#21
 2,435     Hordaland     0
Føler folk tolker ordene "akkumulatortank" og "buffertank" veldig ulikt her.

Akkumulatortank og buffertank betyr i bunn og grunn det samme, og ordene brukes om hverandre. Det er et vannmagasin. Den kan være integrert i en varmepumpe, eller den kan være ekstern. Den kan brukes til gulvvarmesystemer, solvarmesystemer, lukkede sirkulasjonssløyfer, glykolsløyfer, eller tappevann. Den behøver ikke inneholde noen rørspiral, eller den kan inneholde én eller flere rørspiraler, så også varmekobler for elektrisk oppvarming.

Det er et stort spekter, og produsentene bruker navnene ulikt. Akkumulatortank velges etter anleggets oppbygging. Flere varmepumper har integrert tank, og det behøves da sjeldent ekstern tank.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #22
 3,667     Hordaland     0
Jeg må uansett merke velge om jeg skal ha innebygget tank til tappevann eller ekstern tank til tappevann, hva som er komplisert med dette forstår jeg ikke, det er akkurat det samme som foregår i begge tankene. Spisslast er kun nødvendig for å unngå salmonella, varmepumpen klarer fint rett temperatur uten bruk av elkoble. Den aktuelle pumpen jeg vurderer er fra Ecoforest, vanskelig å finne gode testpiloter der ute men den er iallefall en av de få om ikke eneste pumpen med frekvensstyrt kompressor som går på 230V. Den kan leveres med og uten tappevannstank. Den kan også leveres med passiv eller aktiv kjøling.

Hvis vi deler opp sprørsmålet i to, tappevannstank først:
-jeg ser på ekstern tank som en fordel den dagen tanken ryker
-man står fritt til å velge størrelse på tanken
-man bygger i bredden fremfor i høyden, dette kan være både ulempe eller fordel
-hvis man mener 170L er tilstrekkelig til en rekke dusjer så vil jeg vurdere innebygget tappevannstank.
Så har vi en akkumulatortank til oppvarming av boligen, både leverandør og flere på forumet her mener det ikke er nødvendig, forutsatt at produsent godtar at det ikke er tank. Også er det de andre som mener det alltid er en fordel med tank, noen mener stor tank er bra mens andre mener 100L holder. Jeg ser fordelen med å la tappevannet gå i coil i denne tanken, mest for at man skal kunne produsere tappevann hurtig. Mulig det er helt unødvendig når pumpen er så kraftig.

Det er en rekke andre funksjoner pumpen har som jeg synes er bra, blandt annet innebygget passiv kjøling, styring av bassengoppbevarming, ekstra varmesløyfe samt mulighet for å lese av modbus parametre for visualisering, men nå forlater jeg trådens utgangspunkt som var akkumulatortank. Jeg liker å kalle tappevannstanken nettopp tappevannstank for å holde det adskilt, akkumulatortank er muligens upresist men jeg antar de fleste da skjønner at vi snakker om bolig-/gulvvarme.
   #23
 2,435     Hordaland     0
Er enig med deg at akkumulatortank/buffertank vanligvis definerer en tank/vannmagasin for varmeanlegget.

170L tappevannstank er vanskelig å si ut i løse luften, det spørs hvordan oppvarmingen av tanken foregår, som selvsagt vil ha en sentral betydning her. Er tanken utstyrt med 15kW ettervarmebatteri så kan du tappe vann i lang tid før du opplever problemer.

Visst du tenker varmepumpe med integrert tank, i tillegg til en tappevannstank, så ville jeg benyttet den integrerte tanken som akkumulatortank til varmeanlegget. Her er det avhengig av hvor store tilkoblingsmuligheter man har på varmepumpen, og designet rundt sirkulasjonssløyfene som er integrert i pumpen. En ekstern tappevannstank på 200 liter utstyrt med rørspiral og 15kW ettervarmebatteri vil holde lenge, selv til en storfamilie med aktive dusjere.

Som sagt igjen, det er helheten som spiller inn, ikke enkeltkomponenter. Slike varmeanlegg kan bygges opp på mange måter, og det er samspillet mellom komponentene som er det elementære.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #24
 3,667     Hordaland     0
Når jeg googler "ettervarmebatteri" så finner jeg kun viftekonvektorer og denslags. Hva mener du med ettervarmebatteri?
Hvis du mener elektrisk koble så benytter ikke denne pumpen slikt, den varmer opp tappevannet kun ved hjelp av varmepumpe. Det er en av finnessene jeg liker ved pumpen.
Den innebygde tanken i denne pumpen er ment til tappevann.

Spørsmålet er om akkumulatortank er bra/nødvendig og om tappevannstank internt på 170L er nok eventuellt bruke ekstern tank, prismessig blir det det samme for intern og ekstern tank. Jeg kan strekke meg til 3 enheter langs veggen men da bør ikke størrelsen være alt for stor, det jeg taper av gulvplass for jeg igjen på veggen.
   #25
 2,435     Hordaland     0
Ettervarmebatteri/varmekolbe/EL-kolbe =) mange ord og definisjoner der og gitt

I tabellen for Ecoforest varmepumpen du henviser til, så vil den klare å oppnå 55*C kun ved bruk av varmepumpe, og 75*C ved hjelp av el-koble Wink

Trenger jeg akkumulatortank eller kan jeg klare meg uten? - vp.png - KE
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #26
 3,667     Hordaland     0
Stemmer, mener du at 55 grader er for lavt i varmtvannstanken? Spisslasten vil øke temperaturen til over 60 grader en gang i uken, jeg kjenner ikke til hvor mye over 60 grader den vil løfte temperaturen.
Jeg ønsker helst ikke å benytte spisslast for å varme opp tappevann, kanskje jeg burde gå for en større tank med coilen nederst i tanken, da vil vel temperaturen i toppen bli noe høyere?
   #27
 2,435     Hordaland     0
Det er sjeldent en varmepumpe klarer å levere temperatur som er høyere enn 60*C, jeg vet for så vidt ikke om noen pumpe som leverer over 60*C uten bruk av el-kolbe/ettervarmebatteri. Visst du ser i samme tabell så er maks temperatur på sirkulasjonsvannet 60*C, derfor vil man oppnå maks rundt 55*C i tappevannstanken.

Spisslastdefinisjonen er antagelig innkobling av varmeelement for å heve temperaturen. Du bør over 70*C for å ta knekken på salmonellabakterier. Varmtvannstanker bør normalt ha en konstant driftstemperatur på rundt 70 - 75*C. Du skal tross alt kunne foreta en hygienisk og trygg vask og spyling av kjøkkenredskaper når du lager mat. 55 - 60*C er for lite i kjøkkenvasken.
Signatur

   #28
 3,573     buskerud     0
Nibe leverer 230v i noen modeller, enkelte kan kobles om.. Men kanskje ikke den du vil ha. Det vet da ikke alle leverandører..

Men hva med ctc ecoheat? Den kommer i 230v Den har buffertank og shunter jevn gulvarme uansett om du dusjer samtidig, og spiral for tappevann, og da perfekt  seriekoble en vanlig 200l etterpå om uendelig vv.
De er veldig enkle å driftsette og har touch skjern med farger ..whoohoo.,
Nibe har onkel, fetter og kusine i lillehammer området.. Veldig fornøyd.. Onkel sin er over 20 år..

Rørleggerfirmaet jeg kjenner en i monterte 10 eller 20 stk ( husker fortsatt ikke tallet) til et boligfelt, null problemer. Kun en som har ekstra bereder fordi han var usikker på vv mengden .. De har ikke hørt noen om at de som kun varmer varmtvann fortløpende gjennom spiralen har hatt for lite vv.

Vil også nevne at en jeg kjenner har bosch vp ,som kun varmer mot en akkumulatortank med spiral.. Han er naboen til han med thermian , og ganske lik størrelse på hus... Han bruker utrolig mye mere strøm på oppvarmin og varmtvann..

Hvis ikke ctc frister, hva med thermia, vaillant , ivt .. Alle de vet jeg leverer 230v og.


   #29
 3,573     buskerud     0
Ctc leverer vv gjennom spiral, on demand.. Så null legionella problem.. Settee man en bereder i serie , så må den stå på 70 grader.. Men som nevnt før et sted, det koster får kr i året å holde tempen i en tank, sikkert knapt en hundrelapp..det er bruken /oppvarming som koster energi.

Forresten veldig mye aktivitet på disse trådene om dagen.. Flere som kjeder seg i ferien Wink
   #30
 2,435     Hordaland     0
CTC Ecoheat har en helt annen oppbygging enn EcoForest som KE kikker på.

CTC Ecoheat har en 200 liters tank som er ment til varmeanlegg for vannbåren varme i huset. Maks temperatur på tanken er 110 grader ved bruk av spisslast. Rørspiralen som leverer varmtvann "on-demand" har et volum på 6 liter. CTC Ecoheat bør derfor være i stand til å kunne levere varmt tappevann som er opp mot 70 - 75 grader, selv om det er on-demand. En iskald vinterdag vil kanskje temperaturen på tappevannet være lavere. Det kan løses med en ettervarmer plassert ved kjøkkenvasken for å unngå problemer med for lav temperatur på varmtvannet.

EcoForest har en 170 liters tank som er ment til varmt tappevann, med maks temperatur på 70 grader ved bruk av spisslast. Ecoforest har så en underkjøler (platevekser) for tilkobling av vannbåren varme. Varmeanlegget må bygges opp separat da EcoForest ikke  har noen varmetekniske komponenter integrert.

Jeg personlig ville ikke valgt noen av disse da jeg mener begge har for store ulemper i oppbyggingen Smile
Signatur