BKK
   #101
 1     1
Hei, Har en F1255 3-12Kw som leverer til gulvvarme og radiatorer (ca50grader ved DUT).
To energibrønner på 150m. 
Noen som vet hva som er maks frekvens på kompressoren? Har selv frem til nå ikke vært over 94Hz.
Hvilken virkningsgrad oppnår dere? Hos meg ligger jeg på 3,5 til 4(Avlest totalt levert energi Nibeuplink / Tilført elektrisk energi) 
Turtemp 50grader, 0grader fra brønn gir ca 3,5 COP
Turtemp 38grader, 2grader fra brønn gir ca 3,9 COP
Siste redigering: Monday, January 9, 2017 9:53:46 AM av BKK

   #102
 294     n-trøndelag     1
Er ikke sikker på om dette kun er for test av pumpe, eller om det er set verdier for kompressor.
Men under kapittel 5.1.24 i installer manual, er min- max Hz for -6 :20-120 og for -16 pumpe : 20-102 Hz.
-12 pumpe står det ikke noe om i min engelske manual..
O_K
   #103
 431     0
Er vanskelig å balansere mellom varmtvann og oppvarming når man har lite magasinering. Jeg har to viftekonvektorer, og det som skjer når pumpen lager varmtvann er at vifteknovektorene går opp på full kuling for å prøve å holde rommet på jevn temp med kaldere og kaldere tilførsel, dett selv med 200l akk tank. Jeg har min gamle vvb i serie med pumpen, så jeg har prioritert ned varmtvann til bare 10 min av gangen, for så å ta varme i 20 min. Setter jeg noe mer enn 10 min på varmtvann så blir det kluss med viftekonvektorene. Rommene med radiator og gulvvarme hadde nok tålt 20-30 min pauser.

Når pumpen i sprengkulde bestemte seg for å kjøre bakderiedreping i varmtvannstanken så fikk jeg feilmelding om Høy kondensator inn temperatur. Jeg tror dette var fordi pumpen hadde jobbet på spreng med å varme opp varmekretsen etter en litt for lang pause, og så kobler den plutselig over på varmtvann og får mye varmere vann inn på retursiden.
Det virker som det ikke er noen tilbakemelding til kompressor når ventilen bytter mellom varmtvann og varmeproduksjon. Kompressor justerer seg alltid etter at ventilen har byttet stilling. For meg hadde det vært naturlig at kompressoren justerte ned effekten rett før ventilen byttet stilling, og så tilpasset nye effekt etter at den hadde målt temp på vannet i et minutts tid.
KE
  (trådstarter)
   #104
 3,667     Hordaland     0
Jeg har også sett disse meldingene om høy kondensator inn på min 3-12kw pumpe, prøvde å høre med ABK men de kunne ikke svare. Du kan manuellt starte legionellaprogrammet ved å slå det av og deretter på igjen.

Du burde vel egentlig sett etter muligheten for å slå av viftekonvektoren når ikke pumpen produserer boligvarme, iallefall viften i de. Jeg har også en viftekonvektor i dag frem til jeg legger gulvvarme i hallen, den slår jeg på når gulvvarmen ikke klarer å ta unna. Har du shunt på gulvvarmen din eller kjører du viftekonvektoren og gulvet på samme turtemperatur?
O_K
   #105
 431     0
Har shunt på guvvarmen, kjører vanligvis viftekonvektorer og lavtemp-radiatorer på samme temp. Det gjør at viftekonvektoren ikke trenger å gå på så høyt turtall for å holde varmen. Har vurdert å legge inn en overvåkning som gjør at viftekonvektoren ikke får strøm når tur temp f.eks er under 30C, men det må jeg i såfall gjøre via z-wave styring. Viftekonvektorene jeg har er ganske billige og primitive, og kjøpt i påvente av at den lille gutten vår skal bli så stor at vi tør legge nye gulv med varme, så det er ingen måte å få de til å stoppe på når vanntemp synker.
KE
  (trådstarter)
   #106
 3,667     Hordaland     0
På varmepumpen har du noen AUX utganger du kan programere opp, der finner du en funksjon som muliggjør ekstern vekselventil for varmtvann. Kanskje dette signalet kunne benyttes for å slå av og på viftekonvektorene dine. Da kan du spare energien fra tanken til gulvvarme under varmtvannsproduksjon, ja om det virker da...
O_K
   #107
 431     0
Det var en god ide å bruke de AUX utgangene ja, det burde være mulig å få til en fornuftig løsning med liten innsats. Jeg hadde vurdert å overvåke temp på turledning, men det kan gir mye usikkerhet, og cut-off må settes lavt siden jeg kjører pumpen på varmekurve og ønsker litt varme selv om det ikke er kaldt ute. Da ville viftekonvektoren fort begynne å øke turtallet hvis temp på en kald dag gikk fra 50 og ned mot 40, mens cut-off måtte være konfigurert til et sted rundt 35.

AUX utgangene har jeg nesten ikke tenkt på på pumpen, har vurdert å prøve å få til et grensesnitt som kunne snakket via bus-inngangen på pumpen, fant dokumentasjon for protokollen for en gammel nibe pumpe på nett, protokollen er sikkert lik bare med litt andre parametere for de nye pumpene. Fant ut at det er et litt for stort prosjekt til å ta før jeg er ferdig med å pusse opp gjestebadet, fått orden på hagen og ny platting på plass, med andre ord ganske lenge før jeg har tid... Hvorfor får man aldri tid til å gjennomføre alle gode planer?


KE
  (trådstarter)
   #108
 3,667     Hordaland     0
Med bus-inngangen, mener du da direkte på pumpen eller via Modbus-40? Jeg har modbus-40 og via det kan man styre hva som helst på pumpen, eller lese ut verdiene. Siden jeg har knx i huset kan man i prinsippet slå av og på hva man vil ved gitte forutsetninger, for eksempel løfte varmekurven eller noe. Har ikke integrert noe så langt, kun på teststadie.
O_K
   #109
 431     0
Tenkte på modbus ja, hvor ha du funnet dokumentasjon om hvordan du setter og leser parametere? Har allerede en SQL server her som logger tur og retur temp på hver av sløyfene ved hjelp av arduino og one-wire bus, kunne godt tenkt meg å fått en tabell med nyttige pumpe-data også. Temp er veldig nyttig da jeg kan justere ned flow på de enhetene som returnerer varmtest vann tilbake til pumpen, og få ned returtemp. Jeg har for øyeblikket en radiator som ved 45C på tur temp returnerer vann med rett rundt 44C, kunne godt tenke meg å få denne til å ha en delta T på minst 2-3 grader. Viftekonvektorene derimot er veldig effektive, og jeg lurer på om jeg skal prøve å deaktivere høyeste setting på viften. Det er marginal forskjell i returtemp på trinn 2 og 3, men støyen er det stor forskjell på.

Ser for meg at det er mye annet nyttig jeg kunne gjort om jeg kunne styrt pumpen direkte. Da kunne jeg justert opp kurven når det f.eks. blåser ute selv om det er relativt mildt.
KE
  (trådstarter)
   #110
 3,667     Hordaland     0
Ligger endel ute på nettet, dette er ikke noe Nibe holder skjult. Er vel helst det at importøren ikke har brukt tid på å legge det ut. Har blandt annet ett excel ark som jeg tror skal være ganske komplett, hvis du starter modbus manager vil du også få opp de samme registerene.
Jeg tror man kommer langt med å kun endre forskyvning av varmekurve ekstern om man ønsker det og la varmepumen styre resten selv. Jeg har valgt servoventiler på fordeler for å kunne holde rede på posisjonen på de, tanken var at den av ventilene som for øyeblikket åpnet mest skulle styre forskyvning av varmekurven, da ville man kunne forskyve så lavt som mulig uten at ventilene åpner 100%, altså uten at det går ut over komforten.
Jeg har kun kommet så langt at jeg får lese og skrive til modbus registeret på varmepumpen, derfra ser jeg ingen begrensninger.
Hvordan logger du og hvordan presenterer du de loggede verdiene? Jeg er ikke så kjent med SQL.