#11
 653     0
Vår Carrier 9KW (samme som IVT) veksler direkte fra LT-HT-LT uten stans, men dette skjer kun når det er kaldt ute (som nå).

Normalt dekker den varmebehove først og deretter går den rett overt til VV-produksjon. Når denne er ferdig, har returen vanligvis ikke falt så mye at varmeproduksjonen må starte igjen, og da stopper kopmpressoren.

Jeg tror faktisk det er sånn at den alltid starter med varmeproduksjon så sant retur er lavere enn settpunkt, selv om det er VV som "trigger" start, men dette er jeg ikke helt sikker på.

... men hvis kompressor først har stanset, går det minst 15min før den starter igjen ...
Signatur

Tom
   #12
 1,545     Sørlandet     0

Hvis maskinen min produserer varme til gulvene (lav temp) og det oppstår et tappevannsbehov (høy temp) så legges produksjonen direkte over. Andre veien blir det taktsperre.

Alle vann-vann varmepumper som jeg vet om har en funksjon som heter startforsinkelse. Det betyr at pumpen ikke starter før en viss tid etter at den sist stoppet. På min pumpe er dette satt som standard til 10 minutter. Kan ikke sette tiden lavere, men jeg kan sette tiden høyere.

Taktsperre har jeg ikke hørt om. Et merkelig ord. Finner det ikke et eneste sted. Fyren fra AI sier litt lenger oppe at taktsperre er det samme som andre kaller startforsinkelse. Forskjellen er at AI venter 20 minutter som standard og ikke 10 som f.eks min CTC.

Det jeg ikke skjønner er at det skulle være et problem å skifte mellom varmeproduksjon og varmtvann og tilbake mens pumpa går.  Kan ikke se at det skulle være et problem hverken for hetgass eller kompressor. Min pumpe er bygd opp slik at den alltid produserer begge deler samtidig via et kamrør tappevartvannsspiral, så dette vekslingsproblemet har ikke jeg. Har man en pumpe som går døgnet rundt, betyr jo det at den må ta seg en 20 minutters ufrivillig pause før den kan varme hus etter å ha varmet varmtvann.  Jeg vil gjerne lære hvorfor det skulle være nødvendig.
Signatur
   #13
 741     Det glade Sørland!     0
Jeg baserer mine utsagn her på observasjon av varmepumpen min. Men jeg vet ikke hva taktsperre er. Har som sagt obs. at maskinen gladelig legger over fra husoppvarming til tappevannsmodus på direkten, men andre veien får den taktsperre. Nå er ikke jeg noen kjølemaskinist Wink, men trodde at store og brå forandringer i hetgasstemp i kompressor var usunt for denne.

Hvis Mr. AlphaInnotec leser denne tråden kan kanskje han svare?
Signatur
   #14
 3,704     Ringerike     0

..... Min pumpe er bygd opp slik at den alltid produserer begge deler samtidig via et kamrør tappevartvannsspiral, så dette vekslingsproblemet har ikke jeg....


Hmm.. da taper du vel COP. Det er det som gjør vekselventil til en fornuftig løsning, 2 tempnivåer ut fra vp avhengig av behov. Min sirkpumpe stopper ved varmtvann prod for å ikke forstyrre sjiktene i tanken.
Signatur
Tom
   #15
 1,545     Sørlandet     0

Hmm.. da taper du vel COP.

Det er det delte meninger om og kommer helt an på situasjonen.
Akkurat nå går pumpa mi 100% av tiden og sender ut mye vann med høy temperatur.  Da øker faktisk virkningsgraden, da pumpen kan gå jevnt og trutt og slipper å avbryte det den holder på med for å gjøre noe annet.

I andre tilfeller kan det hende jeg taper litt i virkningsgrad. F.eks når det er vår eller høst og temperaturen på vannet til husoppvarmingen er lavere, samtidig som jeg jo trenger varmt tappevann. For å avhjelpe situasjonen, vil varmepumpa ved hver 4. start varme alt vannet i akktanken opp til 55 grader selv om vannet til fremledning kanskje ikke er mer enn 40 grader.  I en slik situasjon vil en løsning med vekselventil veksle over til bare å varme vannet i tappevannstanken til 55 grader og så gå tilbake til å varme vannet til huset kun de nødvendige 40 gradene.

Så kan man veie disse forskjellige greiene opp mot at i min akktank finnes det en plate midt i tanken som sperrer for sirkulasjon men som lar varmt vann stige til toppen av tanken og bli liggende der som varmelager kun for tappevannet. Det gjør at mengden vann som varmes opp ekstra mye faktisk ikke blir veldig stor.

Neste moment er det faktum at vekselventilen er den aller mest utsatte komponenten i en varmepumpe og er kjent for å krangle og lage trøbbel. I tillegg har man så problemstillingen rundt det faktuum at når pumpen produserer varmtvann til tapping, går temperaturen på vannet til husoppvarmingen  rett i dass.  Er det da veldig kaldt ute, går det enda fortere i dass. Som en bieffekt av dette, vil man også få en voldsom jojotemperatur på vannet som sirkulerer i husoppvarmingen, som igjen gir seg utslag i kneppelyder fra radiatorer og rør. Og med jevne mellomrom trenger man å kjøre temperaturen i VVB-delen opp i 65 grader for å drepe eventuelle legionellabakterier. Det har COP=1 fordi det skjer med el-kolben.

Så alt i alt? Forskjellene i virkningsgrad er antagelig temmelig marginale for de to løsningene. samtidig er det et faktum at man ikke kjøper CTC om man vil ha mye tappevarmtvann med høy temperatur. En av de få varmepumpene som faktisk klarer den oppgaven med glans er finske Ekowell.

Taktsperre på varmepumpen: Hindrer - ecoheat4.jpg - Tom
Signatur
   #16
 123     0
Hei,

Alpha-InnoTec varmepumpene skifter fra varme/varmtvann/varme uten noen stopp, etter oppvarming av varmtvann sjekker varmepumpen om det er behov for varme og fortsetter enten videre drift eller stopper opp.

Taktsperre er mer for å skåne varmepumpe fra hyppige start/stopp i varmeanlegg med liten akkumulering i bygningskropp / aktivt vannvolum.

Vekselventiler som krangler har jeg hørt om, AIT testet noen rimelige fra Italia, de kuttet vi fort ut.... Vi bruker i dag ventiler fra Sverige og Sveits som er spesialutviklet for varmeanlegg.

Levetid til ventiler, pumper etc. er sterkt avhengig av forurensninger og vannets surhet, egentlig burde varmeanlegg i boliger ha en enkel form for vannbehandling med filtersystemer eller kjemikalier, dette blir sjeldent tatt i betrakting, trolig mest på grunn av manglende kunnskap og markedsføring. Mitt eget anlegg har ikke vannbehandling men dette blir montert til våren.

Forøvrig er det en stor forskjell på COP mellom 35/40 og 55 C uansett systemløsning eller merke varmepumpe, varmtvann må vi alle ha, 50/55 C rekker for bad/dusj, for kjøkken er det fornuftig med en liten 5-20 liter ettervarmer.
Legionella er egentlig ikke noe tema, det har en kontroll på i dag.
Signatur
   #17
 741     Det glade Sørland!     0
Etter mer observasjon av maskinen min ser jeg nå at den også legger over fra varmtvannsproduksjon tilbake til gulvoppvarming.

Det jeg så var at maskinen gikk på gulvvarme, varmtvannsbehov oppstod og varmtvann ble produsert, etter dette gikk varmepumpa tilbake til gulvoppvarming. Ingen stopp i mellom noen av syklusene.
Signatur