538    14    4  

Kjøpt trehus fra 1982 - God idé med VBV?

 3     0
Hei,

Vi har kjøpt en enebolig av tre på  ca 230 m2 fra 1982 i Oslo der gulvene i alle 3 etg (kjeller + 1. og 2.) uansett skal byttes ut da de er meget slitt. Badene skal også utvides, pusses opp og legges fliser i. Nåværende oppvarming skjer vha elektriske panelovner i alle rom.

Har et noen grunnleggende spørsmål:
  • BB og internett generelt virker å være enige om at å få lagt VBV i en slikt hus vil koste ca 250,- ink mva per kvadratmeter. Er det riktig oppfattet?

  • I tillegg til rør/varmeplater så må jo varmen komme fra et sted. Det frister med bergvarme, og det virker som at totalprisen for en kompressor og selve borrejobben og montering ofte kommer på ca 300.000 tilsammen. Er det andre som har gjort dette i det siste som kan si om det er i nærheten prismessig?

  • De gamle ekteparet som bor der i dag (og ikke bruker kjelleren) sier de har årlige strømutgifter på 20.000, men jeg synes det virker veldig lavt. Vi skal flytte inn en familie på 4, inkludert 2 grunnskolebarn. Hvor stort strømforbruk er det normalt å ha i et slikt hus? Det er kaldloft, og kjelleren ligger for det meste under bakkenivå.

  • Så siste spørsmål, som er hovedgrunnen til at jeg har postet i dette temaet: Er det en god idé å installere VBV og bergvarme for å spare strøm i dette huset når vi først skal ta opp alle gulvene? Anta at vi skal bo i huset i ca 20 år.



Hvis noen har innspill til enkelte eller alle av disse spørsmålene hadde det blitt satt stor pris på.

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror de har likt å ha det kaldt Smile

Gulvarmerør er veldig godt egnet til egeninnsats spesielt på grunn av de sinnsyke rørleggerprisene i Norge.

Å basere seg på kun ren elektrisk oppvarming utrn noen varmepumpe er håpløst i dag synes jeg. En må derfor inn med en LL varmepumpe hvis en ikke går for VB varme.
   #2
 4,190     0
250 per m2 er kun for materialer i selve gulvet, ingen arbeidskost og sannsynligvis heller ikke noe infrastruktur (pumper, fordelerskap, rør til og fra kjeller etc).

Jeg tror 1000 per m2 inkl mva er mer realistisk hvis du ikke gjør alt selv. I tillegg kommer nytt gulv.

Så god ide for å spare strøm, dårlig ide for å spare penger Wink
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det spørs om hvordan du regner, skal en ha trinnlyd demping med eller uten VB så blir jo ikke tileggene  så store.

   #4
 127     Kristiansund     1
Nå er ikke det å være djevelens advokat min vanlige syssel, men investeringskostnadene dine overstiger strømkostnadene til de som bor der i dag - over 20 år. Hvis du ikke har noe annet å forholde deg til, må du anta at disse strømkostnadene er riktige.

Vi har strømkostnad på dette nivået i et "godt luftet" hus fra 1966. Det er på 184m2 - på ett plan.

I tillegg bruker vi ca 50 60l sekker med ved hver vinter.

Jeg tror det viktigste spørsmålet du må stille deg selv er; ønsker jeg gulvvarme? Hvis du ønsker det, så kan du få gode råd i dette forumet. Rent økonomisk er svaret på ditt siste spørsmål et rungende nei.

Siden jeg er så kategorisk, må jeg ta et forbehold. Det kan være at du henter inn investeringen på husverdien - når du skal selge om 20 år - men da har du også hatt et lån på x antall hundretusen i 20 år...

Mitt beste råd, er at dere "bor dere til". Dvs bruke et år eller to på å bestemme dere for hva dere trenger å investere i. Selv om gulvene er slitt, holder de vel et par år til...
Signatur
   #5
 1,835     klippdalen     0
250,- m2 må vel kun gjelde ved nybygging?

jeg la vannbåren varme på kjøkkenet når jeg pussa opp nå. og der er jeg oppe i rundt 920,- m2 i kun materialer.


men, man kan jo alltids dra lenge på dette med økonomien. og at det skal betale seg og hele denne pakka..


men man må tenke litt comfort også innimellom. og verdien på huset vil vel også stige såppas at det forsvarer investeringa.
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er jo ikke vanskelig å ende opp med 30-35k kwh pr år på et slikt hus, det avhenger helt av hvor godt isolert huset er.

E bekjent havnet på 30k kwh på helt nytt hus, dog noe større, men viser hvor dumt ren elektrisk oppvarming kan bli.
   #7
 4,190     0
E bekjent havnet på 30k kwh på helt nytt hus, dog noe større, men viser hvor dumt ren elektrisk oppvarming kan bli.


Problemet er at alternativet ikke trenger å være ren strøm, men kanskje heller enn luft-luft-pumpe som gir tilsvarende cop - bare noen hundre tusen rimeligere...

På samme måte vil en investering på 300-500' kunne gjøre mye for strømkostnadene - får feks mye solceller og isolasjon for den prisen.

Dermed er det et spørsmål om komfort heller enn økonomi som driver beslutningen, for oss var det verdt det likevel.


HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Her er vi enige, men brukes kun varmekabler/folie til varme så havner mange i denne el-fellen. (De kan skru ned termostaten og montere LL pumpe).

Men skal de legge nye gulv med trinnlyddemping så er det en kostnad også uten vannbåren varme.
  (trådstarter)
   #9
 3     0
Takk for mange gode svar og flere ting som jeg ikke har tenkt på. Har aldri bygd/pusset opp hus før, og det begynner å gå opp for meg at omfanget av dette prosjektet blir av en litt annen dimensjon enn planlagt Smile

Min oppsummering av dert som er skrevet så langt er ikke så langt fra denne:

Så god ide for å spare strøm, dårlig ide for å spare penger Wink


Før vi gjør noe som helst, kommer vi som Trond M skriver å "bo oss til" et års tid før vi starter på de store renoveringene. Da har vi også et bedre bilde av hvor mye strøm vår husholdning bruker en vinter i det huset.

Bonusoppgave: Vi har også tenkt å pusse opp kjelleren og gjøre om deler av den til hybel (15m2 + 10m2 bad). Er det noe fornuftig måte å fordele kostnaden som leieboers bruk medfører mtp varmemengde? Alternativt så er det jo å si at strømutgifter på 500/mnd tilkommer og at de kan bruke som mye varme de vil.
   #10
 3,535     2
Hvis du går for borehull til VV-VP: Står huset ditt på fjell er det "billig". Står det på løsmasser langt nedover i grunnen er det "dyrt" - borehullet må avstives hele veien.

Jeg utelukket grunnboring hos meg - det er trolig rundt 45 meter ned til fast fjell her. Boring/avstiving ville blitt spinndyrt. Det passet slik at jeg likevel skulle flytte på mye masser på tomta, mye graving, så jeg valgte å legge jordsløyfer på 1-3 meters dyp når det likevel ble gravet opp. Jeg får jordvarme til relativt beskjeden ekstrakostnad, om enn stadig med kostnaden til en solid VV-VP (som vil leve adskillig lengre enn meg selv), men unngikk bore-kostnader. Når du spør om totalpris på 300 KNOK er i nærheten, for boring, VP og installasjon: Svaret er "ja" hvis du er rett nede på fjell. Med masse løsmasser kan det bli en del ekstra.

VBV har to store komfort-sider som gjør at jeg velger det selv om det finnes billigere alternativer (dersom alt du vurderer etter er romtemperaturen). Først: At det er golvvarme Smile Å gå på et lunt golv, barfotet eller på sokkelesten, er en nytelse i seg selv. For unger som leiker på golvet er det helt suverent.

Dernest: At det er helt støyfritt, og trekkfritt. Når jeg besøker venner må jeg jo akseptere den evige susingen fra LL-VP-ene deres. Men jeg vil ikke ha den støyen inn i mitt hus! Vil ikke ha "blesten" heller.

Et mini-punkt: Med lune golv setter du i praksis ned luft-temperaturen med minst 3-4 grader. (Hvis du ikke fryser på beina, da fryser du ikke!) Det reduserer varmetapet fra huset "ikke ubetydelig", og du både sparer kostnader og får sunnere luft i boligen.

Borehull + VV-VP svarer seg neppe økonomisk. Et kompromiss som bør vurderes seriøst er VBV med luft-til-vann VP. Da holder du støyen utendørs, og får lune golv uten støy og trekk innendørs. Få av disse løsningene gir deg VP-oppvarmet varmtvann; det kan være verd å ta med i totalvurderingen. I en fimbulvinter (2010) kan COP være noe lavere enn du håpet, for å si det sånn, men i en normal-vinter kan det være en absolutt aktuell løsning.

Heller ikke mine investeringer svarer seg, selv om jeg slipper boring - men det er jeg har penger! Hvis jeg ikke investerer dem i å få lavere energikostnader den dagen jeg blir pensjonist, vil jeg neppe spare pengene for å betale strømregningene mine om 20-30 år Smile

Det er vanskelig å spå, særlig om framtida... Kanskje vi om ti år har svært sesong-avhengige energi-priser. Kanskje på time- og døgnbasis - at i "ribbetimen" (om begrepet er ukjent: den timen på julaften da samtlige husstander i Norge både steiker ribba, varmer opp stua, skal ha masse varmvann til rengjøring, og samtlige lys er tent) koster strømmen 8 kr/kWt og nettleia er på 12 kr/kWt... Da er det greit om oppvarming/varmtvann avlastes til en varmepumpe. En luft/vann VP hjelper noe, ihvertfall når det ikke er tretti blå utendørs. Solcellepanel kan du glemme på denne tiden av året. Jord/fjell-varme er det som monner for å ta slike situasjoner, som gjør deg mindre følsom for endringer i energi-markedet. Men spådommer om strømpriser er selvsagt bare spådommer.

Når noen hevder en kostnad på 1000 kr/kvm: Skal du likevel legge nye golv, slik du planlegger: Merkostnad ved spaltegolv istedetfor "vanlige" golvplater uten spalter, pluss rør og varmefordelings-plater, er ikke i nærheten av slike "skrekk-scenarier". Jeg kan ikke gi eksakte priser i dag siden det er en del tid siden jeg kjøpte mine materialer, men det burde være lett å sjekke hva spaltegolv, alu-profiler til varmefordeling og plastrør koster. Skal du likevel legge nye underlagsplater kan du trekke fra det i regnestykket. Alt annet har samme kostnad uten golvvarme. Det er er vesentlig forskjell på merkostnad for VBV og totalkostnad, dersom du likevel skal legge nye golv. Min stemme går for at merkostnaden er verd investeringen.

For "bonus-spørsmålet":

Jeg har enda ingen hybel (jeg venter på at kommunen skal pensjonere en kloakk over min tomt, så jeg kan få utvidet huset der den ligger!), men planene er klare: Jeg henter det aller meste av energi fra sol og jord, både til romoppvarming og varmtvann. Men også: Jeg har litt fleksible grenser for hva som leies ut, f.eks. om en kjellerstue hører til hybelen eller ikke. Og, hybelen oppfyller de fleste UU-krav, egnet for f.eks. en bevegelseshemmet leietaker som kan f.eks. lade en el-mobil utenfor inngangsdøra, eller i garasjen. Det gjelder forsåvidt også "vanlige" leietakere med el-bil: Å skille mellom ladestrøm til din bil og min bil vil neppe fungere. Det er vanskelig / umulig å skille ut leietakers el-forbruk. Det er bortimot umulig å sette opp skarpe grenser for hva som hører til hybelen, og hva som er hovedboligen. En separat strømmåler ville registrere minimalt - underholdnings-elektronikk, koking og moderne LED-lys trekker "nesten ingenting" med moderne apparater.

For VBV fra VP/solfangere er det prinsipielt "mulig", men ganske idiotisk, å installere flow-metere og temperaturfølere for å måle hvilken varme som går til hybelen. Varmtvann er også felles; det er ikke realistisk å måle/skille mellom hva som går fra en og samme bereder ut på rørene til den ene delen av huset eler til den andre. (Og for å hente fram en av mine kjepphester: Vannet koster mer enn oppvarmingen - med VP-bereder gjerne det tredobbelte - men knapt noen krever at en hybelboer betaler sin egen del av vannregningen!)

Jeg er ganske klar på dette: Når hybelen blir klar til utleie, inkluderer leien både vann, lys og varme. Det er teoretisk mulig at en leietaker skrur opp golvvarmen på full guffe og plugger inn tre-fire vifteovner, med vinduene på vidt gap mot vinterkulda, men jeg tror ikke det er spesielt sannsynlig. Forskjellen mellom de sannsynlige worst-case scenariene og normal bruk er så liten at det ikke kan forsvare investeringer for å handtere det.

Om du da sier at leien er f.eks. 6000 kr/mnd + 500 kr/mnd for el/varme, eller at leien er 6500 kr/mnd inkluderte el/varme, er kun en formalitet.