17,396
106
8
Trenger jeg akkumulatortank eller kan jeg klare meg uten?
3,667
Hordaland
1
Vurderer stadig varmepumpe og helst av invertertypen. Vurderer nå en bergvarmepumpe med slik teknologi som leverer fra 3 til 12kw.
Trenger jeg da akkumulatortank eller kan jeg klare meg uten?
Hvis jeg velger akkumulatortank kan jeg benytte en som har spiral og dermed forvarme tappevannet før det går inn i varmtvanssberederen. Om dette har noe praktisk betydning vet jeg ikke, jeg ser for meg at jeg da kanskje kan klare meg med en mindre tappevannstank siden vannet er forvarmet, det burde jo gå raskere å produsere nytt varmt tappevann?
Hva med sirkulasjonspumpe til gulvvarme, må jeg ha to sirkulasjonspumper ved bruk av akkumulatortank eller er lages akkumulatortankene slik at vannet bare passerer tanken med hjelp av samme sirkulasjonspumpe?
Trenger jeg da akkumulatortank eller kan jeg klare meg uten?
Hvis jeg velger akkumulatortank kan jeg benytte en som har spiral og dermed forvarme tappevannet før det går inn i varmtvanssberederen. Om dette har noe praktisk betydning vet jeg ikke, jeg ser for meg at jeg da kanskje kan klare meg med en mindre tappevannstank siden vannet er forvarmet, det burde jo gå raskere å produsere nytt varmt tappevann?
Hva med sirkulasjonspumpe til gulvvarme, må jeg ha to sirkulasjonspumper ved bruk av akkumulatortank eller er lages akkumulatortankene slik at vannet bare passerer tanken med hjelp av samme sirkulasjonspumpe?
La oss si du har et en varmepumpe som er direkte tilkoblet et varmeanlegg med gulvvarme, altså uten akkumulatortank. Varmepumpen leverer eksempelvis 50 grader på vannet ut til gulvarealene. Når vannet kommer tilbake til varmepumpen er vannet gjerne bare 35 grader pga det blir nedkjølt gjennom varmesløyfene. Varmepumpen vil tolke dette som at det er for kaldt, og varmepumpen vi gå nærmest kontinuerlig. Man ender opp med et anlegg som er svært lite økonomisk i drift.
Ved å sette inn en akkumulatortank så vil returvannet fra varmesløyfene blir tilbakeført til akkumulatortanken. I akkumulatortanken er det alt fra 100 - 300 liter vann. Størrelsen på akkumulatoren velges ut i fra hvor stort varmeanlegg man har, og hvilken oppvarmingskilde som blir benyttet. Hensikten er at akkumulatoren vil holde en driftstemperatur på rundt 45 - 50 grader. Det nedkjølte returvannet gjør at akkumulatoren kjøles sakte ned. Når temperaturen i akkumulatoren er kommet ned til et spesifikt nivå, vil varmepumpen starte opp og varme opp igjen akkumulatoren til et spesifikt topp-punkt. Her er det mange individuelle justeringsmuligheter, avhengig av hvordan anlegget er bygget opp.
Hvor mange rørspiraler du behøver i akkumulatoren er litt avhengig av oppbyggingen av varmeanlegget.
Jeg synes 45-50 grader var veldig høyt, kan det stemme? Jeg kommer til å ha mesteparten av sløyfene i styrofoamplater, altså ikke nedstøpt.
Nye varmepumper har også frekvensstyrte sirkulasjonspumper slik at vannet sirkulerer etter behov.
Et raskt klikk innom varmepumpeprodusentene så ser man at også inverterstyrte varmepumpes skisseres opp i kombinasjon med akkumulatortank.
Hovedstammer i et varmeanlegg sirkulerer ofte på rundt 40 - 60 grader. Varmesløyfer i plater under parkett sirkulerer vanligvis på rundt 30 - 40 grader.
Varmepumpeleverandørene opererer med tegninger både med og uten akkumulatortank, jeg kjenner også til at flere leverer dobbelmantlet bereder til varmepumper og da er det jo ikke snakk om mye vann i akkumulatortanken.
Hvis vi for eksempel ser på Oso sine accu tanker så finnes de i flere versjoner, 50-300L. Den minste 50L kommer ikke med med coil. Elektriske elementer kan jo være grei å ha som backup om varmepumpe skulle ta seg en pause, samtidig kunne man igangkjørt systemet før varmepumpe var installert. Hvor vidt coil har noe hensikt er jeg usikker på, ideen var å la tappevannet gå via denne coilen før det går inn i varmtvannsberederen, vvb skal også varmes med pumpen via en annen coil i vvb.
Ett siste momenet som jeg ønsker å ta med er plassbehovet, hvis jeg har varmepumpe uten innebygget varmtvannstank vil jeg måtte ha 3 enheter tilsammen, to tanker. til gjengjeld blir ikke disse tankene så høye, akkumulatortanken kan kanskje være mindre diameter på også. Da vil jeg få halve veggen fri for andre ting som ett teknisk rom bør ha.
Jeg legger ved en link til Oso sin accutank, i linken beskrives flere monteringsmetoder og her hadde det vert kjekt med innspill! I noen av koblingsforslagene er det kun en sirkulasjonspumpe mens i andre hvor alle 4 tilkoblingene er i bruk er det brukt en ekstra sirkulasjonspumpe, fordeler og ulemper med dette?
http://www.osohotwater.no/images/stories/oso-files/pdf/Spesifikk_Produktinformasjon/Service_og_montasjeanvisninger/Boligprodukter__indirekte_oppvarmet/oso-mont-bolig-accu50-no_en.pdf
Jeg tolker varmepumpen til en enhet som er ment til å stå utendørs. Skal varmepumpen stå utendørs, med varmesløyfe direkte tilkoblet på uteenheten, må du ha en glykolsløyfe for å unngå frostproblemer. Du har ikke lyst til å fylle hele varmeanlegget i huset med glykol. For det første er det svært kostbart, det kan oppstå store skader og utfordringer ved eventuell lekkasje, og det gjør etterfylling/service langt mer komplisert.
Koblingseksemplene med 1 sirkulasjonspumpe gjør at sirkulasjonen må gå gjennom både varmepumpe, akkumulatortank og varmeanlegget for å sirkulere.
Koblingseksemplene med 2 sirkulasjonspumper har en annen funksjon. Sirkulasjonspumpen som står til høyre mot varmeanlegget kan styres mot varmebehovet i huset. Det vil da sirkulere vann gjennom varmeanlegget mot akkumulatortanken. Så lenge vannet i akkumulatoren er varmt nok, vil varmepumpen stå stand-by. Når temperaturen i akkumulatoren synker vil varmepumpen starte opp. For å sørge for at det sirkulerer vann gjennom varmepumpen må det benyttes en ekstra sirkulasjonspumpe som sørger for dette. Den ekstra sirkulasjonspumpen styres da vanligvis av varmepumpen og starter opp samtidig med varmepumpen.
Det er riktig at en inverterstyrt varmepumpe vil tilpasse effekten til behovet. Hensikten med slike pumper er først og fremst å tilpasse seg eksterne forhold. Varmepumpen behøver ikke å gå med full effekt en varm sommerdag. Derimot må varmepumpen arbeide med effektivt på kalde vinterdager ved stort varmebehov og kalde forhold. En bergvarmepumpe vil ha mer stabile eksterne forhold, men prinsippet er selvsagt det samme.
Varmepumpen blir styrt ut i fra varmebehovet til varmeanlegget. Som du ser på skissene i PDF dokumentet du sendte, så har varmepumpen en temperaturføler montert i topp av akkumulatortank i disse eksemplene. I topp av akkumulatortank ligger den mest stabile temperaturen i varmeanlegget, og benyttes ofte som referansesetemperatur.
Dropper du akkumulatortank er det returtemperaturen til varmeanlegget som må benyttes som referansetemperatur. Et stort varmeanlegg vil ha større temperaturdifferanse mellom tur og retur, kontra et lite varmeanlegg. Et lite varmeanlegg vil derimot ha stort sprang i temperaturdifferansen mellom tur og retur, kontra et stort varmeanlegg.
Du nevner at varmepumpen har en avgitt effekt mellom 3 - 12kW, og at varmepumpen vil justere seg selv. Det er for så vidt riktig tankegang. Problemstillingen ved å droppe akkumulatortanken er at du må måle temperaturbehovet ut i fra returtemperaturen. Returtemperaturen faller fort uten bruk av akkumulator, og varmepumpen vil tolke det som et varmebehov.
La oss si varmepumpen din går med lav effekt (3kW) nærmest konstant, så utgjør dette 72 kw/t pr døgn. Totalt sett utgjør dette over 26.000 kW/t pr år. Du skal ha et stort hus dersom du har et så stort varmebehov.
Det er ikke uten grunn at akkumulatorer blir brukt. Varmepumpen får utnyttet effektkapasiteten til å foreta en rask oppvarming av akkumulatoren. Akkumulatoren dimensjoneres ut i fra størrelsen til varmeanlegget. Varmeanlegget jobber mot akkumulatoren, og når temperaturen er for lav vil varmepumpen igjen foreta oppvarming. Det at du har en inverterstyrt varmepumpe gjør at varmepumpen tilpasser seg eksterne forhold, og foretar effektstyring ut i fra internt varmebehov og eksterne klimatiske forhold, for å oppnå best mulig effektutnyttelse til din økonomiske besparelse.
Jeg syntes det er unødvendig å si noe mer om hvorfor akkumulatorer benyttes. Ønsker du å bygge et anlegg uten akkumulator må du gjerne det, men du må i så tilfelle være klar over at det er eksperimentering.
Beregning av varmtvannstank for tappevann er jo avhengig av bruken. Er det en familie med 2 voksne med normalt vannforbruk? Eller er det en stor-familie med 4 jenter i 12 - 17 års alderen hvor alle dusjer i 15 minutter hver morgen?
Forvarming av varmtvann er mulig med rørspiral i akkumulator. Det er også mulig med rørspiral i selve tappevannstanken (typisk for dobbeltmantlet bereder). Dobbeltmantlet bereder er mindre brukt da det ble kraftig bannlyst en periode. Mange anlegg ble svært lite økonomisk effektiv. Dobbeltmantlet bereder er ikke alltid det beste. Rørspiral i varmtvannstank kan også være en uting. Teoretisk kan dette se veldig lønnsomt ut, mens i praksis viser det seg å gi et helt annet utfall. Mange anlegg med dobbeltmantlet bereder er bygget om i ettertid pga dårlige resultater. Ønsker du dobbeltmantlet berede bør du søke erfaring hos folk som har / har hatt slike anlegg installert.
Men tilbake til poenget.. Mange av de vp med inverter jeg så på som bla daikin har ikke buffertank, men veksler mellom å varme spiral inn varmtvannstanken( for å varme vannet) eller direkte gulvarme.. En vekselventil bytter mellom de to. Samme med nibe og miba. Ctc har en buffertank for gulvarmen, mens en spiral til tapoevannet forvarmes. Det er en on/off pumpe. Samme gjelder bergvarmen dems.
De får da jevn temperatur i gulvet/radiatorer som shuntes korrekt, de andre løsningene mister gulvarme temp når tappevann varmes.
Noen merker med den invertor og vekselventil løsningen anbefaler derimot likevel en ettermontert buffertank mot gulvarme pga. Lavt volum, men ikke så viktig hvus man har radiatorer.
Hvorfor? Fordi noen ganger vil man få en stopp pga. For varm gass, får ikke avgitt nok varme til for lite vann og pumpa stopper.
Vet bla. daikin hadde problem på det på forrige generasjon, men fikset på nye modeller
Benytt buffertank hvis du velger modell der merket krever det. Rett og slett følg leverandørens anvisninger..
Jo større akkumulatortank, jo skjeldnere start stopp.
At du har inverterpumpe betyr ikke at pumpen ikke må starte og stoppe, det skjer bare skjeldnere enn ved vanlig pumpe som går på 100% hele tiden.
Det er jo klart at du ofte kommer i situasjoner der huset ditt krever mindre enn 3KW kontinuerlig varme? Kanskje du aldri kommer under dette på vinteren, men vår/sommer/høst vil du nok ha lavere behov enn dette store deler av tiden.
For å ikke overopphete systemet ditt må da pumpen selvfølgelig slå seg av, for så å slå seg på igjen når temperaturen har sunket.
Hvis du setter innslag til 30grader og slår den av på 50 grader vil den kunne stå en stund før den starter igjen. Altså til det vannet du har sirkulerende i systemet faller til 30 grader, det er ikke så mange liter i rørene på et vanlig hus?
Hvis du har en buffertank på 800L vil pumpen kunne stå i laaang tid før den starter igjen. Og med inverter kan du velge å lade den sakte opp for å ha lengst mulig drift på kompressoren, du kan da balansere temperaturen og få pumpen til å gå kontinuerlig, selv om en i perioder bruker mindre enn 3kw eller mer enn 12kw.
Med en buffertank kan du også velge å holde gjevnere temperatur.
Hvis du vil holde f.eks. mellom 40-45 grader på vannet vil varmepumpen din starte og stoppe ofte, selv om den kun leverer 3kw. Hvis du har flere 100 liter å jobbe mot vil den starte og stoppe skjeldnere.
Brukte 500 kwh til varmtvann før, med vp, 100kwh..
Varming eller forvarming av tappevann via spiral er vel en av de bedre løsningene. Gammel totank system der tappevannet kun for litt varme fra tanken under, ikke så bra.. Men sikkert like mange som er fornøyd, som misfornøyd med de gamle oso ep berederne..