12,584    32    0  

Varmepumpa går omtrent konstant, er det vanlig?

 28     0
Heisann, jeg har en Thermia Diplomat Duo. Nå ligger det på -13 grader ca ute. Var nede og så på varmepumpa et par ganger i dag, og loggen viser at den går omtrent konstant. Stopper hver tredje time eller noe, men begynner å gå etter 20 minutter. Jeg har ikke akkumulatortank. Er det vanlig at pumpene går konstant når det er så kaldt som det er nå, eller kan jeg ha jeg noen innstillingsproblemer (eventuelt underdimensjonering av energibrønn, huff). Pumpa leverer ca 35 på turledningen, måltemperaturen akkuratt nå er 36. Huset er varmt og godt, men det var dette med driftstiden jeg er usikker på.

   #1
 741     Det glade Sørland!     0
Hva er temperaturen fra brønnen, KB inn?
Signatur
   #3
 741     Det glade Sørland!     0
Ikke noe i den temperaturen som skulle gi pumpen din store problemer. De fleste varmepumpers oppgitte effekt er nettopp ved KB inn=0 grader. På den annen side så yter pumpene noe mer ved høyere KB inn temp, ca 3% pr grad. Da er nok svaret så enkelt at energibehovet for å holde temperaturen i huset ditt begynner å nærme seg den effekten som pumpen din kan levere.

Det er forøvrig andre faktorer som også spiller inn. Har du utekompensert turvannstemp og utetempen faller så må varmepumpen øke temperaturen i betongen i sålen til huset. Dette er svært energikrevende samtidig som mye energi avgis fra gulvene inne i huset. En slik kombinasjon vil føre til lange driftsperioder. Har du imidlertidig jevn utetemperatur og jevn innetemperatur og pumpen går 3t med bare 20min hvile i mellom, så nærmer du deg hva pumpen din kan gi.
Signatur
   #4
 318     Bergen     0
Varmepumpeleverandøren vår var ganske klar på at det er bedre å underdimensjonere en pumpe enn omvendt.  Det ideelle er vel 75% av energibehovet.  Grunnen til dette er at det er oppstarten som sliter mest på pumpen, og en overdimensjonert pumpe vil ha hyppigere stopp og start.  Det beste for pumpen er å gå kontinuerlig.
  (trådstarter)
   #5
 28     0
Jo, men det vil jo også føre til økt strømforbruk vil det ikke? Og det er jo ikke nødvendigvis noen fordel.

Pumpa er 6.6 Kw og jeg har 120 meter aktivt hull. Varmer ca 130 m2 med gulvvarme.
   #6
 318     Bergen     0
Mjo, forsåvidt ettersom pumpen da bare klarer å dekke en del av varmebehovet i boligen, så må resten 'toppes' av andre energikilder.

Men en vesentlig del av kostnaden med en varmepumpe er investerings- og avskrivningskostnaden.  Derfor gjelder det å få den til å vare lengst mulig.
   #7
 194     Ålesund     0
Hørte en har endret anbefaling på kjøring av varmepumper. Tidligere var det vanlig å si at en varmepumpe burde kjøre hele tiden, men en ser nå at pumpene da får en vesentlig kortere livstid i tillegg til at slitedeler må byttes. på toppen kommer da, som nevnt over, strømkostnaden.

De nye anbefalingene går i å ha en akkumulatortank som varmepumpen kjører mot.

   #8
 78     oSLO     0
Jeg har fått anbefalt fra både importør og rørlegger at en 5.9 kw pumpe burde holde for mitt hus. Bygges etter TEK07 og pumpa skal varme 215m2 gulv,  i kalde innlandet. Det var av samme grunn som nevnt at pumpa burde heller være litt underdimensjonert enn for stor. Burde heller bore litt dypere enn norm for en slik pumpe. Blir det feil? Kan ennå forandre mening og bestille et hakk større pumpe.
   #9
 741     Det glade Sørland!     0
Jeg ville ha anskaffet et hakk større pumpe og samtidig satt inn en akkumulator tank. Det er nesten "ingen" prisforskjell fra 6 ttil 8kw modeller.

Når det gjelder borehull så er det aldri galt å borre litt lengre ;D
Signatur
   #10
 382     Østfold     0
meneh!

Hva i all verden???  ???

Hvilke varmepumper er det som har bedre av å gå mot akkumulatortank?

Min Thermia Diplomat 6 (vann-vann) har ingen mulighet for å eksternt styre start og stopp med f.eks termostat i en akkumulatortank. Dette betyr at den vil starte og stoppe like mye/lite som før! Eller?