KE
  (trådstarter)
   #41
 3,667     Hordaland     0
Noe av grunnen til at jeg vurderer ekstern tank er nettopp det å ha lav temperatur i tanken og da krevers større volum for samme mengde dusjvann. Men hvis varmepumpen klarer å produsere på demand så er nok intern tank å foretrekke grunnet plassen det opptar.

Angående legionella mener jeg at vi ikke skal la være å tenke på det, en varmepumpe hever temperaturen gjerne en gang i uken, om det kunne vert skjeldnere trenger vi ikke å diskutere. Men å la være å tenke på dette blir for dumt, for noen år tilbake fikk vi legionellabakterien midt i fleisen under ett utenlandsopphold, vedkommende som fikk dette var ikke så sprek de dagene.

Sammenligningen med vhs/beta og alle de andre skjønner jeg, men med dine argumenter skulle helst vente på laserdisken som heller ikke ble noe. Det blir helt feil å sammenligne ett enkeltprodukt med ett sammensatt smarthus der man er avhengig av en rekke enheter. Da får du heller bruke tcp/ip i din sammenligning, en pc bytter man ut på dagen det, det gjør man ikke med smarthus.

   #42
 1,015     Revetal     0
Du har helt rett, det er legionella-hysteri, sammenlignet med den reelle risikoen er det komplett galskap.

Som du sier så oppstår ikke Legionella på kort tid, i tillegg må forholdene ligge til rette for at det både kan oppstå og videre faktisk havne i lungene våre. det må pustes inn. Hver sommer drikker småbarn litervis med legionellavann i små basseng i hagen. De får ikke legionellainfeksjon av den grunn.

Bakterier kan ikke gro i kobber, materialet er bakteriedrepende i seg selv, ved gjennomstrømmingsoppvarming vil det heller aldri kunne bli Legionella.

Legionella-infeksjoner har stort sett utelukkende vært ifm ventilasjonsanlegg.

Tankene må derimot være svært mye større for å få tilsvarende mengde varmt forbruksvann, både fordi som du nevner temperaturene er mye lavere, men også fordi varmeveksling ikke klarer å kjøle ned tanken, "tømme den", ned til samme temperatur som i en vanlig VVB. Fordelen er forsåvidt at vannet ikke blir brått veldig kaldt når det er tomt heller, det blir bare gradvis kaldere mens balsamen skylles ut. Når dette skjer kan bare vanntrykket i dusjen skrus ned litt så er vannet varmt nok en liten stund lenger.

En vanlig bereder er et "batteri med 200 liter x 60K (70C-10C) = 12000kCal= 14kwt
En akkumulator med store spiraler eller plateveksler vil typisk måtte være 3-4 ganger større. F.eks 800 x 15K (50C-35C snittemperatur)

SCOP/årsvirkningrad inkl. tilleggsel vil i praksis normalt bety 1,5 vs 3 for VV, så da kan jo hver enkelt vurdere ift sine VV-behov eller fremtidige ønsker om hva som både lønner seg og gir nok kapasitet. Det koster ikke veldig mye ekstra for en stor ekstern tank, det er heller plassmangel som begrenser.
Signatur
   #43
 3,535     0
Man skal ikke totalt ignorere legionella-faren, men ha en nøktern holdning til det uten å bli hysterisk. Å koke opp beholderen tre ganger om dagen, slik en kontroller jeg sjekket kunne settes opp, er hysterisk.

Laserdisk var faktisk ganske stor i store deler av Asia i et par tiår, og var betydelig mye større i USA enn i Europa. Det jeg sier er heller at i Europa var LaserVision-markedet så nølende at man ikke skulle satse på LaserVision, men vente til DVDen var etablert.

Forøvrig var LaserVision et teknisk sett langt bedre system enn konkurrentene på den tiden - langt bedre billedkvalitet, brukerfunksjoner som vi ble vant med da DVD kom (navigering, stabilt stillbilde, billigere masseproduksjon enn tape-formatene, ingen slitasje ved bruk, ...), men det hjalp dem ikke til å få noe stort gjennombrudd på vestlige markeder.

Smarthus har kommet så famlende og nølende over en periode på tre tiår, med flere forsøk på å slå igjennom, uten særlig suksess. Likheten med 3D TV er på mange måter slående; det ble også tungt markedsført, og mange leverandører meldte sin støtte, men til tross for at masse småkonkurrent-teknologier ble luket ut så vi bare sto med et par å velge mellom, falt det til jorden denne gangen også. I dag forsøker sterke markedskrefter nok en gang å gjøre smarthus til mainstream, med sterk støtte fra f.eks. Teknisk Ukeblad som arrangerer konkurranse om "Norges smarteste hus". Les leserkommentarene: Du skulle tro at snittet blant TUs lesere var ganske tekno-orienterte, men selv blant dem er det ganske mange som sitter hoderystende og ser på: Dette er kun for entusiaster med høy kompetanse som kan designe, installere og drifte ting selv. Ingeting for vanlige folk. Systemene er langt fra ferdige til bruk enda.

Kanskje du kan sammenligne X10 med den aller første presentasjonen av LaserVision i 1972. Det tok seks år før den første produktlanseringen, og det er vel der vi står i dag. Så tok det 10-15 år før det var vel etablert i Asia, men først med DVD, tjue år etter LaserVision, ble det noe som var aktuelt for de store vestlige markedene. Det tar noen år før vi kommer dit med smarthusene.

Jeg tror at enhver protokoll som krever egen fysisk bærer er dødfødt på lang sikt. Gud & Hvermann har en WLAN-ruter i dag, og det som kan henge seg på den har et enormt pre når folk flest skal anskaffe smart hjemmeutstyr, framfor standarder som krever enten et eget radionett eller egen kabelføring. Kontroll-softwaren må snakke standardiserte protokoller over IP, men krav til egne fysiske kontrollere er en blokkering. (Mange mindre enheter vil snakke IP over f.eks. Bluetooth Smart, men det er helt kurant å sette opp en WLAN/BTsmart relestasjon på relevante steder.)

Så jeg kjøper ikke noe LaserVision smarthus-teknologi i dag. Jeg venter på DVD-smarthuset.

KE
  (trådstarter)
   #44
 3,667     Hordaland     0
Du får gi beskjed når du har kjøpt deg smarthus da, hvis jeg fortsatt er i live.

Jeg konkluderer da med at det er ingen ulemper med å ha separat tank, man får litt lengre varme i dusjen og det hele tar endel mer plass. Har spurt tidligere hviken tank som anbefales.
   #45
 3,535     0
Du får gi beskjed når du har kjøpt deg smarthus da, hvis jeg fortsatt er i live.

Kanskje jeg gir beskjed før det, også, når jeg har fått på plass VV-system som kan levere "uendelig" mye varmtvann og som fungerer selv ved strømbrudd, så kan vi sammenligne Smile

Jeg kan nok få meg masse annet også, som for alle praktiske formål gjør en nevneverdig del av det du kaller "smarthus-funksjoner", men uten at jeg kaller det smarthus-funksjoner. Allerede før jeg flyttet hjemmefra hadde vi panelovner med automatisk nattesenking, og det begynner å bli lenge siden! Vi hadde stekeovner som kunne programmeres til å regulere temperaturen opp og ned i diverse perioder. Proxy-sensorer for automatiske døråpnere har vært standard i flere tiår (selv om det i private hjem mest har vært brukt av bevegelseshemmede), det samme med proxy-sensorer i alarmsystemer.

For de aller, aller fleste vil "smarthus" de neste ti år gi minimalt med ny reell funksjonalitet som ikke er tilgjengelig i ordinære, ikke-smarte hus. Det som er "smart" er at du kan kjøre det fra iPhonen din; du behøver ikke reise deg fra stolen for å tenne lyset. Men det å tenne lyset er ikke noe nytt. Du kan ringe hjem og slå på varmen, men å slå på varmen før du kommer hjem er ikke noe nytt: I dagliglivet har vi gjort det med klokkestyring, og hvis er på vei hjem fra en lengre ferie har vi siden jeg var smågutt har vi kunnet ringe naboen (istedetfor varmeanlegget) og bedt dem gå inn og heve temperaturen. Det som er nytt er App'en, fint lite annet. Funksjonaliteten er i all hovedsak den samme.

Jeg anerkjenner naturligvis andre menneskers begeistring for å kunne trykke på en iPhone istedetfor å trykke på en bryter. Hvis jeg en dag kjøper meg en iPhone kan det hende at jeg får meg en app som jeg kan bruke mot alt utstyret i hjemmet mitt. Men da har det antagelig stått der ganske lenge og blitt kontrollert/avlest på dirkte, ikke-smart måte ganske lenge; det essensielle nye er App'en. Det er først da jeg kan si at jeg har et smarthus.
   #46
 1,015     Revetal     0

Jeg konkluderer da med at det er ingen ulemper med å ha separat tank, man får litt lengre varme i dusjen og det hele tar endel mer plass. Har spurt tidligere hviken tank som anbefales.

Jeg leverer tanker, og som alle leverandører har jeg selvsagt verdens beste løsning for dette.

Svarte ikke på dette tidligere, vil ikke bruke forumet som reklamekanal, men tror nok vi kan finne frem til en som blir best for ditt bruk/behov.

Som standard i mine varmesystem, Flexiheat, bruker vi en spesialtilpasset versjon av Dalatanken. Noe lignende er aktuelt for deg også, men tror vi kan/bør justere på noen småting. Best å diskutere direkte alle variabler på telefon kanskje.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #47
 3,667     Hordaland     0
Som standard i mine varmesystem, Flexiheat, bruker vi en spesialtilpasset versjon av Dalatanken. Noe lignende er aktuelt for deg også, men tror vi kan/bør justere på noen småting. Best å diskutere direkte alle variabler på telefon kanskje.

IM holder lenge og ja, jeg er enig i at egenreklamering bør unngås i ett forum, først og fremst for en selv da argumenter mister sin troverdighet når man kun pusher egne produkter.

Keal: Vi har nok forskjellig oppfatning av hva ett smarthus er. Du er imot integrering mens jeg er for integrering, det er iallefall slik jeg oppfatter den røde tråden i innleggene dine. Du er opptatt av at alt fungerer uavhengig av andre, det samme er jeg, men jeg er samtidig opptatt at de forskjellige enhetene skal snakke sammen slik at forholdene for lokal styring er optimal. Det jeg først og fremst legger i smarthus er en fleksibel løsning som kan tilpasses etter hvordan man benytter boligen, både ved installasjon og senere. Ett enkelt eksempel på dette var før jul når jeg programerte en bryter på veggen til å slå av og på all julebelysningen, ikke at det var så mye men det smarte her var at man slapp å gå bak juletreet og nappe ut trafoen. Man kunne selvsagt prosjektert det samme med ordinært opplegg men slik tenker ikke jeg. Jeg legger inn muligheten også får tiden vise hva det blir brukt til, kanskje blir det ikke brukt. Slik tenker jeg også oppvarmingen, jeg ønsker å ha muligheten for å regulerer dette fra en annen enhet enn selve varmepumpen, jeg vet derimot ikke hvordan reguleringen blir tilslutt, har man lagt til rette for dette så finner man løsningen senere.
Går man for KNX er man sikret i lang lang fremtid, knx produkt solgt for 25 år siden kan fortsatt brukes sammen med knx solgt i dag, det er ikke noe revolusjonerende teknologi som står bak. Trenden er nok likevel at man blander inn ethernet for å visualiserer bedre, men de aller fleste funksjonene trenger ikke noe høyhastighetsforbindelse. Enhetene er bygget for å begrense datamengden på bussen, stikk i strid med applikasjoner man finner på for eksempel en pc, der går nesten programmene ut ifra at båndbredden er "uendelig" og alle programmene nærmest sloss om mest mulig båndbredde, cpu og minne. KNX er smartere enn dette...

   #48
 1,749     Norge     0
Hei. Når det gjelder innebygde tappevanns tanker, så mener jeg at integrerte tanker er best. Grunnen er at da er systemet designet med software som skal fungere optimalt.

Til dere som sier at dersom kompressoren ryker må man bytte hele greia(all in one), så er ihvertfall ctc sine vv vp levert med integrert tank og en skuff som kan dras ut og sendes til en kjølemontør for å bytte kun kompressoren.
Tanken på ctc er delt i tre avskilte tanker der det sirkulerer igjennom egen sirk.pumpe. Gjennom alle tre tankene går en svær kobber coil til vv avtapping. Det er varmt vann i springen så jeg kan ikke tenke meg å ha vvb i det hele tatt.
Dagens vp er såpass moderne at det ikke lønner seg å mekke dette selv. Får noen år siden så var det ikke integrerte tanker så da lønte det seg å sette opp en volum-øker/akkumulatortank så pumpen ikke stoppet og startet i ett sett.

Bluesman
KE
  (trådstarter)
   #49
 3,667     Hordaland     0
Bluesmann, hvilken temperatur har du på varmtvannet ditt ut fra tanken da? Og hvor mange liter tror du at du kan tappe av med 38 graders dusjvann/badekar?