24,633
49
0
Thermia vann vann varmepumpe, ombygging fra 400v til 230 v
61
norg
0
har kjøpt 16 kW Thermia Diplomat duo, 3x 400 volt. Jeg har bare 230 v i mitt boligområde. Har villa på 360 kvm og bor i kaldt innlandsklima, temp på opptid -30 på vinteren
jeg er helt ny på varmepumpe (vann vann), er det noen som kan gi råd ?
1. Kan min vp kobles om/bygges om til 230 v.
2. hvor store inntakssikringer er nødvendig.
3. Hvor stort innkoblingsstrømstøt
4. har den mykstart.
5. hvor stor KVA trafo trenger jeg om jeg må bruker 230 - 400 v 3 fase trafo. hvor bør en kjøpe trafo?
6. Må suppleres med en vv bereder, hvilken type anbefales, trenger jeg akkumulatortank i tillegg til dette ?
7. Hva er viktig å vite om i forbindelse med oppkobling og igangkjøring ?
jeg er helt ny på varmepumpe (vann vann), er det noen som kan gi råd ?
1. Kan min vp kobles om/bygges om til 230 v.
2. hvor store inntakssikringer er nødvendig.
3. Hvor stort innkoblingsstrømstøt
4. har den mykstart.
5. hvor stor KVA trafo trenger jeg om jeg må bruker 230 - 400 v 3 fase trafo. hvor bør en kjøpe trafo?
6. Må suppleres med en vv bereder, hvilken type anbefales, trenger jeg akkumulatortank i tillegg til dette ?
7. Hva er viktig å vite om i forbindelse med oppkobling og igangkjøring ?
Sjekk hva kompressoren heter. Produsent og type.
Jeg mistenker at denne har en scrollkompressor. Dvs den kan ikke turtallsreguleres, maa gaa med konstant turtall. Viklingene kan da sannsynligvis ikke kobles om til 230v.
Nominell strom den trekker hvis du har trafo 230V til 400V vil bli ca 50A paa 230V siden. Mer enn det siden du har tap i trafo. Regn med at transformator vil koste noen tusenlapper i aaret, kun i strommen du maa betale i tomgangstap.
Startstrom kan du regne med blir minimum 8 ganger nominellstrom.
Du maa nok ha minimum 20kVA trafo. Da vil den ligge paa grensen. En slik trafo vil ligge pa minimum 15-20000kroner og du maa nesten ha heisekran for aa faa den inn i huset ;D
Intakssikringen din paa huset maa med andre ord veare grovt dimmensjonert..
Mitt raad til deg, faa pengene igjen og kjop deg en 230V pumpe.
Idioti aa kjope pumpe du ikke har anledning til aa bruke uten mye mikkmakk.
Scrollkompressoren kan reguleres med frekvensen, men det er ikke aktuell problemstilling pga kostnaden.
Mykstart er vanlig i Sverige og har ikke pumpa det, kan det kjøpes og ettermonteres.
Trafoen for 230V til 400V trenger bare å dimensjoneres for kompressoren. 5kVA burde da være tilstrekkelig for kompressoren på 4kVA og mykstart. Men den er jo heller ikke noen liten greie og koster flust med penger den også.
Trenger du varmeelementene, kan de brukes direkte, men gir bare et par tre kW med 230V. På den annen side er det mange som ikke bruker varmeelementene i det hele tatt, så kanskje det ikke spiller noen rolle for deg?
Uansett er dette et dyrt prosjekt og man skal ha fått varmepumpa veldig billig for å gidde å bruke tid og penger på ombygging.
For det forste er det ikke regulering av motorturtallet som er problemet. Det er superlett med dagens teknologi.
Problemet ligger i hvordan en scrollkompressor fungerer. Den kan ikke turtallsreguleres, dog har noen helt nye modeller paa forsoksstadiet hatt moderate resultat, men det er vanskelig.
Ogsaa anbefaler du en 4kVA trafo til det TS sier er en 16kW kompressor ???
Ta deg en VM polse
Det er sikkert lett å frekvensstyre en kompressor, men billig er det ikke og i dette tilfellet heller ikke noen vits i.
For øvrig kan de fleste Copeland scrollkompressorer turtallsreguleres. Går man litt ned på effekt, får man faktisk litt bedre virkningsgrad. Finnes flere leverandører som leverer inverterstyrte vann-vann scrollvarmepumper, men felles for dem alle er at det slett ikke er noen billig fornøyelse.
Edit: her er en link.
http://www.emersonclimate.eu/literature/Chillventa/2010_1014_PREL_Heating%20Scroll%20Inverter_en.pdf
Uansett, det er neppe en flunkene ny variabel scrollkompressor i denne pumpen. Siden selve kompressoren er 4kW kan det jo faktisk veare en stempeltype og man har andre muligheter.
Men man kommer neppe utenom transformatoren. Og en 4kVA trafo starter nok paa 10.000kr + mva og roten av 3 som elektrikeren skal ha.
En 10 kVA transformator veier 83 kg og har et tomgangstap på ca 350 W. Det finnes også utstyr som kan begrense statstrømmen til transformatoren hvis det blir et problem. Ta kontakt med en trafoleverandør for å sjekke dette. F.eks http://www.noratel.no
Kompressoren og sirkulasjonspumpe vil da trekke fasestrøm på 19,3 Ampere + noe tap til trafo. Når tillaggsvarme kobler inn for fult vil den i tillegg trekke en fasestrøm på ca 22,5 Ampere.
Undersøkte litt rundt dette for et par år siden, da jeg også vurderer en slik. Konkluderte da med at det vil være fullt mulig. I vårt tilfelle vil tilleggselementet bare svært sjelden være innkoblet, og da neppe på full effekt, med mindre det er noe feil med pumpen. Men da trekker jo ikke den strøm.
Hva koster det aa ha denne trafoen igang i 10 aar?
10kVA trafo er et absolutt minimum til en motor paa 7.2kW som trekker endel reaktiv effekt. Faar du den ny til under 15000kr saa skal jeg sette et kryss i taket her.
Ogsaa skal du ha en elektriker til aa legge opp kurser med egnet vern. Og intakssikringen din maa veare dimmensjonert for baade last og startstrommen som oppstaar.
Selvfolgelig er det mulig. Men jeg ser ikke okonomien i det.
Nå har jeg ikke undersøkt så mye rundt andre leverandørers pumper, men Thermias 230 V pumper er levert med 1-fasemotorer og disse leveres bare opp til 12 kW. I følge Thermias datablad har 230 V enfasemotoren til 12 kW modellen en nominell effekt på 5,5 kW mot trefasemodellens 5,0 kW Der veies trafotapet, gitt at man kan ha trafoen innkoblet bare når kompressoren går.
Jeg antar at styrespenningen for 400 V pumpen tas ut mellom fase og 0, og derved kjøres med 230 volt. sirkulasjonspumpen vil jeg også tro er mulig å koble om eller skifte til en 230 V utgave. Gitt dette er det bare behov for å ha trafo innkoblet når kompressor går. Trafoen vil da ha et tap på 350 W når kompressoren går og ikke ellers.
Ser at installasjonen blir noe dyrere, men gitt at man er heldig med borehull og har mulighet for lav framlednings temperatur og derved god COP, behøver ikke driftsøkonomien bli helt gal.
ser ut for at du har greie på dette, mange rare svar her... noen med peil, andre uten... :)
Årsaken til at jeg kjøpte denne Thermia diplomat duo 16 kW vp er at jeg fikk den ny meget billig, 2 år gammel, ubrukt, 40 000 nok.
Kan det være mulig å koble om kompressormotoren slik at den kan brukes på 230 v 3 fase ??
Komressoren er av type: SCROLL
jeg er fortsatt usikker på innkoblingsstrømmen og hvor stor trafo 230 v - 400 v jeg trenger.
P= √ 3 x U x I dvs I = P / ( √ 3 x U)
kompressoren er i 3 x 400 v utførelse og har en merke effekt på 7,2 kW.
Dette skulle gi en merkestrøm (400v) på 10 A.
Transformert til 230 v snakker vi da om ca 18 A merkestrøm
hvilken innkoblingstrøm dette medfører vet jeg ikke.
med tomgangsstrøm på 350 w for trafo, dette gir: 0,350 x 24 x 52 = ca 430 kWh pr år, altså en kostnad på ca 430 nok. er ca 1 nok pr kwh. I drift er vel tapet gjennom trafoen noe større ?
om vinteren nyttigjør jeg meg tapet i form av varme, så kostnaden ved tap gjennom trafoen er vel ubetydelig.
så er det spørsmål om jeg skal bruke 400 v varmekolber eller ikke, om de skal benyttes med 230 kobling som gir kun en tredjedel effekt, eller om det er fornuftig å dimensjonere trafoen for dette også og kjøre de på 400 v.
Hva anbefaler du ? ev andre som mener å ha greie på dette ?