246    12    2  

Styre bergpumpen når strømmen har lavest kost ( Alterra PWZSV )

 9     0
Hei

Har en Alterra PWZSV inverter bergumpe som varmer opp huset vårt med vannbåren varme og forvarmer varmtvann. Den leverer ønsket temperatur til alle rom og jobber ut i fra det. Det vil si at den jobber og trekker strøm også når strømmen er dyrest i løpet av dagen. Så tenker jeg at det må gå an å styre den slik man unngår det, slik at den jobber når strømmen er lavest, om natten. 

Pumpen har en funksjon som heter "tidsprogrammer", også kalt senkning. Den senker ikke temeraturen men innsatsen, så vidt jeg forstår. Ved å redusere innsatsen reduserer man strømforbruket. Dersom jeg i tidsprogrammet stiller inn senking fra kl 06 til 22 vil man unngå periodene på dagen og kvelden med de høyeste strømprisene. 

Når den jobber på natten vil hele huset blir varmt på dagstid, og ved å ha gulmvarme har vi et stort varmemangasin som neppe vil medføre særlig temperatursenkning i løpet av dagen. Så vil den begynne å jobbe igjen kl 22 på kvelden som normalt. Skal det være behov for økt varmebehov på dagtid kan man stoppe senkingen fra eks kl 12 -14, da det er bedre strømpris på dette tidspunkt på dagtid.

Er det noen som har erfaring med dette? Høres det ut som en ok plan?

Legger ved bilde fra det innstillinege i tidsprogrammene


1a
Senking fra kl 06 - 22 og normal drift fra 22 - 06
Styre bergpumpen når strømmen har lavest kost ( Alterra PWZSV ) -  - v-for-vederlag


1b
Senking fra kl 06 - 12, normal drit fra kl 12 - 14, senking fra kl 14 - 22, og normal drift fra kl 22 - 06.
Styre bergpumpen når strømmen har lavest kost ( Alterra PWZSV ) -  - v-for-vederlag

Saken gjelder vannbåren varme og ikke forvarming av varmtvann.

KE
   #1
 3,667     Hordaland     1
Om du senker temperaturen fra varmepumpen vil det gjerne resultere i at termostatene ber om mer for å kompensere temperatursenkingen. Du vil også senke i hele boligen samtidig.

Jeg ville heller fokusert på romtermostater som endrer ønsket temperatur på bakgrunn av pris, varmepumpen vil så følge etter med lavere produksjon når ventilene lukker seg. Du vil også da kunne gjøre individuelle endringer per rom, sette boligen i bortemodus osv. Særlig i betonggulv kan man lagre mye varme. Er man riktig avansert kan man flytte varme mellom gulv når varmepumpen står i ro, men tviler på man finner out-of-the-box enheter som kan dette.
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Tanken var ikke å senke temperaturen fra varmepumpen, men å "senke" energiforbruket når strømmen er dyrest i løpet av døgnet. Dette ved å drive oppvarming av gulvene (betong i 1 etasje og flytsparkel i 2 etasje) på natten frem til kl 06 (da strømprisen stiger), i stedet for vilkårlig oppvarming som medfører å drive pumpen når stømmen dyrest. Dette kan fint unngås med vannbåren varme. Vannbåren varme bygger opp et stort varmebasseng i gulvet, og tenker derfor at temperaturen ikke kommer til å synke nevneverdig fra kl 06 til kl 22 (da strømmen er dyrest).

Det aller beste hadde vært om produsent og leverandør av utstyret hadde laget en løsning i appen/nettet hvor man man kan velge å kjøre pumpen iht NorPools laveste strømpris ila døgnet!

Takk for et konstruktivt forslag om mer smarte romtermostater. Tenker at prisnippet egentlig blir ganske likt, men styrer via nye termostater i stedet for pumpen/nett. Og det ville kostet litt å bytte ut alle. Er dog usikker på om Høyax (Alterra) har utviklet slike romtermostater som kommuniserer med aktuatorene og systemet sitt? Flytting av varme mellom gulv går nok ikke når rørene er støpt og er egne rørlinjer fra pumpen til hvert enkelt rom, om det ikke finnes ny teknologi som får dette til?

:)
   #3
 24,032     Akershus     0
Kan en ikke bare stoppe hele VP i de dyre timene, jfr klokkestyring av vvb?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 9     0
Jo det går det, men da må det gjøres manuelt hva morgen. Enklere å gjøre det digitalt om det går.

Pumpen vår sender varmtvann i gulvene produsert fra bergpumpe, ikke vanlig varmtvannsbereder hvis det var det du tenkte på?

Ved forbruk at vvb mates vvb løpende med forvarmet vann (50 garder) fra innebygd bereder i bergpumpe enheten. Bruker ikke mye strøm til forvarmingen da teknologien (kjemikalier og kompressorer) tar seg av det, så trenger ikke å slå av denne. Når dette vannet kommer i vvb fyrer vi kun fra 50 til 70 grader med elektrisistet. Er noe hente på å slå av dette også, så ja går vel av å stte på en klokkestyrt greie på denne Smile Takk for tips, selv om jeg egentlig er mest ute etter erfaring å kjøre pumpefunksjonen deler av dagen og ikke til alle døgnets tider. Så snakker vel egentlig om å styre sirkulasjonspumpen som leverer vannbåren varme i rør til gulv. Har en innbilning om det kan være mest strøm å spare på denne da den jobber ganske så bra i fordelingen til hele huset, og tror den trekker en del strøm.

KE
   #5
 3,667     Hordaland     0
Tanken var ikke å senke temperaturen fra varmepumpen, men å "senke" energiforbruket når strømmen er dyrest i løpet av døgnet.

Dette er jo to sider av samme sak, sparer du på energiforbruket vil temperaturen gå ned, senker du temperaturen vil energiforbruket gå ned. Du kan selvsagt gjøre dette, men da senker du hele huset uten å ha kontroll på romtemperaturen. Om du stopper varmepumpen, sirkulasjonspumpen eller ventilene blir resultatet til syvende og sist det samme. Skal du ha litt kontroll på det mener jeg du bør la varmepumpen produsere uforstyrret og heller påvirke sløyfene som leverer ut energien. Har du romtermostater i dag, kanskje du har innganger på systemet for borte/hjemme, natt/dag eller lignende du kan styre?
   #6
 2,302     Trondheim     0
Det står og faller på om du har termostater på gulvkretsene. Om så, så får du ikke gulvene varmere enn normalen i alle fall, og med ingen magasinering. På dagen som VP ikke går vil de sikkert åpne mer og mer og til sist ha full flow men for lav temp i vann til å holde set-temp. Og det er kanskje det du er ute etter også. Når VP da starter er det fullt varmebehov, og all energi den produserer går i vann og gulv, helt til du igjen er i balanse med varmebehovet. Så det bør virke.
Det er jo bare å prøve å se hvordan del blir.
Signatur
   #7
 24,032     Akershus     0
Ser at det sporet litt av med kommentaren om vvb.
Tanken var kort og godt å slå av pumpa på dagen. Kan gjøres med en appstyrt kontaktor eller klokkestyrt kontaktor (som enkelte styrer vvb) om en ikke finner annen inngang til pumpestyringen.

Størsmålet er om det inntrer andre uheldige ting ved stans. En mister f.eks oppvaming av bruksvann, men dette brukes det kanskje lite av på dagtid okke som?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 9     0
Ser at det sporet litt av med kommentaren om vvb.
Tanken var kort og godt å slå av pumpa på dagen. Kan gjøres med en appstyrt kontaktor eller klokkestyrt kontaktor (som enkelte styrer vvb) om en ikke finner annen inngang til pumpestyringen.

Størsmålet er om det inntrer andre uheldige ting ved stans. En mister f.eks oppvaming av bruksvann, men dette brukes det kanskje lite av på dagtid okke som?

Ja riktig, pumpa.
Om pumpen slås av på dagtid / setter den i senking (ofte kalt nattsenking - som også kan gjøres på dagtid...) vil den trolig fortsette å levere varmtvann til bereder. Dette fordi de er to forskjellige funksjoner i systemet med hver sin leveranse som det kan gjøres innstillinger i:
Styre bergpumpen når strømmen har lavest kost ( Alterra PWZSV ) - 4de498fc77b742928d602724a1fe08ff.png - v-for-vederlag
Tidsprogrammer, som også vist i bilder i headingen til dette innlegget, er funksjonen hvor man setter inn "nattsenkingen".
Setter man en luft til luft varmepumpe på senking vil det bli kaldere i luft når det tidsrommet man ønsker senking. Setter man bergpumpen i senking så tenker jeg at varmetapet vil oppleves langt mindre mtp varmebasseneget som er lagret i gulvene. Har TEK17 hus så denne varmen skal begelse og holde seg i huset iht isolering.
BTW så stusser jeg litt over begrepet "nattsenking", som man ofte omtaler denne funksjonen. På mitt display mitt kommer det opp et symbol av en måne for å illustrere at man kjører tidsprogrammering /nattsenking. Så om jeg kjører tidsprogrammering på dagtid vil man likevel få opp månen. Ikke tipptopp pedagogisk. Måtte ta noen runder i hodet mitt for å forstå logikken i dette.
Hva tenker du kan være uheldige ting ved stans/senking?
   #9
 1,749     Norge     1
Du må ha ett stort varmelager for å gjennomføre neo slikt. Altså en akkumulatortank.

Men du kan spare strøm på en annen måte. Dette ved å slå av all varme noen timer før du legger deg, og slå på systemet på dagen 11-12 tiden slik at huset er varmt når dere kommer hjem. dette forutsetter at alle jobber på dagtid.

Det vil være litt kaldt om morgenen, men da skal jo man bare rett på jobb/skole