hit igjen da, og få de til å koble om spolene. Det er jo litt rart når elektrikeren ringte til Regionssjefen til NIBE sør for å få veiledning til hvordan han skulle koble. Men men, det kan jo ha oppstått misforståelser.

   #73
 294     n-trøndelag     0
ABK må svare på hvorfor ikke 1 fas 230v selges i Norge.

Jeg kunne selvsagt bytte inntakskabel, da den var 2x16mm2 +jord, men da måtte jeg grave opp gata, og beregne en kostnad på 20-30.000.
Syntes rørleggerfirma kunne bli med på en andel av denne ekstra utgift, da jeg hadde fra starten av fortalt at det er 1 fas 230v hos oss, og dette var deres feil.
Da ikke rørlegger ville bli med på å koste strøm til huset, men derimot var ganske så tverr, måtte pumpa byttes.
Forsinket installasjonen med 4-5 ukers tid dette..

Kontaktet ABK selv, og fikk opplyst at det kunne gå med ombygging fra 3 til 1fas, men han anbefalte dette ikke.
Fikk opplyst at kompressor og resten av komponentene er 1 fas, men som skrevet før, mindre tilskuddsvarme.
Han anbefalte å bytte inntakskabel, men rørlegger firma som forhandler ville altså ikke dette, så orket ikke argumentere, selv om de kanskje hadde kommet billigere ut av det.

Da den "Svenske" typen 1 fas kom, måtte kun BF1 sikring byttes, så både L og N brytes. (Svenskene bryter kun L)
   #74
 3,535     0
Installasjonsmanualen jeg har omtaler 3x230V.

I den utgaven som du nå kan laste ned fra nettet refereres til 1x230V diverse steder:

Side 8 under figuren med strømfølerne,
Side 13 for midtre figur i venstre spalte (12 kW-utgaven), andre (6 kW) og tredje (12 kW) i høyre spalte.
Side 22: nederste figur til venstre.
Side 23: I de to tabellene.
Side 25: to tabeller til venstre.
Side 26: andre tabell og tekst til dip-svitsj.
Side 47: under 'Meny 5.1.12'.
Side 61 Ekstrautstyr: under ELK 5 og ELK 8 (det er vel ELK 5 som er aktuell for 6 kW-modellen).
Side 65 Tekniske data: de to øverste tabellene (hhv 6 ot 12 kW), side 66: Hele tabellen.
Side 67: 'Artikkelnummer' i tabellen.
Side 70 Energimerking: Begge kolonnner (hhv 6 og 12 kW)
Side 73 Data for pakkens energieffektivitet: første tabell
Side 74 Teknisk dokumentasjon: hele tabellen (6 kW), side 75 for 12 kW.

"Noen" ser ihvertfall ut til å ha hatt store planer om å markedsføre 1x230V i Norge! Kan det hende at de har bestemt seg for det etter at du kjøpte din pumpe?
KE
  (trådstarter)
   #75
 3,667     Hordaland     0
Pumpen finnes som 1 fas og 3 fas, to forskjellige modeller. Jeg avventet handel til 3 fas versjon var å kjøpe. Er man nysgjerrig nok kan man sjekke ut hjemmesiden til Copeland som produserer kompressorene.
   #76
 3,535     0
Men har du noen signaler om at 1-fas-versjonen ikke er å kjøpe?

Jeg går ut fra at også din installatørhåndbok og brukerhåndbok beskriver begge versjonene.
KE
  (trådstarter)
   #77
 3,667     Hordaland     0
Jeg ser ingen grunn til at 1 fas versjon ikke skulle være å kjøpe, men det kan godt hende at det er forskjeller som ikke kommer frem av manualen. Jeg ville forsikret meg om at 1-fas modellen har innebygget energimåler etter å ha lest de siste innleggene her om 1-fas vurderes. Man burde uansett vurdere å få inn 3 fas til boligen hvis man ikke har det fra før.
Manualen beskriver både 6kw, 12kw og 16kw pumpene.
Alle pumpene kan leveres i 3x400V modell mens 6 og 12kw modellene kan leveres for 230V både i 1fas og 3fas utgave.
Det er ingen grunn til å bruke 1 fas hvis en har 3-fas i huset. Legg merke til at kun 3-fas modellene kommer med strømspolene og det er naturlig om varmepumpen skal ha kontroll over hvilke faser inn til boligen som er belastet.
Så vidt jeg har kommet frem til er hovedforskjellen på disse pumpene elkoblen og kortet hvor nettspenningen kobles, dette er dog ikke så lett å finne informasjon om.

For bare ett halvt år siden var det ingen manualer å finne om 3x230V modellen så kun nyere utgaver beskriver alle modellene.

   #78
 3,535     0
Jeg forstår egentlig ikke sammenhengen med disse spolene og 3-fas...

Når pumpa drives på 3-fas, dvs. den delen av den som reelt er 3-fas, og det er så vidt jeg forstår bare el-kolben, burde ikke da alle tre faser være jamnt belastet, og disse spolene uten noen som helst betydning? Det er vel ikke slik at pumpa fordeler sin last på tre faser ujamnt, når den trekker strøm på alle tre faser? Eller?

Hvis pumpa trekker strøm bare på én fase, og da velger én av de tre fasene, etter hvilken som har minst last i øyeblikket, flytter den da sitt eget strømtrekk rundt mellom de tre fasene til stadighet, mens kompressoren kjører? Etter de tekniske data er, for 6 kW-varianten, tilført effekt til kompressoren et stykke under 1000 W under normale drift (med opptil 150 W i tillegg for pumpene). Selvfølgelig er det ikke noe galt i å "være snill mot el-opplegget", men er det ikke 'litt overkill' å drive og flytte rundt på noen hundre watt effekt? Er det noe jeg har gått glipp av her?

Vi vet jo godt at nettverksleverandøren ikke er begeistret for (stor) skjevlast, men jeg ville tro at skjevlaster på noen hundre watt er så hverdagslig at det kan ikke lage noe problem for linjenettet! Når jeg nå planlegger nytt el-opplegg i huset er jeg bevisst at jeg vil ha (1-fase) kursene slik at store forbrukere ligger på hver sin kurs, og jeg vil fortelle installatøren hvilke apparater jeg forventer at er i bruk samtidig, slik at han legger dem på hver sin fase. Men da snakker vil om kilowatt-vis, f.eks fra koketopp, stekeovn, vaskemaskin, oppvaskmaskin etc. 3-fase badstueovn belaster vel alle tre faser jamnt, ville jeg tro.

Er det noe spesielt med varmepumpa, eller er det bare "Selv om de andre ikke er snille, så skal vi være det"? Smile
KE
  (trådstarter)
   #79
 3,667     Hordaland     1
Tenk deg at du har 3x32A sikring inn til boligen og at platetoppen på kjøkkenet er koblet på L1 og L2, den nye Nissan leafen står i garasjen og og bruker tilfeldigvis en stikkontakt som også er koblet til L1 og L2. Siden far i huset forsøker å unngå å være med på matlagingen så har han plutselig bestemt at terrassen må spyles med høytrykkspyler, her har ikke du stikkontakt engang og trekker en skjøtekabel fra kjelleren fra nærmeste stikkontakt som selvsagt i mitt eksempel også er koblet L1 og L2. Både kjøkken, garasje og kjeller har egne kurser og har ingen problemer med å levere denne strømmen men hovedsikringen begynner nå å vurdere å slå ut. Hvis nå varmepumpen skal legge inn en elkoble for å hjelpe på med varmen var kanskje det dråpen som fikk sikringen til å slå ut.
Dette har Nibe tenkt på, man installerer strømmålerene på inntaktskabelen slik at varmepumpen kan måle strømtrekket til de 3 fasene. Når varmepumpen skal legge inn varmekolben kan den velge å belaste L2-L3 eller L1-L3 slik at hovedsikringen ikke slår ut.
Du gjør selvsagt lurt i å fordele tunge laster mellom fasene for å redusere problemstillingen, du har vel antageligvis stor nok hovedsikring til at problemstillingen er liten. Men dette er iallefall årsaken til at varmepumpen kommer med strømspoler, og en bør da forstå at spolene må plasseres i sikringskapet. At den norske importøren ikke har klart å gjøre dette tydelig i installasjonsmanualen får stå for dies regning, det er sikkert ikke første elektrikkeren som har koblet disse feil. Det er iallefall ingen grunn for deg med 3-fas i huset å kjøpe en 1-fas pumpe.
   #80
 3,535     0
Men da sier du at varmekolben er 1-fas - og da utgjør den en ganske betydelig last, opptil 4500 Watt, og DA begynner det å bli signifikant hvor du legger den.

Men er ikke et rent varmeelement noe av det aller enkleste å gjøre som "ekte" 3-fas, med belastning på 1500W på hver fase? (istedetfor å finne én fase der den kan legge alle de 4500 wattene)

I mitt tilfelle kunne det like gjerne være badstue-ovnen som belaster alle tre fasene jamnt, en 3-fase billader (den dagen jeg kjøper elbil) som belaster alle tre fasene jamnt, og motstrøms-pumpene i søvmmebassenget som har 3-fase-motor som belaster alle tre faser jamt. I det tilfelle ville det være langt bedre (spesielt for 3-fase-kursen; jeg har bare én ut fra sikringsskapet!) om også varmepumpa fordelte sin last jamnt på fasene, og ikke la alt sammen på den ene fasen.

Andre har hevdet (og de har antagelig rett) at både kompressor og sirkulasjonspumper er 1-fas. Hvis også elkolben er det, hva er det da som står igjen som 3-fas? Bare denne mekansimen for å velge automatisk hvilken fase den skal legge sin 4500 watts en-fase-belastning på?