#81
 149     0
Jeg får magesår av å se strømmåleren min spinne som en cd-plate...*grr*.

Jeg har nå satt tilbake til grunninnstillinger, men det er helt umulig å kjøre på standard sirkulasjonshastighet på vb-kretsen. Selv med tilskudd klarer den ikke turtemperatur på over 42 grader - og det blir helt feil når jeg nå må opp på 48 grader for å ikke ha varmeunderskudd.

Det hører med til historien at jeg har både gulvvarme og radiatorer. Ingen akk. tank.

Tur-ledningen deler seg med en sløyfe til radiatorene og en sløyfe til en gulvvarme. Gulvvarme sløyfa har en egen grundfors sirkulasjonspumpe (står på auto), shunt og fordelerstokk. Shunten henter inn returvann fra gulvvarme retur og blander med turvannet slik at jeg ikke får for høy temp på gulvene.

Må hente inn eksperthjelp fra thermia eller den lokale rørleggeren som satte sammen dritten. Problemet er at jeg mistenker den lokale rørleggeren å ha noe begrenset kompetanse. Svaret blir sannsynligvis: "det er jo kaldt ute så du må regne med å bruke litt tilskudd på et så stort hus...det er helt vanlig med -2-3 grader på kuldebærerkretsen, men det går fint for spriten fryser ikke...."

Men jeg har ikke lyst til å kjøre halve vinteren på tilskudd heller...

  (trådstarter)
   #82
 5,112     Troms     0
Du har garantert lest på varmpumpsforum.se. Der kan du kanskje finne andre som har tilsvarende system med vannbåren og radioatorer i tillegg. Under normale forhold og korrekt installasjon skal denne pumpen korrekt dimensjonert ikke trenge tilskudd før tempen går under 25-30 minusgrader. Tror det var en på samme forum som hadde akkurat samme Thermia i bruk under 26 minus uten at tilskott koblet inn. Så jeg vil nok tro at det er noe feil i oppsett installering som skaper mye av problemene dine. Håper det løser seg for deg. Lillehammer har likt klima som her hvor vi bor og det vil si...kaldt og tørt..
Signatur
   #83
 149     0
Takk og takk. Ja, jeg mener at de tekniske forutsetningene skal være ok både med tanke på borehull og pumpestørrelse.

Huff - dette gjør vondt. 10-12 kroner per kwh i dag.

For å gjøre ting ekstra ille så har jeg liggende 3 varmematter ute på gårdsplassen for å klargjøre for graving i morgen. De har ligget der 1 uke og drar kontinuerlig 3kw. *skrekk og gru*
   #84
 149     0
Jeg har fundert mye på dette. Jeg har en teori om at de to sløyfene (radiator vs. gulvvarme) konkurrerer mot hverandre på et slags vis og det er dette som er hovedårsaken til dårlig effekt på min varmepumpe. I tillegg er huset bygd i 1979 og de fleste radiatorene er ganske tynne/flate. Derfor krever de nok enten svært høy turtemperatur (85 grader fra oljefyr) eller veldig lav strømningshastighet for å klare å avgi nok varme til rommet.

Gulvvarmesløyfen trenger på sin side middels - høy strømningshastighet og lav turtemperatur (30-40 grader) for å kunne drive effektivt.

Jeg tror løsningen vil være å sette inn en akkumulatortank + kaste ut et par av de tynneste radiatorene og erstatte de med en viftekonvektor. Hmm...i tillegg må jeg sjekke antall aktive meter i brønnen min. Det hjelper ikke om brønnen min er 180 meter hvis antall aktive meter bare er 150....Evt. supplere med litt jordvarme fra sløyfer i hagen.

Noen som har erfaring med å kombinere energibrønn og jordvarmesløyfer?

   #85
 3,573     buskerud     0

Dagpa, hvordan går det med din, ca100kwh totalt er det samme som jeg drar med luft/luft og panelovner i et 70talls hus på 200m2  og snitter da 20-22grader uten ved...
   #86
 149     0
Ligger fortsatt på det samme. Jeg har omtrent nøyaktig samme strømforbruk som min far som bor i samme by (6900 kwh fra 01.10.2009 - 01.01.2010).

De har 30m2 mindre BOA og er 2 personer mindre i husholdningen. 1 stk Luft-luft og resten elektrisk og ved...Altså har vi brukt litt mindre enn de har gjort, men jeg er naturligvis skuffet over at vi ikke ligger bedre ann...

Vi ligger ann til ca. 21000 kwh totalt for 1 år og det er jo ikke så værst. Forrige eier brukte 2700 liter fyringsolje + 10000kwh el. Vi bruker 21000 kwh el, så det er en vesentlig forbedring.

Som nevnt tidligere har jeg nå konkludert og skal gjennomføre følgende tiltak (i rekkefølge). Jeg har stor tro på punkt 3 som andre har nevnt som en suksessfaktor i overgang mellom høytemp radiatorsystem og lavtemp vann-vann vp:

1. sjekke med fagmann om noe er galt i mitt oppsett, pumpe eller brønn
2. sjekke antall aktive dybdemeter
3. installere viftekonvektor

Verste fall:
4. nytt hull eller jordvarmesløyfer

   #87
 25     Østlandet     0

ByggeBob:

Regner med at du kjører  Integral A1 Varmepumpe  på 150(?), men hva har du op Integral A2?

Det er nok her du finner årsaken til at effekttrinnet ikke slår inn  ;)
Anbefalt er vel 600, men mange setter den glatt på 990 vet jeg.

Hvis du går inn på "temperatur" hva viser integralverdien nå da?
Sjekk historikken og se hvor langt den har sunket ved innslag av varmepumpe.
Kan lønne seg å sette "loggetid" til 5 min for å logge endel timer.


  (trådstarter)
   #88
 5,112     Troms     0
Står på 600. Loggtid er på 10 min. Varmepumpen startet på integral -133 og -153 ved siste kjøring. Det gjør den stort sett alltid. Ved sist gangtid som var over 1,5 time så gikk integral ned til -233 før det begynte stige opp på plussiden igjen. Men 2 lange dusjer med sikkert 200 liter varmtvann  Wink gjorde at det var endel vann som måtte produseres....

Integral A1 selvsagt på -150 og A2 på -600.
Signatur
   #89
 25     Østlandet     0

Ditt anlegg ser ut til å spille meget godt sammen.
Dette inkluderer energibrønn, varmepumpe, varmedistribusjon og selve huset.

Hvem prosjekterte anlegget ditt ?
Ser ut som om det er flere på forumet som har nesten identisk anlegg.
  (trådstarter)
   #90
 5,112     Troms     0
Det er prosjektert av 4 ulike rørleggerfirma, 3 brønnborerfirma, 2 rørleggere, 1 varmepumpeekspert i Sverige.

Analyserte alle svar og innvendinger og tok "et beslut" på hvordan jeg ville ha det og burde være basert på denne data. Konfererte så det jeg ville ha med rørleggeren og jammen tror du ikke han lærte noe av meg også ;-)

Den største faren unngikk jeg, noe jeg ser flere har en tendens til her på forumet; og det er å velge en alt for stor pumpe. Det er etter min mening bedre å ha en pumpe som er litt for liten, enn å ha en for stor pumpe. Dvs hvis man ligger på grensen til å gå fra 8kw til 10 kw så var de jeg snakket med entydig enig at man skal gå for 8kw... temmelig motsatt av hva man normalt ville velge antar jeg.  ;)

Ser jo ut til at jeg har truffet godt med valget jeg tok etter alle innspill jeg fikk da.
Signatur