23,079    54    0  

Thermia Diplomat: Diplomat Optimum vs. Diplomat Optimum G2

 128     Oslo     0
Har lyst på den sistnevnte såklart! Den dyreste. Shocked Men min rørlegger anbefaler meg bare Diplomat (ikke Optimum eller Opt. G2).

Det er vanskelig å sammenlikne hvor fordelaktige de nyeste finessene er. Er det mest forfengelighet kanskje?

Ser ut til at jeg skaffer en Diplomat 8 og 100 liter vv.tank i tillegg.
Dette skal installeres i mitt 200 kvm hus. Gulvvarme i alle rom, og det vil nok gå en god del tappe-vann.
Og jeg vil bore så dypt hull det går an.

Vil det virkelig være verdt å investere i en av de nyere modellene? Evt noen vits i å gå for 10kW i stedet?

Har det så mye å si om jeg ikke har automatisk styring på hastigheten til sirkulasjonspumpen til gulvvannet?
Og har automatisk styring av diff på vann inn og vann ut i brønnen så mye å si?

Takker for råd!! Grin

   #1
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Evt noen vits i å gå for 10kW i stedet?
10kW blir sannsynligvis unødvendig stort for et 200m2 hus.
Vår 10kW har aldri vært i nærheten av å være belastet siden innflytting (maks kontinuerlig gangtid 2-3 timer) og da varmer den over 300m2.
   #2
 2,172     Oslo     0

Hei iPaul,

Du har kanskje kikket på denne tråden med mine erfaringer med Thermia Diplomat Optimum G2?

Jeg er storfornøyd av mange årsaker, og tror du kan snu problemstillingen på hodet. Jeg ser ingen grunn til å ikke velge G2... ;)

G2 justerer flow på kulebærer og varmebærer slik at delta på disse blir optimal hele tiden. Dette er en kjekk sak; husk at driftsforholdene endrer seg i energibrønnen utover vintersesongen og hos meg merker jeg at pumpen som driver varmebæreren har et stort behov for å justere flow opp/ned. Greit å slippe å gjøre dette manuellt (noe man ikek gidder i lengden).

Mener å huske at det anbefales delta KB 3grader og delta VB 7-8grader.

Optimum G2 har 10% bedre årsvarmefaktor sett i forhold til Optimum.

Jeg valgte en 8ES modell.
Hvis jeg kunne velge på nytt ville jeg valgt en 10ES og satt inn en 2-300 liters ekspansjonstank i "serie" med gulvvarmen for å øke volumet på varmebæreren. Resultatet ville vært bedre utnyttelse av varmepumpen, bedre driftsforhold og lengre gangtid.

Mitt råd: Stol ikke på rørlegger eller "varmepumpeekspertene" lokalt. Gjør deg opp en mening selv og ta et valg du selv er komfy med. Ring gjerne Normann.Etek og prat med dem - de er hyggelige synes jeg! (men jeg tror ikke de anbefaler 2-300 akkumulator i serie Smile)
   #3
 182     0
Kirderf: Valget mitt ser ut til å falle på en Thermia Dipl G2. 6 eller 8. Denne skal jeg seriekoble med vv-bereder. Men nå har det dukket opp et lite problem. Tekniske rommet viser seg å være i smaleste laget for å få disse ved siden av hverandre. (135 cm i breddde)
Dermed må vv-berederen stå ved siden/under vinduet. Utgangspunktet var det tenkt en 200l, men trur jeg må greie meg med en 120l pga plassmangelen.
Har ikke sjekket alle trådene her. Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?
   #4
 489     0

Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?


Du spør egentlig KirderF, men her her ett bilde av min installasjon. En Thermia Diplomat 8 (ikke G2). Tror neppe den bygger noe særlig mer enn 135 cm i bredden.
Thermia Diplomat: Diplomat Optimum vs. Diplomat Optimum G2 - 06012010019.jpg - Alhan
   #6
 2,172     Oslo     0

Kirderf: Valget mitt ser ut til å falle på en Thermia Dipl G2. 6 eller 8. Denne skal jeg seriekoble med vv-bereder. Men nå har det dukket opp et lite problem. Tekniske rommet viser seg å være i smaleste laget for å få disse ved siden av hverandre. (135 cm i breddde)
Dermed må vv-berederen stå ved siden/under vinduet. Utgangspunktet var det tenkt en 200l, men trur jeg må greie meg med en 120l pga plassmangelen.
Har ikke sjekket alle trådene her. Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?


I denne tråden har jeg lagt ut bilder og erfaringer:
kirderf: Min erfaring med Thermia Diplomat Optimum G2 8ES Vann-Vann Varmepumpe

Her kan du lese mer om G2 på Normann-Etek sine nettsider.
Av databladet ser du at selve Vp er 60cm og tilkoplingen av KB er på siden av Vp.
Med en normal vv.bereder er det ingen problemer med å få plass til dette på 135cm  ;)

De som skriver at Standard utgaven er å foretrekke fremfor G2 klarer ikke å argumentere rasjonelt for dette. Ren misunnelse  :P  He-he...

Vi er to voksne og to barn, to bad med dusj og et med badekar - alt er flittig i bruk sent og tidlig.

Mitt råd: Kjøp en G2 som produserer mer varmtvann enne standardutgaven og dropp den seriekoplede berederen. G2 produserer så mye og raskt varmtvann at jeg ikke ser noe behov for de ekstra 200 litrene med varmt vann. Kan kanskje komme til nytte hvis du har et 150x150cm kjørnebadekar.

Jeg ville også satt inn en 2-300 liters akkumulatortank i "serie" med gulvvarmen. Da øker volumet i gulvet (varmebæreren) betydelig. Vp får lengre gangtid og færre strat/stopp. Vp bruker litt tid for å få opp effektiviteten (COP) så det er positivt. Mange start/stopp sliter også på vp.

Oppsummert: Gå for en G2, dropp ekstra vv.bereder og kost på deg en akkumulatortank for å øke volum på varmebæreren.

NB: Jeg er helt amatør på dette, men baserer mine uttalelser på de erfaringer vi har gjort oss så langt.

   #7
 182     0
Kan en G2 både varme tappevann og gi gulvvarme samtidig?
Har nå fått pris på Thermia G2-6ES. Denne ligger på 70 000,-+mva. Og det er denne jeg har mest lyst på.
Men har også forhørt meg om Nibe 1245-6kw i de siste dagene. Denne kan jeg få for 50 000,-+mva.
Og jeg ser ikke så vesentlig store forskjeller på disse to pumpene.
Vil etter all sannsynlighet koble en 100l akk.tank uansett hvilket alternativ jeg velger.

Har totalt ca 150m2 med 20mm vannsløyfer, cc30. Hvor mye vannvolum gir det sånn ca?

   #8
 2,172     Oslo     0

Kan en G2 både varme tappevann og gi gulvvarme samtidig?
Har nå fått pris på Thermia G2-6ES. Denne ligger på 70 000,-+mva. Og det er denne jeg har mest lyst på.


Hei,

Du kan stille inn verdier for hvor lenge den skal jobbe med hhv. varmtvann og gulvvarme før den veksler over til den andre. Hos meg er dette stilt inn til 20min. I praksis vil det si at den alltid prioriterer varmtvann, men varmer max 20 min før den går tilbake til gulvvarme, så 30min på gulvvarme før den går tilbake og varmer videre på varmtvannet.

Det går så kjapt å varme den interne tanken at den 20min grensen i praksis ikke har noen betydning her hos oss...



Tom
   #10
 1,545     Sørlandet     0
Spørsmålet man alltid må stille seg er: Hva sparer jeg mest på i varmepumpens levetid?

Svaret vil variere stort fra installasjon til installasjon.

Jeg har en CTC Ecoheat 7,5 kW. Kw er ikke kW og i CTC sin verden betyr det at den gir 8,5 kW i Thermias verden. Så allerede her starter forskjellen.

Ecoheat er en relativt rimelig vann-vannvarmepumpe. Så hvorfor er den rimelig? Jo den mangler en del finesser og den er ikke god til å lage tappevarmtvann med høy temperatur. Vel, det var jo dumt, eller var det egentlig det?


Det viktigste varmepumpa gjør for meg er å varme mine gulv. Og den oppgaven gjør den utmerket og med en virkningsgrad rett under 3 når vannet er 50 grader. Noen er hakket hvassere, men i den store sammenhengen spiller det ikke så veldig stor rolle om tallet er 3 eller 3,1 eller 3,2. Det som spiller en stor rolle er å få investeringskostnaden lavest mulig og samtidig få noe som er omtrent like bra som gjennomsnittet.

Så hvorfor funker en CTC Ecoheat bra for meg? Fordi det ikke er veldig viktig for meg å få store mengder med varmt tappevann fra varmepumpa. Grunnen er enkel: Vi bruker tappevann for omlag 5000 kWh mens vi bruker oppvarming for 20.000 kWh.

Ja, jeg må ha en bereder i serie med kamrørsspiralen i varmepumpa for å få tappevannet så varmt som jeg ønsker, men hva så? Det koster fint lite ekstra kWh å varme vannet 10-15 grader ekstra og enda mindre når man trekker fra den strømmen varmepumpa ville brukt for å gjøre samme jobben.

Jeg har en 200 liter i serie fordi det var det jeg hadde fra før. Det ideelle er imidlertid å ha en bereder på ca 50-60 liter. Grei størrelse som kan henges på veggen. Gir lite varmetap og gir likevel enormt bra tappevannskapasitet når vannet inn til berederen allerede er 45-55 grader. En 50 liter bereder vil under disse forhold gi like mye tappevann som en standard 400 liters bereder. Problemet er at det fatter ikke folk hvordan er mulig.


Kuldebærerpumpen er selvsagt ikke trinnløst regulert. Ikke varmebærerpumpen heller. Likevel, dette spiller noe nær null rolle fordi man kan manuelt regulere begge i tre trinn.  Varmebærerpumpen står alltid på trinn 3, da sløfen den pumper vann gjennom er den samme og der det ikke finnes manuelle innstrupinger eller termostater. Dette unntatt når jeg kun har badegulvet oppvarmet. Da står den på trinn 1.  For meg er derfor trykkstyrt sirkulasjonspumpe bortkastet. Kuldebærerpumpen står alltid på trinn 2. Kunne kanskje satt den på trinn 1 om sommeren og trinn 3 på kaldeste vinteren, men gevinsten er så liten at det knapt er verdt bryderiet. Man må veie optimal delta T på kuldebærer opp mot det faktum at jo mer kuldebærerpumpen pumper, jo mer strøm bruker den også.

LCD-displayet til varmepumpen er ikke veldig stort og ikke veldig fancy, men med litt trykking får jeg frem det jeg behøver likevel.


Du gjør dette varmepumpestuntet for å spare penger? Vel, spar litt mer penger da! Hvis tappevannsproduksjon er veldig viktig for deg fordi du bruker store mengder tappevann, så kjøper du ei varmepumpe som er veldig god på dette. Er virkeligheten slik at det er husoppvarmingen som er viktig, så kjøper du noe som er rimelig, men omtrent like bra på husoppvarming og sparer 20.000 kroner. 20.000 kroner med 4% rente blir til 30.000 kroner på 10 år. Det er mye annet kjekt å bruke 30.000 kroner på.

Cluet er å spare penger som du i stedet kan bruke på noe annet kjekt, er det ikke?
Signatur