Jeg ville gitt blaffen i DUT. En inverterpumpe skal regulere seg inn og man kan fint ha for stor pumpe så lenge den regulerer fornuftig. Det beste er om man kjenner effektbehovet på boligen på det kaldeste. La oss si at man trenger rundt 6kw de kaldeste vintermånedene. Når pumpen så tar seg en runde med varmtvann betyr det 0kw til boligen denne tiden. Da må nødvendigvis pumpen produsere mer enn 6kw for å få temperaturen opp igjen. Jo større pumpe jo raskere går det, det samme gjelder varmtvannet, større pumpe reduserer tiden den bruker på varmtvannet. I andre enden har pumpen en begrensning på hvor lav effekt den kan levere før den produserer mer enn man trenger, dette er en utfordring høst og vår. Jeg mener at en inverterpumpe ikke skal trenge varmekoble for å varme boligen, da er den for liten. Varmekolben brukes for å heve temp på varmtvannet, ikke noe annet. Det er viktigere å undersøke reguleringen til pumpen man vurderer.
DUT kan man hente fra en tabell eller man kan synse litt selv, poenget er at den sammen med varmetapstall og ønsket innetemp gir en ide om varmebehovet på en kald dag.
Mulig du bør sjekke matten, jeg får:
23 - -9 = 32 K forskjell 0.710 w/Km2 x 450 = 319.5 w/K Varmebehovet blir da 319.5 w/K x 32 K = 10224w
Du kan fint borre en ekstra brønn på ett senere tidspunkt om det skulle vise seg nødvendig. Du vil neppe bruke 16kw annet enn når du fyller opp boblebadet ditt. Men det er fint at pumpen kan dra på litt. Du kan godt lese om varmepumpen du vurderer før du velger. Jeg ville organisert borring av brønn og fremlegging av rør til teknisk rom uten å gå via forhandler av varmepumpe. Så kan du komme tilbake til valget, og kanskje kjøpe nyere modell, når huset er ferdig. Men legg gjerne en plan for det tekniske rommet først som sist, særlig om du ønsker akkumulatortank.
Jeg finner ingenting om integral i manualen for hverken Atlas eller Calibra så det kan virke som de har gått bort fra gradminutter slik det var på Diplomat Optimum?
Da har isåfall Thermia forstått det. Gradminutter slik Nibe holder på hører ikke hjemme i en inverterpumpe. Ser også at de gir muligheten for å styre pumpen uten at det løper årlige kostnader. Såvidt jeg forstår det av pdfen på siden så setter man laveste og høyeste temperatur og det er akkurat hva jeg har drømt om at Nibe kan få til en dag. Bra jobbet Thermia!
Egentlig ganske greit:
Innetemp - DUT gir antall grader du må varme opp. Så ganger du dette med varmetapstall og antall m2 for å få ut et tall for varmebehovet ved DUT.
Det beste er om man kjenner effektbehovet på boligen på det kaldeste. La oss si at man trenger rundt 6kw de kaldeste vintermånedene. Når pumpen så tar seg en runde med varmtvann betyr det 0kw til boligen denne tiden. Da må nødvendigvis pumpen produsere mer enn 6kw for å få temperaturen opp igjen. Jo større pumpe jo raskere går det, det samme gjelder varmtvannet, større pumpe reduserer tiden den bruker på varmtvannet. I andre enden har pumpen en begrensning på hvor lav effekt den kan levere før den produserer mer enn man trenger, dette er en utfordring høst og vår. Jeg mener at en inverterpumpe ikke skal trenge varmekoble for å varme boligen, da er den for liten. Varmekolben brukes for å heve temp på varmtvannet, ikke noe annet. Det er viktigere å undersøke reguleringen til pumpen man vurderer.
kan det være riktig på et hus på 450m2 .. tek17
hvis ja , så holder det ihvertfall med en 12kw pumpe uansett. til både varmtvann og oppvarming.?
roter med hodet mitt dette ønsker selvfølgelig minst mulig bruk av el kolbe.
Mulig du bør sjekke matten, jeg får:
23 - -9 = 32 K forskjell
0.710 w/Km2 x 450 = 319.5 w/K
Varmebehovet blir da 319.5 w/K x 32 K = 10224w
Blir det aldri kaldere enn minus 9 der du bor?
så behovet er 10224w , + varmtvann ..
da burde jeg kanskje gå for en 16kw inverter pumpe..
håper det holder med 200 meter energibrønn da ...
Du kan godt lese om varmepumpen du vurderer før du velger. Jeg ville organisert borring av brønn og fremlegging av rør til teknisk rom uten å gå via forhandler av varmepumpe. Så kan du komme tilbake til valget, og kanskje kjøpe nyere modell, når huset er ferdig. Men legg gjerne en plan for det tekniske rommet først som sist, særlig om du ønsker akkumulatortank.
Har du borret eller skal du? Forskjellen i pris på 200 og 250m er nok ikke veldig høy...
Har boret brønnen , den ble 211meter (200 m i fjell) vann står 20 cm ned i foringsrør.