#21
 1     0
Jeg tror det er to systemer som virker mot hverandre.
Rett over pumpe, på den lille spissen ut til venstre sitter en liten metalltråd som går ned til regulatoren (den er ikke så lett å se på bildet, men den er en giver til ragulatoren, ref bildet under).


Hjelp til å forstå det vannbårne systemet - pumpeshunt.jpg - chrlod

Jeg tipper da at den andre termostaten er knyttet til et annet styresystem som styrer pumpa og gulvarmeslyngene - og de to systemene jobber mot hverandre.

Vennlig hilsen
Arne
Hjelp til å forstå det vannbårne systemet - pumpeshunt.jpg - arwi

   #22
 24,032     Akershus     0
Øverst til venstre er temperatursensoren til termostaten under pumpa. Nar temperaturen er for lav åpner termostaten og slipper inn vann. Overskuddsvann returnerer via returventilen under den hvite kappen nede høyre.

Under innregulering med flere shunter eller andre utstyr, strupes returventilen. Formålet er at denne shunten ikke skal kunne ta alt vannet slik at andre får ingenting. I små anlegg står oftest denne returventilen helt åpen.
Signatur
   #23
 1,323     Østlandet     0
Dette anlegget er helt likt hva jeg har hatt i huset mitt de siste 12-13 årene. Det er så enkelt det kan få blitt og fungerer egentlig helt fint når det bare er rett innregulert.
Vær klar over at det sitter 3 strupeventiler som er med å justerer/bestemmer flow som du med hell kan bruke litt tid på å teste ut.
1. Det sitter en strupeventil på røret ned til varmekilde, denne bør stå helt åpent.
2. Strupeventil mellom nevnte rør og pumpe (til høyre for shunt termostaten) Denne kan være litt kilen å justere for å få optimal flow, da den skal strupe nok til at vannet går via varmekilde når termostaten på shunt åpner, men alikevel ikke strupe flow for mye når shunt er stengt. 1 - 2 omdr fra stengt er et greit utgangspunkt.
3. Over bypass sitter det også en strupeventil som skal sikre at flow går ut på gulvene når aktuatorer er åpne, men ikke strupe for mye for bypass når alle aktuatorer er stengt.

Den elektriske termostaten er som du sier en sikkerhetstermostat som skal sikre at gulvene ikke får for varmt vann om andre ting svikter. Problemet er at du må sette denne høyere enn temperaturen på varmekilden da alt vannet som sirkulerer i bypass tilslutt vil oppnå denne temperaturen.
Temperaturen på varmekilden må stå høyere enn ønsket temp ut på gulvene, hvis ikke så hjelper det lite å øke temp på shunt termostaten.

50 grader på shunt høres mye ut, så spørsmålet er om det er faktisk det du får på tempmåleren over pumpe?

Hos meg så regulerer jeg temp fra 35 - 45 grader etter hvor kaldt det er ute, dvs 3-4 ganger i løpet av vinteren.

Kjøp deg et IR termometer så du kan måle overflatetemperaturen på gulvene.