424    4    1  

Gulvvarme vs. varmelist i nybygg

Iva
 3     0
Hei!

Ser dette tema er debattert for noen år siden, men ønsker ferske meninger rundt dette.

Skal bygge nytt hus i Nittedal etter TEK-10 og skal ha bergvarme (besluttet). Ønsker både vannbåren kjøling og varme i huset.

Huset er i tre etasjer (131 m2 hver) med utleiedel i sokkelen. Etasjeskiller av tre mellom alle etasjene. Har en del store vindusflater som jeg regner med det vil komme en del kaldras fra selv om de er trelagsvinduer. Har små barn som skal leke på gulvet og er opptatt av at det skal være behagelig for dem. Skal ha laminat (eller vinyl) på gulvene (minus våtrom) ettersom jeg antar at det vil bli en del vannsøl og slag/riper i årene som kommer.

Har vært i en del nye boliger med vannbåren gulvvarme og synes de er altfor varme. I tillegg ønsker jeg å kunne justere varmen raskere enn det gulvvarme tillater. 

Det blir gulvvarme på alle våtrom, sammen med elektrisk gulvvarme for bruk om sommeren (slipper høy temperatur på varmepumpevannet).  Jeg vurderer imidlertid å gå for varmelister, i det minste i hovedplanet og i barnerommene i øverste etasje. Jeg har sett på BestBoard fra Ener (ser at ikke alle her inne er begeistret for dette firmaet) og varmelister fra Variotherm.

Jeg har også sett på varme-/kjøletak fra ABK Klima som kan gi både varme og kulde. I følge SINTEF er jo vannbåren takvarme bedre enn vannbåren gulvvarme på grunn av tynnere dekke på tak en gulv.

1) Har noen erfaringer med varmelister i nyere eneboliger? Er det nok for å varme stor stue og kjøkken i hovedplan? Hva med hallen?

2) Har noen erfaring med varme-/kjøletak?

3) Finnes det andre leverandører som noen har prøvd ut?

På forhånd takk for hjelpen! 

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Laminat er vel den overflaten som føles kaldest nest etter flis uten varme. Usikker på om hvordan varmeabsorbsjon vil bli på på dette sammenlignet med parkett så om takvarmen kompenserer ut dette vet jeg ikke.
   #2
 237     1
Varmelist.

Vi flyttet inn i nytt hus for ett år siden. Har brukt en kombinasjon av vannbåren gulvvarme på grunnplan og BestBoard-varmelister i 2.etg. (Soverom,gang og loftstue). Synes varmelistene fungerer bra. De er klart raskere å regulere temp opp/ned med hvilket er en fordel på barne/soverom.

Samtidig er det deilig med gulvvarme på grunnplan. Gang/hall kan det nok være deilig å ha gulvvarme på. Kjøkken stue vil jeg si at avhenger noe av bruk og layout. Skal dere ha peis/ovn som brukes litt for kos på kalde vinterkvelder så sliter ihvertfall vi med at det blir alt for varmt så fort peis fyres. Da kan varmelistene være bedre enn treg gulvvarme.

Ang. Dimensjonering på varmelistene så kan du få hjelp fra Ener fra dette. Her må det regnes på varmebehovet, hvilken turtemp dere kan kjøre på fra VP og så regne ut hvor mange meter varmelist som trengs pr rom. Vi valgte noe under det dimensjonering tilsa, men det holder likevel godt.

Vær oppmerksom på at det også er forskjell på hvordan gulvvarme legges ift. om det blir ett tregt system el. ett som reagerer litt kjappere.
Iva
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Tusen takk for svar Hst og Lynving1!

Lynving1: Leverte Ener bergvarme og -pumpe til dere også, eller benyttet dere noen andre?
Hva er deres erfaring med Ener under levering og i ettertid?
   #4
 98     Stange     0

Når hus med bannbåren gulvvarme blir for varme, skyldes det som ofte reguleringen eller andre varmekilder som sol etv. Regulerer man gulvvarmen med romtermostat innstilt på eksempelvis 21 grader, vil gulvet holde ca 22 grader når man bruker en sentral med automatisert reguleringsteknikk.
Bruker man gulvvarme, har det liten hensikt å justere varmen utover fast romtemperatur.
Gulvvarme i betonggulv er i underetasje er flott, og at varmen kommer fra gulvet er mest behagelig. For tregulv er det ofte et økonomisk spørsmål, men i og med at laminatgulv har en vesentlig bedre varmeledningsevne enn parkett, vil laminatgulv føles kaldere. (prøv å legge en håndflate på parkett og en på laminatgulv samtidig) Har man gulvvarme i støpt gulv i underetasje, bruker noen redusert isolasjonstykkelse i etasjeskille for å få varmefølelsen oppe. Det må selvsagt ikke gå utover lyd- og brannkrav.
Vet ikke om du har regnet på å ha varmekabel på bad? Generelt sett ville jeg ha holdt meg til vannbåren varme når jeg først har det i huset. Regner med at varmepumpen likevel går med tanke på varmtvannet, og regulerer man gulvvarmen på badet med en infrarød termostat er varmekabel normalt unødig.
Signatur