10,313    19    0  

Væske/vann anlegg til radiatorer fra 70-tallet

 27     Østfold     0
Hei.

Jeg skal investere i et varmepumpeanlegg med energibrønn.
Har tenkt til å kjøpe pumpen Thermia Diplomat Optimum G2 10kw og 200 meter borehull.
Det er et hus fra 1973 som i dag har oljefyr som varmer opp vann til radiatoranlegg. Bruker ca. 3000 liter i året. Ligger i indre Østfold.
Det er ca. 180 m2 som skal varmes opp og det er 13 radiatorer.

Ser at flere skriver at radiatorer fra 70-tallet ofte er underdimensjonerte og krever høye temperaturer. Radiatorene er enkle, ikke doble.
Må jeg bytte ut radiatorene til nye radiatorer som trenger lavere turvannstemperatur, eller vil det fungere med de som er der? Eller kan man bytte ut noen av de med viftekonvektorer?
Hvor varmt klarer G2 å varme turvannet uten å måtte bruke tilskuddsvarme?
Ser også at noen mener man burde ha en akkumulatortank i tillegg til varmepumpen slik at den ikke må jobbe så mye. Trengs det i et anlegg som dette?

Takk på forhånd for alle svar!


taz
   #1
 3,840     Haugesund     0
Ikke akkurat løsningsrettet, men er det ikke på trappene tilskudd for fjerning av oljefyr ?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 27     Østfold     0
Skal også bruke dette til oppvarming av varmtvann selvfølgelig.
   #3
 1,214     Norge     0
du bør vel prøve selv å shunte ned for å se hvilken temp DU må kjøre ut når det er kaldt ute for at det fortsatt skal være varmt og godt inne!!
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 27     Østfold     0

Ikke akkurat løsningsrettet, men er det ikke på trappene tilskudd for fjerning av oljefyr ?


Har søkt om tilskudd fra Enova, hvis det var det du tenkte på?
Eller skal det komme noe ekstra tilskudd for fjerning av oljefyr?


du bør vel prøve selv å shunte ned for å se hvilken temp DU må kjøre ut når det er kaldt ute for at det fortsatt skal være varmt og godt inne!!


Får ikke testet det nå, nå har det jo blitt varmt ute.  :)
Oljefyren er veldig gammel også, så jeg aner ikke hvor mange grader det er på vannet som blir sendt ut i forhold til hva shunten står på.

Er det alltid anbefalt å ha en akumulatortank til varmepumpesystem med vann?

   #5
 1,214     Norge     0
Det er iallefall anbefalt med eit vannvolum å jobbe mot viss ein har luft til vann løysing!
Har sjøl eit hus frå 1972, radiatorane er enkle med "riller" på framsida, ned til -10'c holder det med 40'c ut frå kjelen.. ta deg ein tur på clas og kjøp deg eit termometer til å feste på rør, sett det på tur røret so du ser ka temp du kjører ut..
Signatur
   #6
 159     Ottestad     0
Det hadde absolutt vært kjekt å vite omtrent temperatur på tur-vannet på en kald dag. Hvis du trenger over 55 grader så må du bytte til større radiatorer eller sette inn en viftekonvektor eller to. Du beskriver enkle radiatorer, og da mistenker jeg at du ville tjent mye på å oppgradere.

En varmepumpe med "flytende kondensering" (slik den du beskriver) bør ha omtrentlig 20-25 liter vann i systemet pr kw den produserer. Er varmepumpen på 10kw så bør den ha omtrent 200-250 liter. For å øke volumet opp mot dette er det vanlig å koble tur-vannet innom en tank på linje med en radiator. Det man ønsker å oppnå er at varmepumpen skal få gode arbeidsbetingelser. Kompressoren liker å jobbe i lengre perioder - ikke starte og stoppe ofte som du vil oppleve hvis det er for lite vann i systemet.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 27     Østfold     0

Jeg tror 55 grader på turvannet holder rimelig lenge.
Det er sjelden det er kaldere enn 10-15 minus. Blir det for dårlig kan jeg jo bytte ut noen av de gamle radiatorene med nye, evnetulet en viftekonvektor.

Kommer nok til å investere i en akkumulatortank på 200 liter.

Hvordan er det med termostater på radiatorene. Er dette noe å annbefale for styring av temperaturen i forskjellige rom uavhengig av varmepumpen?

   #8
 159     Ottestad     0
Husk bare at pumpen ikke greier å produsere varmere vann enn 55 grader (muligens klarer G2 litt varmere, men anta 55 grader). Hvis det blir så kaldt at du trenger varmere vann så spiller det ingen rolle hvor stor pumpe du har. Radiatorsystemet må greie å avlevere den ønskede effekten med en maksimal temperatur på 55 grader. Men som sagt, man kan alltid utvide med flere radiatorer senere :)

Entusiastene mener at man kan sløyfe termostater på radiatorene og utelukkende på utetemperaturen og en eneste inneføler. Fordelen med å gjøre dette er at pumpen alltid vil ha tilgang til hele vannmengden i systemet. I praksis vil det ikke skade med noen termostater hvis pumpen har nok vann å jobbe med uansett.

Selv har jeg stort sett radiatorer fra 70-tallet og ikke en eneste termostat. Faktisk har jeg ingen inneføler i det hele tatt. Dette fungerer overraskende bra, men jeg anbefaler inneføler og kommer til å installere dette selv. Når det blåser blir det litt kaldt, og når solen står på så blir det litt varmt.
Signatur
   #9
 3,573     buskerud     0
Mine 70 talls raddiser funker greit med 55-60 grader i over etasjen med 10cm isolasjon.
I sokkeletasjen   blir det for kaldt.  Men der er detikke best ioslering eller vinduer..Trengte å shunte 70 grader for å varme rom der ved -5
Nå har jeg rivd ut radiatorerne der(de var meget fulle av seigtflytende svart guffe vann og klumper) og byttet med panelovner, men  fyrer fortsatt hovedetasjen med olje, styrt av en automix20  elshunt  som  tempføler i stua, og turvanns føler på et rør rett fra fyr.

Det funker utmerket.  Synd anlegget mitt suger olje som en chevy van og rørverket ser ut som "kom skal vi drite" som en kompis sa så diskre... ....  så jeg bytter til luft  luft om en ukes tid ... og ut med alt skrotet...

Så rett og slett, som folk sier her, prøv med 55 grader, har du bra kvalitet på anlegget, så KAN det holde... synd det neppe blir 20 minus med det første..

Siste redigering: Thursday, March 19, 2009 6:15:41 AM av woodbear
   #10
 50     Nøtterøy     0
Vi har også oljefyr / enkle radiatorer fra 1973, bor i Vestfold, like ved sjøen. Prøvde å shunte ned til 50C mens det var ca. -10 C ute. Det ble ikke varmt nok. Vet man kan få ut mer enn 50C fra varmepumper, men da har jeg forstått at virkningsgraden til pumpa synker.
Vil helst klare meg uten vifte konvektorer. Har noen erfaring med å bytte til lavtemperatur radiatorer for å få mer effekt ut av varmepumpa? Blir radiatorer som avgir 1000-1500W ved. f.eks. 45C vann veldig store og klumpete?