#12
 3,535     0
Så om det er mulig, legg lavspent ledning til en annen husstand, og spre godene!

Og så kan du bruke samme kabel for å kjøpe strøm gjennom naboen til 25-30 øre/kWt som du kan selge tilbake til din kraftleverandør som solstrøm for 1 kr/kWt...
Neida, jeg er ikke alvorlig. Hvis noe slikt ble oppdaget, ville det garantert vært straffbar svindel. Men antagelig ville det være teknisk mulig.
   #14
 3,210     Vestlandet     0
Se der ja. Jeg lurer litt på hvordan de finner driftspunktet (spenning og strøm fra panelet) når de må forholde seg til andre kontrollere. Men mulig det ikke er noe stress Smile
  (trådstarter)
   #15
 60     Midt-Norge     0

Takk for alle gode innspill og forklaringer!
Konklusjonen er at jeg ikke gidder å gå videre med å utrede mulighet for en slik løsning. Smile

Har ikke energibrønn enda, men håper det blir i løpet av sommeren eller høsten. Da er planen å installere en stor akkumulatortank for å varme opp på dagtid.

Det som gjorde at jeg begynte å tenke på dette var at jeg oppdaget at Tibber har endret på vilkårene.
De kjøper nå bare 1000kWt i året til 1 krone.
Og etter hva jeg har sett, (eller ikke funnet), så ser det ut som at Otovo ikke tar imot flere nye kunder.
Mistenker dette er et resultat av at Otovo og Tibber har startet samarbeid.

De har selv sagt at de taper penger på dette og jeg er fullt klar over at det ikke kommer til å vare evig.

Jeg hadde bare et håp om at de gode avtalene varer såpass lenge at prisen på batteri blir mer menneskelige.
Nå er løsningene for dyre for å lønne seg med den lave strømprisen vi har.
Men får jeg installert batteri i fremtiden, så vil jeg være helt selvforsynt med strøm fra sen vår til tidlig høst.
Og det beste er jo å bruke mest mulig selv, sånn at man slipper nettleie på forbruket nattestid.
Signatur
TSt
   #16
 13,730     0
Ideen om å varme opp akkumulator på natt når strøm kommer til å bli billigere og bruke om dagen når den er dyrere vil nok komme. Men med varmepumpe som kilde så er det jo ikke sikkert at dette blir lønnsomt siden den må dimensjoneres så mye større hvis all varme skal hentes ut på kortere tid. COP kan også bli dårligere ved høyere belastning (men kanskje også motsatt ved at den kan kjøres optimalt når den først brukes) Så regnestykket på lønnsomhet blir nok ganske komplisert.
   #17
 3,535     0
Du behøver ikke vente på at strømmen skal bli billigere om natta. Med timesavregning og spotpris har du det allerede. Men det er neppe kosteffektivt å varme akkumulator nattestid: Den "billige" perioden er her i Midt-Norge typisk på 3-4 timer, mellom 02:00 og 06:00. Ofte har prisene gått ganske høyt opp allerede kl. 06:00.

Kurvene på NordPool (f.eks. https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=chart) kan lett lure deg: For dagens priser (Trondheim) ser det ut som om bunnen av kurven (02:00-04:00) ligger på under sjettedelen av nivået kl. 07:00-08:00. Men bunnstreken er ikke 0, den er 22. Prisen går fra 23,76 til 35,57, dvs opp med en faktor på 1,5 - ikke en faktor på 6! Så natte-besparelsen er mye mindre enn man kan ledes til å tro.

De fleste har vel den akkumulatoren de kan få utnyttet: Produser varmtvann til morgendusjen mellom 02:00 og 06:00, og slå av berederen etterpå, så den ikke varmer alt det friske, kalde vannet som har kommet inn midt under pristoppen 07:00-08:00. La vannet være kaldt, så får du både mindre varmetap fra berederen, og du kan varme den når prisene begynner å falle utover ettermiddag/kveld (det varierer forbausende mye når prisen begynner å synke).

Vanligvis trenger du ikke mye varme når hele familien er på jobb/skole. Det er først utpå ettermiddagen, 12-16 timer etter oppvarmingen, varmen utnyttes. Skal du utnytte varmen direkte, f.eks. til VBV, må den da ha en temperatur på minimum 35 grader (og det ved slutten av bruken). Med såpass høy temperatur får du lett et varmetap som spiser opp hele besparelsen. En "dagtank" er egnet med termiske solfangere som uten el-tilskudd (bortsett fra sirkulasjons-pumpa) fra midt på dagen til utpå sen ettermiddag kan varme tanken til kanskje 80-90 grader, men det fungerer langt dårligere med "billig" strøm som kilde. (Bruker du en liten formue på å få "gratis" strøm fra solceller, da har du neppe særlig sterk bakgrunn i investeringsanalyse.)

Forøvrig: Sist helg la jeg inn i et regneark time-for-time-forbruket mitt for hele mai måned, sammen med time-for-time-prisene fra NordPool, multipliserte sammen og summerte. Beregningen ga et avvik på 43 øre i forhold til beregningen fra strømleverandøren. Det kan skyldes f.eks. ulik avrunding på femte desimal, eller ulikt tidspunkt å beregne EUR-til-NOK-kurs (jeg brukte NordPools kurs, som kan variere fra time til time - kanksje strømselskapet betaler i Euro og oppdaterer kursen daglig). Ihvertfall bekreftet det at jeg får strøm til time-for-time spotpris.